Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 14 sty 2012, 15:38 
Moderator
Moderator

Fotoradary - słyszałam że od tego roku ma być ich więcej na drogach.Główny Inspektorat Transportu Drogowego ma zakupić ok 300 takich urządzeń. Czy to dobrze czy źle wg Was i czy poprawi to bezpieczeństwo na drogach :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 14 sty 2012, 18:30 
Pisarz
Pisarz

Spacerowa w Warszawie i dalej Sobieskiego to dwie ulice szybkiego ruchu, na których raczej nie ma świateł za dużo, żeby ruch samochodów się nie korkował i był płynniejszy. Moja siostra tam mieszka i często obserwuje kierowców "z przyciężką nogą", którzy powodują wypadki dość często. Dlatego postawiono tam fotoradar na pasie zielonym pomiędzy jezdniami, ale nie przetrwał tygodnia, bo ktoś w niego wjechał. Musieli obudować ten fotoradar po licznych remontach płotkami betonowymi, bo co i rusz ktoś jadący za szybko w niego wjeżdżał :) .
Fotoradary mają sens, jeżeli ktoś będzie egzekwował mandaty, jeżeli kierowca będzie wiedział, ze kara go nie minie. Np. z tymi ręcznymi fotoradarami jest tak, że jak policja na taki fotoradar kogoś złapie i zatrzyma, to reszta kierowców wciska wtedy gaz do dechy, mijając szybko i bezkarnie policję i zatrzymanego. W Czechach kiedyś nas złapali za za szybką jazdę. I tak najpierw nas namierzył fotoradar, a za paręset metrów policja nas zatrzymała i skierowała na łączkę, gdzie stali też inni złapani na ten fotoradar. I tak po kolei każdy z namierzonych przez ten fotoradar dostawał mandat, a u nas jak policja złapie "jelenia", to wszyscy wtedy gaz do dechy.
Poza tym polecam też ten artykuł o tym, jak łatwo się wywinąć od mandatu nawet, jeśli fotoradar wykarze, że jechaliśmy za szybko: http://www.gazetamazowiecka.pl/str20111006.pdf
http://portalnaukijazdy.pl/pl/news/blog ... wazny-1987

PostNapisane: 15 sty 2012, 16:29 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Wydaje mi się ze fotoradary powinne oczywiście być ale np. w miejscach szczególnie niebezpiecznych tj. teren zabudowany oraz w pobliżu szkół, oraz przedszkoli czasem stoją w dziwnych miejscach i stwarzają faktycznie realne zagrożenie dla uczestników w ruchu drogowych np. przy gwałtownym chamowaniu przy dość dużej szybkości :!:

PostNapisane: 15 sty 2012, 17:39 
Dobry duch
Dobry duch

Zawsze mnie śmieszyły reakcje kierowców na fotoradary - "wcale nie poprawiają bezpieczeństwa, wręcz przeciwnie, powodują wypadki, bo w ostatniej chwili trzeba hamować" - cóż, mimo swego niewątpliwie dobrego wychowania ciśnie mi się tu na usta bardzo wulgarna odpowiedź dla kierowców tego typu. Gdyby ludzie jeździli zgodnie z przepisami nikt by nie musiał nigdzie hamować. Fotoradary to dobry pomysł, popieram zwiększenie ich ilości o ile priorytet posiadać będą miejsca szczególnie narażone na popisy kierowców.

Czy ma to wpływ na bezpieczeństwo? Tak, zdecydowanie pozytywny wpływ.

PostNapisane: 15 sty 2012, 17:44 
Pisarz
Pisarz

Masz rację fotoradary działają na psychikę kierowców, tylko dużo ma do życzenia miejsce w których są stawiane! :!:

PostNapisane: 16 sty 2012, 12:43 
Dobry duch
Dobry duch

Jeśli fotoradary wpływaja na to że kierowaca hamuje, to chyba jedzie za szybko. Wniosek jest prosty niech kierowaca jedzie tyle ile można plus ewentualne 10 km i będzie wszytko wporządku. Na polskich drogach ginie niewyobrażalnie dużo osób a każdy kierowca ma jakby swój "miernik bezpieczeństwa" tz drogo pusta bezpieczna można przyspieszyć. Dla mnie osobiście fotoradar powinnien być na każdym skrzyżowaniu i niebezpiecznym punktach jak to jest np w Holandii i Szwajcarii.

PostNapisane: 16 sty 2012, 15:12 
Moderator
Moderator

Ja nie jestem za bardzo przekonana.Jadąc do stolicy swojego województwa-Na terenie niezabudowanym mam aż 2 fotoradary i koło jednego jest ograniczenie do 70 km a po rozpędzeniu się trzeba zaraz hamować bo niedaleko jest znowu ograniczenie 50 km.

A piesi wcale nie lepsi.... Ile razy na czerwonym przechodzą albo w ostatniej chwili wbiegną na jezdnię :?:

PostNapisane: 16 sty 2012, 23:37 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Wciąż jeszcze wiele fotoradarów to atrapy. Wg mnie radary powinny być, ale kierowca nie powinien być o nich informowany (mam na myśli tabliczki z informacją o radarze). Gdy go zobaczy, na hamowanie jest już zwykle za późno. Parę takich mandatów i piraci drogowi nauczyliby się jeździć.

PostNapisane: 18 sty 2012, 13:24 
Moderator
Moderator

Wiecie w któryś "Wiadomościach" w TV słyszałam ,że najmniej wypadków jest na drogach expresowych i autostradach i nawet była taka tabela dla porównania :) . A do wypadku teraz nie trudno jest ślisko i przy dużej prędkości ..... - I każdemu może się tak trafić - nawet kierowcy doświadczonemu. A nie lepiej uważać i rozważnie oceniać drogę :?: ( nie rozmawiać przez komórkę jadąc autkiem, nie zasypiać lub nie gapić się nie wiadomo gdzie ).

PostNapisane: 18 sty 2012, 13:46 
Pisarz
Pisarz

Tak tak skupienie podczas jazdy jest najważniejsze! :!:

PostNapisane: 2 lut 2012, 13:34 
Moderator
Moderator

Rząd ma plan: Złupić kierowców na miliard!

Skąd rząd weźmie miliardy złotych, które marnuje na zatrudnianie tysięcy nowych urzędników, na nagrody dla siebie i swoich pomagierów czy na zakup 300 nowych fotoradarów?! Oczywiście z naszych kieszeni
Minister finansów Jacek Rostowski (61 l.) pochwalił się w liście do wiceszefa Komisji Europejskiej, że w nowym roku do spółki ze swoim szefem Donaldem Tuskiem (55 l.) zamierza wydusić gigantyczną sumę 1,2 miliarda złotych z polskich kierowców. Oto tajny plan na łatanie dziur w państwowym budżecie.

Oficjalne uzasadnienie zakupu nowych 300 mobilnych fotoradarów to troska o bezpieczeństwo na drogach. Ale wiadomo o co chodzi – o pieniądze. Rząd chce zarobić na polskich kierowcach, ile się da. Mimo że jakość polskich dróg wciąż jest fatalna, że nawet na tych lepszych roi się od zwężeń, drastycznych ograniczeń prędkości i sygnalizacji świetlnych, które powiększają korki, to premier i jego ekipa organizują właśnie okrutną nagonkę na kierowców – którzy i tak płacą ogromne daniny ukryte choćby w cenach paliw.

Już wiemy, po co rządowi współfinansowany przez Unię Europejską zakup nowych radarów za ponad 200 mln zł. To element planu, który ma przynieść rządowi ok. 1,2 mld zł w rok. Taką sumę z mandatów dla kierowców zapisał minister finansów w budżecie państwa na 2012 rok! Tę samą kwotę wymienia także w liście do wiceprezydenta Komisji Europejskiej, w którym tłumaczy, skąd weźmie środki na łatanie polskiego deficytu.

To, że fotoradary są maszynką do robienia pieniędzy, udowodniły już polskie samorządy, które inwestowały w te urządzenia nabijając gminną kasę. Jednym z rekordzistów była gmina Biały Bór w województwie zachodniopomorskim, która w 2009 roku zarobiła dzięki radarom ok. 7 mln zł. Dla porównania w tym samym roku 124 radary policyjne w całej Polsce przyniosły wpływy w wysokości 27 mln zł.

Kryzys sprawił, że i premier Donald Tusk (55 l.) zmienił zdanie, pokochał fotoradary i pieniądze z nich płynące. Jeszcze w 2007 roku oburzał się na Prawo i Sprawiedliwość, które za swoich rządów ustawiało wiele fotoradarów. Tusk zarzucał ówczesnemu rządowi, że stawia sobie za cel "kontrolowanie obywateli, gdzie tylko się da". – Tylko facet, który nie ma prawa jazdy, może wydawać pieniądze na fotoradary, a nie na drogi – mówił pod adresem Jarosława Kaczyńskiego (63 l.). Punkt widzenia zależy jednak widać od punktu siedzenia.

z: http://finanse.wp.pl/kat,102634,title,R ... caid=1dd95

PostNapisane: 2 lut 2012, 19:36 
Dobry duch
Dobry duch

Zgodze się że fotoradar to maszynka do robienia pieniędzy ale nie sądze że ww fotoradar robi ci zdjęcie gdy w mieście jest ograniczenie do 50 a ty jedziesz 49.Prawda? Tylko robie zdjęcie kiedy jedziesz 60 czy 70 a tym samym łamiesz prawo i narażasz innych użytkowników dróg na niebezpieczęstwo ( w tym pieszych) Dziwne że wszyscy w europie jeźdzą "prawie" zgodnie z przepisami i na każdym kroku jest fotoradar (skutek jest bezpiecznie) a w Polsce jak sie stawia fotoradary to sie wylicza jaką dziure to załata.Niech Państwo ma nawet 100 mln rocznie z mandatów i nich będą na każdym kroku a jeśli liczba zabitych w ciągu roku spadnie choćby o 10 to będziemy mieli sukces.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]