Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sie 2006, 22:25 
Dobry duch
Dobry duch

Szperałem dzisiaj po internecie i przyszła mi do głowy ważna sprawa. Otóż może ktoś z was wie gdzie najlepiej jechać lub nie jechać na turnus. Wiem ze na taki wypoczynek jest już za późno, ale może ktoś z was był na takim turnusie w tym roku i może się podzielić wrażeniami.

Ostatnio edytowano 11 sie 2006, 11:18 przez Tread, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 10 sie 2006, 22:59 
Pisarz
Pisarz

Byłam nie w tym roku, ale jakiś czas temu na turnusie w Busko Zdroju, naprawdę mile to wspominam. Byłam tez w Ustce, ale mało co miało to wspólnego z turnusem, bo było mało rehabilitacji. Co innego w Busko Zdroju, basen, sala do ćwiczeń, masaże, było super. Rusinowiece tez fajne miejsce na turnus, polecam.

PostNapisane: 12 sie 2006, 20:52 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Wszystko zalezy od tego co komu porzeba.
W Domu Dla Niepełnosprawnych w Piekoszowie k./Kielc refundowane przez NFZ czy PEFRON sa organizowane turnusy 14 dniowe.
Rocznie jest 10 -11 turnusów. Każdy turnus jest inny.
Dwa z aktywną rechabilitacją.
Sa to turnusy rekolekcyjno - rehabilitacyjne. Wzmacniające ciało i dusze. Wspaniałe miejsce, cwiczenia pełny zakrez, wyciecki, dyskoteki, ogniska... duży zakres wiary. Pomocni opiekunowie. Dostosowany osrodek. Winda, podjazdy, łazienki...
Kazdy turnus przeznaczony jest dla innej grupy osób. Polecam :-D :-D :-D :-D :-D

http://piekoszow.idn.org.pl

Ostatnio edytowano 5 lip 2007, 16:04 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 4 wrz 2006, 01:59 
Pisarz
Pisarz

Mam okazje jechać na jakiś turnus, ale odmówiłam, bo chodzenie po lesie i to w sumie w malej odległości od miejsca zamieszkania mojego to jakoś mnie nie interesuje. Boje się lasu, szczeglnie w nocy.

PostNapisane: 7 wrz 2006, 10:24 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Joanna napisał(a):
Boje sie lasu, szczegolnie w nocy.

A ja z kolei koacham las i czuję się w nim bezpieczny - o wiele bardziej niż w mieście, wśród ludzi. Zwłaszcza wieczorami lubię przebywać w gęstwinach. Teraz już zdarza mi się to rzadziej, ale kiedyś dosyć często chodziłem do lasu w nocy... Nie ma się czego bać!

PostNapisane: 7 wrz 2006, 22:56 
Pisarz
Pisarz

Tomek napisał(a):
A ja z kolei koacham las i czuję się w nim bezpieczny - o wiele bardziej niż w mieście, wśród ludzi. Zwłaszcza wieczorami lubię przebywać w gęstwinach. Teraz już zdarza mi się to rzadziej, ale kiedyś dosyć często chodziłem do lasu w nocy... Nie ma się czego bać!

Az mnie ciarki przechodza. Co najwyzej moge w dzien przejsc kolo lasu, ale tak to nie, za bardzo sie boje. W dzien i to sloneczny to las ladnie wyglada, ale noca to zawalu bym jeszcze dostala.

PostNapisane: 8 wrz 2006, 22:07 
Moderator
Moderator

Wyszukiwarka ośrodków sanatoryjnych
www.sanatoria.org

Wyszukiwarka turnusów rehabilitacyjnych i ośrodków sanatoryjnych
www.turnusy.rehabilitacyjne.pl
Powodzenia

PostNapisane: 11 wrz 2006, 11:04 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
Polecam sanatorium "Równica" w Ustroniu, komfortowe warunki i rehabilitacja, byłem tam i wróciłem zadowolony
http://uzdrowisko-ustron.pl/Strony/historia.html

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

PostNapisane: 16 wrz 2006, 14:42 
Moderator
Moderator

Na "rancho" w Ciechocinku odbędzie sie organizowany przez FAR obóz aktywnej rehabilitacji z elemantami jazdy konnej. Zostało jeszcz kilka wolnych miejsc dla "starych i "nowych" śmiałków. Zachęcam do zdabywania ostróg szczególnie nowe osoby. Adrenalina zapewniona bo to jest naprawdę niezła "jazda bez trzymanki". Zgłaszajcie sie kontaktujcie ze mną dzwoniąc do biura Fundacji (022 651-88-02/).

Podobno tam jest wspaniale i więkrzość osub na wózkach. Poczytajcie sami. Moze sie wybierzemy kiedyś.
http://www.far.org.pl/forum/viewtopic.php?id=329&p=1

PostNapisane: 3 sty 2007, 19:42 
Moderator
Moderator

Ja na turnusy rehabilitacyjne weżdze do Myczkowiec (koło Soliny) Oto link:
http://www.myczkowce-caritas.itl.pl/

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 3 sty 2007, 19:48 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Kasienko tam wszyscy sa na wozkach,poza tymi ktorzy sa po to aby pomagac niechodzacym.

PostNapisane: 3 sty 2007, 20:45 
Moderator
Moderator

na aktywnym wiekrzosc na reszcie turnusów nie koniecznie :grin:

PostNapisane: 4 sty 2007, 16:06 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Rok temu pierwszy byłam w Ciechocinku.To były moj pierwszy pobyt w sanatorium.Byłam w Wrzosie. Dobra lokalizacja.Wszędzie z tego ośrodka było blisko,do parku itp.Dobra baza rehabilitacyjna.Budynek jest przystosowany.

PostNapisane: 14 sty 2007, 15:06 
Pisarz
Pisarz

Imię: Beata
Zobaczyłam na Internecie stronkę http://www.zabi-raj.pl/lili.html - zainteresowałam się tym ośrodkiem i zadzwoniłam. Bardzo miła pani poinformowała mnie ze ośrodek jest po generalnym remoncie ,warunki są komfortowe i żebym nie sugerowała się zdjęciami na stonce bo teraz jest zupełnie inaczej...i było oj było...Podekscytowana z torbami wypchanymi po brzegi ....ruszyłam do „Raju” ...to co zobaczyłam po przyjeździe przerosło moje oczekiwania ,byłam przygotowana na odrobinę ubarwienia przez panią z informacji ale takiej wybujałej fantazji się nie spodziewałam.... Moim oczom ukazał się zamek jak z horroru zarośnięty drzewami z powybijanymi szybami ,przy zamku był staw a może lepiej nazwać to ściek bajorko te określenia są adekwatne do stanu wody w tym „wodnym oczku” przeraziłam się ze mam mieszkać w tej ruderze ale to nie koniec atrakcji bo moim oczom ukazała się jakąś budowa parter zbudowany ,piętro straszyło pustymi otworami okiennymi...na powitanie wybiegła przemiła pani z którą rozmawiałam ...pokazała mi budowę i powiedziała :Tu będzie Pani mieszkać –zamurowało mnie dosłownie i w przenośni- bo panowie murarze chodzili po terenie ...weszłam do „ prototypu budynku „ gdzie oprawiano jeszcze drzwi ,szpachlowano jakieś rysy ,kiosk w ośrodku pozostał marzeniem do końca turnusu – pomyślałam: Ja chce do domu !!!!!!!!!!!! jednak pieniądze z Pcpr-u już były przelane byłam w kropce jeśli zrezygnuje każą mi zwrócić dopłatę – nigdy nie byłam w takiej sytuacji .Przerażona zostałam tam z walizkami na dwa tygodnie koszmaru...Jak świeciło słońce było jako tako spacerowałam po budowie ,obserwowałam robotników i krowy na pobliskiej łące ...Zabiegi –hm dużo by opowiadać rozwalony rower ,masarz wodny nóg ( po 3 dniach wysiadł) i magnetoterapia, hipoterapia tylko w marzeniach gdyż koni nie było...
Najgorzej było gdy zaczęło padać mocniej... z sufitu leciała woda ,prąd pojawiał się i znikał...a gdy wichura była na mazurach myślałam ze rozp.....tę „ chałupkę..” Ostatecznie Po turnusie tym mam zszarpane nerwy i bolące stawy bo wilgotne zimne mury nie służą reumatyzmowi który rzekomo leczą w” Żabim Raju”.... Więc reasumując jeśli ktoś szuka Szkoły Przetrwania-polecam ten ośrodek jak najbardziej, natomiast jako Rehabilitacyjny ośrodek ja i reszta turnusowiczów będziemy omijać go szerokim łukiem
Zastanawia mnie tylko to kto dał mu status Ośrodka Rehabilitacyjnego....

Pisalam to z rok temu na jakies forum moze teraz cos sie zmienilo do tej pory mnie nauczylo to jednak niekorzystac ze stron na netku bo ...sie przejechalam

PostNapisane: 14 sty 2007, 17:04 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nawet wiem na jakim to pisałaś. :wink:

PostNapisane: 14 sty 2007, 17:08 
Pisarz
Pisarz

hihihi oj tam ja wiele gupot na netku poumieszczalam ;)

PostNapisane: 14 sty 2007, 17:37 
Moderator
Moderator

Baciorka rece opadaja ze takie rzeczy sie dzieja ale dobrze ze o tym napisałas

PostNapisane: 14 sty 2007, 18:12 
Pisarz
Pisarz

Tia kasiu wtedy bylam taka wsiekla ze....musialam to opisac Ludzie bez pojecia są osrodek byl w budowie jeszcze a oni turnusy juz robili ...ale co tam czlowiek kasa sie liczy :evil:

PostNapisane: 2 lut 2007, 12:34 
Dobry duch
Dobry duch

Mam tutaj kilka fajnych miejsc na turnus w 2007 r. czy byliście tutaj?? jak tak to napiszcie jak tam jest i czy warto tam jechać dla osób poruszających się na wózkach, a może znacie inne fajne miejsca?:

Co myślicie o tych miejscach na turnus rehabilitacyjny??

http://www.rozawiatrow.pl/

www.zwmazowsze.pl

www.all-tourist.pl

www.wegiel-brunatny.kol.pl

www.perla.tp1.pl

Ostatnio edytowano 8 lut 2007, 14:09 przez rafal25, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 7 lut 2007, 15:35 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja bylam kiedyś w Tleniu.Oh zachwalano ośrodek,że młodzież z zagranicy tam przyjeżdza .Mama była pełna wątpliwości,ale w końcu pojechałyśmy.Ośrodek do d.....Nie grzali choć byla zima.Nabawiłam się tam obustronnego ciężkiego zapalenia płuc i prawie bym umarła.Ale mimo wszystko nie żałuję ,bo żyję :wink: a mam za to ładne zdjęcia.Co mam żałować ,stało się.

Cy będziecie wyjeżdżać latem na jakieś wczasy rehabilitacyjne,jeśli tak to gdzie :?:

Ostatnio edytowano 7 lut 2007, 19:29 przez Lucy, łącznie edytowano 1 raz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]