Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 paź 2007, 15:50 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
Myśle, że nie oto chodzi a mianowicie że są bogami tego świata, wszystko im wolno bo rodzice im na to pozwalają

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 31 paź 2007, 15:54 
Moderator
Moderator

Pflaume napisał(a):
A może tak jest, bo zazroszczą innym, że mają rodzeństwo, a oni nie

Martuś wydaję mi się, że to nie jedynaków wina. Po prostu jako że są jednym dzieckiem w rodzinie, mają wszystko co tylko chcą, rodzice rozpieszczają je jak tylko mogą stąd sądzę, że dlatego są tacy a nie inni. Moja siostra ma tylko synka i on jak to się mówi za dużo ma w tyłku.

PostNapisane: 31 paź 2007, 16:52 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
kruszynka napisał(a):
Moja siostra ma tylko synka i on jak to się mówi za dużo ma w tyłku.

Moja siostra ma też n arazie tylko córkę, jak była mniejsza to tak ją rozpieszciła, że teraz Młoda (9 lat) robi co chce ;/ Moim zdaniem trzeba znać granice tego rozpieszczenia...

PostNapisane: 1 lis 2007, 00:31 
Moderator
Moderator

Pflaume napisał(a):
teraz Młoda (9 lat) robi co chce Moim zdaniem trzeba znać granice tego rozpieszczenia...
Marta mój siostrzeniec ma 11 lat i też robi sobie co mu się rzewnie podoba :/ A jak się mu zwróci uwagę to jeszcze potrafi się kłócić. Granice rozpieszczania powinno się znać i to nie tylko w stosunku do jedynaków, bo dojdzie do tego, że dzieci dorosłym będą na głowę wchodzić

PostNapisane: 1 lis 2007, 11:22 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

kruszynka napisał(a):
rozpieszczania powinno się znać i to nie tylko w stosunku do jedynaków, bo dojdzie do tego, że dzieci dorosłym będą na głowę wchodzić

Oczywiście, że tak. Ja patrząc na moją siostrzenice obiecałam sobie, że jeśli będe miała dzieci, to nie pozwolę im sobie wejść na głowe. Nie będę też aż tak rygorystyczna... Po prostu wydaje mi się, że jak wyznaczy się pewną granice to dziecko wie na co może sobie pozwolić a na co nie...

PostNapisane: 1 lis 2007, 11:43 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

:cry: Bardzo mi się zrobiło przykro czytając Wasze opinie na temat jedynaków. Stereotypy. Mogę mówić tylko za siebie ale nigdy nie byłam rozpieszczana a wręcz przciwnie. To że nie mam rodzeństwa wynika z tego że mój ojciec jest alkoholikiem i nie nadaje się na ojca ja jestem jedynie na tym świecie dzięki mamie która pragnęła mnie bardzo. Oczywiście że zawsze była nadopiekuńcza ale to też jest związane z tym, że jestem niepełnosprawna. Czasami różnie się w życiu układa rodzice mimo że chcą mieć więcej dzieci poprostu nie mogą ich mieć, różnie to bywa czasem w gre wchodzi charakter rodziców, czasem sytuacja materialna, czasem rodzinna, to nie znaczy że jedynacy są rozupszczeni bo SĄ. Czy nie powielamy stereotypów, to że ktoś ma taki charakter a nie inny nie zawsze oznacza że dlatego że jest jedynakiem. Czy ocenianie innych tylko po tym że są jedynakami jest tolerancyjne? ja znam rodziny wielodzietne gdzie dzieci robią z rodzicami co im się podoba. To jest kwestia wychowania. Wszystko jest względne- jak teoria wzglęności Einsteina. Pozdrawiam :kwiaty:

PostNapisane: 1 lis 2007, 12:24 
Moderator
Moderator

antenka napisał(a):
:cry: Bardzo mi się zrobiło przykro czytając Wasze opinie na temat jedynaków. Stereotypy. Mogę mówić tylko za siebie ale nigdy nie byłam rozpieszczana a wręcz przciwnie. To że nie mam rodzeństwa wynika z tego że mój ojciec jest alkoholikiem i nie nadaje się na ojca ja jestem jedynie na tym świecie dzięki mamie która pragnęła mnie bardzo. Oczywiście że zawsze była nadopiekuńcza ale to też jest związane z tym, że jestem niepełnosprawna. Czasami różnie się w życiu układa rodzice mimo że chcą mieć więcej dzieci poprostu nie mogą ich mieć, różnie to bywa czasem w gre wchodzi charakter rodziców, czasem sytuacja materialna, czasem rodzinna, to nie znaczy że jedynacy są rozupszczeni bo SĄ. Czy nie powielamy stereotypów, to że ktoś ma taki charakter a nie inny nie zawsze oznacza że dlatego że jest jedynakiem. Czy ocenianie innych tylko po tym że są jedynakami jest tolerancyjne? ja znam rodziny wielodzietne gdzie dzieci robią z rodzicami co im się podoba. To jest kwestia wychowania. Wszystko jest względne- jak teoria wzglęności Einsteina. Pozdrawiam :kwiaty:

antenka nikt nie chciał Cię urazić. Ja po prostu wyraziłam zdanie na podstawie jedynaków, które ja osobiście znam. Nie mówiłam ogólnie. Jakbyś dobrze się wczytała w wypowiedzi zauważyłabyś, że pisałam o koledze jedynaku, który jest super i o tym, że nie tylko jedynacy są rozpieszczani. Jeszcze raz powtarzam, nikt nie chciał Cię urazić, ale temat został założony żeby wyrazić swoje zdanie, ja mam takie - nie musisz się z nim zgadzać. Mówisz o stereotypach, fakt, one są, ale ja nie kieruje się stereotypami. Ja oceniam ludzi dopiero wtedy, gdy ich poznam. Nie jest powiedziane, że gdybym Cię poznała to bym miała takie same zdanie o Tobie jak o jedynakach, których znam dotychczas...

PostNapisane: 1 lis 2007, 12:39 
Pisarz
Pisarz

antenka, naprawde nikt nie chcial Cie urazic, ja pisalam tylko i wylacznie o jedynakach ktorych znam, nie ogolnie. Niestety po tych osobach co znam nie moge powiedziec nic dobrego o jedynakach, ale jedynakach jakimi sa oni, bo tak samo osoby majace rodzenstwo moga byc okropni tak samo jedynacy, wszystko zalezy od charakteru i wychowania.

PostNapisane: 1 lis 2007, 13:07 
Pisarz
Pisarz

Nie znam żadnego, a nawet jesli to nie mam zwyczaju oceniać wsyztskich przez pryzmat 1,2 osob.

PostNapisane: 1 lis 2007, 13:13 
Pisarz
Pisarz

Asiulek napisał(a):
Nie znam żadnego, a nawet jesli to nie mam zwyczaju oceniać wsyztskich przez pryzmat 1,2 osob.
nikt z nas tego nie robi.

PostNapisane: 1 lis 2007, 13:26 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
Antenka uśmiechnij sie do nas :roll: to były tylko wypowiedzi, nie każdy jedynak musi być zły

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 1 lis 2007, 13:49 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

:grin: dziękuję za Wasze odpowiedzi teraz wiem że na Was można zawsze polegać. Doskonale zdaje sobie sprawę z tego że każdy ma prawo do własnego zdania i z tym się zgadzam tolerancja na tym między innymi polega. Moja wypowiedz była prowokacyjna i wcale nie jestem na nikogo zła. W pracy spotykam się z różnymi ludzmi i wtedy inaczej sie patrzy na ludzi. Wam z całego serca dziękuję za wypowiedzi. Kochani jesteście :buziak: A jedynacy no cóż może my w naszej współnocie postarajmy się o większe gromadki???? :mrgreen: Pozdrawiam was cieplutko!!!! :kwiaty:

PostNapisane: 1 lis 2007, 18:29 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zibi napisał(a):
to były tylko wypowiedzi, nie każdy jedynak musi być zły

Dokładnie Anetko, więc się nie przejmuj :kwiaty:

PostNapisane: 2 lis 2007, 12:22 
Pisarz
Pisarz

Joanna napisał(a):
Asiulek napisał(a):
nikt z nas tego nie robi.

Nie mialam na mysli ludzi z tego forum, ale naprawde wielu ludzi mysli uogolnikowo, zyje stereotypami, co mnie dobij :)

PostNapisane: 2 lis 2007, 15:43 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Asiulek napisał(a):
ale naprawde wielu ludzi mysli uogolnikowo, zyje stereotypami,

To prawda. Nasz kraj jest według mnie nie co zacofany. Może z czasem to się zmieni :)

PostNapisane: 5 lis 2007, 10:45 
Pisarz
Pisarz

Pflaume napisał(a):
To prawda. Nasz kraj jest według mnie nie co zacofany. Może z czasem to się zmieni
nie wszyscy ludzie sa zacofani. Czasami te zacofanie jest wlasnie u jedynakow ;), wynika z ich zachowania.

PostNapisane: 5 lis 2007, 12:16 
Moderator
Moderator

Joanna napisał(a):
nie wszyscy ludzie sa zacofani. Czasami te zacofanie jest wlasnie u jedynakow , wynika z ich zachowania.

Fakt, nie wszyscy są zacofani, ale niestety większość. Jeśli chodzi o drugą część Twojej wypowiedzi to ja mam odmienne zdanie. Znam wielu jedynaków, są oni egoistyczni, wywyższają się itd. ale nie zauważyłam u nich żadnego zacofania.

Poza tym znam wiele ludzi, którzy mają mnóstwo rodzeństwa, a również wykazują cechy, które podałam jeśli chodzi o jedynaków.

PostNapisane: 5 lis 2007, 12:23 
Pisarz
Pisarz

kruszynka, zle sie zrozumialysmy, hm moglam napisac jasniej. Ludzie uwazaja, ze jedynacy sa
kruszynka napisał(a):
egoistyczni, wywyższają się
i to prawda, mozna pomyslec, ze ludzie ktorzy tak mowia sa zacofani, ale nie prawda, bo to jedynacy swoim zachowaniem pokazuja jacy sa, wiec zdanie o nich nie zmienia sie od lat, jeny, ale mieszam :D.

PostNapisane: 5 lis 2007, 23:03 
Moderator
Moderator

No to teraz Cię chyba zrozumiałam. To fakt, że jedynacy mają niestety przypiętą etykietkę egoistów itp. ale trzeba zaznaczyć, że większość z nich to nie znaczy że wszyscy. Ja akurat tych, których znam są tacy, ale wszystkich jedynaków nie należy "wkładać do jednej szuflady". Wspominałam, że znam kolegę, który jest jedynakiem i jest lepszym człowiekiem niż nie jeden, który ma rodzeństwo. Niestety, na 12 jedynaków jakich znam, tylko jemu nie przykleiłabym wyżej wymienionej etykietki...

PostNapisane: 7 lis 2007, 15:30 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
kruszynka napisał(a):
jedynacy mają niestety przypiętą etykietkę egoistów itp.

Każdej grupie przypina się jakieś etykiety. A i tak każdy jest inny.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1