Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 sty 2007, 17:28 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

A jeszcze fajniej by było gdyby taka reklama pokazywała kilkoro dzieci na raz ,dziecko ON ,zdrowe,o innym kolorze skóry...

Za mało tolerancji jest na świecie.Teraz na topie nieskazitelne piękno i młodość jest.Kremy dla pań po 50-tce reklamóją 30-stki .Reklamy reklamujące produkty na pryszcze robią filmik o dramacie nastolatki ,której właśnie wyskoczył jeden.A czy widzieliście w którejś naszej rodzimej reklamie czarnoskórego człowieka ,albo mulata :?: Bo ja nie.
Ta czaroskóra dziewczyna co gra w ''Rodzinie zastępczej'' poszła na kasting do reklamy margaryny.To jej powiedzieli ,że to będzie reklama polskiej ramy i ona się nienadaje.Wyobrarzacie to sobie. :o

PostNapisane: 26 sty 2007, 18:10 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lucy napisał(a):
Wyobrarzacie to sobie.

Ot,Polska z całą swoją tolerancją :/

PostNapisane: 13 mar 2007, 23:43 
Dobry duch
Dobry duch

Kiedyś widziałam dramat obyczajowy o dziewczynie chorej na porazenie mózgowe. Byla wierną fanką Elvisa Presleya, wysylala doniego listy z odwzajemnieniem. Na końcu umarla. Wlasnie nie wiem jaki to byl tytul wiec jesli ktos zna ten film to niech napisze :)

PostNapisane: 16 mar 2007, 15:47 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Klucze do domu Chiavi di casa

Tego filmu nie widziałam - przyznaję, ale bardzo bym chciała zobaczyć ;)

Opis filmu:
filmweb.pl napisał(a):
Paolo (Andrea Rossi) urodził się przed 15 laty, poród był trudny, okupiony śmiercią matki i licznymi urazami, które stały się przyczyną kalectwa chłopca. Przerażony ojciec, Gianni (Kim Rossi Stuart), porzucił go, oddając na wychowanie rodzinie żony. Teraz zgadza się odwieźć syna do kliniki w Berlinie na testy. To ich pierwsze spotkanie. W obcym mieście, wśród obcych ludzi, którzy posługują się nieznanym językiem, między ojcem i synem rodzi się niezwykła więź. Jej istotę gotowi są pojąć tylko tacy ludzie jak Nicole (Charlotte Rampling) – matki równie jak Paolo doświadczonej Nadine. Czy jednak Gianniemu wystarczy sił i samozaparcia, by zająć się chłopcem na stałe?

Obrazek

PostNapisane: 18 mar 2007, 14:35 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Grom z jasnego nieba Suddenly
obyczajowy
poniedziałek 19.03.2007 TVN 7 21:10

Marty jest kelnerką, ma pogodne usposobienie i ogromne poczucie humoru. Mimo tego od długiego czasu jest samotna. Wreszcie znajduje kogoś, z kim mogłaby dzielić życie i akurat wtedy ulega wypadkowi, po którym może poruszać się tylko na wózku. Jej dotychczasowy chłopak odchodzi, los nie szczędzi jej również innych bolesnych doświadczeń. Gdy wydaje się, że już nic nie zmieni się na lepsze, w jej życiu pojawia się Joe Mulvey. On też jest sparaliżowany, ale pełen wiary i optymizmu. Przy nim Marty odnajduje sens życia.

PostNapisane: 20 mar 2007, 14:12 
Dobry duch
Dobry duch

Ogladalam kiedys film gdzie kobieta po wypadku samochodowym wyladowala na wozku. Stracila sens zycia i byla bardzo zalamana. Od jakiegos czasu zawsze jezdzila na taka jabkby zapore spedzala tak chwilke i wracala do domu. Pewnego dnia spotkaka rowniez niepelnosprawnego, poruszajacego sie na wozku mezczyzne, ktory przywrocil jej wiare w zycie. Na koncu byli para :)

Niestety nie pamietam jak film sie nazywal. Lecial kiedys na TVN, jest to film na faktach autentycznych.

PostNapisane: 31 mar 2007, 19:09 
Moderator
Moderator

Aneczka ja chyba ten film też ogladałam. Nosi tytuł taki jak podała Kasia: "Grom z jasnego nieba"

[ Dodano: Sob Mar 31, 2007 7:15 pm ]
Ogladaliście film pt:" Jestem Sam". Na TVN - Sam Dawson to niezwykły człowiek. Jest to dorosły mężczyzna o umyśle siedmiolatka. Pracuje w kawiarni, gorliwie wypełniając swoje obowiązki. Oczywiscie żyje jak dorosły mężczyzna. Z przelotnego związku z bezdomną kobietą ma małą córeczkę, Lucy Diamond. Wychowuje ją samotnie, wspierany przez kilkoro wiernych, ale podobnie jak on upośledzonych przyjaciół. Gdy dziewczynka idzie do szkoły, prawdziwe problemy dopiero się zaczynają . Sam zauważa, że Lucy powstrzymuje się od nauki, aby nie być mądrzejszą od niego. Martwi go to bo na dodatek przedstawiciele opieki społecznej dochodzą do wniosku, że Samowi należy odebrać prawa rodzicielskie. Sądzą, że nie daje sobie rady... Sam (Sean Penn) staje do walki o odzyskanie praw rodzicielskich i opieki nad swoją córką Lucy (Dakota Fenning). Będzie to bardzo trudne, bo mimo, że oboje się kochają to opóźniony w rozwoju ojciec nie sprawia wrażenia odpowiedzialnego za swoje dziecko i zdolnego do opieki nad nim. To Lucy nierzadko musi się zajmować swoim tatą. Na drogę wkracza piękna pani prawnik - Rita (Michelle Pfeiffer), która za wszelką cenę będzie starała się pomóc swojemu klientowi. Czy Sam wygra dramatyczną walkę o swoją kochaną córeczkę Lucy?
Ehh nie ogładałam filmu w całości bo był już późno w nocy :/

PostNapisane: 31 mar 2007, 19:26 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Asiu, widziałam ten film, bardzo poruszający.... do dziś wspominam go bardzo przyjemnie i pewnie jeszcze kiedyś go obejrzę.

Co do "Grom z jasnego nieba" to nie widziałam, ale na pewno nie przegapię, jak znowu puszczą w TV :D

PostNapisane: 22 kwi 2007, 13:07 
Moderator
Moderator

ZUPEŁNIE NORMALNI
http://www.cyfraplus.pl/cgi-bin/cyf/index/full/17154
(Profoundly Normal)
Kanada, 2003, 86 min
dramat
Reżyseria: Graeme Clifford
Obsada: Kirstie Alley, Delroy Lindo, Rosemary Dunsmore, Kevin Duhaney

Emisja:
29 kwietnia, godz. 11:55 ALE KINO

Oparta na faktach historia dwojga niepełnosprawnych ludzi, którzy wbrew urzędnikom, rodzinom i społecznym uprzedzeniom decydują się założyć rodzinę. W rolach głównych Kirstie Alley i Delroy Lindo.

Dla Donny Selby (Kirstie Alley) i Ricarda Thorntona (Delroy Lindo) życie od zawsze było bardziej wymagające. Oboje urodzili się z wadami rozwojowymi i oboje dorastali w zamkniętych zakładach dla niepełnosprawnych. Do ośrodka "Forest Haven", w którym mieszkali ludzie w różnym wieku i o różnych stopniach niepełnosprawności, Donna trafiła jako ośmioletnia dziewczynka. Tam też poznała czarnoskórego Ricardo Thorntona, z którym szybko się zaprzyjaźniła. Przez wiele lat udawało im się chronić swoją przyjaźń i godność w miejscu, gdzie wobec chorych stosowało się wyprany z uczuć reżim. Teraz z rządowego nakazu "Forest Haven" zostaje zamknięty. Donna i Ricardo postanawiają pozostać razem. Muszą zmierzyć się z zupełnie nowym wyzwaniem: jak oswoić świat, który do tej pory dla niech nie istniał? Razem uczą się nowego życia, w którym z początku problemem nie do pokonania jest jazda autobusem czy gotowanie. Ich przyjaźń stopniowo zmienia się w miłość, którą pragną uświęcić ślubem. Temu jednak sprzeciwiają się urzędnicy. Z pomocą Charlotte Johnson (Rosemary Dunsmore), pracownicy socjalnej, udaje im się jednak zrealizować marzenie. Kolejne to wspólne dziecko. Mimo obaw przed nieprawidłową ciążą i stanowczego potępienia ze strony otoczenia Donna i Ricardo decydują się na powiększenie rodziny.

Zrealizowany dla telewizji film "Zupełnie normalni" opowiada historię, która zdarzyła się naprawdę i w swoim czasie była jedną z najgłośniejszych spraw w Stanach Zjednoczonych. Do dziś zresztą niektórzy traktują Donnę Selby i jej męża Ricarda Thorntona, atletę i zawodnika paraolimpiady, jak bohaterów narodowych. To oni pierwsi udowodnili, że niewielka dysfunkcja nie odbiera prawa do normalnego życia i że z niższym IQ można założyć cudowną rodzinę i wychować szczęśliwe dzieci.

Po premierze filmu zachwycony Ricardo Thornton mówił: "Kirstie Alley w roli Donny jest naprawdę dobra. Myślałem nawet czasem, że widzę na ekranie własną żonę". Kirstie Alley natomiast, która jest również producentką filmu, zwierzała się, że od początku chciała powierzyć rolę Ricarda Delroyowi Lindo: "Po prostu myślę, że on jest idealny. Nie tylko ma w sobie finezję i delikatność Ricarda, ale też w znakomity sposób potrafi je wydobyć na ekranie". Reżyserią zajął się natomiast GRAEME CLIFFORD, który pracę w filmie zaczynał jako montażysta m.in. thrillera Boba Rafelsona "Listonosz zawsze dzwoni dwa razy".

DAR EMMANUELA

(Emmanuel's Gift)
USA, 2005, 80 min
film dokumentalny
Reżyseria: Lisa Lax, Nancy Stern
http://www.cyfraplus.pl/cgi-bin/cyf/index/full/16815
Emisje:
22 kwietnia, godz. 09:10 CANAL+ FILM
27 kwietnia, godz. 14:30 CANAL+
3 maja, godz. 05:35 CANAL+ SPORT

Gdy w Ghanie na świat przyjdzie kalekie dziecko - a takich niemowląt rodzi się tam znaczny odsetek - jego los jest przesądzony. Zostanie otrute albo porzucone, co jest właściwie równoznaczne z wyrokiem śmierci.

Jeśli rodzina nie pozbawi maleństwa życia, kaleka jest ukrywana przed światem, pozostając przez całe życie zamknięta w domu. W nielicznych przypadkach ułomny fizycznie będzie żył wśród ludzi jako żebrak. W liczącej 20 milionów ludzi Ghanie, dwa miliony stanowią ludzie kalecy. Ale ten film - i jego tytułowy bohater Emmanuel - opowiadają historię inną, niż ta będąca udziałem niepełnosprawnych fizycznie mieszkańców tego kraju. Emmanuel, urodzony z poważnie zdeformowaną nogą, znalazł siłę i sposób, by nie tylko przełamać wszelkie bariery i uprzedzenia wobec ludzi takich jak on, ale także by udowodnić całym swoim życiem, że niepełnosprawni mogą być pełnoprawnymi i wartościowymi członkami każdej społeczności.

PostNapisane: 23 kwi 2007, 20:34 
Moderator
Moderator

Imię: Zbyszek
Toulouse Lautrec

ZONE EUROPA

rok produkcji: 1998
język: polski
godzina: 20:00
Poniedziałek, 23 kwietnia 2007
czas trwania: 130 min
reżyseria: Roger Planchon, występują: Régis Royer

Lautrec przychodzi na świat w 1864 roku we Francji w rodzinie arystokratów. Chłopak w młodości ulega wypadkowi, co kończy się kalectwem - przestaje rosnąć. Podczas studiów postanawia opuścić dom i zamieszkać w paryskiej dzielnicy Montmartre, znanej z kabaretów, burdeli i knajpek. Tutaj artysta czuje się najlepiej. Film skupia się na romansie Lautreca z piękną Susanne Valadon, dzieckiem ulicy i malarką-samoukiem, która pozowała Degasowi oraz Renoirowi.

Wariatkowo

Hallmark

rok produkcji: 1999
język: polski
godzina: 20:00
Poniedziałek, 23 kwietnia 2007
czas trwania: 120 min
reżyseria: Lynne Littman, występują: Jonathan Silverman, scenariusz: Jane Shepard, operatorzy: Frank Byers

Ruth Ellison, u której lekarze stwierdzają stwardnienie rozsiane, trafia do domu opieki. Samotna i upokorzona próbuje nawiązać kontakt z mieszkańcami ośrodka. Niespodziewanie wśród upośledzonych i chorych pacjentów odnajduje przyjaciół. Wspólnie pokonywane problemy sprawiają, że Ruth odzyskuje wiarę w siebie.

Bytom - Rozbark

PostNapisane: 2 maja 2007, 14:27 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
aneczka napisał(a):
Ogladalam kiedys film gdzie kobieta po wypadku samochodowym wyladowala na wozku. Stracila sens zycia i byla bardzo zalamana. Od jakiegos czasu zawsze jezdzila na taka jabkby zapore spedzala tak chwilke i wracala do domu. Pewnego dnia spotkaka rowniez niepelnosprawnego, poruszajacego sie na wozku mezczyzne, ktory przywrocil jej wiare w zycie. Na koncu byli para

Też go oglądałam, moim zdanie świetny film, bo ukazuje codzienne zmaganie ON i jednocześnie daję nadzieje.... Ten film dał mi wiele powodów do przemyśleń...

Uwielbiam film pt: "Szkoła uczuć" Za każdym razem jak go oglądam to ryczę jak bóbr :oops: :razz:

PostNapisane: 2 maja 2007, 14:31 
Moderator
Moderator

Pflaume napisał(a):
Uwielbiam film pt: "Szkoła uczuć" Za każdym razem jak go oglądam to ryczę jak bób

nie tylko ty :lol: mnie tez sie zdarza

PostNapisane: 13 maja 2007, 12:08 
Dobry duch
Dobry duch

aneczka napisał(a):
Ogladalam kiedys film gdzie kobieta po wypadku samochodowym wyladowala na wozku. Stracila sens zycia i byla bardzo zalamana. Od jakiegos czasu zawsze jezdzila na taka jabkby zapore spedzala tak chwilke i wracala do domu. Pewnego dnia spotkaka rowniez niepelnosprawnego, poruszajacego sie na wozku mezczyzne, ktory przywrocil jej wiare w zycie. Na koncu byli para :)

Niestety nie pamietam jak film sie nazywal. Lecial kiedys na TVN, jest to film na faktach autentycznych.

Też oglądałem ów film, i to kilka razy :smile:
Jest ciekawy no i z happy endem...

K- Kulturalny
E- Elokwentny
V- VIP
I- Indywidualista
N- Nieśmiały

PostNapisane: 13 maja 2007, 13:38 
Moderator
Moderator

Zupełnie normalni Profoundly Normal
obyczajowy
niedziela 13.05.2007 Ale Kino! 09:50

Dla Donny i Ricarda życie od zawsze było bardziej wymagające. Oboje urodzili się z wadami rozwojowymi i oboje dorastali w zamkniętych zakładach dla niepełnosprawnych. Do ośrodka "Forest Haven", w którym mieszkali ludzie w różnym wieku i o różnych stopniach niepełnosprawności, Donna trafiła jako ośmioletnia dziewczynka. Tam też poznała czarnoskórego Ricarda. Z rządowego nakazu "Forest Haven" zostaje zamknięty. Donna i Ricardo postanawiają pozostać razem. Decydują się na założenie rodziny. Temu jednak sprzeciwiają się urzędnicy.

reż.Graeme Clifford, wyk.Kirstie Alley (Donna Lee Shelby Thornton), Delroy Lindo (Ricardo Thornton), Rosemary Dunsmore (Charlotte Johnson), Kevin Duhaney (Ricky), Catherine Fitch (Margaret), Anna Mary Wilson (Donna (jako nastolatka)), Brittany Bristow (Margaret (jako nastolatka))
95min Kanada 2003 http://tv.wp.pl/opis.html?pr_tele_id=3429922555
ogladałam dziś Super!

PostNapisane: 3 cze 2007, 21:09 
Moderator
Moderator

Powrót Anny

Sobota, 30 czerwca, 11:45

Anna's Dream
film obyczajowy, USA 2002
Reżyseria: Colin Bickley
Obsada: Connie Sellecca, Richard Thomas, Lindsay Felton, Cara DeLizia, Tyler Goucher

Anna Morgan (Lindsay Felton) utalentowana młoda lekkoatletka doznaje poważnej kontuzji, po której staje się kaleką. Nieszczęśliwy wypadek zmienia jej życie. Rodzina Anny również nie potrafi poradzić sobie z nową sytuacją. A jednak, nawet w największym nieszczęściu, trafiają się czasem piękne chwile.

Annie Morgan można było pozazdrościć wszystkiego. Utalentowana sportsmenka, świetna uczennica, dziewczyna, która miała szczęśliwą rodzinę. To wszystko przekreślił niefortunny upadek w czasie zawodów, po którym Anna została sparaliżowana. Od początku lekarze nie dawali jej szans na powrót do zdrowia. Anna miała tylko dwie możliwości albo się podda i załamie, albo nauczy się pokonywać kalectwo i postara żyć normalnie, poruszając się na wózku. Postanowiła wrócić do aktywnego życia.

Najtrudniej przychodziło jej pokonywanie wszelkich barier związanych z poruszaniem się na wózku. Koledzy i przyjaciele nie wiedzieli jak zachować się w nowej sytuacji, byli zakłopotani i dlatego unikali towarzystwa Anny, a ona czuła się odrzucona. W trudnych chwilach Annę wspierała Beth (Cara DeLizia), jej siostra i najlepsza przyjaciółka. Wypadek i kalectwo Anny było ogromnym przeżyciem dla wszystkich bliskich jej osób. Rodzice (Richard Thomas, Connie Sellecca) nie mogli się pogodzić z takim losem córki, a ich dotąd udane małżeństwo nagle zaczęło przeżywać kryzys. Rodzinny dramat miał również ogromny wpływ na brata Anny, Johna (Tyler Goucher), który pod wpływem domowej tragedii wyjątkowo gwałtownie przechodził okres młodzieńczego buntu. Najbardziej niepokojące jednak były reakcje najmłodszej z rodzeństwa, Julii (Courtney Jines), która widząc jak rodzina pogrążą się w kryzysie i chaosie, nagle wydoroślała. Doszła bowiem do wniosku, że wszystko zacznie się układać, jeśli ona nie będzie sprawiała kłopotów i sama będzie rozwiązywała swoje problemy.

Każdy kolejny dzień uświadamiał Annie, jak trudne w jej sytuacji są sprawy, które dla ludzi zdrowych są tak proste, jak choćby decyzja o udziale w szkolnym balu. Anna w końcu postanawia wybrać się na tańce i dzięki temu poznaje nowego kolegę (Matt Newton), który tak jak ona wie, co znaczy samotność wyobcowanie. http://reklama.tvn.pl/6903,2178,1408801,oferta.html

PostNapisane: 3 cze 2007, 22:40 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja nie stety nie ogladalem :sad: mam nadzieje ze u nas w Polsce zrealizuja podobny film a moze kto slyszal ze taki powastal lub ogladał bo ja nie

PostNapisane: 5 cze 2007, 15:21 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Katarzyna Metzger napisał(a):
Powrót Anny Sobota, 30 czerwca, 11:45

"Powrót Anny" będzie leciał w czwartek na TVN o 21.30 w pasmie prawdziwe historię ;)

Oglądałam ten film kilka razy :) Podoba mi się.

PostNapisane: 5 cze 2007, 16:33 
Moderator
Moderator

mnie tez :smile: fajnie ze bedzie mieli jeszcze szanse obejrzec

PostNapisane: 5 cze 2007, 16:51 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Katarzyna Metzger napisał(a):
fajnie ze bedzie mieli jeszcze szanse obejrzec

Też się cieszę ;)

PostNapisane: 7 cze 2007, 00:13 
Pisarz
Pisarz

Pflaume napisał(a):
"Powrót Anny" będzie leciał w czwartek na TVN o 21.30 w pasmie prawdziwe historię
nie moge sie doczekac tego filmu, widzialam zapowiedzi i jestem bardzo ciekawa :).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]