Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 gru 2008, 16:30 
Pisarz
Pisarz

Cytuj:
Adi85, i tak przyciagasz ;p

Uznaje to za komplement... ;)

PostNapisane: 25 lut 2009, 00:40 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Witajcie!
Serdecznie Was pozdrawiam,znów mnie długo nie było.
Ale bardzo,bardzo cieszę się,że jestem z Wami. :smile:
Po mojej ostatniej operacji cieszę się,że jestem i skończyło się wszystko w miarę dobrze.
Raul!
Gdybym była sprawna to spokojnie mogłabym umyć podłogę,odkurzać,ale cieszę się
że jestem i po prostu żyję,a marzenia realizuj jak tylko Możesz.Mnie też udaje się czasem
wykonanie tych czynności,ale do podłogi używam mopa :lol:
Mamy piękne marzenia i nie wolno ich bagatelizować.Pozdrawiam Wszystkich.Grażyna.

PostNapisane: 25 lut 2009, 10:27 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niepokorna napisał(a):
Raul, a nie myślałeś kiedyś o tym, aby zrealizować te marzenia nawet będąc niepełnosprawnym? Jest wiele sportów, które uprawiają osoby niepełnosprawne, grają w reprezentacjach, wygrywają rozgrywki nie tylko w Polsce, ale też na arenie międzynarodowej. W tym roku wielu pojedzie do Pekinu. Nie wiem czy jest hokej dla on, ale myślę, że powinieneś po prostu spróbować innych dyscyplin sportowych. Z takim nastawieniem możesz wiele zdziałać, a potem kto wie, czy nie zostałbyś trenerem...

Kiedyś słyszałem takie stwierdzenie:

"Organizowanie sportów fizycznych dla niepełnosprawnych to to samo jakbyśmy organizowali olimpiady szachowe dla upośledzonych umysłowo ..."

Myślę, że coś w tym jest. Sens sportu jest wtedy, kiedy możemy rywalizować z każdym na równych warunkach, a nie tylko z wąskim gronem podobnie do nas ograniczonych ludzi. Ja tam nie miałbym żadnej satysfakcji z takiego sportu w którym rywalizowałbym z ludźmi na wózkach, czy innymi bez rąk i nóg. Zdecydowanie bardziej interesują mnie sporty umysłowe i uważam, że to właśnie w takich sportach powinni się realizować niepełnosprawni. A jeśli ich dysfunkcja nie jest zbytnio uciążliwa to i mogą startować w normalnych konkurencjach ze sprawnymi (jak np. Natalia Partyka). No właśnie, co do Partyki - czy to nie obnaża bezsensu paraolimpiad, jeżeli osoba niepełnosprawna bez ręki startuje na takich samych prawach w tej samej dyscyplinie zarówno na normalnej olimpiadzie, jak i na paraolimpiadzie?

PostNapisane: 25 lut 2009, 18:59 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Mateo! Koleżanki i koledzy!
Ja myślę,że tu nie chodzi o rywalizację,a o realizowanie marzeń,stawianie sobie celu dla samego siebie i pokonywanie własnych trudności,a że czasem spotkamy przeciwnika- to i tak na co dzień Musisz rywalizować z ludźmi,chyba ,że ich omijasz.Pozdrawiam wszystkich.
Grażyna.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]