Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 gru 2011, 22:23 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Alex
...taką okazję teraz macie.

Jestem Aleks i pewnie niektórzy z Was słyszeli już o moim filmie. Jesteśmy w trakcie kręcenia filmu pt. "Projekt DWA czyli Druga Wojna - Aktualnie". Mamy nadzieję od stycznia ruszyć z filmowaniem.

W naszym projekcie interesuje nas ludzkie życie podczas wojny. Pierwszy film dotyczył dzieci, teraz staramy skupić się na dorosłych.
Ma być to projekt, który podtrzyma przy życiu te wszystkie ważne wspomnienia, które znikają razem z odchodzącymi od nas starszymi ludźmi.

Macie okazję, aby zadać swoje jedno pytanie do osoby, która przeżyła wojnę. Pytania te zadamy wszystkim, którzy wystąpią w naszym filmie.

Do dzieła! :)

Więcej informacji o projekcie na http://projektdwa.cba.pl
Współpraca: Bydgoskie Stowarzyszenie Miłośników Zabytków Bunkier, InfoBydgoszcz, PortalBydgoski, iSzubin, Radio iSzubin, WSG w Bydgoszczy, Muzeum Fotografii w Bydgoszczy, Caritas Diecezji Bydgoskiej oraz Monika Rutkowska, Arkadiusz Frontczak i Jacek Sztucki.

PostNapisane: 21 gru 2011, 23:30 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Dorota
Alex:) ja mam dziadka który przeżył 2 wojnę światową, obóz w Auschwitz potem przymusowe roboty w Niemczech. Nie jest, nie był i nie będzie to dla niego przyjemny temat. Lecz ja od zawsze interesowałam się historią a w szczególności tym okresem więc pozwałam mi się często "katować" pytaniami, głównie natury psychologicznej i społecznej.

Moje pytanie:

Czy była taka chwila, moment, sekunda, zdarzenie sytuacja w ich życiu w czasie wojny, okupacji którą można śmiało nazwać CUDEM??

PostNapisane: 22 gru 2011, 00:07 
Mile widziany
Mile widziany

A czy nie chciałabyś nagrać video do filmu z dziadkiem? Lub sama opowiadając historię swojego dziadka? Ewentualnie przekazać odbitki zdjęć lub innych pamiątek?

PostNapisane: 22 gru 2011, 00:11 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Dorota
Alex takie propozycje nie raz już się pojawiały, dziadek stanowczo zawsze odmawiał ... i ja muszę uszanować jego decyzję, po za tym nie chciałabym również przekazywać jego historię bez jego aprobaty.
Co do zdjęć, było parę ale nie mam pojęcia co się z nimi stało..

PostNapisane: 22 gru 2011, 11:17 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Chciałbym się zapytać takiej osoby czy warto było ponieśc takie straty w walce o wolność naszego Narodu?. :?:

PostNapisane: 26 gru 2011, 21:21 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Pytałem wielokrotnie, znam ocalonego z Holocaustu ze Lwowa, rozmawiam z nim regularnie i wiem ze go osobiscie takie akcje irytują...

PostNapisane: 26 gru 2011, 22:40 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
Jak chodzi o II wojnę to zapytał bym kogoś kto walczył nie tylko z przymusu,ale z własnej woli. Czy warto było zostawić żonę dzieci rodzinę na pastwę losu i walczyć za kraj.Czy o taką Polskę im chodziło. Czy gotowi by byli jeszcze raz zostawiać bliskich i żyć w lesie. Czy gdyby wtedy wiedzieli jak Polska będzie wyglądać w XXI wieku,to czy walczyli by czy nie.

PostNapisane: 27 gru 2011, 01:32 
Pisarz
Pisarz

Imię: Piotr
jedno pytanie poco :?:

PostNapisane: 27 gru 2011, 10:43 
Mile widziany
Mile widziany

Greg_Zorba napisał(a):
Pytałem wielokrotnie, znam ocalonego z Holocaustu ze Lwowa, rozmawiam z nim regularnie i wiem ze go osobiscie takie akcje irytują...

A ja powiem, że ci ludzie sami się do nas zgłaszają. Chcą opowiedzieć swoją historię. Kilkoro z nich bierze udział w akcjach prelekcji w szkołach ponadgimnazjalnych. Ja uważam, że to jest potrzebne bo to co Ty wykujesz się z podręcznika z historii, kilka dat i nazwisk dowódców, to jest nic do tego co tamci ludzie wtedy przeżyli. To o czym uczą w szkołach to nie jest prawdziwa wojna, tak naprawdę ta prawdziwa wojna toczy się dalej we wspomnieniach tych osób. I uwierz mi, że póki nie zaczęłam robić tych wywiadów, kręcić tego filmu, nawet ja - ta, która interesuje się ogółem drugiej wojny - nie zdawałam sobie sprawy z tego, co pod hasłem "II wojna światowa" się kryje...

Nikogo nie zmuszamy, jeśli ktoś nie lubi mówić o tym, nie jedziemy i nie wymuszamy na nim wyznań. Jeśli zapytamy i usłyszymy `nie` to nie nachodzimy, nie naciskamy.

piotr79 napisał(a):
jedno pytanie poco

Ale po co to robimy? Czy to pytanie dla tych osób?
Bo jeśli chodzi o tę pierwszą sprawę chyba trochę rozjaśniłam to w odpowiedzi dla Grega.

Kilka cytatów z mojego pierwszego filmu:
Szkołę skończyłam mając 13 lat i zaraz zaczęłam pracować. Bo musiałam pracować, bo dostałam 35 złotych renty po moim ojcu, a kilogram jabłek kosztował 5 złotych... Jak można było za to wyżyć? Musiałam iść do pracy...

Co mi pozostało, dokuczliwe takie, to nam, ludziom z zabuga wpisali w dowód osobisty, za czasów komunistycznych, że urodziliśmy się w ZSRR (Zastawie, ZSRR). A Ruscy byli nielubiani tutaj, (ludzie) nie wiedzieli, nie znali historii naszej, byliśmy traktowani jakbyśmy byli tymi Ruskami, więc dowód osobisty pilnowałam jak talizman, żeby nikt nie wiedział, że mam tam napisane ZSRR.

Kiedyś wpadli do nas, a nas było pięciu z mamą, Ruski i staliśmy z rękami podniesionymi chyba ze dwie godziny, a oni byli bardzo pijani. I tak stał: "ja was zastrielu!". No i później nas uratował jakiś oficer ruski, widać taki już człowiek kształcony, inteligentny, bo to byli prostaki.

PostNapisane: 27 gru 2011, 15:46 
Pisarz
Pisarz

Imię: Piotr
Jedno wyjaśnienie czy to są zwykłe osoby które przeżyły wojnę czy żołnierze którzy przeżyli

PostNapisane: 17 lut 2012, 21:09 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
Do autora wątku,a jak się odnosisz do hita kina,czyli Holland i ten nowy film?

PostNapisane: 24 lut 2012, 14:51 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Trzeba jeszcze powiedzieć wprost, że w zależności kim się było tak się wojnę przeżywało, bądź nie.
Jest przeczytana przez pana Hena książka "Najlepsze lata"
Oczywiście, że szkoła nie zapewni niczego podobnego, tyle że widzisz niedawno organizowaliśmy rocznicę Marszu Śmierci w pewnej mieścinie gdzie stoi pomnik ofiar, to wszystko pic na wodę, nie dlatego że nie dopisali. Nauczyciele okolicznych szkół mieli gdzieś to co się działo, człowiek po obozie przyjechał, ale NIKT go nie słuchał. Gimnazjaliści przygnani przez nauczycieli chcieli po prostu pójść do domu.
Ofiary były wyznania Mojżeszowego a mądrzy pedagodzy palili świeczki ku ich pamięci, chociaż Tradycja każe inaczej, uparli się, że świeczki i już, choć chociażby tablica z nazwiskami sugerowałaby przynajmniej ostrożność, katechetka przyleciała z krzyżem jakimś, istny cyrk. Pozniej uparli się zeby koniecznie się modlić i z zadumy zrobił się jarmark.
Przykro mi, zdaje się, że po pierwsze i najważniejsze młodych nie obchodzą stare dzieje, a rozmowa z tymi którzy przeżyli to dla nich w większości jest nuda. Brak empatii i wyobraźni króluje, jeden "mózg" zapytal się jak możliwa była konspiracja w gettach bez komórek i internetu, kiedy tam jeść nie było przecież co, kwestia materiału ludzkiego, a obecny nie jest dobry. Hodowla dzieci zamiast wychowania daje się mocno we znaki.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]