Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 cze 2008, 20:12 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Tekst pochodzi z mojego osobistego bloga. Tekst opowiada o moich dwóch największych marzeniach. Używam tu pewnych aluzji porównujących polską piłkę do polskiego hokeja ale przede wszystkim napisałem to dlatego że często rozmyślam nad tym co by było gdyby mnie kłopoty z niepełnosprawnością ominęły. A teraz zapraszam do lektury:

Dobrze wiecie że gdybym nie cierpiał z powodu niepełnosprawności żyłbym zupełnie inaczej. Czasami chce się pomarzyć o tym żeby robić te rzeczy które niepełnosprawność mi odebrała.
Są marzenia które stawiam na równi i nie wiem co bym wybrał gdybym miał taką możliwość żeby spełnić jedno z nich.
Od małego chciałem być sportowcem albo muzykiem. W przypadku sportu chciałbym być piłkarzem albo hokeistą i zagrałbym na pozycji bramkarza. No niekoniecznie bramkarza bo jeśli chodzi o hokej byłbym zadowolony z jakiejkolwiek pozycji np. z centra albo skrzydłowego. Obrona też byłaby niezła. Mam wielu idoli których chciałbym styl naśladować np. Patrick Marleau albo Henrik Zetteberg.
Nie liczyłbym na to żeby mnie wybrali w drafcie. Prędzej pomógłbym korsarzom z Dunkierki awansować do pierwszej ligi. Włożyłbym w to maksimum serca. Zdawałbym sobie sprawę że reprezentowanie miasta w którym spędziłem dzieciństwo to sprawa honoru. Jeśli zagrałbym w jakieś ekipie narodowej zgłosiłbym się bez namysłu do reprezentacji Francji. Jednak po zakończeniu kariery zająłbym się trenerką. Trenowałbym reprezentacje Polski i wyciągnąłbym Polską reprezentacje z wielkiego dołka a także przekazałbym swoje doświadczenie zdobyte we Francji Polskim zawodnikom. Gdyby Polska zagrałaby z Francją to udzieliłbym im wskazówek dotyczących strategii i zawodników. Byłbym trenerem spoza układu. Nie przejmowałyby mnie prasowe spekulacje. śmieszyli mnie trenerzy w reprezentacji Polski w piłce nożnej którzy brali jakiegoś drewniaka bo to syn prezydenta(w polskim hokeju jest podobnie-teraz dopisuję).
Ostatnie marzenie które mógłbym spełnić gdyby niepełnosprawność mnie ominęła: Chciałbym tańczyć breakdance. Założyłbym swoją własną ekipę. Oczywiście tańczyłbym do kawałków rapowych i do oldschoolowego electro. Zawsze czuję rytm breakdance u w takich kawałkach jak Sugarhil Gang- Raper's Delight Kurtis Blow-The Breaks albo Dj CutKiller-La Haine.
Zgłosiłbym się do pojedynku B Boyów jak np. Warsaw Challenge.
Niestety to marzenie się nie spełni i dobrze że mam jakieś marzenia które są realne bo gdyby wszystkie marzenia były nierealne to moje życie nie miałoby sensu.

Z dedykacją dla kibiców hokeja na lodzie i B-Boyów

PostNapisane: 8 cze 2008, 16:43 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Raul, a nie myślałeś kiedyś o tym, aby zrealizować te marzenia nawet będąc niepełnosprawnym? Jest wiele sportów, które uprawiają osoby niepełnosprawne, grają w reprezentacjach, wygrywają rozgrywki nie tylko w Polsce, ale też na arenie międzynarodowej. W tym roku wielu pojedzie do Pekinu. Nie wiem czy jest hokej dla on, ale myślę, że powinieneś po prostu spróbować innych dyscyplin sportowych. Z takim nastawieniem możesz wiele zdziałać, a potem kto wie, czy nie zostałbyś trenerem...

PostNapisane: 8 cze 2008, 23:53 
Dyskutant
Dyskutant

Niepokorna jesteś wielka. Poprosze o doping

PostNapisane: 8 cze 2008, 23:58 
Pisarz
Pisarz

Ewcia, ja jestem kuśtyk, ale nie wiem, czy byłabym w stanie osiągnąć więcej niż teraz. Więcej wiary w siebie wszystikm życzę, i niepełnosprawnym i sprawnym :wink:

PostNapisane: 9 cze 2008, 16:25 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Niepokorna napisał(a):
Raul, a nie myślałeś kiedyś o tym, aby zrealizować te marzenia nawet będąc niepełnosprawnym? Jest wiele sportów, które uprawiają osoby niepełnosprawne, grają w reprezentacjach, wygrywają rozgrywki nie tylko w Polsce, ale też na arenie międzynarodowej. W tym roku wielu pojedzie do Pekinu. Nie wiem czy jest hokej dla on, ale myślę, że powinieneś po prostu spróbować innych dyscyplin sportowych. Z takim nastawieniem możesz wiele zdziałać, a potem kto wie, czy nie zostałbyś trenerem...

pomyślę o tym później bo teraz mam przed sobą ważniejsze sprawy m.in Euro 2008 ale nie tylko to.

[ Dodano: Pon Cze 09, 2008 16:27 ]
Niepokorna napisał(a):

pomyślę o tym ale teraz mam bardzo ważne sprawy. emigruję do Francji za kilka tygodni więc wiecie.

[ Dodano: Pon Cze 09, 2008 16:27 ]
oops sorry. ten internet :/

PostNapisane: 12 cze 2008, 16:15 
Dobry duch
Dobry duch

Gdybym był sprawny...
Jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić. Tak bardzo „zrosłem się” z niepełnosprawnością, że stało się ono jakby częścią mojej osoby.
Często zazdroszczę sprawnym, że mogą chodzić, biegać i wykonywać wiele innych czynności, czyli mogą w pełni korzystać z życia.
A ja bujam się na swojej huśtawce życia tak by było znośnie i inni wytrzymali ze mną. :hustawki:
Życzę wszystkim by spotykali tylko optymistów, z nimi wszystko jest jaśniejsze. :tujestem:

PostNapisane: 14 cze 2008, 15:16 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Ja często sobie wyobrażam jak to by było jak bym była pełnosprawna. Jak :?: Na pewno dużo lepiej, niż teraz. I tak jak Raul napisał marzenia i wiara w to, że będzie lepiej, dają mi jakikolwiek sens życia, bo innego nie mam. Zastanawiam się tylko co będzie jak i to strace...

PostNapisane: 20 sie 2008, 15:51 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Gdybym była sparana...nie poznałabym tych ludzi, których znam. Pewnie byłabym zupełnie inną osobą, a zawód to albo psycholog albo nauczycielka. Marzyłam niegdyś o tym aby być nauczycielka.
No ale nie stety, lepiej nie gdybać i łapac te piękne chwile i cieszyć sie tym, co mamy. choc jest to okropnie trudne.

PostNapisane: 23 sie 2008, 23:30 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Na pewno byłbym dobrym gitarzystą i fotografem :wink: Nie do końca sprawne ręce mocno ograniczają obie "profesje". Ale i tak uwielbiam "zabawy" z gitarą i aparatem fotograficznym.
Co jeszcze? Na pewno nie byłbym sam...
Na pewno życie byłoby lepsze. No ale - to tylko gdybanie.

PostNapisane: 25 sie 2008, 18:00 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
nie chce o tym myślec jestem jaka jestem inna nie będeę mam masę marzeń które spełniam.... nie wszysko mogę robić ale trudno gdybym była zdrowa itak była bym za niska na to, za gruba na to, za cuda na tamto.... zawsze coś by się znalazło.... więc po co mam się dobijać?

PostNapisane: 27 sie 2008, 20:45 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

...to pewnie byla bym jeszcze bardziej szalona niz jestem i nic nie bylo by w stanie ograniczyc szalenstw ktore gdzes mi chodza po glowie, a tk to moge sobie tylko pewne rzeczy wyobrazic, choc jak to sie mowi dl chcacego nic trudnego...

PostNapisane: 27 sie 2008, 22:06 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
Gdybym był sprawny to pewnie by była przede mną wspaniała przyszłość

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 28 sie 2008, 08:23 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
zibi napisał(a):
Gdybym był sprawny to pewnie by była przede mną wspaniała przyszłość

Ja chyba jestem sprawna, ale żadnej wspaniałej przyszłości przed sobą nie widzę.

PostNapisane: 30 sie 2008, 16:49 
Dobry duch
Dobry duch

Gdybym była sprawna..wolę o tym nie myśleć...

PostNapisane: 6 wrz 2008, 18:58 
Mile widziany
Mile widziany

A może właśnie Raul ma pole do popisu i skoro nie ma hokeja dla niepełnosprawnych, to może właśnie on by ją stworzył. Popatrzcie, światła też kiedyś nie było, ale znanazł się taki, który wynalazł żarówkę i... światło jest i w dodatku jest już czymś normalnym. Po prostu pstryk. A teraz przykład z mojego życia: prawie nic nie widzę a maluję obrazy (grafika komputerowa) i fotografuję. Własnej mamy nie mogę rozpoznać z odległości 2m a robię sama zdjęcia przedmiotów, które sprzedaję na allegro, fotografuję przyrodę i inne rzeczy o których mówią mi widzący. Poza tym czytam książki (eboki), korzystam z komputera przy pomocy programu mówiącego. W zasadzie niepełnosprawni mogą robić wszystko i zamiast mówić "nie mogę" warto zadać sobie pytanie "jak?". A gdyby przeszkodą w utworzeniu hokeja dla niepełnosprawnych był fakt, że hokej oparty jest o jazdę na lodzie, to może Raul mógłby wymyślić robienie tego na innym podłożu (śnieg, piasek...) i byłby wynalazcą nowj odmiany hokeja. A może dobrym pomysłem byłoby utworzenie drużyny hokejowej z osób niesłyszących,albo niewidomych i słabowidzących? Ja bym chciała czegoś takiego spróbować.

PostNapisane: 6 wrz 2008, 21:30 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Kasiu, bardzo dobrze prawisz :) Niemożliwe staje się możliwe, jeśli bardzo tego chcemy i potrafimy o to zawalczyć.

PostNapisane: 21 gru 2008, 00:13 
Pisarz
Pisarz

Nie wiem,co by było,gdybym była sprawna.Może niekoniecznie byłoby wspaniale...Przecież nie wszyscy pełnosprawni mają wspaniałe życie...ja kocham moje życie takie,jakie jest.Mam dwóch synów i to jest najważniejsze.Są moim szczęściem. :smile:

PostNapisane: 21 gru 2008, 14:44 
Moderator
Moderator

Gdybym byla zdrowa to moje zycie wygladalo by inaczej. Przypuszczam ze bylabym typem imprezowiczki. :) A jeszcze gdybym niala taki charakter jak teraz to juz w ogole,by mnie wszyscy uwielbiali i bylabym rozchwytywana. :) Ale charakter ksztaltuje sie od urodzenia i na to wplywa bardzo wiele czynnikow.

Ostatnio edytowano 21 gru 2008, 14:44 przez buziaczek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 21 gru 2008, 14:47 
Pisarz
Pisarz

Cytuj:
A jeszcze gdybym niala taki charakter jak teraz to juz w ogole,by mnie wszyscy uwielbiali i bylabym rozchwytywana.

Ty juz se tak nie wlewaj ;P

Co do samego tematu... to pewnie nic by sie nie zmienilo w moim ztciu poza tym ze bym duzo wiecej np ludzi do siebie przyciagal ;]

PostNapisane: 22 gru 2008, 15:36 
Mile widziany
Mile widziany

Adi85, i tak przyciagasz ;p

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]