Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 paź 2009, 20:34 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

frytas napisał(a):
chyba z silnikiem od merca

Dokładnie tak. Silnik pochodzi od Sprintera2, bardzo jesteśmy zadowoleni. Jak na razie ma najechane 300 tysięcy a mimo to klekocze jak pszczółka bez żadnej awarii.

Jedyne co mu dolega to po treningu offroadu żonka przebiła się przez zarośla i lakier się porysował. :)

Pozdrawiam.

PostNapisane: 6 paź 2009, 22:34 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Kolo
300 t. km na ten silnik to niewiele. Prędzej blacha pójdzie się paść. zrobisz tym motorem drugie tyle pod warunkiem, że olej, płyn, etc... będziesz pilnować.
Pozdro:)

PostNapisane: 5 lis 2009, 14:56 
Dobry duch
Dobry duch

Witam
Tomek (fabek111) – na niniejszym forum piszesz, że jesteś po amputacji kończyn górnych i jeździsz nieprzystosowanym samochodem dla tego rodzaju niepełnosprawności. Chciałbym zapytać co na to policja i jak wygląda Twoje Prawo jazdy, ponieważ w polu nr 12 jest miejsce na wpis dotyczący ograniczeń związanych min. z niepełnosprawnością, co jest opisane w tym artykule.
http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/16029
,,Nawet policjanci z drogówki przeżywają szok, kiedy po raz pierwszy legitymują kierowcę z nogą na kierownicy. Widok osób przesiadających się z wózka inwalidzkiego na przednie siedzenie auta już spowszedniał. Jednak niepełnosprawni kierowcy nie mogą bez żadnych ograniczeń prowadzić samochodu. Na odwrocie prawa jazdy najczęściej mają wpisany w formie kodu rodzaj ograniczenia. Może być ono niewielkie - jak nakaz prowadzenia w okularach czy pojazdu wyłącznie z automatyczną skrzynią biegów.
Bywają też większe ograniczenia, np. zakaz prowadzenia samochodu w nocy, na autostradzie, z innymi pasażerami czy poza obrębem miasta bądź regionu. Najczęściej wpisywany jest kod nr 107 oznaczający konieczność dostosowania samochodu do schorzenia kierowcy. Dla kierowców o niskim wzroście oznacza to wysunięcie pedałów gazu i hamulca, dla osób bez lewej ręki przeniesienie kierunkowskazów na prawą stronę, a dla osób bez nóg - elektroniczne sprzęgło uruchamiane przez czujnik umieszczony przy lewarku skrzyni biegów oraz dodatkowy ręczny hamulec. Ponadto pedały hamulca i gazu mogą być tak mocno wysunięte, aby można je było obsługiwać kolanami.’’

Ja również jestem po amputacji kończyn górnych i też jeżdżę samochodem, z tym, że odpowiednio przystosowanym. Obecnie jeżdżę przystosowanym Golfem III, lecz będę chciał go sprzedać, ponieważ jestem w trakcie przystosowywania kolejnego samochodu.

ObrazekObrazek Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: 12 lis 2009, 11:56 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Padres u mnie sprawa wygląda tak ze mam obie ręce amputowane na wysokości przedramion wiec kikutami dostaje do kierownicy tylko fotel muszę mieć bardziej przysunięty.
Jeżeli chodzi o prawko to nic w nim nie było odnotowane bo posiadałem je na długo przed wypadkiem któremu uległem w 2005r ale sytuacja mi się właśnie skomplikowała bo prawko mi zatrzymali za przekroczenie ilości punktów i mam skierowanie na egzamin :(
Teraz właśnie nie wiem czy nie będą wymagali ponownych badan i przeróbek w samochodzie chociaż mi żadne przeróbki nie są potrzebne w aucie ale nie mam pojęcia jak się do tego maja przepisy.
Jak coś to pisz na emalia fabek111@wp.pl

Obrazek

PostNapisane: 30 lis 2009, 23:00 
Moderator
Moderator

moje autko było w naprawie, tzn. lakierowane na nadkołach i nad drzwiami, a że robił to znajomy lakiernik to mi gratis wypolerował czy jak to tam się mówi i mój volwuś się świeci jak psu jajca :lol:

PostNapisane: 26 maja 2010, 17:43 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Wojtek
Witam tu Wojtas. Mnie raczej osobówki mało rajcują. Wolę podziwiać i oglądać znacznie większe samochody. Takiego typu jak TIR. Gdybym był sprawny i chodziłbym o własnych siłach to jeździłbym takimi samochodami po Europie. A tak tylko mogę pomarzyć. Pozdrawiam Wojtas

PostNapisane: 26 maja 2010, 19:53 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Cytuj:
Jednak niepełnosprawni kierowcy nie mogą bez żadnych ograniczeń prowadzić samochodu. Na odwrocie prawa jazdy najczęściej mają wpisany w formie kodu rodzaj ograniczenia. Może być ono niewielkie - jak nakaz prowadzenia w okularach czy pojazdu wyłącznie z automatyczną skrzynią biegów.

Ja miałem mieć wpisane na prawie jazdy, że mogę prowadzić auto tylko z automatyczną skrzynią biegów, ale chyba o tym zapomnieli i nic takowego nie mam zaznaczone :D

Ale swoją drogą to jest jakiś absurdalny przepis - przecież i tak będę jeździł z tym, z czym mi będzie najlepiej, najwygodniej i najbezpieczniej. Nasze państwo już czasem przechodzi samo siebie - co oni sobie myślą? Że muszą mnie jakoś karnie powstrzymywać przed tym, abym nie jeździł z manualną skrzynią? Przecież takowa mi w ogóle nie odpowiada i dobrowolnie nigdy bym nie kupił auta z taką skrzynią biegów.

PostNapisane: 20 lip 2010, 00:18 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Mateo napisał(a):
Ja miałem mieć wpisane na prawie jazdy, że mogę prowadzić auto tylko z automatyczną skrzynią biegów, ale chyba o tym zapomnieli i nic takowego nie mam zaznaczone :D

Mateuszu, ta informacja jest wpisana w postaci kodu. Nie mam przy sobie swojego prawka, ale znalazłam to w necie:
Obrazek
Źródło obrazka i tekst wyjaśniający: http://www.enigma.kielce.pl/nauka_jazdy ... 3A%20JAZDY
Znaczenia kodów:
78 - automatyczna skrzynia biegów;
01.06 - okulary
15.03 - sprzęgło automatyczne.

Wszystkie kody są dostępne tutaj: http://www.enigma.kielce.pl/nauka_jazdy ... 3A%20JAZDY
Zatem wszystko jest, tylko odpowiednio "zaskryptowane" ;)

PostNapisane: 20 lip 2010, 10:02 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Niepokorna napisał(a):
01.06 - okulary

, a ja mam 01.01..., i ciekawe co by było, gdyby mnie złapali, a ja bym była bez okularów ;)

PostNapisane: 20 lip 2010, 13:10 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Faktycznie znalazłem takie kody pod spodem. Jakoś zupełnie mi to umknęło wcześniej.
Ale i tak nie mam zapisanej konieczności jazdy z automatyczną skrzynią biegów, choć powinienem mieć, z tego co mówił mój instruktor jazdy.

Mam tylko:

01.01 - okulary
107 - wymagane dostosowanie pojazdu do rodzaju schorzenia.

Ale pod to dostosowanie to jest bardzo niejednoznaczne i praktycznie wszystko można pod to podciągnąć.

PostNapisane: 28 wrz 2010, 16:55 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Lukasz
a mo może i ja opisze swoje cuda... Rover 800 egzemplarz kolekcjonerski w kolorze british racig green 2 litrowy na 16 zaworach a więć najslabsza wersja silnikowa ale za to pakiet wykonczen najwyzszej klasy "maly jaguar" lub tez "galeon"

autem do jazdy codziennej męczącej samochod jest kadet e z roku 91 moj mały kadzio najukochansze auto jakie w zyciu udało mi sie prowadzic... zapewniam wiecej w nim radosci niz w porshe carera :D

Załączniki:

PostNapisane: 29 wrz 2010, 10:04 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
No, to masz cacka, hehe. Pamiętne Ople Kadety - dobre autka, niezniszczalne. Można było po nich skakać i nic, blacha zero wgnieceń :)

PostNapisane: 29 wrz 2010, 12:35 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Lukasz
hmm co do wytrzymałości blach czy ja wiem ;P mam kilka wgniotów:P ale cala reszta cacy :D zwlaszcza serducho ma mocne mega bez oleju tez dawal rade jak byl uzywany przez moją mame kilka lat temu :) rover to juz inna bajka jesli chodzi o niezawodnosc ale tak mają ladne samochody :P

PostNapisane: 17 lut 2011, 00:24 
Moderator
Moderator

Moje autko obecnie to mazda 6 granatowa taka jak tutaj na zdjęciu dokladnie http://www.autocentrum.pl/mazda/6/

PostNapisane: 18 lut 2011, 10:34 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Mati
no gratulacje cacuszko :-D :-D

"Mój ojciec twardy człowiek zawsze mówił mi nie licz na nikogo musisz walczyć sam "
moja mantra D

PostNapisane: 24 mar 2011, 23:11 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Ja jestem miłośnikiem niszowych marek. Miałem Lancię Kappa, teraz Jaguar X-Type 2,5 etylina napęd na wszystkie koła bez gazu oczywiście, czarny z jasną skórą, pełna opcja.

PostNapisane: 9 kwi 2011, 13:12 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Ja od października jestem posiadaczką Fiat Punto II. Uwielbiam swoje autko! :)

PostNapisane: 13 lip 2011, 22:24 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Mati
a ja tz moi rodzice mają Volvo 460 zielona butelka piekielna maszyna nie do zdarcia mechanicznie niestety zdjęcia nie dam bo jest u lakiernika niestety rdza o niego "walczy " ale się nie damy :-D :-D

jego następcą będzie V70 też volvo :-D

"Mój ojciec twardy człowiek zawsze mówił mi nie licz na nikogo musisz walczyć sam "
moja mantra D

PostNapisane: 12 wrz 2011, 20:37 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Jaga już nima,
Jest Lancia K czarna perła.

Znów...

PostNapisane: 20 paź 2011, 22:22 
Dyskutant
Dyskutant

Jestem posiadaczką renault clio, i uwielbiam tego swojego " demona szybkości" ;)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1