Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 20 lis 2011, 19:51 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Generalnie to oszczędzanie należy zrobić od uszczelnienia systemu podatkowego aby wszyscy płacili podatki a nie ci najbiedniejśi,cwaniacy tzn.bogacze to się slizgają kombinują a z ciebie "biedaka"to skarbówka sciągnie każdy grośik i to mnie denerwuje dlaczego zawsze biedny musi ponośic koszty kryzysu trzeba się wziąśc za d..y tym którzy się od płacenia podatków uchylają do nich także niestety należy Kosciół :zly:

PostNapisane: 20 lis 2011, 20:29 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
dokładnie Bogdan masz racje tak by było sprawiedliwie gdyby wszyscy płacili podatki w tym kraju a nie tylko my najbiedniejsi i cholera mnie bierze jak słyszę w telewizji jak klechy wołają o datki Co mało im?Niech się wezmą dziady jedne do roboty.Na pierwszym miejscu ich trzeba opodatkować

PostNapisane: 21 lis 2011, 10:49 
Pisarz
Pisarz

Zgrywus dzisiaj w telewizji TVN- oglądałem wiadomośi w których mówili ile zarabiają księża,i jaki cennik mają na usługi kościelne.Oczywiscie gościem programu był przedstawiciel kosioła jakis księżulek który starał się bronic racji kościoła.

-Średni zarobek to 5.600 zł
-Ślub 400-600 zł.
-Pogrzeb 600-800 zł.
-Chrzest 100 zł.
Myślę sobie tak że niezłe życie mają nasi księża w porównaniu z nami i resztą społeczeństwa!

PostNapisane: 21 lis 2011, 11:59 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Ja pamiętam jak źle się czułem nie dając nic na tacę, czy w kopertę podczas wizyty po świętach, zamierzchłe to czasy i z tego poczucia winy wyleczyłem się na amen :),
Myślę, że większość wierzących tak ma, obrazuje to majstersztyk indoktrynacji kościelnej - jak mi nie dasz to poczuj się gorzej, ale co się dziwić jak od małego dookoła człowiek chłonie, że to dla "bozi".

Ja mam szacunek do niektórych zgromadzeń zakonnych, w których to ojczulkowie nierzadko ciężko pracują na swoje utrzymanie, a datek co łaska jest co łaska - szacunek bierze się z tond iż jak już służą czemuś w tym przypadku bogu, to służą bogu nie mamonie.
Kościół pod zarządem takiego zgromadzenia zwykle nie jest taki okazały, lub często wymaga remontu no ale jak nie ma wymuszeń co łaska, ale to kosztuje tyle i tyle to i przybytki skromniejsze, za to prawdziwsze w tym sensie że jaka wiara, taka hojność.

PostNapisane: 21 lis 2011, 12:04 
Pisarz
Pisarz

xWilku masz rację nie można wszystkich do jednego worka wkładać, bo to jest niesprawiedliwe i krzywdzące :)

PostNapisane: 22 lis 2011, 13:21 
Moderator
Moderator

bodzio2 napisał(a):
Zgrywus dzisiaj w telewizji TVN- oglądałem wiadomości w których mówili ile zarabiają księża,i jaki cennik mają na usługi kościelne.Oczywiście gościem programu był przedstawiciel kościoła jakiś księżulek który starał się bronic racji kościoła.

-Średni zarobek to 5.600 zł
-Ślub 400-600 zł.
-Pogrzeb 600-800 zł.
-Chrzest 100 zł.
Myślę sobie tak że niezłe życie mają nasi księża w porównaniu z nami i resztą społeczeństwa!

Tak księża mają dobrze - zaraz po skończeniu seminarium- jak mają przyznaną parafię to od razu -praca gwarantowana. A po kolędzie jak chodzą ile uzbierają... i ile z mszy... Moim zdaniem powinni wprowadzić w całej Polsce cennik usług i tyle. Byłoby wiadomo, a jak nie to dać im kasy fiskalne i niech się rozliczają.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 23 lis 2011, 00:37 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
xWilku a ja tam wcale nie miałem żadnych wyrzutów sumienia nie dając na tacę.Z checi ostatnio byłem w kościele ponad 15 lat temu,z przymusu chodzę okazjonalnie,pogrzeby wesela itp.Nigdy mi nie przeszkadzało jak nie dałem na tacę.Ostatnio nawet było śmiesznie,ksiądz szedł przez kościół i kropił wodą święconą ludzi a ja nie wiedziałem bo od tyłu szedł.Kątem oka zobaczyłem ze coś mi machneło koło głowy i odruchowo odsunąłem sie szybko,ludzie tylko popatrzyli sie na mnie,wyszło na to że boje sie święconej wody :) Tych spojrzeń nie zapomne,wielu mnie zna,mieszkam na wsi :)

PostNapisane: 23 lis 2011, 00:51 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
"xWilku a ja tam wcale nie miałem żadnych wyrzutów sumienia nie dając na tacę"
To może, jakąś "schizę" miałem na tym punkcie.

Ciągnie mnie do mieszkania na wsi, na razie to nie do zrealizowania, jedno tylko mi w tym środowisku nie pasuje, większa niż w mieście wścibskość sąsiadów, jak się to mawia wszyscy o wszystkich wszystko wiedzą, i już sobie wyobrażam dobro-sąsiedzkie stosunki po wizycie dusz pasterskiej w moim domu, generalnie księdza bym nie przyjął, oburzenie i wieszanie "diabłów" gwarantowane, no chyba żebym trafił na jakąś postępową wioskę :)

PostNapisane: 23 lis 2011, 11:45 
Pisarz
Pisarz

Asia86 masz rację trzeba wprowadzić powszechną fiskalizację w Państwie bo innaczej sobie nie poradzimy z tą patologią,muszą wszyscy płacić podatki i basta :zly:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 29 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]