Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 maja 2011, 19:39 
Dobry duch
Dobry duch

Może nie jest to typowa twórczość, ale mam nadzieję, że temat nie zostanie usunięty i liczę na opinie użytkowników.
Otóż na dniach praktycznie mam obronę. Temat mojej pracy brzmi "Interfejs wspomagający komunikowanie się niepełnosprawnego z komputerem" i chciałem prosić Was o pomoc. Ale po kolej.
Dla kogo?
Osoba niepełnosprawna, nie potrafi mówić, ma trudności z samodzielnym przemieszczaniem się. Posiada dwa palce prawej oraz jeden palec lewej dłoni. Prawa noga jest w pełni sprawna, lewa niewładna.
Nie znam osobiście kogoś takiego, ale dla takiej osoby projektuję interfejs.
Cel projektu
Celem projektu jest takie zaprojektowanie interfejsu, by maksymalnie ułatwić życie tej osoby. Interfejs będzie wyposażony w 4 przyciski – kliknięcie każdego z nich wywoła odpowiednią procedurę. Dodatkowo kliknięcie odpowiednich kombinacji i sekwencji przycisków spowoduje wywołanie procedury. A zatem nie będzie wymagana myszka ani klawiatura, by porozumieć się z komputerem i wydać mu odpowiednie polecenia.
Funkcje
Dzięki interfejsowi, za pomocą komputera, użytkownik ma łatwy dostęp do określonych funkcji. Tutaj liczę na Waszą pomoc-co byście chcieli, by można było za pomocą komputera zrobić? Póki co mam funkcje takie jak: wezwanie lekarza, odebranie/wykonanie połączenia tel., obsługa programu skype, obsługa domofonu, sprawdzenie stanu leków i jedzenia w domu.

Jak już pisałem, jest to projekt, ale chciałbym, żeby miał on sens i w przyszłości mógł się komuś przydać. Na tym etapie nie stworzę jeszcze fizycznego interfejsu-tylko program komputerowy, który jednak w przyszłości będzie rozbudowany i mam nadzieję, że uda mi się stworzyć kompletny interfejs.
Z góry dziękuję za podpowiedzi, co jeszcze by można do niego dodać.
I przepraszam, jeżeli w jakiś sposób naruszyłem regulamin...

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]