Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Autor Wiadomość
PostNapisane: 12 gru 2008, 13:58 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Telewizja Sky Real Lives pokazała wczoraj film, który wstrząsnął światem. 59-letni profesor amerykańskiej uczelni popełnił legalnie samobójstwo w jednej ze szwajcarskich klinik. Zgodził się, by w tych ostatnich momentach życia towarzyszyły mu kamery. Uwieczniono jego ostatnie słowa i pożegnalny pocałunek żony.

Craig Ewert poddał się eutanazji we wrześniu 2006 roku w szwajcarskiej klinice Dignitas. To jedyne miejsce na świecie, w którym legalnie można się zabić. Żona Ewerta zapłaciła 3 tysiące funtów za śmierć męża.

"Spokojnej podróży i do zobaczenia niedługo"

Fragment filmu pokazującego śmierć Craiga Ewerta pokazuje cztery ostatnie dni życia mężczyzny. Został wyreżyserowany przez Kanadyjczyka, zdobywcę Oscara - Johna Zaritsy'ego. - Ten film miał pobudzić ludzi do zastanowienia się nad śmiercią i porozmawiania o niej. Tego właśnie chciał Craig - mówi Mary Ewert.

Gdy mężczyzna zażywa truciznę, żona Mary pyta: "Czy możesz dać mi jeszcze dużego buziaka?". I żegna się: "Tak bardzo cię kocham. Spokojnej podróży i do zobaczenia niedługo". Chwilę potem Craig zamyka oczy, a lekarz stwierdza zgon.

Przeciwnicy eutanazji oburzeni

- To smutne i przerażające, że telewizja chce pokazywać takie rzeczy - mówi Dominica Roberts z Pro-Life Alliance (Koalicji Dla Życia). - Smutne, bo każde samobójstwo jest smutne. Niebezpieczne, bo może być kopiowane przez widzów - wyjaśnia.

Źródło: http://fakty.interia.pl

PostNapisane: 12 gru 2008, 14:31 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Widziałam ten filmik w telewizji (chyba w "Faktach"). Nie chcę tu mówić o słuszności bądź niesłuszności tej decyzji - każdy ma prawo decydować za siebie. Tyle ludzi z różnych powodów popełnia samobójstwo - można powiedzieć, że ten człowiek też wybrał taką drogę...

PostNapisane: 12 gru 2008, 14:55 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
A czemu tego dokonał?

PostNapisane: 12 gru 2008, 15:42 
Pisarz
Pisarz

A mnie zastanawia jedno - nie latwiej, taniej szybciej sobie palnac w leb, tylko robic taka sensacje z tego?
Moge zrozumiec ze czlowiek bylc chory, ale jak dla mnie to chore robienie z tego sensacji.

Cytuj:
A czemu tego dokonał?

Chorobal na jakas chorobe (cos z miesniami o ile pamiec mnie nie myli), i z miesiaca na miesiac bylo coraz gorzej.
Caly artykul czytalem gdzies kilka dni temu,i dla mnie to po prostu chore i niedorzeczne robienie z tego takiej sensacji.

PostNapisane: 16 gru 2008, 00:07 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Ja również, oglądałam ten filmik i zastanawiam się po co on to zrobił publicznie :?: Po co robić z tego sensacje... Jeśli ktoś chcę popełnić samobójstwo jego wybór... Wiele ludzie popełnia samobójstwo i nikt tego nie pokazuje.

PostNapisane: 16 gru 2008, 00:13 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Szczerze mówiąc to nie oglądałam tego filmu. Nie mam odwagi. Dwa razy w życiu byłam świadkiem śmierci. To było dość dawno, ale pamiętam wszystko dokładnie, ze szczegółami. Dziwię się, jak ludzie mogą oglądać czyjąś śmierć. Z ciekawości? Przecież to nie film, nie aktor, który po nagraniu wraca do domu. Nie rozumiem.....

PostNapisane: 17 gru 2008, 20:20 
Pisarz
Pisarz

Po co pokazano tą śmierć?? Może po to by ludzie zrozumieli, że człowiek ma prawo do decydowania kiedy i jak chce umrzeć, po to by zrozumieli, że smierć to tez element życia.
Dziwi mnie, że w Polsce kraju ponoć w wiekszości katolickim, tak bardzo "napiętnuje" się smierć jako tą "straszną rzecz".

Umarł człowiek, na własne życzenie -miał do tego prawo, miał prawo zrobic "z tego film", miał prawo potraktowć swą śmierć jako swoisty testament z przekazem, że można domagać się godnej smierci w czasie dla siebie odpowiednim.

PostNapisane: 19 gru 2008, 12:52 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

malka napisał(a):
Po co pokazano tą śmierć?? Może po to by ludzie zrozumieli, że człowiek ma prawo do decydowania kiedy i jak chce umrzeć, po to by zrozumieli, że smierć to tez element życia.

Zgadzam się, każdy człowiek jest właścicielem swojego ciała i powinien mieć prawo je sobie odebrać. Jeśli np. ktoś nie pozwoliłby mi popełnić eutanazji, to automatycznie oznaczałoby to że kto inny (np. państwo) ma większe prawo do decydowania o moim ciele niż ja sam. Powstaje więc absurdalna sytuacja, w której nie mam prawa decydować o sobie.
malka napisał(a):
Dziwi mnie, że w Polsce kraju ponoć w wiekszości katolickim, tak bardzo "napiętnuje" się smierć jako tą "straszną rzecz".

No bo śmierć jest straszną rzeczą. Ale w przypadkach ludzi którzy dobrowolnie się zgodzili na eutanazję, najwyraźniej ich życie byłoby jeszcze straszniejsze niż ta śmierć.
malka napisał(a):
Umarł człowiek, na własne życzenie -miał do tego prawo, miał prawo zrobic "z tego film", miał prawo potraktowć swą śmierć jako swoisty testament z przekazem, że można domagać się godnej smierci w czasie dla siebie odpowiednim.

Promocji tego typu zachowań raczej nie uznaję, acz oczywiście, każdy powinien mieć do tego prawo. Jak chce się zabić to jest jego sprawa i raczej nie powinien robić show z odbierania sobie życia. Ukazuje w ten sposób życie ludzie jako coś mało ważnego, nieistotnego, błahego, jako coś co można w każdej chwili zlikwidować. Zdecydowanie jest to postawa niewłaściwa, bo przyczynia się do spadku szacunku dla życia. Potem już prosta droga do aborcji albo przymusowej eutanazji.

Eutanazja tak, ale tylko wtedy jeśli jest to dobrowolna, świadoma decyzja człowieka, nie spowodowana żadnym zewnętrznym przymusem czy naciskiem.

PostNapisane: 19 gru 2008, 13:56 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Mateo napisał(a):
malka napisał(a):

No bo śmierć jest straszną rzeczą.

No ale to chyba malce o to chodzi, że przecież wierzący uważają, że po śmierci człek z Bogiem się spotyka, więc powinien się cieszyc na to spotkanie, a nie uważać to za straszne.
Dobrze malka zrozumiałam?

PostNapisane: 19 gru 2008, 14:35 
Pisarz
Pisarz

DZASTI napisał(a):
Mateo napisał(a):
malka napisał(a):

No bo śmierć jest straszną rzeczą.

No ale to chyba malce o to chodzi, że przecież wierzący uważają, że po śmierci człek z Bogiem się spotyka, więc powinien się cieszyc na to spotkanie, a nie uważać to za straszne.
Dobrze malka zrozumiałam?

Otóż to Dzasti - jaka straszna rzecz ta śmierć, dla osoby wierzącej w katolickiego Boga, to powinna być jedna z najszczęśliwszych chwil, dla jego rodziny także, a nie lament i płacz.

Czyżby znów "wybiórcze" traktowanie Testanentu ??

[ Dodano: Pią Gru 19, 2008 13:39 ]
Mateo napisał(a):
No bo śmierć jest straszną rzeczą. Ale w przypadkach ludzi którzy dobrowolnie się zgodzili na eutanazję, najwyraźniej ich życie byłoby jeszcze straszniejsze niż ta śmierć.

Śmierć jest straszna ?? dla kogo ??
Jesli tak twierdzisz, to oznacza tyle, że życie jest straszne , bo jakby nie patrzeć to śmierć jest jego elementem, jak dzieciństwo, starość , młodość...
Jest tak samo nieunikniona...
Chyba nigdy nie zrozumię demonizowania tej chwili.
Owszem, ciężka może być czyjaś śmierć dla jego bliskich, bo tak naprawdę śmierć boli tych co zostają.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]