Najpierw musicie mieć to co ma być w avatarze na swoim kompie . Napotkaliście w sieci odjazdowy obrazek , który widzicie w swoim avatarze najeżdżacie na niego myszką klikacie prawym przyciskiem myszki (komputerowej:) rozwija się okno zadaniowe , klikacie
Zapisz obrazek jako pojawia się okno w którym kompuś pyta gdzie ma go zapisać ja zwykle wybieram pulpit , albo moje obrazy klikacie ok i jest na waszym komp. zwykle jako obrazek jpg (jak najedziecie na niego mychą wyświetla sie info o nim , nas interesuje dlugość , szerokość i wielkość( w kb) . Jak wejdziecie na swój profil to macie dzial Panel kontrolny avatarow , gdzie jest info , że obrazek musi mieć odpowiednie rozmiary nie może być dłuższy i szerszy 500na500 pixeli i większy niż11kb .
Wasz jest większy na pewno , więc trzeba go przyciąć do odpowiednich rozmiarów .
jak to zrobić powiem na przykładzie programu paint.
1 otwieracie okno głowne programu paint
2 klikacie w lewym górnym rogu plik
3 klikacie otwórz pojawie się znane już wam okienko to gdzie zapisywaliście obrazek pamiętacie , odnajdujecie ten obrazek ,
4 klikacie go , a potem otwórz , obrazek wyświetla się w oknie głównym programu paint .
5 w lewym górnym rogu klikacie obraz , i funkcję rozciągnij / pochyl , wyświetla okno w pionie 100%i w poziomie 100%
6.jeśli chcecie zwęzić o 30 % wpisujecie 70 , a to dlatego że musicie zrozumieć ,że wynikowy obrazek będzie miał 70 % obecnego , gdybyście chcieli powiększyć o 30 % , to trzeba wpisać 130 (bo wynikowy ma mieć 130% tego co jest ), z czasem człowiek nabiera wprawy , jeśli w miejsce 100% wpisaliście 50 % Wasze zdjatko zmaleje o połowę .
7 klikacie ok. najeżdżacie na plik i klikacie zapisz obrazek jako , po raz trzeci pojawia się znane już wam okno wybieracie dla niego miejsce i zapisujecie go . Zamykacie paint sprawdzacie czy się zapisało no i czy ma odpowiednie rozmiary 500 na 500 i 11kb pamiętacie ? Istnieje też prostrzy sposób , prześlijcie zdjęcie mnie ja je przygotuje . Jeśli ta opcja was interesuje to napiszcie mi to na PW wyślę adres e mail na które prześlecie zdjęcie . Odeślę je e mailem .
8 pozostaje wysłać zdjecie na forum .Wchodzicie na swój profil , przechodzicie do Panel kontrolny avatara , klikacie przeglądaj po raz czwarty wyskakujeokno gdzie powinniście mieć mozolnie przygotowane zdjątko ,
klikacie na nie i otwórz , w Panelu Kontrolnym Avatara , pojawia się adres , zamykacie okno , nic już nie ruszacie , tylko klikacie na samym dole strony wyślij , powinien się wyświetlić komunikat Twój profil został zaktualizowany . Jeśli tak to operacja się udała .
W razie kłopotów mogę poradzić na gg . Bay , powodzenia . Najlepiej dochodzić do wszystkiego metodą prób i błędów .Nie bojcie się komputera . powodzenia .