Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 22 gru 2011, 14:14 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Staram się kupować produkty firm nie testujących na zwierzętach. Niestety dużo ZA DUŻO firm testuje :(
Tutaj lista tych co testują i ci nie:
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287

PostNapisane: 22 gru 2011, 18:09 
Pisarz
Pisarz

Imię: Piotr
Większość firm robi testy na zwierzętach, dlatego np. krem kosztuje 30zł a nie 130zł tylko o tym nie piszą.

PostNapisane: 22 gru 2011, 18:19 
Moderator
Moderator

Guzik prawda. Jakieś wymysły.
Taka Ziaja polecana przez kosmetyczki jest tania, dobra i nie testują.

I proszę bardzo takich głupot o cenach nie wypisywać, bo jest to szkodliwe dla zwierząt umierających w męczarniach i cierpiących.
A właśnie przeważnie te droższe formy testują, a cena wcale nie idzie w parze z jakością.

Popatrzcie na to:
http://www.talenty.pl/zdjecia_filmy/8127.jpg
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTJqmFPJvPeDSHg-mj3JxtaA7MVwYkQbgm6R1-sCeCn3DBnkakDQvR0RWg6-g
http://s1.hubimg.com/u/4014736_f520.jpg
http://republika.pl/blog_zv_4681568/7109373/tr/test.jpg

To są właśnie testy na zwierzętach..........

Pleć człowieku dalej takie bzdury i przyczyniaj się do cierpienia niewinnych.

Ostatnio edytowano 22 gru 2011, 18:35 przez DZASTI, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiałam linki

PostNapisane: 22 gru 2011, 18:39 
Pisarz
Pisarz

Z palca sobie tego nie wyssałem, widziałem program na Discovery pokazujący co i jak, jeżeli w kraju producenta jest zakaz to testy odbywają się najczęściej w krajach trzeciego świata gdzie takiego zakazu nie ma lub jest on ignorowany

PostNapisane: 22 gru 2011, 18:46 
Moderator
Moderator

Podałam link do firm nie testujących nigdzie. I nie są to drogie firmy. Sama kupuję.
I naprawdę nie raz firmy testujące mają droższe produkty, a wcale nie lepszej jakości. Tutaj też dużą rolę odgrywa reklama: te droższe firmy typu L'oreal (testująca) reklamuje się wszędzie, a reklam takiej Zaji (nie testująca) raczej nie widziałam, a firma jest bardzo dobra (zdanie kosmetyczek)
Podałam tylko przykłady.

PostNapisane: 22 gru 2011, 19:13 
Pisarz
Pisarz

w Internecie są strony opisujące ten proceder proponuje żebyś się z tym zapoznała, poza tym firmy testujące nie muszą się nazywać tak samo jak producenci

PostNapisane: 22 gru 2011, 20:21 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
Te zdjęcia Dzasti są okropne, jestem w szoku. Co za bydlaki.

PostNapisane: 22 gru 2011, 20:41 
Moderator
Moderator

piotr79 napisał(a):
w Internecie są strony opisujące ten proceder proponuje żebyś się z tym zapoznała, poza tym firmy testujące nie muszą się nazywać tak samo jak producenci

Siedzę w temacie od lat.
Gdybyś poczytał co dałam w linku byś wiedział, że jest tam firma i co w jej skład wchodzi.
Co do twego Twojego procederu to dalej się nie zgadzam, bo te firmy tutaj wypisane tego nie robią. Robią to firmy wypisane na czerwono. Te na zielono tego nie robią i żaden z ich składników nie jest testowany.
Więc proszę bardzo nie wmawiaj mi dziecka w brzuch, bo ja od lat w tym siedzę i moi znajomi też.
A Ty zamęt wprowadzasz i cosik mi się zdaje, że nawet nie przeczytałeś nic z linku co podałam, bo jak pisałam są tam firmy i co w ich skład wchodzi.
Proszę bardzo nie wprowadzaj zamętu jak nie wiesz o co chodzi i nie pisz głupot i nie prawdy.

---- Dodano 22 grudnia 2011, 19:49 ----

Dla przykładu dwie firmy testujące:
Coca Cola w jej "skład" wchodzą: Burn,
Cappy,
Cherry Coke,
Fanta,
Kinley Tonic,
Kropla Beskidu,
illy Caffe,
Lift,
Multivita,
Nestea,
Powerade,
Sprite

Colgate - Palmolivew jej skład wchodzą:
ABC,
Ajax,
Artiic,
Caprice,
Cleopatra,
Colgate,
Crystal,
Colodent,
Dermassage,
Dynamo,
Fafulosa,
Fleecy,
Hill's Niby dla zwierząt pfffffffffffffff),
Irish Spring,
Javex,
Lady Speed Stick,
Mennen,
Murphy,
Nutrition,
Palmolive,
Protex,
Softsoap,
Suavitel,
Teen Spirit,
Vel

PostNapisane: 22 gru 2011, 20:51 
Pisarz
Pisarz

Skoro wierzysz w pisane to OK, ale to piszą osoby wierzące w ideały i w to że Świat jest dobry

PostNapisane: 22 gru 2011, 20:55 
Moderator
Moderator

Czy Ty rozumiesz co ja przed chwilą pisałam?
Siedzę w tym od lat i moi znajomi też i akurat na tej stronie jest PRAWDA wypisana. Znam ludzi zajmujących się tymi rzeczami tzn pracujących w tych firmach (oczywiście nie w każdej)
SIEDZĘ W TYM OD LAT (przepraszam, że krzyczę, ale niech mnie wreszcie usłyszą) i nie wmawiaj głupot i nie wypisuj kłamstw, bo szkodzisz!!!!

---- Dodano 22 grudnia 2011, 21:38 ----

Dodam jeszcze, że jajka kupuję tylko od kur pochodzących z wolnego wybiegu.
0 – to jaja z produkcji ekologicznej,
1 – oznacza się jaja pochodzące z chowu na wolnym wybiegu,
2 - z chowu ściółkowego,
3 - z chowu klatkowego.
Czasami zdarzy się, że nie ma 1 to inne kupię, ale NIGDY 3.
Tak, więc naprawdę wiem co piszę, bo się od lat tym zajmuję.

---- Dodano 22 grudnia 2011, 21:45 ----

Jeszcze jedna strona:
http://uszata.com/eksplorer/prawa/testy_na_zwierz.html
Lista powstała na podstawie stron PETA, Coalition for Consumer Information on Cosmetics (CCIC) czyli ludzie w tym siedzący.

PostNapisane: 23 gru 2011, 16:53 
Pisarz
Pisarz

Nie bardzo rozumiem czemu ta akcja ma służyć, może pokazaniu światu że firmy A testują swoje produkty na zwierzątkach a firmy B tego nie robią, tylko powiedz kogo to tak naprawdę obchodzi Ciebie i garstkę tobie podobnych, zauważ że na liście firm które wymieniłaś firmy A czyli te negatywne są bardziej popularne od tych drugich świadczy to o tym że są częściej wybierane przez konsumenta pokazuje to że tak naprawde nikogo nie obchodzi na kim dany produkt jest testowany najważniejsze żeby był dobry i tani

PostNapisane: 23 gru 2011, 19:43 
Moderator
Moderator

To, że Ty jesteś nieczułym typem, to nie znaczy, że wszyscy tacy są. A wielu ludzi nie wie i musi zobaczyć.
Wg Ciebie lepiej nic nie robić tylko potem nie płacz, że Tobie jest źle. I cosik mi się wydaje (moja opinia), że jesteś bardzo zgorzkniały.

---- Dodano 23 grudnia 2011, 18:47 ----

I jak zdjęcia nie robią na Tobie wrażenia to bardzo mi żal Ciebie człowieku, bo to świadczy o Tobie i sam sobie świadectwo wystawiasz takimi hasłami.

PostNapisane: 23 gru 2011, 23:29 
Pisarz
Pisarz

Mamy XXI wiek myślisz że ludzie o czymś nie wiedzą, obecnie telewizja pokazuje wiele ciekawych filmów i programów, poza tym są inne media, porostu niechcą tego wiedzieć albo ich to najzwyczajniej nie obchodzi. Może i jestem zgorzkniały ale żyje realiami, uważam(nie tylko ja) że to zwierzęta są dla ludzi a nie na odwrót i wole żeby zdechło jakieś zwierze nawet najładniejsze niż żeby umarł człowiek

PostNapisane: 23 gru 2011, 23:58 
Moderator
Moderator

Żal mi Ciebie facet i współczuję.
I wiesz sam mówisz, że mamy XXI i wyobraź sobie są metody by nikt i nic nie cierpiało i umierało.
Aha i wiesz naprawdę wielu ludzi nie wie, chociaż tacy pewno jak Ty co wszystkie rozumy pozjadali wiedzą i będą dalej krzywdzić i mordować niewinnych.

Trzymam kciuki abyś się kiedyś "obudził" zanim będzie za późno i proszę nie śmieć w moim topiku swoim żalem i jadem.

Jak nie masz o czymś pojęcia to nie wypowiadaj się, bo informacje zaciągnięte z TV to sorry, ale jak z bajek od dzieci. I przez takie coś i podejście tylko szkodzisz. Skoro Tobie źle i jesteś zgorzkniały to innym też ma być.

Kończę tą dyskusję Tobą, bo nie ma sensu klapki na oczy i zgorzknienie, Żal, żal, żal......................Oby jak najmniej takich ludzi.

PostNapisane: 24 gru 2011, 11:28 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Alex
Dzasti trochę zgodzę się z Piotrem, że niektóre firmy "nietestujące" nie testują jako one, tylko zlecają to innym firmom... Wtedy faktycznie, te konkretne firmy nie testują, ale produkty mają testowane...
/edit: Ja tu głównie mówię o lekach, studiuję farmację... Nie wszystko da się wprowadzić do użytku nie testując na zwierzętach w pierwszej fazie, a wręcz powiem Ci, że nawet głupie leki nasenne czy uspokajające są testowane na szczurach.

Sama mam szczurki, całe stadko, kocham je, ale leki te i tak używam. Dlaczego? Wiem, że tych zwierząt nikt nie pytał o zdanie, ale gdyby nie szczury nie mielibyśmy nawet podstawowych lekarstw, nie mówiąc o jakiś wielkich typu przy badaniach nad zanikiem mięśni lub rakiem.

PostNapisane: 24 gru 2011, 11:42 
Moderator
Moderator

Leki i owszem, ale kosmetyki nie trzeba.

I mi ogólnie o podejście też tego człeka chodziło, bo to mnie najbardziej wpieniło.

Wiem, że do końca się tego nie da wyeliminować, ale na ile można staram się to robić. A podejście Piotra to........................szkoda gadać.
vbgv- to napisał mój kot ;) czyli zgadza się ze mną ;) (często coś do kogoś "pisze" bestyj ;) )

---- Dodano 24 grudnia 2011, 11:13 ----

Aha i nie jestem jakimś wege, wegetarianinem czy innym takim.
Ale jak już jem mięso to wiem, że to zwierze życie miało (dlatego w marketach nie kupię mięsa z resztą tam to strach ogólnie). Jajka jak pisałam tylko od kur z wolnego wybiegu.
Futer nie noszę i potępiam coś takiego.

Możecie mówić, że jestem nawiedzona, ale staram się nie krzywdzić bliźnich i jeśli jest to tylko możliwe robię to. Ale wiem, że nie zawsze można.

PostNapisane: 24 gru 2011, 12:36 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Alex
Niestety niektóre kosmetyki trzeba testować... Skąd mamy wiedzieć jak jakieś składniki działają na skórę?

PostNapisane: 24 gru 2011, 12:54 
Moderator
Moderator

No to ja już nie wiem. Mam 3 znajomych farmaceutów (no 6 ale z 3 dziewczynami o tym nie gadałam ;) ) i ta 3 jest właśnie bardzo przeciwna testowanym kosmetykom i uważają tak jak ja.
Aha, żeby nie było, że wymyślam, że znam takich ludzi. Ja w LO do klasy biol chem chodziłam i niektórzy ludzie na farmację poszli. Do tego studiowałam (pierwsze studia) zootechnikę.

PostNapisane: 26 gru 2011, 17:26 
Moderator
Moderator

Skąd mamy wiedzieć jak jakieś składniki działają na skórę? Można testować na jakiejś grupie osób - jak działa dany kosmetyk.

Lista jest także tu: http://www.wegetarianie.pl/htmlp-9.html, http://www.peta.org/living/beauty-and-p ... fault.aspx

A Dzastina - a czy na produkcie są jakieś znaczki ,że produkt nie jest testowany na zwierzętach :?: (tej listy nie da się zapamiętać :) ). O tych mniej znanych i tych które nie testują jakoś nie słychać nigdzie i nawet nie wiem czy polowa tych nietestujących jest w sklepach .....

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 26 gru 2011, 17:38 
Moderator
Moderator

Przeważnie jest królik narysowany i napisane, że nie testowane.
Ja sobie spisałam te , że tak nazwę najważniejsze co używam.
Z chemii jest bardzo dobra firma Frosch http://www.wmdp.pl/index.php?option=com ... &Itemid=14

Tutaj masz oznakowania na produktach jakie są:
http://www.konsumenckieabc.pl/znaki-i-symbole.html

Obrazek
To jest dokładnie ten znaczek, albo dodatkowo mogą być one opatrzone literami BWC - Beauty Without Cruelty (piękno bez okrucieństwa) lub hasłem Animal Friendly (przyjazny dla zwierząt).

Ostatnio edytowano 26 gru 2011, 18:03 przez DZASTI, łącznie edytowano 2 razy
Dodałam zdanie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 57 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]