Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 wrz 2011, 12:50 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogunia
bodzio2 naprawdę mam st umiarkowany jestem po operacji kreg szyjnego ,czy mam szanse na zmiane stopnia na znaczny

PostNapisane: 22 wrz 2011, 17:59 
Pisarz
Pisarz

Bodzio chyba myśli że 0-5r to od razu znaczny stopień hi hi :-D Tak jak ja mam umiarkowany 0-4 i też traktują jako niewidomy w komunikacji miejskiej bo mam zerowy bilet :) A przecież nie jestem całkowicie niewidoma:) Ale poza miastem 37% ulgi.
To zależy od stopnia niepełnosprawności ulgi a nie od symbolu :-D

PostNapisane: 22 wrz 2011, 18:10 
Pisarz
Pisarz

smerfy 3 aha :) dziekowac za odp

PostNapisane: 23 wrz 2011, 10:50 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Smerfy,przepraszam ale trochę przegiąłem poprostu zle zinterpretowałem przepis.
Masz rację kod niep.05R komisje lekarskie wydają także przy stopniu "umiarkowanym",a nie tylko jak w moim przypadku "znacznym".
Zwracam honor,pozdrawiam :)

PostNapisane: 25 wrz 2011, 14:06 
Pisarz
Pisarz

bodzio2
OK ja pracowałam w typowym ZPCH i znam trochę przepisy i korzystam z nich :wink: Bo kiedyś nie wiedziałam nic o ulgach a teraz korzystam z każdej dostępnej z moją wadą wzroku :P Bo to nie ma znaczenia kod, a stopień niepełnosprawności, ulgi zależą od stopnia niepełnosprawności, bo w moim przypadku w moim mieście jest tak że zerowy bilet mi przysługuje i opiekun nie ma znaczenia że mam umiarkowany stopień, ale już w podmiejskich mam tylko 37% ulgi. Warto pójść do przedsiębiorstwa mpk tak jak ja i spytać się co mi przysługuje z moją grupą. Bo sama nie wiedziałam że ulga mi przysługuje ale poszłam spytałam i jeżdżę po mieście za darmo z czego się cieszę bo bilety miejskie to wydatek ok 100zł :P

PostNapisane: 26 wrz 2011, 10:07 
Pisarz
Pisarz

Dzięki za poradę,bynajmiej będziemy miec specjalistkę na forum od spraw związanych z wszelkimi ulgami.Pozdrawiam :)

PostNapisane: 26 wrz 2011, 19:21 
Pisarz
Pisarz

bodzio2
Ja tak bardzo się nie znam, ale zawsze wypytam się o swoje :P

PostNapisane: 29 lis 2011, 12:08 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Alex
bodzio2 napisał(a):
Kukusko,nie bardzo rozumiem bo stopien niepełnosprawnosci 05R jest stopniem znacznym,o profilu ruchowym i braku do samodzielnej egzystencji,wiem bo taki stopien posiadam,ty piszesz że jest to umiarkowany. (...) Reasymując to stopien 05R,upoważnia cię do bezpłatnego przejazdu srodkami komunikacji zbiorowej,mówi o tym przepis,lecz trzeba się upewnic bo np.w autobusach PKS-u tej ulgi niema i trzeba wykupic bilet ze 78% zniżką.Sprawdz dokładnie w orzeczeniu komisji lekarskiej jaki posiadasz stopien niepełnosprawnosci. :)

Ja również mam stopień 05-R i też mam wpisane umiarkowane... Więc jak to jest z tymi kodami?

PostNapisane: 29 lis 2011, 13:49 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
bodzio2 napisał(a):
Kukusko,nie bardzo rozumiem bo stopien niepełnosprawnosci 05R jest stopniem znacznym,o profilu ruchowym i braku do samodzielnej egzystencji,wiem bo taki stopien posiadam,ty piszesz że jest to umiarkowany.Jak rozumiem to posiadasz orzeczenie [ 05R-10N] czyli 2 stopnie,t.j 05R-upsledzenie narządu ruchu, oraz 10N-choroby neurologiczne.Reasymując to stopien 05R,upoważnia cię do bezpłatnego przejazdu srodkami komunikacji zbiorowej,mówi o tym przepis,lecz trzeba się upewnic bo np.w autobusach PKS-u tej ulgi niema i trzeba wykupic bilet ze 78% zniżką.Sprawdz dokładnie w orzeczeniu komisji lekarskiej jaki posiadasz stopien niepełnosprawnosci. :)

05-R oznacza upośledzenie narządu ruchu a nie stopień niepełnosprawności. Możesz mieć lekką grupę i symbol 05-R a możesz mieć znaczny stopień i symbol 05-R.

Kolega ma orzeczenie z racji upośledzenia narządu ruchu i choroby neurologicznej w stopniu umiarkowanym.

A co do zniżek to trzeba czytać w regulaminie przewoźnika. W moim mieście jest tak że osoba ze znacznym orzeczeniem jeździ za darmo obojętnie jaką ma chorobę a z umiarkowanym ulgowo ale tylko pod warunkiem że ma 05-R. Na inne schorzenia nie ma ulgi.

PostNapisane: 29 lis 2011, 15:13 
Pisarz
Pisarz

pracuję w zpch i z racji tego że mam stopień niepełn umiarkowany dostałam migawkę na wszystkie linie

PostNapisane: 29 lis 2011, 20:11 
Pisarz
Pisarz

Kukuska to fajnie i gra gitara :)

PostNapisane: 26 mar 2012, 19:18 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Anna
Witajcie mam do was pytanie. Jestem uczennicą technikum i jestem osobą niepełnosprawną. Mam wydaną legitymację ze stopniem umiarkowanym z symbolem niepełnosprawności 05-R.
Legitymacja ta nie została wydana na stałe tylko do pewnego dnia.
Czy w takiej sytuacji mogę się starać o jakiś zasiłek bądz rentę czy wogóle mogę starać się o co kolwiek ?

PostNapisane: 27 mar 2012, 12:18 
Moderator
Moderator

misia122 - tu o ulgach: http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/3544 -

A masz orzeczenie o stopieniu niepełnosprawności :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 27 mar 2012, 13:04 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: teresa
no i tu wszyscy jesteście w błędzie 0R-niepełnosprawność związana z narządami ruchu a nie ze stopniem niepełnosprawności jak nie macie pojęcia to nie piszcie bzdur,a tym samym nie wprowadzajcie innych na ślepy tor

PostNapisane: 28 mar 2012, 18:26 
Moderator
Moderator

misia122 - zasiłek pielęgnacyjny : http://pomoc-spoleczna.wieszjak.pl/zasi ... -2012.html, :?:

Gdybyś dalej chciała się kształcić (studia lub studium) jest program PFRON- STUDENT II : http://www.pfron.org.pl/portal/pl/272/9 ... ecnie.html

Możesz wypożyczać sprzęt rehabilitacyjny (w wypożyczalni sprzętu - jeśli jest w twoim mieście i jeśli potrzebujesz).

Możesz wybrać się na turnus rehabilitacyjny 14- dniowy a PCPR czy MOPS czy PFRON- da Ci dofinansowanie również dla opiekuna...

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]