Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 cze 2011, 15:04 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Robert
http://nauka.dziennik.pl/hitech/artykul ... waniu.html
Ciekawy artykuł o googlach i przeglądarce chrom, która ja mam i jest super.
Tylko nie wiem dlaczego to forum skraca po wysłaniu linki??

---- Dodano 15 czerwca 2011, 15:07 ----

Załozyłem nowy temat, ale nie jest on na pierwszym miejscu a chyba powinien, czyż nie tak??

Ostatnio edytowano 15 cze 2011, 19:44 przez Marcin87, łącznie edytowano 1 raz
Proszę nie pisać z WŁĄCZONYM CABS LOCK

PostNapisane: 15 cze 2011, 19:56 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Tak. Z tym Google to ciekawa sprawa, chcą rządzić w całej sieci i promować swoje usługi. Co do głosowego wyszukiwania w Google chrome, testowałem tą funkcję, ale za bardzo się ona nie sprawdza, często się myli. Narzucanie wyników wyszukiwania też nie jest najlepszym podejściem. Wolałbym, żeby rozbudowali funkcję "Szczęśliwy traf" To też jest dobry sposób na przyspieszenie wyszukiwania.

A teraz odpowiedzi na techniczne pytania związane z forum.
x1961 napisał(a):
Tylko nie wiem dlaczego to forum skraca po wysłaniu linki??

Niektóre linki bywają bardzo długie, a z forum korzystają również osoby, które czytają za pomocą syntezatora mowy. Słuchanie całego linka byłoby nieprzyjemne. Jeżeli chcesz komuś wysłać link, kliknij na nim prawym klawiszem i wybierz opcję "Kopiuj adres odnośnika" Jeżeli nie chcesz skracać linków w ten sposób, przed wysłaniem postu odznacz opcję "nie parsuj linków". Pamiętaj, że wtedy takiego linka nie będzie można kliknąć i będzie traktowany jak zwykły tekst, który trzeba będzie kopiować do paska adresu przeglądarki.
x1961 napisał(a):
Załozyłem nowy temat, ale nie jest on na pierwszym miejscu a chyba powinien, czyż nie tak??

W tym dziale i w niektórych innych, znajdują się tzw. "Ważne tematy" na innych forach znane również jako tematy przyklejone. Będą one zawsze na górze. Twój temat znalazł się bezpośrednio za tematami przyklejonymi.

PostNapisane: 15 cze 2011, 20:13 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Dzięki za dokładne wyjasnienia.
Nie piszę dużymi, ale dlaczego nie można??(w sensie ważności i wiekszej widoczności).
Co do Googli i ich nowych funkcji....widze znasz się na informatyce, a jesli bede potrzebował pomocy to ktoś pomoże, np. Ty??
Każda Firma dba o swój interes, choć to nie znaczy, ze zrobi dobry produkt.
Co do linków...to robię funkcję...'kopiuj, wklei', to robię zle??
Zastanawiałem się co znaczy opcja tzw. ' prasowania', teraz już wiem.
Dzięki za wyjasnienie o tzw. ' ważnych tematach'. :) :-D

---- Dodano 15 czerwca 2011, 20:18 ----

A co do skracania linków.....to strona jest tak zrobiona, że sama je skraca??(dobrze zrozumiałem??), a czy dopisując to, robię tzw. edycję, czy to jest co innego??

PostNapisane: 15 cze 2011, 20:21 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Nie ma za co dziękować :)
Co do pytań związanych z komputerami chętnie odpowiem :) Kopiowanie linków metodą kopiuj, wklej kopiuje tylko to, co jest wyświetlane, więc taki link wrzucony do paska przeglądarki nie zadziała. Trzeba robić tak, jak napisałem we wcześniejszym poście, albo otworzyć linka w nowym oknie lub nowej karcie i wtedy skopiować bezpośrednio z paska przeglądarki.

x1961 napisał(a):
Nie piszę dużymi, ale dlaczego nie można??(w sensie ważności i wiekszej widoczności).

Pisanie WIELKIMI literami jest na forum uznawane za podniesienie głosu, krzyku.

PostNapisane: 15 cze 2011, 20:37 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Co do Krzyku.....to znaczy zmiejszyłeś z moich duzych na małe, tak mam rozumieć?? ale ja nie mam nigdy zamiaru
na nikogo ' krzyczeć'a pisze czasem duzymi żeby się rzucało bardziej w oko.
Co do pomocy w sprawach komputerowych to dzięki za chęć pomocy, bardzo to doceniam.
A co do ' kopiuj, wklei' to nie raz kopiowałem i wklejałem do paska i działało, ale napisałeś, że to nie działa(wierzę),
A nowa karta lub nowe okno, to polega na otworzeniu raz jeszcze(ponownie) w przegladarce czy jako zakladka, bo nie bardzo rozumiem??
A tzw. ' edycja' tutaj funkcjonuje??(chodzi o dopisanie tekstu jak wyślę posta a cos sie mi przypomniało i chce dopisać).

PostNapisane: 15 cze 2011, 21:41 
Pisarz
Pisarz

x1961
Używanie caps locka to dla osób korzystających z syntezatora mowy znaczy krzyk, chyba tak syntezator to rozumie.
Edycja postu jest, 15 minut masz na ewentualne poprawy, na dole w prawym dolnym rogu postu taki znaczek mały.
A moderatorzy mogą poprawić nasze posty by inni użytkownicy mogli normalnie przeczytać nasz post, bez tego krzyku, i bez błędów. Bo często korzystają osoby z syntezatorem mowy na forum i jak piszesz z błędami to syntezator źle to czyta.

PostNapisane: 15 cze 2011, 21:59 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Witaj, co do tego syntyzatora to nie wiedziałem, ze on traktuje to jako krzyk, tzn. jakoś inaczej działa??
Wiem gdzie jest przycisk edycji, ale nie wiedziałem ile mam czasu na poprawkę.
A zbłędami nie piszę, ale to urządzenie wtedy żle czyta, domyślam się.Dzięki za wyjasnienia.
A jak wstawiłaś mojego nicka??(kopiuj, wklej??). Dobranoc.
p.s. kazdy ma pod postami 3. znaczki....email, wiadomość prywatna i profil a Ty masz 2. dlaczego??

PostNapisane: 15 cze 2011, 22:07 
Pisarz
Pisarz

x1961

Miałam syntezator mowy Ivonę to co nieco wiem jak to działa, nieraz jak ktoś napisze nawet literówki to syntezator źle czyta, ale że ja jeszcze mogę czytać to nie korzystam z Ivony.
A co do twego nicku- ja to sama doszłam jak to się zmienia- w profilu wchodzisz w ustawienia i jak ustawiłam że mam na dole pole do szybkiego odpisania to i pojawił się znak nad avatorem cytuj i już mam :). Tak dokładnie nie pamiętam gdzie dokładnie w ustawieniach, ale zaraz sprawdze, wejdę w swój profil bo ja przez totalny przypadek sama to włączyłam. I dodatkowo włączy się wtedy kolor pisowni bo przedtem nie mogłam zmieniać a teraz mogę.

---- Dodano 15 czerwca 2011, 22:14 ----

x1961
Już wiem : wchodzisz w swój profil tam masz w lewym rogu listę, wybierasz "ustawienia forum" tam znajdziesz "przeglądanie postów" i odznaczasz "wyświetl panel szybkiej odpowiedzi" na zielono i tym sposobem masz pod postem pole do szybkiej odpowiedzi oraz cytuj nad avatorem. Ja znam ten sposób na cytaty, dobry :)

PostNapisane: 15 cze 2011, 22:15 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

dzięki za te wyjasnienia, doceniam je.
A o Ivonie słyszałem, ze takie cudo istnieje, to super.
A gdzie masz tzw. szybkie odpisywanie??9masz na myśli słowo odpowiedz)?
I sprawdz w profilu to co napisałas i opisz dokładnie, będe wdzięczny.....ale to nie pilne, przy okazji. Dobranoc.
p.s. dzięki za szybką instrukcję...jutro się tym zajmę, w dzień.
A dlaczego masz tylko na znaczki a każdy ma 3. pisałem o tym powyżej.

PostNapisane: 15 cze 2011, 22:24 
Pisarz
Pisarz

Sorki nie doczytałam tego takie podłe mam niestety oczka, ja nie podałam mojego e mail w profilu mam jako prywatny także dlatego.

PostNapisane: 15 cze 2011, 22:44 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Ależ nic nie szkodzi, zwykłe przeoczenie.Masz kłopoty z oczami, rozumiem to.
Ja znowu z sercem.
Ale ja też mam prywatny, chyba każdy tutaj ma swojego prywatnego.
A wysyłając wiadomość prywatną, po wysłaniu, widze, ze jest on ' do wysłania' a nie w ' wysłanych', ciekawe dlaczego?? zapewne tak forum jest zrobione.
A zresztą po najechaniu na niektóre funkcje na forum, widze, ze napisy ' drżą', trudno mi to opisac, lepiej by było pokazać, ale może ktos skojarzy o co mi biega.
Zmykam spać.

PostNapisane: 15 cze 2011, 22:54 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
x1961 napisał(a):
po wysłaniu, widze, ze jest on ' do wysłania' a nie w ' wysłanych', ciekawe dlaczego?? zapewne tak forum jest zrobione.

Wiadomość w "Do wysłanych" oznacza, że osoba, do której ta wiadomość była skierowana, nie przeczytała jeszcze tej wiadomości.
Poza tym jeśli masz problem z forum, pisz o tym w odpowiednim temacie. Ten dotyczy Google.

PostNapisane: 16 cze 2011, 08:41 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Dzięki za wyjaśnienie, a skąd wiadomo, ze ktoś ją odczytał??
Wiem, że dotyczy ten temat googlii, sam go ja załozyłem, przepraszam, że tutaj napisałem o tym, mam nadzieję, że nie masz tego mi za złe?? Tylko szkoda, że na wszystko nie odpisałas mi(choć pretensji nie mam).

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]