Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lis 2011, 20:23 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
tak się zastanawiam w jakim wątku pasuję ten post?Czy w kontrowersyjnym?czy może w wątku kościół?Chodzi mi o likwidację funduszu kościelnego,którą zapowiada nowy rząd.Uważam że taki fundusz powinien być zlikwidowany już dawno, i bardzo będę się cieszył jeżeli premier Tusk dotrzyma danej nam Polakom obietnicy o likwidacji tego funduszu Bo to klechy wyprawiają i jakie majątki mają to już przechodzi ludzkie pojęcie
Brawo panie premierze!!Trzeba się wziąć za darmozjadów! łeb chytrze ukręcić

PostNapisane: 18 lis 2011, 23:40 
Dobry duch
Dobry duch

Zapewne masz racje ZGRYWUSIE chociaż jak tak agresywnie nie podchodziłabym do tematu.
Jesli coś się w naszym kraju ma zmienić to napewno, to nastapi. Jednak uważam, że bedzie okraszone wieloma protestami tzw. mocherów i innych sprzymieżeńców (hmm nie wiem czy ten wyraz napisałam poprawnie. Jeśli nie przepraszam jestem dysortograficzna choć się staram :) ) radia z Częstochowy.
Ja nie tylko bym zniosła owy fundusz, ale posunęłabym się krok dalej i nałożyła podatki na inne "grupy" społeczne- mam tu na myśli kobiety lekkich obyczaji.
Gdyby w pełni zalegalizowano w polsce prostytucje państwo polskie nie musiało by np. wydłużać wieku potrzebnego do emerytury, a kryzys o którym wszyscy tak szumnie mówią napewno zmniejszyłby się. Gdybyśmy te dwie "grupy społeczne" wzięli pod lupę".

Troszkę się rozgadała i nie co odeszłam od tematu. Jednak wydaje mi się że obie sprawy można mierzyć tą samą miarą.

PostNapisane: 19 lis 2011, 00:26 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
W sumie to za mało danych mamy jeszcze na ten temat. Nie wiadomo jak miałoby być to zrobione.
Likwidacja funduszu jest ok, ale wtedy trzeba by stworzyć jakieś opodatkowanie dla osób wierzących i praktykujących, żeby łożyły na instytucje do której należą. Na przykład 1 % podatku na kościół.
Ogólnie jestem zdania że jeśli mamy zaciskać pasa, to dobrze byłoby zacząć od kościoła.
Podoba mi się podejście Palikota w tej kwestii.

---- Dodano 18 listopada 2011, 23:30 ----

ontologia

Tez o tym myślałem i szczerze się dziwie, dlaczego Palikot nie ruszy tematu prostytutek.
Na mój gust to powinni to dawno temu zalegalizować i opodatkować.
Byłoby ładniej, bardziej higienicznie i dałoby się jakoś ucywilizować mafie.
W pełni popieram.

PostNapisane: 19 lis 2011, 13:39 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Zgrywus tu nie chodzi w ekspoze Premiera o likwidację funduszu Kościelnego, tylko o płacenie składek zdrowotnych przez księżu do ZUS-u.

Witaj Ontologia na Forum :)

PostNapisane: 19 lis 2011, 17:26 
Moderator
Moderator

Tu można o tym Funduszu poczytać : http://pl.wikipedia.org/wiki/Fundusz_Ko%C5%9Bcielny, http://www.mswia.gov.pl/portal/pl/92/22 ... ielny.html

Episkopat chce likwidacji Funduszu Kościelnego : http://wyborcza.pl/1,75478,10472614,Epi ... lnego.html

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 19 lis 2011, 21:42 
Pisarz
Pisarz

jak by to nazwać ale klechy powinni dostać po dupie,popieram też ontologie w sprawie zalegalizowania prostytucji żeby panienki też płaciły podatki

PostNapisane: 19 lis 2011, 21:58 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
Dajcie spokój z prostytucją.Ćpunów też by można,do grama hery doliczyć vat i akcyzę,dealerzy muszą założyć działalność.W dodatku klient odchodzi z paragonem i towar podlega zwrotowi np przez dobę :-D Ciekawi mnie jakie wymogi sanitarne musiała by spełniać panienka żeby założyć jednoosobową firmę świadczącą usługi seksualne.Ciekawe czy by sanepid tak łatwo lokale dopuszczał.A i zaświadczenie od lekarza medycyny pracy ha ha ha.Ciekawe czy niepełnosprawna też by mogła i czy PFRON by się dołożył finansowo na rozruch interesu,a może sama UE. Potem urlop a potem zasłużona emerytura :-D A właśnie,czy ten zawód gwarantował by wcześniejsze przejście na emeryturę,czy aż by pracowała do wieku prawie 70 lat,chyba że zrobi jakieś przekwalifikowanie. Bez przesady z tą legalizacją,słowo alfons źle sie kojarzy,nawet jak na etacie by miał laski

Ostatnio edytowano 19 lis 2011, 22:00 przez krzyslbl, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 lis 2011, 21:59 
Pisarz
Pisarz

Zgrywus masz rację ten Fundusz Kościelny już dawno powinien być zlikwidowany tym bardziej teraz jak sytuacja finansowa naszego Kraju jest bardzo trudna :!:

PostNapisane: 19 lis 2011, 22:03 
Pisarz
Pisarz

dokładnie a klechy tylko żerują na nas

PostNapisane: 19 lis 2011, 23:05 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
krzyslbl
Dlaczego dać spokój?
Jaki widzisz problem z sanepidem?
Będziesz na tej panience jadł frytki, czy pił jej colę z ust, żeby mieszać do tego sanepid?
Wystarczy czyste mieszkanko i podstawowe zasady higieny, czyli prysznic i prezerwatywa.

Zwykła usługa, legalna w wielu krajach.
W razie czego, zawsze może się przekwalifikować na masażystkę lub tancerkę erotyczną.
A emerytura, czemu nie. Jak płaci składki to i też emerytura się należy.

Prochy i zioła to inna para kaloszy.

PostNapisane: 19 lis 2011, 23:14 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Bonn -Niemcy , wprowadzają seksautomaty, panienka wychodząc na ulicę gdzie zamontowane są urządzenia musi wykupić "bilecik", jeżeli podczas kontroli nie będzie miała to kara. Tak jak to w przypadku parkomatów hehe.

PostNapisane: 19 lis 2011, 23:28 
Pisarz
Pisarz

dobre może takie coś wprowadzą też w Polsce.A tak to upadają obyczaje,bo większość babeczek za darmo daje,tak zwyczajnie beż pieniędzy,przez co wpycha prostytutki do nędzy.Nikt ich dzisiaj nie p.....li,bo darmochę każdy woli

PostNapisane: 20 lis 2011, 11:07 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

I tak oni nic nie zrobią. Uważam ze z kosciolem beda tylko debaty i na tym sie skonczy. Co do rolinkow, to tak psl zakombinuje ze bedzie rozpisywanie ziemi po rodzinie by nie placic skladek. Polak potrafi i tyle.

PostNapisane: 20 lis 2011, 11:30 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Alex
krzyslbl napisał(a):
Ciekawi mnie jakie wymogi sanitarne musiała by spełniać panienka żeby założyć jednoosobową firmę świadcząc usługi seksualne.Ciekawe czy by sanepid tak łatwo lokale dopuszczał.A i zaświadczenie od lekarza medycyny pracy ha ha ha.Ciekawe czy niepełnosprawna też by mogła i czy PFRON by się dołożył finansowo na rozruch interesu,a może sama UE.

Wybaczcie off,ale przeczytałam to siedząc na wykładach i rozesmialam się na całą salę :DD

PostNapisane: 20 lis 2011, 13:27 
Pisarz
Pisarz

[quote="rafallbn1981"]I tak oni nic nie zrobią. Uważam ze z kosciolem beda tylko debaty i na tym sie skonczy

a co chcesz żeby klechy nadal na tobie żerowały?bo ja na przykład nie.Niby dlaczego osoba niepełnosprawna musi płacić podatki ze swojej najniższej pensji?żeby klecha miał większą plebanie od samego kościoła?żeby się rozjeżdrzał coraz to lepszymi furami?sam byś na pewno chciał mieć taki majątek jak oni mają

PostNapisane: 20 lis 2011, 16:38 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
Cytuj:
Zwykła usługa, legalna w wielu krajach.
W razie czego, zawsze może się przekwalifikować na masażystkę lub tancerkę erotyczną.
A emerytura, czemu nie. Jak płaci składki to i też emerytura się należy.
Mariano ja to pisałem troszkę z żartem.Mamy dużo biurokracji,ciekawe jak by to wyglądało gdyby prostytucja była legalna,napewno by nie było lekko z papierkową robotą.Sanepid też... gdyby miała legalnie świadczyć usługi w jakimś pomieszczeniu(formalnie) to ciekawe do czego by się przyczepili.

---- Dodano 20 listopada 2011, 15:56 ----

Śliski temat z podatkami i Kościołem.Bo tak teoretycznie,idealizując podatki powinny iść też na potrzeby duchowe-szeroko rozumiana kultura.W tej kulturze mieszczą się potrzeby religijne obywateli,zwłaszcza jak jest ich ok 90%(oficjalnie).Władza powinna umożliwić obywatelom zaspokajanie tych potrzeb.Nie mówię o rozdawaniu pieniędzy biskupom ale na przykład o wspieraniu materialnym gdy odnawia i remontuje się Kościoły.Trudno jest znaleść kompromis,moim zdaniem jest dobrze tak jak jest.A co do sytuacji finansowej to nawet delegalizacja chrześcijaństwa nie poprawi poziomu życia w naszym pięknym kraju.Podatki mamy wysokie w porównaniu z innymi a nie jesteśmy w stanie wybudować kawałka asfaltu bez jakiejś afery lub problemów.Gdzie się podziewają nasze pieniądze??? Dobre pytanie,nawet kraje które nazywane są reżimowymi lub zacofanymi maja służbę zdrowia,instytucje państwowe i może jest bieda i korupcja ale potrafią zarządzać podstawowymi instytucjami i coś tam budują co jakiś czas.U nas mamy pełno ";fachowców" u sterów a nie potrafią nic robić,tylko komuś oddać to wtedy poprawi się rentowność. Kościół nie ogałaca Polski,pomyślcie realnie.Kiedyś były szpitale,przytułki,klasztory i to co Hitler nie spalił to zabrał Stalin.III RP zwróciła część,TYLKO część,zdewastowaną,zdemolowaną,lub działki i budynki w innym miejscu i mówi się że Kościół zabiera.A co ciekawe jednocześnie każe sie im pracować dla potrzebujących tylko ciekawe gdzie,może wykupywać i budować od nowa szpitale,ale oczywiście zabrać im fundusz kościelny,niech zakonnice zarobią wyrzucając gnój i wtedy zbudują przytułek

PostNapisane: 20 lis 2011, 18:13 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

[quote="ZGRYWUS"][quote="rafallbn1981"]I tak oni nic nie zrobią. Uważam ze z kosciolem beda tylko debaty i na tym sie skonczy

a co chcesz żeby klechy nadal na tobie żerowały?bo ja na przykład nie.Niby dlaczego osoba niepełnosprawna musi płacić podatki ze swojej najniższej pensji?żeby klecha miał większą plebanie od samego kościoła?żeby się rozjeżdrzał coraz to lepszymi furami?sam byś na pewno chciał mieć taki majątek jak oni mają[/quote

czy ty umiesz czytac ze zrozumieniem?? jestem za pelnym opodatkowaniem kosciola, ale uwazam ze wladza po za debatami nic nie zrobi (przypominam reformy krusu zapowiadane w 2007 roku).
Uwazam ze polska jest bogata, ale przez nieudolnosc rzadzacych nie wykorzystujemy naszego potencjalu.

PostNapisane: 20 lis 2011, 18:13 
Pisarz
Pisarz

Macie rację te Hallo może się na niczym skończyć i temat zniknie jak Ziobro z PIS-u :lol:

PostNapisane: 20 lis 2011, 18:47 
Pisarz
Pisarz

czytać to umie nie musisz mnie na forum obrażać.Co chcesz się na mnie odegrać za to ci kiedyś napisałem?tez jestem za opodatkowaniem kościoła bo niby dlaczego klechostwo ma mieć lepiej niż resza społeczności tego kraju

PostNapisane: 20 lis 2011, 19:45 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
krzyslbl - w moim województwie kościół nie buduje szpitali, robi to państwo, 90 % katolików poradzi sobie wspomagając z własnej nieprzymuszonej woli w budowie ewentualnych przytułków, choć i tu częściej widzę państwowe domy starców niż kościelne przytuliska. Więc do jasnej ciasnej jak ma być sprawiedliwie niechże katolicy się opodatkują i po sprawie :!: Tak nawiasem mówiąc to widzę analogię do obowiązku płacenia abonamentu RTV oglądasz czy nie to płać, w TVP mogli by sobie zakodować sygnał - chcesz oglądać to płać. W przypadku daniny z podatków wszystkich łożonych na kościół - chcesz mieć się gdzie modlić to płać.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]