Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 kwi 2011, 22:37 
Pisarz
Pisarz

Chciałam zapytać o funkcjonowanie forum na telefonie komórkowym. Dzisiaj próbowałam się zalogować na forum na komórce i słowa "zaloguj" oraz "hasło" były jakby nieaktywne, działało jedynie zarejestruj się, ale nie mogłam wpisać w nie mojego maila, żeby w ten sposób mnie rozpoznał (jeśli ten rozpaczliwy sposób logowania się był w ogóle właściwy). Po kliknięciu słowa "zarejestruj się", pojawiała się informacja o programie, który może być pomocny, ale nie było jasne, czy to rozwiązanie dla komórek. Forum było tylko do odczytu, ale ciężko szło, bo działy były jedynie podkreślone, nie wyróżniała ich czcionka, rozmieszczenie graficzne, etc. Treści niejednorodne zlewały się. Jestem tym tematem zainteresowana, ponieważ niedługo przechodzę całkowicie na internet w komórce z powodu kosztów (internet w komórce abonament miesięczny 9 zł, internet stacjonarny około 50 zł). Czy forum działa na telefonie komórkowym i jak dokładniej je uruchomić? Z góry dziękuję za odpowiedź.

PostNapisane: 18 kwi 2011, 22:50 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Judyto,

na chwilę obecną forum nie jest jeszcze dostosowane do użytkowania go przez internet mobilny w komórce. Trudno mi teraz ocenić, kiedy i czy będziemy mogli go dostosować do komórek i innych tego typu urządzeń. Jeśli tak się stanie, niezwłocznie o tym poinformujemy.
Radzę nie rezygnować całkowicie z internetu "niekomórkowego". Z mojego doświadczenia wynika, że internet w komórce jest bardzo niepraktyczny, istnieje masa niedostosowanych stron internetowych. A internet stacjonarny można mieć nawet za mniej niż 50 zł. Wszystko zależy od tego, jaką prędkość internetu będziesz chciała mieć oraz z jakiej firmy skorzystasz.

Pozdrawiam :)

PostNapisane: 18 kwi 2011, 22:56 
Pisarz
Pisarz

Będę czekać na informacje.

PostNapisane: 23 kwi 2011, 01:01 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Judyta
Rzeczywiście, średni abonament za internet z kabla wychodzi te 5 dych na miesiąc. Jednak może masz możliwość połączenia się w sieć np. z sąsiadem i tym samym możesz obniżyć koszty o połowę.
Takie urządzenie które dzieli łącze internetowe na kilka komputerów, możesz kupić już za około 150 zł (fabrycznie nowe), używane nawet za 50 zł. Ja tak mam podzielone łącze na dwa komputery. Komórka, owszem jest pomocna na wakacjach itp, ale prawdziwego internetu to nie zastąpi. Ewentualnie można zastanowić się nad radiówką z lokalnych firm. Lepsze to niż i-plus czy orange na którym nic oprócz czytania nie zrobisz, a zabulisz jak za zboże.
Uważaj na te umowy z sieciami komórkowymi.
Za 9 zł to masz pewnie taki ubogi internet,a za dodatkowy transfer danych zabulisz grube pieniądze. Pozornie tylko wychodzi tanio.

PostNapisane: 23 kwi 2011, 01:19 
Pisarz
Pisarz

Domyślam się że masz w erze telefon, ja przez miesiąc tak miałam, abonament za 9 zł ale zrezygnowałam, mały wyświetlacz, nie wszystko wchodziło, niezadowolona byłam. Teraz mam bluconnect nie stacjonarny za 49 zł i mogę pisać do woli, ściągać muzykę, mi wystarcza ten abonament. Drogi, ale stałego łącza nie mogę mieć bo telekomunikacja chciała radiowy dać, a ja tego nie chcę. A Mariano ma rację, słyszałam o takich rozwiązaniach że możesz mieć internet na kilka komputerów. Radiowy to nie wiem, zależy gdzie mieszkasz, są różne oferty firm, porównaj który u Ciebie będzie dobry. I sprawdź czy u Ciebie będzie dobry zasięg, ja tak zrobiłam przed zakupem, pan w sklepie sprawdził na mapce zasięg ery, czy u mnie akurat będzie działał i miał dobry zasięg bo to zależy potem szybkość przesyłania danych.

PostNapisane: 23 kwi 2011, 13:56 
Pisarz
Pisarz

Cytuj:
Rzeczywiście, średni abonament za internet z kabla wychodzi te 5 dych na miesiąc. Jednak może masz możliwość połączenia się w sieć np. z sąsiadem i tym samym możesz obniżyć koszty o połowę.

Żyję tu, gdzie żyję, od urodzenia i sąsiedzi tylko na Dzień Dobry :( . Nie wiem, czy miałabym odwagę ich zagadać i przekonać.

Cytuj:
Takie urządzenie które dzieli łącze internetowe na kilka komputerów, możesz kupić już za około 150 zł (fabrycznie nowe), używane nawet za 50 zł. Ja tak mam podzielone łącze na dwa komputery.

Ja mam stacjonarnego operatora internetu, który drugie łącze (i to bezprzewodowe) daje za darmo. Chodzi Ci o router? Czy jeszcze coś innego?

Cytuj:
Komórka, owszem jest pomocna na wakacjach itp, ale prawdziwego internetu to nie zastąpi.

i
Cytuj:
Uważaj na te umowy z sieciami komórkowymi.
Za 9 zł to masz pewnie taki ubogi internet,a za dodatkowy transfer danych zabulisz grube pieniądze. Pozornie tylko wychodzi tanio.

Ja używam internetu w telefonie od ponad roku i jeszcze nic ponad 9 zł nie zapłaciłam. Był koniecznością, bo ostatnie lata spędziłam w szpitalach, ale teraz go też używam i na moje potrzeby wystarcza.

Cytuj:
Domyślam się że masz w erze telefon, ja przez miesiąc tak miałam, abonament za 9 zł ale zrezygnowałam, mały wyświetlacz, nie wszystko wchodziło, niezadowolona byłam.

Mały wyświtlacz - na pewno miejszy od komputera, ale da się czytać (a ja to przede wszystkim robię w internecie, choć nie wszystkie strony są czytelne, ale co raz więcej administratorów stron myśli o użytkownikach internetu w telefonie. Poza tym poczta, gg, forum, czasem muzyka i wsio. Minus - niemożność obejrzenia filmu w jako takiej jakości oglądania, ale chyba da się go ściągnąć na telefon, a potem do komputera przegrać? Nie wiem, jeszcze nie próbowałam).

PostNapisane: 23 kwi 2011, 14:25 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Tak, myślałem o najzwyklejszym routerze.
Skoro ta oferta za 9 zł Tobie pasuje to ok.
Nie wiem jak ta twoja oferta dokładnie wygląda, ale we wszystkich sieciach komórkowych zdaje się jest jakiś limit pobierania danych i to jest najgorszy ból w tych ofertach. No chyba że coś się ostatnio zmieniło? Nie śledzę na bieżąco tego tematu.
Dobrym rozwiązaniem jest też komórka z wi-fi, albo mały netbook. :)

PostNapisane: 23 kwi 2011, 14:27 
Pisarz
Pisarz

Podobno w erze nie ma limitu pobierania danych, ale ja im nie wierzę. Słyszałam czy czytałam, że to nie do końca prawda. A da się ściągać na telefon film, a potem na komputer?

---- Dodano 23 kwietnia 2011, 14:36 ----

Znalazłam teraz. Chyba ze ściągania filmów nici :( .

Era: internet bez limitu za 9 zł/mies, czyli ograniczenie do 100 MB

Tagi:era, internet bez limitu, limit, oferta, porównanie
Data publikacji: 25.07.2010 17:57

Era prowadzi wielką kampanię reklamową z hasłem: INTERNET W TELEFONIE BEZ LIMITU DANYCH. 9 zł/mies. "BEZ LIMITU" oznacza, że użytkownik dostaje na miesiąc 100 MB. Jeśli prześle więcej niż 100 MB, szybkość połączenia ograniczana jest do 16 kb/s.

Nowa oferta na pierwszy rzut oka wygląda niezwykle atrakcyjnie: internet w telefonie bez limitu danych za 9 zł miesięcznie to wyjątkowo korzystne rozwiązanie. "Bez limitu" kończy się jednak po 100 MB. Wystarczy przesłać więcej informacji, a szybkość połączenia spadnie do poziomu 16 kb/s czyli 2 kB/s (!).

Na co pozwala 100 MB? Sprawdźmy. Strony główne popularnych serwisów internetowych zajmują w tej chwili odpowiednio:

- Onet.pl - 533 kB
- WP.pl - 580 kB
- Gazeta.pl - 819 kB
- SE.pl (największa liczba grafik) - 952 kB
- Onet Lajt - 26,1 kB

A zatem internet w telefonie bez limitu danych pozwoli ci obejrzeć 187 razy stronę główną - i tylko stronę główną - Onet.pl, 172 razy stronę WP.pl lub 122 razy stronę Gazeta.pl. W wypadku wersji Lajt Onetu jest nieco lepiej - można ją wczytać prawie 4 tysiące razy.

Oglądając jedną z naszych galerii poświęconych pozycjom Kamasutry zużyjesz 14 MB!

Oczywiście każde załadowanie artykułu, zdjęcia, nie mówiąc już o filmach czy muzyce, przybliża nas do limitu.

Adres artykułu: http://www.se.pl/technologie/mobilnie/era-internet-bez-limitu-za-9-zlmies-czyli-ogranicz_147504.html

PostNapisane: 23 kwi 2011, 15:50 
Pisarz
Pisarz

Mieszkasz w większym mieście? Może u was jest internet bezpłatny z urzędu miasta? Ja na wsi mieszkam, ale słyszałam że miasto w którym pracuje ma takie rozwiązanie dla swoich mieszkańców trzeba tylko mieszkać blisko nadajnika czy jakoś tam :) dokładnie nie wiem bo to mnie nie dotyczy. Niektóre z wsi też mają taki program przeczytałam tu na forum ale nazwy programu nie pamiętam w tej chwili :) . Albo kup mały poręczny notebook i internet np z ery niestacjonarny i nawet jak do szpitala pójdziesz to zawsze masz przy sobie internet :) . Bo do internetu z komórki to ja nie mogłam się przyzwyczaić, za bardzo ograniczała mnie komórka :)

PostNapisane: 23 kwi 2011, 16:12 
Pisarz
Pisarz

W moim mieście nie ma darmowego internetu, za duże miasto, za duży problem dla ich urzędników, choć obiecywali od dawna (nie wiem, czy któraś z dzielnic mojego miasta nie zrobiła darmowego internetu, w każdym bądź razie nie moja), ale i tak miejski internet ma najniższą przepustowość, na ściąganie filmów się nie nadaje. Miejski internet ma spełniać cele edukacyjne, dla urzędników to głównie czytanie, bo tak ich kształcono :( , co pokutuje nie tylko w przypadku internetu miejskiego.
Może i tak z laptopem (dostałam z pfron) i blueconnectem, ale nie do szpitala raczej, komórkę łatwiej upilnować (kradną niestety, nie wszędzie, ale jednak).

---- Dodano 23 kwietnia 2011, 16:15 ----

Spotkałam się nawet z zakazem posiadania laptopa w szpitalu pewnie ze względu na kradzieże, szpital nie chce odpowiadać materialnie.

PostNapisane: 23 kwi 2011, 18:09 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Każdy szpital wymyśla własne zasady.
W moim mieście np. po remoncie mają wprowadzić w części szpitala wi-fi, tylko oczywiście będzie trzeba za to zapłacić. Jednak i tak ma być taniej i lepiej niż net z komórki.
Z zakazem wnoszenie laptopów jeszcze się nie spotkałem. Szpitalom to nawet na rękę, bo zaraz wprowadzają opłatę od gniazdka z prądem. :)
Teraz w moim szpitalu można ledwo bo ledwo złapać jeszcze darmowy internet z rynku. :)
Myślę że takie coś prędzej czy później we wszystkich szpitalach się pojawi, bo można na tym sporo zarobić.

PostNapisane: 23 kwi 2011, 18:16 
Pisarz
Pisarz

Cytuj:
Z zakazem wnoszenie laptopów jeszcze się nie spotkałem. Szpitalom to nawet na rękę, bo zaraz wprowadzają opłatę od gniazdka z prądem.

Bardzo możliwe, że chodzi rzeczywiście o koszty prądu.

PostNapisane: 12 lis 2011, 18:54 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Próbowałem skorzystać z forum na komórce marnie to wszystko wygląda,format mały trzeba bardzo szybko się poruszać a pisac co kolwiek to naprawdę musisz byc mistrzem swiata, ponieważ niestety koszt jest duży a efekt żaden, tak że odradzam ze względu na wysoki koszt :cry:

PostNapisane: 12 lis 2011, 19:21 
Pisarz
Pisarz

Ja z konieczności pisze na komórce, spalił sie komputer, przełożyłam kartę błuconecta internetową forum mi wszystko czyta zero problemów z logowaniem, moge pisać, edytować posty. Tylko klawiatura denerwuje bo śzybko zmienia źnaki. Ale juź niedlugo laptopika mieć będę tó blędy zredukuję :)

PostNapisane: 12 lis 2011, 23:31 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
Ja mam telefon na abonament i w tym mam przez pół roku darmowy internet, więc czasami korzystam z tego, ale głównie przeglądam strony (czytam), pisać wolę na komputerze.

PostNapisane: 12 lis 2011, 23:59 
Pisarz
Pisarz

Bo pisać z komórki trudno, męczące. Ale na krótko można na dłuższą metę bym nigdy nie chciała internetu w komórce.

PostNapisane: 13 lis 2011, 15:27 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Smerfy3 masz rację poruszanie się na Necie przez komórkę to naprawde nie łatwa sprawa i przedewszystkim kosztowna :)

PostNapisane: 13 lis 2011, 15:50 
Pisarz
Pisarz

Dla mnie nie kosztowna ja sprytna przełożyłam karte internetową z modemu do telefonu :) . Bo mi szkoda na miesiąc zawieszać abonament bluconecta, muszę mieć dostep do poczty e mail.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]