Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lis 2011, 10:53 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Trurl napisał(a):
zaczął przyćmiewać tradycyjny sposób obchodzenia dnia Wszystkich Świętych.

Z tego co ja wiem Halloween jest 31 października.
a Wszystkich Świętych 1 listopada.
Czyli jak może wypierać skoro to dwa inne dni?

---- Dodano 1 listopada 2011, 10:01 ----

Trurl napisał(a):

Zwracałem kiedyś uwagę na podtykany celebrytom przez jedno z pism kobiecych tzw. kwestionariusz Prousta, w którym między innymi padało pytanie: jak chciałbyś umrzeć. Otóż wszyscy indagowani deklarowali zgodnie, że chcą umrzeć nagle, nie wiedząc o tym, najlepiej we śnie. Myśl o tym, że człowiek powinien umierać tak, aby mieć możliwość pożegnania się, podsumowania swego żywota, pojednania z bliźnimi i z Bogiem, wydawała się gwiazdom i gwiazdkom mediów co do jednej jak najgłębiej obca. Pokolenia naszych przodków modliły się: „od nagłej i niespodziewanej śmierci zachowaj nas, Panie” − a dziś właśnie taka śmierć wydaje się wychowankom i zarazem głosicielom zdziecinniałej i skretyniałej kultury supermarketów najbardziej pożądana.

Ja też chcę umrzeć nagle. Staram się żyć tak by nie musieć pojednywać się z innymi. Jak już się kłócę staram się potem (jak ochłonę) pogadać, przeprosić (taaa ja przecież mam zawsze rację ;) Jakby ktoś nie zauważył żart)
A chcę jak z resztą chyba większość ludzi umrzeć nagle by nie cierpieć. Ot prosta sprawa. Widziałam mojego dziadka i tatę umierających na raka, sama dużo takich ludzi widziałam po szpitalach (dwa lata onkologii w końcu sama miałam raka) ja za takie coś dziękuję.

---- Dodano 1 listopada 2011, 10:27 ----

Tak poza tym to halloween Was wkurza a jakoś nikt nie narzeka na ten jarmark przed cmentarzami gdzie nawet kiełbaski grillowe są. Coś mi się wydaje, że to jest o niebo gorsze i to w ten sam dzień.

PostNapisane: 1 lis 2011, 12:36 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
DZASTI napisał(a):

Tak poza tym to halloween Was wkurza a jakoś nikt nie narzeka na ten jarmark przed cmentarzami gdzie nawet kiełbaski grillowe są. Coś mi się wydaje, że to jest o niebo gorsze i to w ten sam dzień.

Dzasti zgadzam się z tym jak najbardziej, tak bardzo przeszkadza im ,że ściągamy z zachodu rożne rzeczy( osobiście nie widzę w tym nic złego), obrońcy tradycji narodowych , no fajnie że jesteście, tylko jak już coś Wam przeszkadza to należałoby zacząć od własnego podwórka.

Taka mała dygresja odnośnie nagłej śmierci, jeśli ktoś twierdzi ,że chciałby umrzeć powoli, a co za tym idzie w cierpieniu, to chyba z tym kimś nie do końca jest ok, przecież nie ma co ukrywać , każdy chciałby aby jego śmierć była szybka i nie niosła ze sobą bólu.

PostNapisane: 1 lis 2011, 12:41 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

bodzio2 napisał(a):
Mi to Swięto Halloween nie przeszkadza ale jak widać Kosciół znowu nam chce narzucac swoje niezadowolenie i wyższośc,

Ksieza maja prawo ewangelizować swoich parafian i osoby które deklarują się ze są katolikami. To księdza zakichany obowiązek i prawo! Gdyby stracił to prawo jego posługa w znacznym stopniu straciłaby sens.Przypomina nam taki ksiądz o zagrożeniach wynikających z lakonizmu społeczeństwa itp.Takie święta jak Halloween z biegiem lat spowodują ,ze zapomnimy o pielęgnowaniu swoich tradycji .Zapomnimy o swojej indywidualności jako naród.Coraz chętniej przyjmujemy zachodnie tradycje a swoje zapominamy,krytykujemy.I po prostu po ludzku za 20 lat nikt nie będzie pamiętać o 1 listopada i o modlitwie za dusze tego szczególnego dnia.I nawet na cmentarz nikt nie będzie chodzić.Będzie się liczyło tu i teraz,teraz już rzadko ludzie składają się do refleksji nad życiem.
Tyle osób na forach krzyczy,ze rożne nasze święta są skomercjalizowane i że ich nielubi.A Halloween do takich nie należy/Bo mi się wydaje,że ono to dopiero ocieka komercjalizacja.
Fajne słowa wypowiedziała Elżbieta Dzikowska,że w wielu krajach kultywuje sie swoja obyczaje i kulturę i,szanuje się nią.Na przykład w Norwegii 90% obywateli tego kraju ma w swoich szafach tradycyjny strój narodowy i gdy są ważne uroczystości zakładają go.Gy bylo otwarcie jakiejś opery nowo wybudowanej większość gości przyszła ubrana tradycyjnie,nawet pewien minister.
Większość naszych obywateli,wydaje mi się ze młodych wstydzi sie [zresztą to nie tylko moje stwierdzenie] naszej kultury.Nie wiem z czego to wynika;z niskiej samooceny, kompleksow.Szkoda,ze ludzie nie potrafią docenić tego co mamy jako naród.

PostNapisane: 1 lis 2011, 12:54 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
Księża mają prawo ewangelizować, to niech sobie to robią w takim budynku co się kościół nazywa, niestety dopóki nie będzie rozdziału kościoła od państwa, to będziemy tak mieli (niestety), co do tego ,że nasze tradycje zanikają , lub też mogą w przyszłości zaniknąć , to chyba lekka przesada, i nie uważam ,że klecha musi mi przypominać choćby o dzisiejszym święcie , pamiętam o moich bliskich i na pewno nie zapomnę , chociaż z zachodu przychodzi wiele nowych rzeczy, wszystko droga Lucy zależy od człowieka i jego podejścia do życia.

PostNapisane: 1 lis 2011, 13:39 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Halloween jest 31 października
Wszystkich Świętych jak i ten cały jarmark z grillowanymi kiełbaskami 1 listopada
I to jakoś tutaj nikogo nie dziwi?
Halloween i Wszystkich Świętych to dwa różne dni
Uwielbiam krzykaczy............. :/

---- Dodano 1 listopada 2011, 15:54 ----

Aha i jeszcze dodam:
Dziś jest Wszystkich Świętych powinniśmy się radować, że są w lepszym świecie. Mamy święcić wszystkich świętych czyli weselić się.
Jutro są Zaduszki czyli modlitwa za zmarłych .

PostNapisane: 1 lis 2011, 19:51 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
:/ dzięki krzykaczom coś się dzieje na forum. :) Gdyby nie krzykacze,to by było nudno,jednym słowem bryndza,dobrze mówię? hahaha :)

PostNapisane: 2 lis 2011, 20:00 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Sylwia
Natomiast ja powiem Wam tak mnie ten cały Halloween ani ziębi ani pali z resztą gdzie jest powiedziane że muszę go obchodzić ?? Człowiek we własnych pieleszach może robić co chcę z resztą zdążyłam się już przyzwyczaić do tego iż nasz kochany naród lubi że tak powiem od gapić od innych wystarczy włączyć TV i oglądnąć pierwszy lepszy show czy teleturniej.

wciąż układasz moje sny.
Bądź mym aniołem,
aż do końca świata i
strzeż mnie przed sama sobą,
gdy zawiodę wybacz mi"

Obrazek

PostNapisane: 3 lis 2011, 00:10 
Moderator
Moderator

Oficerka napisał(a):
Natomiast ja powiem Wam tak mnie ten cały Halloween ani ziębi ani pali z resztą gdzie jest powiedziane że muszę go obchodzić ?? Człowiek we własnych pieleszach może robić co chcę z resztą zdążyłam się już przyzwyczaić do tego iż nasz kochany naród lubi że tak powiem od gapić

Święta prawda Oficerka. Wyjęłaś sedno sprawy. Mnie halloween nie denerwuje, wkurza, czy jak to tam jeszcze nazywacie. Ale irytują mnie Ci ludzie, którzy tak się tym świętem nota bene nie naszym podniecają.
DZASTI napisał(a):
Tak poza tym to halloween Was wkurza a jakoś nikt nie narzeka na ten jarmark przed cmentarzami gdzie nawet kiełbaski grillowe są.

Gdybyś DZASTI uważniej przejrzała niektóre tematy (oczywiście jeśli chcesz), przeczytałabyś, że ten cały zgiełk jaki jest wokół Wszystkich Świętych to dopiero denerwuje ludzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]