Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2011, 16:39 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Urszula
czy ktoś mógłby mi pomóc w sprawie html-a?? mam problem z css??

:cry:

PostNapisane: 31 sie 2011, 20:34 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Witaj Urszula. Jaki dokładnie problem ze wstawieniem szablonu CSS masz na myśli??
By wstawić szablon CSS, w sekcji <head> dodajesz linię

<link rel="Stylesheet" type-"test/css" href="Szablon.css"/>

Objaśnienie:
link - znacznik HTML pozwalający na import zewnętrznych plikó
rel- określasz, co chcesz dodać
stylesheet - szablon stylu
type- w tym przypadku oznacza, jakiego typu szablonu użyjesz
text/css - określa, że typem szablonu jest plik css
href - nazwa pliku lub pełna scieżka do pliku css
szablon.css - nazwa dołączanego pliku css.

PostNapisane: 2 wrz 2011, 22:37 
Dobry duch
Dobry duch

hej :-D

fajnie, że się odezwałeś :) dzięki :)

dokładnie mój problem polega na tym, że mam tabelkę (obrazki + tekst) którą chciałabym wstawić na kilka stron, ale jeżeli zaszłaby potrzeba, żeby coś zmienić w tej tabelce np. odnośnik, chciałabym móc zmienić tylko w jednym pliku i żeby w pozostałych stronach zmieniło mi się to automatycznie. Myślałam, że ogarnę to css-em, ale myślę, że to jednak nie jest to.
Proszę o pomoc. :?
:komp:

PostNapisane: 3 wrz 2011, 02:50 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Wojciech
Witam
Urszulka Jeżeli serwer, na którym masz stronę obsługuje php to można wykorzystać funkcję include_once. Wykonujesz to w następujący sposób:
1. Tworzysz plik o dowolnej nazwie, najważniejsze jest rozszerzenie .php. W tym przykładzie będzie to tabelka.php i znajdule się w tym samym folderze co pliki, do których ma być wstawiana tabelka. Do tego pliku wklejasz kod HTML tabelki, która ma się powtarzać na kilku podstronach.
2. Rozszerzenia plików, w których chcesz umieścić tabelkę zmieniasz z .html lub .htm na .php.
3. W miejscu gdzie ma się pojawić tabelka wstawiasz następujący kod
Kod:
<?php include_once("tabelka.php"); ?>

4. Pozostało tylko zmienienie na stronie linków do plików, którym w punkcie 2 zmieniłaś rozszerzenie.
Na podobnej zasadzie można umieszczać na stronie na przykład menu. Jeżeli natomiast chodzi o sam wygląd tabelki czyli na przykład rodzaj czcionki, jej kolor i rozmiar to jak najbardziej wystarczy HTML i CSS.
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 wrz 2011, 11:10 
Dobry duch
Dobry duch

dziękuję :) Wojtku :)

tylko, że muszę jeszcze dopytać..., zrobiłam tak jak napisałeś, ale... :(

ja używam do zrobienia tych stron programu nvu, na razie robię to na dysku (te stronki ogólnie chodzą na home.pl)
1. zmieniłam stronę, która się np. nazywała 100.html na 100.php - nie chce mi otworzyć w tym programie, bo pisze, że to nie jest kod .html
2. zmieniłam nazwę tabela.html na tabela.php (otworzyłam źródło w wordzie, zrobiłam zapisz jako i zapisałam jako tabela.php)
czy można zrobić to w wordzie i dopiero podejrzeć na razie z dysku?? Czy może jest jakiś inny, lepszy sposób??
Czy nie zacznie chodzić dobrze, dopóki nie wrzuci się tego na ftp-a home.pl??

Tak się zacięłam na tym i gryzie mnie to strasznie... Proszę jakbyś mógł mi poświęcić jeszcze chwilkę... :cry:
pozdrawiam serdecznie
Ula
:komp:

p.s. dodam, że nigdy nie próbowałam nic z php i jestem pod tym kątem zupełnie zielona, kiedyś pisałam tylko z palca stronki w html-u, ale to chyba za mało... :o:

---- Dodano 3 września 2011, 11:44 ----

p.s.1
jeszcze jedno - w tym programie istnieje coś takiego jak "wstaw kod php" - otwieram stronę 100.php (nazywała się wcześniej .html)-już mi się otwiera:) staję w miejscu gdzie chciałabym dodać tą tabelę.php, naciskam "wstaw kod php" otwiera się okienko, wklejam tam kod źródłowy z tabela.php i wciskam "otwórz" i niestety nic się nie dzieje, tylko w widoku normalnym pokazuje mi się znacznik PHP i tyle, a tabelki nie widać :( :cry:

czarna rozpacz... :cry:

PostNapisane: 3 wrz 2011, 12:12 
Administrator Główny
Administrator Główny

Witam
Plików php nie podejrzysz poprawnie w nvu ponieważ ten program nie obsługuje tego języka. Jeżeli chcesz lokalnie testować pliki php potrzeby będzie Ci tak zwany serwer lokalny na przykład XAMPP. Możesz też po prosu wgrać pliki na serwer home.pl - tam będą działać bez problemu o ile nie zawierają błędów w składni php.
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 wrz 2011, 12:23 
Administrator Główny
Administrator Główny

Witam
Urszulka Odezwij się na moje gg lub skype (preferowany komunikator), chętnie pomogę :)
Pozdrawiam

PostNapisane: 3 wrz 2011, 13:26 
Dobry duch
Dobry duch

jeżeli składnia php ma być taka sama jak html (tabelka w html-u wyświetla mi się bez problemu i strony w html-u też mi już chodzą na home.pl) i ten kod co mi go napisałeś jest dobry, to mam nadzieję, że będzie oki :)
dziękuję baaaardzo, baaardzo za pomoc :-D - sprawdzę to, jeżeli nie będzie mi wychodzić, wtedy będę znowu płakać... proszę więc - śledź mój wątek :)

pozdrowionka :) :poklon:

p.s. jak mi wyjdzie też napiszę
:)
:hop:

---- Dodano 3 września 2011, 13:30 ----

a gdzie mam podejrzeć Twój nr gg lub skype??
jestem na tym forum dopiero od niedawna, więc jeszcze dokładnie nie zdążyłam się rozejrzeć gdzie co jest, wchodzę tylko na mój wątek i tyle ;)
w razie coś mój nr gg 3874800, skype urszulka2603
:)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]