Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 maja 2010, 08:42 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: Piotr
Internet mógłby być medium niezwykle pomocnym dla osób niepełnosprawnych. Mógłby... bo nie jest. Na 100 popularnych stron WWW, tylko trzy okazują się nie sprawiać problemu osobom niepełnosprawnym - wynika z raportu przeprowadzonego na zlecenie ONZ przez firmę Nomensa.
Firma Nomensa przebadała 100 popularnych stron internetowych, z 20 krajów świata, które dotyczą różnych działów życia społecznego (strony rządowe, witryny linii lotniczych, banków, sklepów i gazet). W czasie przeglądu korzystano z kombinacji ręcznych i zautomatyzowanych metod testowania.

Wyniki są zatrważające. Aż 93% stron nie miało właściwego opisu informacji graficznej, co sprawia, że osoby niedowidzące i niewidome nie miały do tej informacji dostępu. Kod 98% stron jest na bakier ze standardami. 78% stron nie posiada kontrastu, który byłby wystarczający, aby osoby cierpiące na daltonizm mogły wygodnie czytać.

Niecałe 3/4 stron opiera swoją funkcjonalność o Javascript, co czyni zawarte na nich, kluczowe informacje niedostępnymi dla ok. 10% użytkowników. Aż 87% stron korzysta z okienek pop-up wyskakujących bez żadnego ostrzeżenia, co może spowodować dezorientacje u użytkownika korzystającego z narzędzi do powiększania zawartości ekranu.

Witryny, które zostały wyróżnione w czasie przeglądu, jako spełniające podstawowe zasady dostępności, to strona niemieckiego Kanclerza, strona hiszpańskiego rządu oraz strona premiera Wielkiej Brytanii.

Analitycy z firmy Nomensa podkreślają, że dostępność dla osób niepełnosprawnych jest szczególnie ważna, gdyż internet powinien łączyć ludzi, a nie ich dzielić. Niestety obecny stan rzeczy sprzyja cyfrowemu wykluczeniu osób niepełnosprawnych.

Marcin Maj - Dziennik Internautów - www.di.com.pl
do poczytania:
http://www.bundeskanzlerin.de/Webs/BK/D ... /home.html
http://www.la-moncloa.es/default.htm

PostNapisane: 28 sie 2010, 10:54 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
E tam nie lubi...- Mnie np. tylko potrzeba w przeglądarce powiększyć stronę i już internet mnie lubi :-D Tylko jedna malutka przeszkoda- operowanie kontem internetowym. Tu już gadacz by się przydał, bo tu nie można się mylić ani nic przeinaczyć. Wkurza mnie to że, niby ze względów bezpieczeństwa, po jakimś czasie ( dla mnie zbyt krótkim ) konto się wylogowuje i szlag trafia to, co wcześniej wpisywałam.

PostNapisane: 28 sie 2010, 11:28 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Jest w sieci gadacz za free (głos żeński)
Za free nie ma automatycznego czytania poczty, co ma
text reader - zaznacza się tekst w jakimkolwiek programie naciska się Play i się słucha - można konfigurować z odtwarzaczem video KMPlayer czyta napisy do filmu.

Jak zainteresowana to moje PW czeka.

PostNapisane: 28 sie 2010, 14:16 
Pisarz
Pisarz

xWilku

Podasz mi link?

PostNapisane: 6 wrz 2010, 19:51 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
No właśnie, co do tych barier, jest jedna, szczególnie mnie irytująca, a mianowicie, weryfikacja obrazkowa, która wymaga odczytania dość niewyraźnego dla mnie kodu i przepisania go po to, żeby się zarejestrować, albo wystawić komentarz na jakiejś stronie. Czasami podejmuję jakieś 10 nieskutecznych prób przepisania kodu, co skutecznie zniechęca. Z całą resztą jakoś sobie radzę właśnie za pomocą syntezatora mowy expressivo :) Zaznaczam jakikolwiek tekst i już mogę słuchać. Jednak niektóre strony internetowe nie pozwalają na zaznaczanie i kopiowanie tekstu, co uniemożliwia ich słuchanie. Jednak wtedy przychodzi z pomocą OCR, który zamienia obraz na tekst. ale taki program jest dosyć drogi.

PostNapisane: 7 wrz 2010, 13:04 
Pisarz
Pisarz

Marcin87 napisał(a):
weryfikacja obrazkowa,

- To rzeczywiście bolączka i utrapienie niedowidzących. Nie cierpię tego, choć spotkałam się na nielicznych stronach z opcją weryfikacji dla ON. Ale te obrazkowe kody to paranoja. Daliby do obejrzenia albo do odsłuchania jakąś reklamę i grałoby. Ja zawsze muszę się prosić, żeby mi ktoś to przeczytał.

PostNapisane: 7 wrz 2010, 21:29 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
Z odczytaniem tych kodów kłopoty mają nie tylko niedowidzący, ale i z dobrym wzrokiem również. Nie raz mi zdarzyło się źle wpisać, dobrze że następny kod jest zmieniany to w końcu uda się przepisać poprawnie.

PostNapisane: 8 wrz 2010, 09:56 
Pisarz
Pisarz

kika1 napisał(a):
następny kod jest zmieniany to w końcu uda się przepisać poprawnie.

Po kilkunastu próbach ( nawet jak się uda przepisać poprawnie ) masz wszystkiego dosyć i czasem epitety się sypią...

PostNapisane: 8 wrz 2010, 12:36 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
dokładnie tak. Na niektórych serwisach jest możliwość wyboru zabezpieczenia dźwiękowego, ale czasami też nie jest zbyt zrozumiały i nie każdy ma głośniki w kompie. Jak już mam się rejestrować, to szukam funkcji zabezpieczenie dźwiękowe. Np jest takie coś jak się rejestruje na google. Natomiast na Facebook, mimo, że takie zabezpieczenie jest, to dźwięk jest bardzo krótki i niezrozumiały :/

PostNapisane: 8 wrz 2010, 17:21 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Barbara
U mnie jest jeszcze gorzej mam starego "dziadka",który lada moment padnie głośniki działają jak im się podoba,zawiesza się i w ogóle muszę się nim dzielić z dziećmi :/ .A jeszcze nie wszystko potrafię na nim zrobić i to jest dopiero porażka :( .A na nowy mnie nie stać niestety.A z PFRON-u mi się nie należy :( .

PostNapisane: 8 wrz 2010, 20:11 
Pisarz
Pisarz

pomijając te wszystkie problemy z przepisywaniem kodów (też je mam) to nawet portale tworzone z myślą o integracji sprawnych z niepełnosprawnymi pozostają wiele do życzenia :o bo pomysł szczytny ale niewykorzystany do końca i pozostawiony samemu sobie portal przez administratorów,l albo się zamyka w jednym portalu "dla ludzi wyjątkowych" tworząc tzw strefę do "narzekania" aż odrzuca i to ma być otwieranie na świat niepełnosprawnych i na odwrót? może należałoby tu o tym podyskutować :oops: (chodzi o to że nie ma kto osobą niepełnosprawnym pokazać pewnych rzeczy tzn nowych możliwości na oderwanie się od rzeczywistości na trochę zabawy i normalności) nie ma animatora

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 8 wrz 2010, 20:14 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
ewa161op034 napisał(a):
Po kilkunastu próbach ( nawet jak się uda przepisać poprawnie ) masz wszystkiego dosyć i czasem epitety się sypią...

Hahaha taka już nasza ludzka natura :P

PostNapisane: 8 wrz 2010, 20:56 
Pisarz
Pisarz

kika1 napisał(a):
ewa161op034 napisał(a):

Hahaha taka już nasza ludzka natura :P

każdy ma chwile słabości i ma wszystkiego dosyć ale ja właśnie przez to teraz się aktywnie udzielam na paru str czego nie robiłam wcześniej... a słuchajcie co by się stało gdyby wszyscy ludzie przestali próbować?

PostNapisane: 8 wrz 2010, 21:27 
Pisarz
Pisarz

arven1989 napisał(a):
co by się stało gdyby wszyscy ludzie przestali próbować?

No nie wiem- to chyba niemożliwe. Trzeba temat nadać mediom (...)

PostNapisane: 8 wrz 2010, 22:37 
Pisarz
Pisarz

ewa161op034 napisał(a):
arven1989 napisał(a):
co by się stało gdyby wszyscy ludzie przestali próbować?

No nie wiem- to chyba niemożliwe. Trzeba temat nadać mediom (...)

masz rację ale żeby ograniczyć tą niechęć próbowania trzeba motywować :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]