Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 wrz 2010, 00:42 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Z jakich firm korzystaliście, dostosowując swój samochód? Jakiego typu sprzęt wybraliście?
Niedługo będę dostosowywać samochód i zastanawiam się nad tym, jaką firmę wybrać. Właściwie będę się kierować głównie kosztami, ale może macie jakieś rady lub sugestie, by nie popełnić jakiegoś błędu?

PostNapisane: 13 wrz 2010, 06:10 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Mam sugestię taką, że wczoraj na na stronie ipon przeglądałem ogłoszenia i wiele osób chce sprzedać sprzęt RGH do przeróbki samochodu /ręczny gaz i hamulec/. Wiem, że nie będziesz się bawić sama w przerabianie samochodu, ale myślę, że jak już się ma taki zestaw to byle mechanik powinien sobie z tym poradzić i powinno to kosztować trochę taniej niż przeróbka w profesjonalnej firmie.
/Ale czasem warto dołożyć parę groszy i załatwić wszystko od razu/.

---- Dodano 13 września 2010, 06:19 ----

Jeszcze takie coś znalazłem,
zobacz:
http://www.integracja.org/ledge/x/3555

PostNapisane: 13 wrz 2010, 19:16 
Administrator Główny
Administrator Główny

Dziękuję Hubercie za linki :)
Z tego co wiem, na dostosowywanie samochodów dla osób niepełnosprawnych trzeba mieć odpowiednie zezwolenia no i co tu dużo mówić - doświadczenie. W końcu chodzi o nasze życie i innych uczestników ruchu drogowego :)

PostNapisane: 15 wrz 2010, 05:58 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Niepokorna napisał(a):
...na dostosowywanie samochodów dla osób niepełnosprawnych trzeba mieć odpowiednie zezwolenia...

Tego akurat nie wiedziałem. Myślałem, że można sobie dostosować samochód samemu.
No, ale jak to w Polsce... na wszystko trzeba mieć 'papier' i wszystko sprowadza się do pieniędzy... :/

PostNapisane: 20 wrz 2010, 13:35 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niepokorna napisał(a):
Dziękuję Hubercie za linki :)
Z tego co wiem, na dostosowywanie samochodów dla osób niepełnosprawnych trzeba mieć odpowiednie zezwolenia no i co tu dużo mówić - doświadczenie. W końcu chodzi o nasze życie i innych uczestników ruchu drogowego :)

Nie do końca tak jest. Wiele przeróbek nie wymaga żadnych atestów czy zezwoleń, ponieważ nie jest to zdefiniowane w żadnej ustawie. Np. pasy bezpieczeństwa posiadają specjalne atesty i dowolne przerabianie ich nie jest dozwolone, ale jeśli chodzi o np. przedłużenie pedałów w aucie (co miałem wykonywane), to spokojnie może się podjąć tego każdy mechanik i nikt nie ma prawa się do tego przyczepić. Nie wiem jak jest z tymi systemami RGH, ale trzeba by to sprawdzić.

Co nie jest zabronione, to jest dozwolone - i należy z tego korzystać.

PostNapisane: 16 paź 2010, 17:58 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Pawel
bardzo polecam carspeeda z emico http://www.emico.pl/ z dala natomiast od jakichs rgh chyba ze w automacie z daleka od efectora z warszawy i guidosimplex moze i taniej ale ogolnie przy eksploatacji wychodzi na to samo a zabic sie mozna przerabialem to to wiem. Nigdy wiecej http://www.efektor.warszawa.pl/ omijac szerokim lukiem chyba ze ktos ma automatyczna skrzynie ale do manuala to sie nic od nich nie nadaje. Zreszta kazdemu polecam jednak najgorszego automata od najlepszego manuala bo po przerobce jest masakra.

PostNapisane: 16 paź 2010, 19:31 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: Jacek
Piękny tekst. Składa się z 79 wyrazów. Znaczyłby to samo, co każda inna permutacjia tego zbioru wyrazów. A takich premutacji jest, jak wiadomo bardzo dużo, dokładnie 79! = 8,95E+116. :)

PostNapisane: 19 paź 2010, 19:11 
Administrator Główny
Administrator Główny

Pawle, od niedawna (właściwie to od kilku dni) jeżdżę autem oprzyrządowanym RGH II i moim zdaniem całkiem fajnie się jeździ. Na kursie jeździłam przystosowaną Skodą Fabią i tam była dźwignia, która - mimo że inaczej skonstruowana - raczej niewiele w działaniu różni się od tej, którą pokazałeś na stronie. Mimo to dobrze, że istnieje jakaś alternatywna do RGH II/III. I zgadzam się z Tobą, że warto od razu kupić samochód z automatyczną skrzynią biegów.
Swoją drogą, jeśli ktoś jest z dolnośląskiego lub z okolic i szuka firmy lub osoby dostosowującej samochody dla ON, polecam pana Konstantego Kucharczyk - świetnie i szybko dostosował mi auto (ręczny gaz i hamulec, automat już miałam), zgodził się nawet zrobić to w niedzielę (bo tylko wtedy mogłam), mimo że jak wiadomo wiele niechętnie w ten dzień pracuje (co jest zrozumiałe). Przy okazji miły, uprzejmy i bardzo serdeczny człowiek, z dużą wiedzą na temat dostosowania samochodu na potrzeby osób niepełnosprawnych.

Strefa czasowa: UTC + 1