Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 30 paź 2011, 09:00 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
dla mnie to jest debilizm.Co wy sądzicie?na temat tego dnia zapraszam

PostNapisane: 30 paź 2011, 09:14 
Pisarz
Pisarz

Imię: Mariola
moim zdaniem ta tradycja nie przystaje do naszego kraju...i prawdę powiedziawszy to mnie mocno dażni :/

PostNapisane: 30 paź 2011, 12:22 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Teresa
Masz zupełną rację,Wilemko, mnie też to bardzo drażni.Nie wiem po co ściągamy zwyczaje z Zachodu zamiast pielęgnować nasze polskie tradycje.

PostNapisane: 30 paź 2011, 12:25 
Moderator
Moderator

Halloween generalnie to święto obchodzone i czczone głównie w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii itd. Dla mnie to po prostu żenada, że w Polsce społeczeństwo tak bardzo chce zamerykanieć. Sklepom, galeriom itp. mogę wybaczyć, bo jak widzą że ludzie wariują na punkcie tego dnia, to chcą po prostu zarobić. Ja osobiście tego dnia nie obchodzę i nigdy nie będę obchodziła, bo jestem Polką, a u nas takiego dnia nie ma. Niedługo ludzie tak zgłupieją, że będą obchodzić Święto Dziękczynienia :lol:

PostNapisane: 30 paź 2011, 18:40 
Pisarz
Pisarz

należy pielęgnować nasze polskie tradycje,które zanikają,

PostNapisane: 30 paź 2011, 18:45 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Mamma mija, dyni jeszcze nie wydrążyłem :P,
Wszelakie co lepsze widowiska rozrywkowe w TV macie zerżnięte z zachodu, mnie tam się podoba :)

PostNapisane: 30 paź 2011, 18:57 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
Może byśmy nie musieli ściągać z innych ,jakbyśmy mieli jakieś własne fajne, wesołe odpowiedniki, ale nie u nas, my tylko musimy się umartwiać, kajać wtedy jest git :-D zresztą taka mentalność Polaków każde święto z jakiej okazji by nie było jest obchodzone bardzo na poważnie, moje zdanie jest takie ,że niestety ale nie potrafimy się bawić, a Halloween to świetna zabawa ,dzieciaki chociaż mogą poszaleć i o to chodzi :P

PostNapisane: 30 paź 2011, 19:31 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
dr.House napisał(a):
Może byśmy nie musieli ściągać z innych ,jakbyśmy mieli jakieś własne fajne, wesołe odpowiedniki, ale nie u nas, my tylko musimy się umartwiać, kajać wtedy jest git :-D zresztą taka mentalność Polaków każde święto z jakiej okazji by nie było jest obchodzone bardzo na poważnie, moje zdanie jest takie ,że niestety ale nie potrafimy się bawić, a Halloween to świetna zabawa ,dzieciaki chociaż mogą poszaleć i o to chodzi :P

Popieram w 100%

PostNapisane: 30 paź 2011, 19:54 
Pisarz
Pisarz

Może dla dzieciaków jest to dobra zabawa,ale mnie to nie cieszy

PostNapisane: 30 paź 2011, 19:58 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

W USA dzieci chodzą po cukierki.W naszym kraju tez mamy coś podobnego i nie rozumiem czemu tej tradycji nie możemy ożywić.A jakiej? Kolędowania.Dzieci mogłyby się przebierać,mogłyby śpiewać i chodzić po cukierki.Ale niee,my musimy mieć Halloween.To może jeszcze wprowadzimy Thanksgiving Day.To święto akurat mi się podoba...Jest tez Sylwester gdzie można dzieciakom organizować ,,straszne party'', bale przebierańców,przecież to karnawał.

PostNapisane: 30 paź 2011, 20:12 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Nie wiem czemu tak na to gadasz. Nie obchodzisz prawdopodobnie, a jak komuś się podoba to niech sobie obchodzi. Nie rozumiem o co ten szum.
No a kolędowanie to jest zupełnie inna sprawa i moim zdaniem nie ma co porównywać.
Żyj i pozwól żyć innym

PostNapisane: 30 paź 2011, 20:41 
Pisarz
Pisarz

Hehe Lucy tak u nas by można było ożywić kolędowanie , dzieci tez by miały zabawę , tylko zastanów się przez chwilkę jaki my jesteśmy super "zabawowy" naród skoro nasze rodzime tradycje zanikają , ale tak jak Dzasti słusznie zauważyła to inna bajka .Halloween jest fajny , mnie się podoba, lubię horrory, strachy na lachy i dobrą zabawę :-D :P

PostNapisane: 30 paź 2011, 20:50 
Pisarz
Pisarz

a ja wolę Walentynki też ściągnięte z zachodu ale dużo przyjemniejsze niż Halloween

PostNapisane: 30 paź 2011, 21:44 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Mamy w Polsce odpowiednik Halloween ,czyli Sobótkę ( noc Kupały ,ew.noc świentojańska) obchodzona zwykle 21 na 22 czerwca w najkrótszą noc w roku . Ja tej nocy zwykle wybieram się na organizowane w Szczecinie zabawy ,puszczam bukiet na wodę ,a prywatnie zawsze palę ogień przed domem (choćby to miały być tylko dwa podgrzewacze).No i zwykle nie śpię tej nocy ,bo poprostu nie mogę :-D Halloween dla mnie nie istnieje ,ale nie jestem mu przeciwna .Mimo wszystko wolę jednak kultywowanie starych tradycji ,bo dają mi one poczucie wspólnoty.Jeśli kiedykolwiek będę miała dzieci z pewnością właśnie w czerwcu będą się one najlepiej bawić :P

PostNapisane: 31 paź 2011, 11:07 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Mi to Swięto Halloween nie przeszkadza ale jak widać Kosciół znowu nam chce narzucac swoje niezadowolenie i wyższośc,jak w przypadku pogrzebów.Jesli dzieci i młodzież chcą się w ten sposób zabawiac to niech to robią przecież nikomu nie szkodzą i tyle :roll:

PostNapisane: 31 paź 2011, 20:58 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Kościół ma prawo wypowiadać się .A Ty masz prawo posłuchać lub nie.To takie proste.O, noc świętojańska jest fajna i latem.To duży plus
,,tylko zastanów się przez chwilkę jaki my jesteśmy super "zabawowy" naród skoro nasze rodzime tradycje zanikają ''Naród to my.A jeśli wielu polaków ma takie podejście jak ,to się nie dziwcie,że nasze tradycje zanikają. Ja Wam nie bronie obchodzić czego tam chcecie.
Nie wiem o co chodzi w zabawowym narodzie a w nie zabawowym.Czy życie to tylko zabawa,jest czas i na zabawę.Ludzie bawią się na domówkach,dyskotekach ...Nie wiem o co chodzi z tym narodem,o co kaman.

PostNapisane: 31 paź 2011, 21:26 
Pisarz
Pisarz

O to kaman ,że my Polacy nie potrafimy się bawić , co już wcześniej napisałam, i nie wiem czego tu nie mozna zrozumieć, noc świętojańska bardzo fajna tradycja, tylko tak naprawdę z tego wynika ,ze ma słaby marketing, i oczywiście ,że życie to nie sama zabawa, ale im jest jej więcej tym lepiej :P

A co do kościoła, to tak niech oni sobie wyrażają swoje zdanie , uważam tylko ,że powinni to robić w kościele gdzie ich miejsce , a nie w telewizji .

PostNapisane: 31 paź 2011, 23:06 
Pisarz
Pisarz

my Polacy umiemy się bawić,tylko nie umiemy zachować naszych tradycji,czasami tradycja zamienia się w chuligańskie wybryki n.p Śmigus Dyngus szczególnie w dużych miastach gdzie są przekraczane granice zdrowego rozsądku.Nie umiemy pielęgnować naszych polskich tradycji,najlepiej zgapić z zachodu.Jeszcze parę lat a zaniknie tradycja łamania się opłatkiem przy wigilijnym stole,jeże już nie zanika Albo będziemy w czasie Wigilii w restauracjach albo pubach tak jak jest na zachodzie

PostNapisane: 1 lis 2011, 10:19 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Hmm... Przedstawiam Wam felieton Rafała Ziemkiewicza:

Co jest złego w dyni?
01 lis 2011
Rafał A. Ziemkiewicz (http://blog.rp.pl/ziemkiewicz/)

Jak co roku, zamiast refleksji i zadumy, mamy wojnę Wszystkich Świętych z Halloween.

Ponieważ Wszyscy Święci są „pisowscy”, a Halloween jest „tryndy”, więc większość mediów z zamiłowaniem oddaje się darciu łacha z duchownych, którzy ruszyli do walki przeciw bezmyślnemu importowaniu tej pogańskiej tradycji.

Cóż, moje dzieci też wydrążyły dynie i wyruszyły poprzebierane zbierać cukierki albo robić psikusy − czemuż miałbym dzieciakom tej radości odmawiać? Ale doskonale rozumiem niepokój, który wzbudza łatwość, z jaką nowy obyczaj się upowszechnił i zaczął przyćmiewać tradycyjny sposób obchodzenia dnia Wszystkich Świętych.

Halloweenowa dynia symbolizuje bowiem coś bardzo paskudnego. Pogaństwo − ale nie to celtyckie sprzed tysiąca lat. Dynia jest znakiem pogaństwa współczesnego, pop-pogaństwa, tak samo jak ów wzięty z reklam coca-coli zapasiony krasnal z pijackim nosem, który wyparł z masowej wyobraźni chrześcijańskiego świętego Mikołaja. A ono jest nie do pogodzenia z podstawami naszej kultury − podobnie zresztą, jak i każdej innej, włącznie z dawną kulturą pogańską, w której „święto duchów” miało swój sens.

Nasza kultura uczy od wieków: pamiętaj o śmierci, memento mori. Pamiętaj, bo śmierć będzie oznaczać konieczność rozliczenia się z całego życia, podsumowania i porównania dobra i zła, które w danym ci czasie uczyniłeś. Żyj z pamięcią, że takie rozliczenie przyjdzie nieuchronnie. „Tym byłem, czym ty jesteś, tym będziesz, czym ja jestem” − głosi napis na bramie starego cmentarza w moim rodzinnym Czerwińsku i pewnie wielu innych podobnych cmentarzy.

Natomiast nowoczesne pop-pogaństwo powiada: nie myśl o śmierci, śmiej się z tego. Baw się, używaj, konsumuj i czniaj, co ma być potem. „Potem” nie ma nic wartego brania pod uwagę. Halloween, w jego pop-kulturowym wydaniu, jest wyparciem śmierci, sprowadzaniem jej do zgrywy i wysyłaniem do tandetnego świata wampirów, zombich i czarownic.

Nasza, chrześcijańska kultura − i w tym zresztą jej wyższość − każe nam odwiedzać groby przodków, jeśli nie częściej, to przynajmniej w tym jednym dniu, choćby życie rzuciło nas od nich daleko. W krajach, z których zaimportowaliśmy Halloween i „walentynki” nikt już grobów przodków nie odwiedza, bo grobów nie ma. Przepuszcza się człowieka przez komin i rozsypuje na wietrze. Po co groby? Groby psują humor, a zły humor to mniejszy apetyt i gorsza sprzedaż. Skoro już nie można śmierci uniknąć, to przynajmniej można o niej nie myśleć. Dopóki człowiek nie myśli, problem go nie dotyczy, a jak już go zacznie dotyczyć, to tak czy owak nie będzie o nim myślał.

Zwracałem kiedyś uwagę na podtykany celebrytom przez jedno z pism kobiecych tzw. kwestionariusz Prousta, w którym między innymi padało pytanie: jak chciałbyś umrzeć. Otóż wszyscy indagowani deklarowali zgodnie, że chcą umrzeć nagle, nie wiedząc o tym, najlepiej we śnie. Myśl o tym, że człowiek powinien umierać tak, aby mieć możliwość pożegnania się, podsumowania swego żywota, pojednania z bliźnimi i z Bogiem, wydawała się gwiazdom i gwiazdkom mediów co do jednej jak najgłębiej obca. Pokolenia naszych przodków modliły się: „od nagłej i niespodziewanej śmierci zachowaj nas, Panie” − a dziś właśnie taka śmierć wydaje się wychowankom i zarazem głosicielom zdziecinniałej i skretyniałej kultury supermarketów najbardziej pożądana.

To zakrawa na paradoks − w „cywilizacji śmierci” śmierć nie istnieje, jest kompletnie wypychana ze świadomości, podczas gdy w cywilizacji życia stanowi centrum. Oczywiście, paradoks jest, jak się nad tym zastanowić, pozorny.

Takie są najgłębsze kulturowe − czy, właściwie, antykulturowe − znaczenia, ukryte pod wesołą zabawą, którą ochoczo naśladujemy. Ale z całą ich świadomością, nie sądzę, aby wytaczanie przeciwko halloweenowej dyni ciężkich dział miało sens. Duchowni, którzy podnosząc przeciw zabawie poważne argumenty usiłują powstrzymać modę zakazami, popełniają taktyczny błąd.

W swych dziejach Kościół wielokrotnie wygrywał z pogaństwem − i nie ma powodu, by nie wygrał i z pop-pogaństwem naszych czasów − ale rzadko w drodze prostego zakazu. Przeważnie po prostu oswajał pogańskie przyzwyczajenia, albo nadawał im nowe znaczenia. Święto zimowego przesilenia, narodzin Słońca, stało się Bożym Narodzeniem, nabrały chrześcijańskiego sensu pisanki i święcenie pokarmów, ochrzczone zostały zapusty i ostatkowi przebierańcy. Przecież i nagrobne światła, które dziś zapalamy, też wzięły się z pogańskiego obyczaju. Więc dlaczego dzisiejsi katolicy mieliby się bać wydrążonych dyń?

Tak, moje córki, a jakże, ustawiły swoje halloweenowe dynie na balkonie, bardzo z nich dumne, i nie widzę w tym żadnego dla nich niebezpieczeństwa. Dopóki wiedzą, że o zmarłych dziadkach trzeba pamiętać, odwiedzać ich groby, przyozdabiać je i modlić się na nich, a nie, jak Amerykanie, traktować zmarłego jak starą kanapę, którą trzeba po prostu usunąć z domu i pozbyć się kłopotu − to żadna moda i zabawa im nie zaszkodzi. A gdyby miały kiedyś tę świadomość zatracić (choć to raczej po moim trupie), to i rytuały Wszystkich Świętych stałyby się dla nich pustym, szeleszczącym zeschłymi liśćmi gestem. Nie skupiajmy się przesadnie na symbolach. One odnoszą się do rzeczy ważnych, ale ani je czynią, ani unieważniają.

PostNapisane: 1 lis 2011, 10:52 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Po lekturze artykułu, zgadzam się z nim, jednak wcześniej za tą zgodą idzie poprzednie katolickie wcielenie, jako że to wcielenie gdzieś se poszło to napiszę tak:
Tradycja tradycją i dla tej tradycji ja i Adrianna idziemy odwiedzić miejsca pamięci naszych bliskich,
świeczki też zapalimy ale będą one mieć inne znaczenie niż religijne.
Halloween trochę przerysowuje na wesoło zagadnienie śmierci, niemniej mi odpowiada taka forma spojrzenia bo czym tu się martwić, katolicy lepiej niech się cieszą ze spotkania ich bliskich z Bogiem (chociaż jak to z tym "w proch się obrócisz") inni też nie mają większych powodów do zmartwień.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]