Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 paź 2010, 00:33 
Dobry duch
Dobry duch

co by nie mówił jesteśmy do tyłu w tych sprawach ale nie tylko jako ON ogólnie cały kraj

PostNapisane: 21 sty 2011, 12:50 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: niewazne
To nie nasza wina ze jestesmy niepelnosprawni ! Chcial bym wyjechac z tego zacofanego kraju bo w innych krajach ludzie ON taktuje sie o wiele lepiej ...

PostNapisane: 21 sty 2011, 21:58 
Pisarz
Pisarz

pele napisał(a):
co by nie mówił jesteśmy do tyłu w tych sprawach ale nie tylko jako ON ogólnie cały

Ale przecież dzieci się rodzą.... :wink:

PostNapisane: 21 sty 2011, 23:20 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Kolo
Sofija 10/10.
Nie czytałem artykułu ale cóż do jasnej cholery interesuje kogoś w jaki sposób to robimy my -ON.
Nie należy nikomu zaglądać pod kołdrę. To indywidualny motyw każdego z Nas.
Powiem na ten przykład, że ja nie mam ograniczeń fizycznych ale dzieci nie mogę mieć i co...
Seks seksem a skutek skutkiem. W ekstremalnych naszych przypadkach dotyczących sposobu konsumpcji związków przytoczę sentencję:
"W tym szaleństwie tkwi metoda!!!".

PostNapisane: 24 sty 2011, 13:34 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Każdy ma prawo do miłości.Nie rozumiem oburzenia i zniesmaczenia przez OP.Dlaczego uważają ,że ON nie mają prawa do czułości i bliskości z drugą osobą.I nie ważne ,że partner jest OP czy ON. Czemu odbiera nam się to prawo ? Nie wiem i nie rozumiem .
Co do nazywania,czy mówienia o kimś ''pedał'' czy ''czarnuch'' ;moim zdaniem to jest pogarda w czystej postaci ! Jeśli tak ktoś mówi o sobie,to też ma pogardę do samego siebie . Tylko sobie nie uświadamia tego.
Ja nie lubię słowa ''kaleka'',bo źle mi się kojarzy,właśnie z pogardą.W dzieciństwie czasem wytykały mnie palcem inne dzieci i krzyczały kaleka. I to nie był wyraz sympatii. Ja używam słowa niepełnosprawna,bo faktycznie nią jestem. Nie w pełni mogę wszystko zrobić.
Niektórzy mówią też o sobie ku la wy / wa [ mam koleżankę ,która używa tego określenia],ale ono też nie bardzo mi się podoba.Niby to żartobliwe określenie ,ale jednak coś w nim niefajnego.

PostNapisane: 24 sty 2011, 14:09 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Mirek
stety bytujemy w radosnej RP,i tylko słuszne zachowania są
tolerowane w tym kraiku.Dobrze że czasy stosów poszły w niepamięć
- idzcie a rozmnażajcie się -tylko zabrakło tedy instrukcj, kto z kim
sposobie etc.etc

PostNapisane: 27 sty 2011, 09:51 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Marcin
Ciekawy temat, mam nadzieje że nie tabu
Seksualność Osób niepełnosprawnych

PostNapisane: 28 sty 2011, 21:55 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Lukasz
ciekawe arty seks niepełnosprawnych

PostNapisane: 30 sty 2011, 23:38 
Pisarz
Pisarz

Lucy -ja mam podobne odczucia i też nie lubię tych słów.A osobę używającą ich uważam za kogoś,kto zachowuje się prostacko i kto nie zna podstawowych zasad kultury osobistej.

PostNapisane: 31 sty 2011, 13:47 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Mirek
Dodzy przedpiszący.Wielu uczelnianych mędrców dzięki opracowaniom min.
Seksualność Osób niepełnosprawnych
szuka wyniesienia na szczyty splendoru i uwielbienia.Ciekawi mnie jedno,czy imć prof.na jawie z problemem się styknął...

PostNapisane: 12 mar 2011, 20:36 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: robert
hmm niedawno bylem na debacie o sexie ON RUCHOWO powiem szczerze bylem zawiedziony debata odbyla sie na UZ ZIELONODORSKIM 5 godzin rozmow na tem badan a 1h debaty ale wiedzcie to nie my jestesmy niepelnosprawni pozdrawiam

PostNapisane: 21 mar 2011, 23:48 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

bady23 napisał(a):
stety bytujemy w radosnej RP,i tylko słuszne zachowania są
tolerowane w tym kraiku.Dobrze że czasy stosów poszły w niepamięć
- idzcie a rozmnażajcie się -tylko zabrakło tedy instrukcj, kto z kim
sposobie etc.etc

A kto powiedział,że miłość dwojga On jest niestosowna.
Mówią tak ludzie nie tolerancyjni,ograniczeni.Takich się znajdzie na całej kuli ziemskiej. Nie tylko w naszym kraju.

PostNapisane: 23 cze 2011, 21:31 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: marta
Witam wszystkich, piszę pracę magisterską o życiu intymnym osób niepełnosprawnych, czy znacie jakąs literaturę na ten temat? Do tej pory udało mi się znaleźć kilka pozycji a potrzebuję o wiele wiecej, proszę o pomoc i z gory dzięki :) Pozdrawiam Marta

PostNapisane: 26 cze 2011, 15:08 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

gadajacie co chcecie i wylewajcie zale na forum. szkoda ze inni was nie slysza. i takie to sa propozycje ON - wszystkie dyskusje we wlasnym gronie, a powiedzenie tego glosno to kazdy milczy. wszyscy narzekacia na zpchr, a czy ktos z was glosno o tym powiedzial?

PostNapisane: 8 gru 2011, 13:48 
Dobry duch
Dobry duch

Co wy o tym myślicie? Dokument był puszczany w tvp1 w ten poniedziałek. Mnie zdziwiło to, że przynajmniej te dziewczyny nie wyglądają jak prostytutki a to ważne.

W moim sercu inny świat

PostNapisane: 8 gru 2011, 15:59 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Już się ten temat przewijał na forum, szczerze mówiąc ja nie rozumiem różnicy w tej kwestii między ON, a OP. Każdy żyje, jak lubi.

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 8 gru 2011, 16:23 
Pisarz
Pisarz

Imię: Piotr
Temat kilkakrotnie poruszany o seksualnych potrzebach niepełnosprawnych, niemniej ciekawy program nasuwający pewną myśl, wiadomo że w Polsce ni ma takiej organizacji ani funduszy umożliwiających zaspokojenie takich potrzeb dlatego mogło by być jakieś miejsce/forum/tablica ogłoszeń czy coś takiego gdzie umieszczane były by ogłoszenia pań oraz panów będących w potrzebie celem ich wzajemnego zaspokojenia :) co myślicie o takim pomyśle???

PostNapisane: 9 gru 2011, 14:26 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Pierwsza sprawa - moim zdaniem nie można wrzucać do jednego worka ON ruchowych i umysłowych.
Nikt tu nie wspomniał o tym, że konsekwencją seksu może być dziecko, w przypadku ON umysłowego jest to w wielu (myślę nawet w większości) przypadków poważny problem. U mnie w mieście rodzinnym były dwa bardzo głośne takie przypadki. Jeden chłopak ON umysłowo, zmajstrował dziecko z dziewczyną z jakiejś rodziny z marginesu, na szczęście jego rodzice poczuwają się do odpowiedzialności, ale szczerze mówiąc i tak marny los tego dzieciaka, bo są w takim wieku, że opieka nad nim nie wchodzi w grę, a matka zapewnia mu taką sobie opiekę. Z tego co mi wiadomo po tym incydencie zdecydowali się na podwiązanie czy coś takiego syna, można debatować czy mają moralne prawo, ale z mojej perspektywy wizja iluś tam wnuków zakazanych na życie w patologicznych rodzinach mówi sama za siebie. Drugi przypadek, młoda dziewczyna z rodziny patologicznej, teoretycznie lekko upośledzona, problem z alkoholem. Dziecko z facetem, który mógłby być jej ojcem, urodziła je w parku. Jakiś czas temu spotkałam ich w ośrodku zdrowia, mała była mega chora, ale dziewczynie nie odpowiadała duża kolejka, zwyzywała pielęgniarki i wyszła, za chwile wpadła z powrotem wraz z ojcem dziecka i ten przez cały czas wyzywał czekając jaka to z niej matka, po czym i tak wyszli. Podobnie ciężko mi sobie wyobrazić, aby ktoś z ciężkim zespołem Downa czy porażeniem mózgowym wychowywał dziecko, a takie są konsekwencje seksu i nie można o tym zapominać, oczywiście są zabezpieczenia, ale ciężko wierzyć w to, że ktoś kto ma problem nad zapanowaniem nad swoim życiem (prostymi czynnościami) będzie pamiętał o zabezpieczeniu, jednocześnie ciężko moim zdaniem nie zgodzić się z tym, że młodociany chłopak czy dziewczyna z rodziny patologicznej chcąc czy zarobić czy po prostu 'się zabawić' będzie mieć to na uwadze. Reasumując przy upośledzeniu umysłowym byłam bym bardzo, ale to bardzo ostrożna w tych 'prawach do seksu'. Oczywiście są przypadki gdzie ktoś jest lekko upośledzony i sobie radzi i chwała tym ludziom za to.

Przypadki ON ruchowych to inna bajka. Tutaj przede wszystkim - nie rozdzielałabym tego, aż tak od OP. Jest wielu OP, którzy są samotni i mają podobne problemy, bo nie mają ładnej buzi, figury, uważają się za gorszych z jakiegoś powodu, czy nic im nie dolega, dobrze wyglądają, dobrze zarabiają, mają fajne życie, przyjaciół, a nie wiedzie im się w miłości i są samotni, też mieliby iść po receptę do lekarza?
Ktoś napisał o przypadkach gdzie rodzice zamawiają prostytutkę, bo wiedzą, że ON sobie nie poradzi - nie wiem co to za rodzice i co musieli zrobić, żeby tak wyizolować swoje dziecko od świata.
Przypadki gdzie rodzice partnera są przeciwko - przykre, ale prawdziwe, sama się z tym spotkałam, jakoś tam może to być chwilowo uzasadnione, że rodzice OP martwią się o swoje dziecko, ale wydaje mi się, że jeśli ktoś ma minimum zdrowego rozsądku nie będzie walczył z takim związkiem.
Ciężko mi się odnieść do sytuacji, gdzie ON dostaje jasny komunikat od OP, że to dziwne, że w ogóle chce seksu, nigdy się nie spotkałam, żeby ktoś zasugerował mi, że przez to, że jestem ON mam coś nie tak z potrzebą miłości, zarówno tej duchowej, jak i fizycznej. Co więcej wydaje mi się, że ten problem jeśli istnieje to głównie w pewnym przedziale wiekowym, kiedy faceci konkurują ze sobą kto przyprowadzi lepszą laskę, dziewczyny zakochują się w wyidealizowanych chłopakach, potem gdy przychodzi do realnego życia, wiązania się z kimś, okazuje się, że wzrost, figura, wygląd w ogóle idą na drugi plan. Miałam okazje to obserwować jeżdżąc na trasy koncertowe czy obserwując chłopaków z mojej paczki, kiedyś może ich to bawiło, obecnie, jeśli dziewczyna decyduje się na seks przy pierwszym spotkaniu od razu kasują jej numer.

Dużo się pisze, że to temat tabu, ja bym się tak nie do końca zgodziła, bo dla mnie ważniejsze jest pytanie o to, czy jest sens rozmawiać tylko i wyłącznie o seksie, czy raczej trzeba poruszyć tu temat miłości i relacji międzyludzkich po prostu, jeśli będziemy umieli z drugą osobą rozmawiać, zaufać jej, będziemy z nią blisko, to nawet, jeśli pojawi się problem z seksem myślę, że będzie on w większości przypadków do rozwiązania. Znam z widzenia wiele dziewczyn, które sypiają to z tym to z tamtym, ale czy to daje im poczucie bliskości, spełnienia, długotrwałej radości? Nie sądzę, mówię o nich 'barowe ćmy', po imprezie załapują się to tu, to tam, obawiam się, że jedyne co potem im z tego zostanie to wstyd, gdy spotkają kogoś na kim będzie im zależało, a ten ktoś przez środowisko będzie miał o nich wyrobione zdanie. A jeśli ktoś jest już naprawdę zdeterminowany, żeby w ten sposób rozwiązać ten problem, to proszę bardzo, ale niekoniecznie z moich podatków. To tyle z mojej strony. ;)

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 9 gru 2011, 16:04 
Pisarz
Pisarz

Imię: Mariola
a mnie,kiedyś ktoś powiedział[to była kobieta ON]coś w stylu;,,dziwię Ci się że chciałabyś być żoną...w Twojej sytuacji :o ,,?!a ja zapytałam tę osobę;,,cóż w tym dziwnego?każdy chce być kochany,prawda,,?komentarza do mojej odpowiedzi,się nie doczekałam.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]