Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 sty 2007, 19:04 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ośmieliłam się. :niesmialy:

PostNapisane: 17 sty 2007, 19:16 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
No, i dobrze zasłużyłaś sobie na medal "za odwagę"

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 17 sty 2007, 19:21 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

hi,hi

PostNapisane: 12 lut 2007, 19:23 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Mam pytanko odnośnie fotografii cyfrowej. Przymierzam się do zakupu nowego aparatu - na lustrzankę mnie nie stać więc wybrałem coś takiego http://www.fotoexpert.pl/kamery-cyfrowe ... -1540.html . Przeszukałem dziesiątki stron z opisami sprzętu, przeczytałem mnóstwo komentarzy, ale są one tak skrajne, że nie jestem do końca przekonany do tej cyfrówki. Z drugiej zaś strony nie mogę znaleźć nic lepszego w podobnej cenie. Mam pytanie do kogoś, kto zna się na aparatach tej klasy, czy warto wydać tysiaka z hakiem na coś takiego?

PostNapisane: 12 lut 2007, 23:38 
Pisarz
Pisarz

Mam podobnego Kodaka. Za tego typu aparat zapłacisz ok 800 zet.Dowiedz sie ile kosztuje akumulator, bo jeden nie wystarczy na zrobienie zdjęć na jednej dobrej pamięci. Nie ma tam również informacji na temat stabilizatora obrazu.Zajrzyj na stronę www.fotojoker.pl maja tam ciekawe promocje.

PostNapisane: 13 lut 2007, 00:00 
Pisarz
Pisarz

Polecam canona :D.

PostNapisane: 13 lut 2007, 07:20 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dzięki za podpowiedzi. Widzisz Bubu, mnie bardzo zależy na tym stabilizatorze. W Panasie FZ7 jest niezły stabilizator OIS, dobry zoom. Niepokoją mnie tylko te skargi na nieprzeciętne szumy. Co do Kodaka, to też rozważam możliwość zakupu Z650, ale póki co jestem bliżej Panasonika.

PostNapisane: 13 lut 2007, 09:58 
Moderator
Moderator

Wiesz Tomku tak obserwowalem waszą rozmowę i doszedłem do wniosku jak sobie ludzie ułatwiają robotę. myśląc że im lepszy aparat tym lepsze zdęcia, ja od lat używam do robienia zdjęć zwykłej puszki po kawie z mikroskopijnym otworem opatuloną szczelnie czarnym papierem, tzw,camera obscura stosuje tę metode od lat i nie masz pojęcia jakie efekty, faktem jest tylko to by wyczuć moment by nie naświetlić zdjęcia, to tak na marginesie, nie polecam tej metody ludziom o słabym refleksie

PostNapisane: 13 lut 2007, 10:34 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

zibi napisał(a):
myśląc że im lepszy aparat tym lepsze zdęcia

A nie jest tak? Wiadomo, że ważny jest oczywiście talent jakikolwiek i upór czasem, ale od sprzętu wiele zależy. A może się mylę. Jestem amatorem w tej dziedzinie (i może dlatego też chcę mieć sprzęt, którym będę robił zdjęcia bez jakiejś szczególnej wiedzy w temacie fotografii).

PostNapisane: 13 lut 2007, 10:45 
Pisarz
Pisarz

zibi napisał(a):
doszedłem do wniosku jak sobie ludzie ułatwiają robotę

A co maja sobie utrudniac? Po to sa wynalazki, zeby ludziom bylo latwiej, a nie meczyc sie z puszka.

PostNapisane: 13 lut 2007, 11:01 
Moderator
Moderator

Ostatnio nie mam czasu na nic. Niedługo to zapomnę jak się wyszywa :lol:

PostNapisane: 13 lut 2007, 12:18 
Moderator
Moderator

Sorry nikogo ne chciałem z techniką porużniać, tylko powiedzieć jak naprawdę można uzyskać walory atystyczne w fotografii. Apropo jeśli się nie zna podstaw fotografii, to najlepszy aparat nie pomoże.

PostNapisane: 13 lut 2007, 12:42 
Pisarz
Pisarz

Sprawdzałeś cenę akumulatora? bo to ważne zeby mieć zapasowy akumulatorek, w moim mogę stosować akumulatory litowe, lub akumulatory typu AA czyli paluszki. w tej chwili pamieć 1gigapiksela można kupić za 55-60 zet więc potrzebny bedzie co najmniej drugi zestaw akumulatorów. A optykę ten ktory się Tobie podoba ma dobrą. wieć chyba warto go kupić. Do takiego aparatu przyda się również statyw w tej chwili można kupić dobre statywy za ok 40 zet. sprawdź jeszcze jak wychodzą zdjecia z uzyciem zoomu cyfrowego. w starszym aparacie HP cyfrowe powiększenie zaciemnia obraz i daje dużo szumów. w Kodaku nie ma żadnej różnicy. wieć mogę robić zdjecie ze zbliżeniem 50x i są dość wyraźne, oczywiscie zależy to również od czystości powietrza. pozdrawiam

PostNapisane: 13 lut 2007, 12:51 
Pisarz
Pisarz

zibi napisał(a):
Apropo jeśli się nie zna podstaw fotografii, to najlepszy aparat nie pomoże.
Zibi doba aparatów typu Zenith, gdzie przed zrobieniem zdjęcia trzeba bylo sprawdzic kilka(nascie) parametrow (przeslona, naswietlenie, ostrosc) juz dawno minela. Teraz aparaty maja na tyle zaawansowana technologie typu Auto Focus itp, ze zdjecie ogranicza sie doslownie do wcisniecia prztyczka. Tak jak rakiety typu fire & forget. A jesli ktos ma zamilowania fotograficzne to zaden problem, praktycznie kazdy aparat ma tryb manualny, w ktorym mozna ustawic dziesiatki parametrow, ktorymi mozna robic takze artystyczne zdjecia.
bubu napisał(a):
w tej chwili pamieć 1gigapiksela można kupić za 55-60 zet więc potrzebny bedzie co najmniej drugi zestaw akumulatorów.

W moim Canonie na jednym zestawie akumulatorkow (4xAA) moge zrobic okolo 500 zdjec z fleshem, a bez niego to pewnie i do 2000 by doszlo. Pamiec moge zapelnic 4ro krotnie w ten sposob (mam karte 512MB, co rok temu bylo rarytasem). I chyba chodzilo o pamiec 1GB (gigabajt, bo gigapiksele to zupelnie inna jednostka).
bubu napisał(a):
sprawdź jeszcze jak wychodzą zdjecia z uzyciem zoomu cyfrowego.

Ogolnie nie ma najmniejszego sensu stosowac zoomu cyfrowego, gdyz jest to kompletnie bezuzyteczna opcja, rownie dobrze mozna sobie powiekszyc zdjecie w programie komputerowym i wyjdzie to samo, a straci sie na obszarze jakie zdjecie obejmuje. Nie wspominajac o tym, ze zdjecie tragicznie traci na ostrosci przy wiekszych stopniach powiekszenia. Jak zoom to tylko optyczny.

Zoom cyfrowy = chłyt matetingowy.

PostNapisane: 13 lut 2007, 15:26 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Każdy wybiera sprzęt jaki lubi.Mój wujek też woli swój stary aparat. Ja wolałabym taki aparat ,który ''za mnie'' zrobi piękne zdjęcie. :wink:

PostNapisane: 13 lut 2007, 23:42 
Pisarz
Pisarz

Joanna napisał(a):
W moim Canonie na jednym zestawie akumulatorkow (4xAA) moge zrobic okolo 500 zdjec z fleshem, a bez niego to pewnie i do 2000 by doszlo. Pamiec moge zapelnic 4ro krotnie w ten sposob (mam karte 512MB,
Masz oczywiście aparat z 12x zoomem optyczny i optycznym stabilizatorem obrazu, oraz matrycą ponad 6 Mpixeli.Bo wiesz oczywiście że to optyczny stabilizator obrazu i zmiana ogniskowej zużywają najwięcej prądu.

PostNapisane: 14 lut 2007, 00:05 
Pisarz
Pisarz

bubu, http://www.medialider.pl/aparaty-cyfrow ... -a610.html to moj.

PostNapisane: 14 lut 2007, 07:24 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Oczywiście planuję kupić zestaw z dodatkowym akumulatorem i kartą 1GB. Do tego statyw. Co do zdjęć wykonanych FZ7 to sporo ich obejrzałem w sieci. Podobają mi się. Aparat robi całkiem niezłe (jak na moje wymagania) fotki makro. Jeśli zaś chodzi o zoom cyfrowy, to nie wiem jak to jest w aparatach typu FZ7, ale osobiście jestem do tego tematu nastawiony raczej sceptycznie. Moim zdaniem to to samo, co na przykład powiększenie zdjęcia np. w Gimpie. Chociaż może nie powinienem się na ten temat wypowiadać, bo obecnie używam aparatu, który posiada wyłącznie zoom cyfrowy. A w połączeniu z niezłą optyką może być on efektowny.

PostNapisane: 14 lut 2007, 11:44 
Pisarz
Pisarz

To nie to samo, tak było w wypadku pierwszych cyfrówek. Codzi o prosta sprawę. ostrość. w aparacie Joanny jeszcze nie jest tak widoczna różnica, ale przy powiększeniach rzędu 40-50x tak.

PostNapisane: 14 lut 2007, 15:31 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Joanna napisał(a):
W moim Canonie na jednym zestawie akumulatorkow (4xAA) moge zrobic okolo 500 zdjec z fleshem, a bez niego to pewnie i do 2000 by doszlo. Pamiec moge zapelnic 4ro krotnie w ten sposob (mam karte 512MB, co rok temu bylo rarytasem). I chyba chodzilo o pamiec 1GB (gigabajt, bo gigapiksele to zupelnie inna jednostka).

mam tak samo ale ja uzywam zumu
mam ten i sobie chwale http://www.medialider.pl/aparaty-cyfrow ... -a430.html

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1