Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Czy jesteś za eutanazją?
Tak 52%  52%  [ 35 ]
Nie 33%  33%  [ 22 ]
Nie mam zdania 15%  15%  [ 10 ]
Liczba głosów : 67

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2009, 11:57 
Dobry duch
Dobry duch

jidyszkajt napisał(a):
1 Jeszua nie podał 10 przykazań, tylko jedno.

To te pozostałe przykaznia Dekalogu chyba krasnoludki wymyśliły sobie?
Bóg podał tylko jedno przykazanie dotyczące zabijania, ale podał też cały dekalog, który jest oparty na dwóch podstawowych przkazaniach miłości : względem Boga i względem bliźniego. Łamiąc którekolwiek z nich łamie się pozostale. Dekalog nie obowiązywał tylko w czasach Mojżesza, on obowiązywał cały czas od chwili jego przekazania ludziom i nadal obowiązuje. Nawet Jezus nie zmieniał praw w Dekalogu, bardzo podkreślał jego znaczenie w swoim nauczaniu. I żaden człowiek tego prawa zmienić nie może ponieważ nie jest to prawo stworzone i dane przez człowieka, ale przez samego Boga a człowiek chccąc pełnić wolę Boga powinien się do tego prawa stosować. Jeśli tego nie czyni to sprzeciwia się Bogu i wchodzi w grzechy.

Eutanazja jest grzechem, łamaniem prawa Bożego zgodnie z przykazaniem "Nie zabijaj"
Bóg daje życie i On powinien decydować, kiedy człowiek ma odejść. Jeśli jednak ktoś chce wchodzić w ciężkie grzechy i chce sprzeciwiać się Bogu - wolna wola: może być za Eutanazją, jeśli będzie kiedykolwiek w naszym kraju dopuszczona to może ją wykonywać, ale niech ma też na uwadze, że jest to naprawdę ciężki grzech i z takim grzechem stanie potem przed Bogiem w dniu sądu.

Jak narazie Eutanazja nie jest u nas legalna, z czego się cieszę i oby tak pozostało. Jeśli nawet będzie inaczej, to każdy, kto czuje się być katolikiem i wierzy w Boga powinien być przeciw Eutanazji.
Jeśli jest za eutanazją to powinien się zastanowić komu tak naprawde służy, bo sprzeciwianie się woli Bożej raczej nie można uznać za przykład wiary w Boga. Bóg to nie obiekt, który można sobie lekceważyć, albo się jest posłusznym albo nie, albo sie pełni wolę Boga albo nie, lecz wtedy warto sobie zdać sprawę z tego, że jesli nie służymy Bogu to komu?

Pozdrawiam

PostNapisane: 3 lip 2009, 16:49 
Dyskutant
Dyskutant

TOMASZ32-SANCTI napisał(a):
Jeśli jest za eutanazją to powinien się zastanowić komu tak naprawde służy, bo sprzeciwianie się woli Bożej raczej nie można uznać za przykład wiary w Boga.
Módl się ,żeby Bóg nie postanowił przetestować Twojej wiary . Masz oczywiście prawo do takich poglądów, ale ja myślę ,że gdybyś poznał , kilka przypadków medycznych , z którymi ja się zetknąłem , Twój punkt widzenia uległby zmianie . W pewnych wyjątkowych , nielicznych przypadkach W/G mnie eutanazja powinna być dopuszczalna . Kładę akcent na WYJĄTKOWE I NIELICZNE .Wierz mi ,że szczegółów opisów przypadków nie chcesz znać . Pozdrawiam . :o:

PostNapisane: 3 lip 2009, 16:54 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Jak narazie Eutanazja nie jest u nas legalna, z czego się cieszę i oby tak pozostało. Jeśli nawet będzie inaczej, to każdy, kto czuje się być katolikiem i wierzy w Boga powinien być przeciw Eutanazji.

Zgadzam się z Tobą całkowicie :!:

PostNapisane: 3 lip 2009, 21:40 
Dobry duch
Dobry duch

Bogdanus napisał(a):
Módl się ,żeby Bóg nie postanowił przetestować Twojej wiary

O to akurat nie muszę się modlić. Bóg cały czas wystawia moją wiarę na próbę i wie doskonale, że moja wiara mocna nie jest. Jednak jesli miałby coś takiego zrobić względem mnie a więc abym ja cierpiał to będę prosił Boga o odejście a nie człowieka - nie chcę, aby ktokolwiek z mojego powodu wchodził w ciężkie grzechy. Jeśli miałbym doświadczyć widoku cierpienia najbliższych mi osób to także prosiłbym Boga aby to On uwolnił najbliższą osobę od cierpienia, napewno jednak nie zdecydowałbym się na eutanazję.

Bogdanus napisał(a):
Masz oczywiście prawo do takich poglądów, ale ja myślę ,że gdybyś poznał , kilka przypadków medycznych , z którymi ja się zetknąłem , Twój punkt widzenia uległby zmianie

Raczej nie uległ by zmianie. Moja decyzja w kwestii Eutanazji jest stała i jestem jej przeciwnikiem - jako wierzący, jako katolik.

Bogdanus napisał(a):
W pewnych wyjątkowych , nielicznych przypadkach W/G mnie eutanazja powinna być dopuszczalna . Kładę akcent na WYJĄTKOWE I NIELICZNE .

Według ciebie może i powinna, ale według mnie - nie powinna, chyba, że sam Bóg zmieniłby zdanie a że tak się nie stanie, więc oby tak się nie stało. I nie ma tutaj żadnych wyjątków. Jest takie a nie inne prawo Boże i nie obejmuje onno żadnych wyjątków - NIE ZABIJAJ to znaczy "nie zabijaj" i tutaj nawet sam Kościół nie wiele może w tj kwesti zmienić, inaczej sprzeciwiłby się Bogu. I tak błędy popełnia, ale już w takich sytuacjach to byłoby wielkie odstępstwo od prawa Boga a na to Kościół pozwolić sobie nie może.

Bogdanus napisał(a):
Wierz mi ,że szczegółów opisów przypadków nie chcesz znać .

A skąd wiesz, że nie chcę znać? Może właśnie chciałbym poznać? Jednak nie zmieniło by to mojej decyzji w kwestii eutanazji . Będe jej przeciwnikiem i do końca życia będę głosował przeciw niej.
A jeżeli nawet zatwierdziliby taką ustawę to ja i tak ze swojej strony nigdy się na takie coś nie zgodzę i mając możliwość podjęcia decyzji w tej sprrawie to zawsze będzie ona negatywna : bez względu na osoby i sytuacje.

Pozdrawiam

PostNapisane: 4 lip 2009, 06:58 
Dyskutant
Dyskutant

Rozumiem i szanuję Twoje zdanie . Na tym etapie rozmowy oboje mogli byśmy dalej rozwijać słowny ping- pong na argumenty , ale myślę ze to do niczego by nas nie zaprowadziło , bo oboje twardo stoimy przy swoich tezach . Ja zresztą jestem przeciwny "eutanazji dla każdego" jak napisałem wyżej chodzi mi o nieliczne przypadki .
Jestem tylko Ciekaw Twojego zdania , w sprawie stosowania tzw. uporczywej terapii . Przypominam ,że sam papież J.P. 2 , nie życzył sobie uporczywej terapii . Medycyna mogła sztucznie , utrzymywać go przy życiu , nie wiadomo ile , będącego nawet już w stanie wegetatywnym , a on nie życzył sobie takiej sytuacji .

A skąd wiesz, że nie chcę znać? Może właśnie chciałbym poznać?
- tak , ale po pierwsze ja nie jestem w stanie do końca przekazać słowami , tego co widziałem , a po drugie byłoby to niezdrowe dla psychiki innych użytkowników forum , ale wierz mi nie blefuje . :o: :o: :o:

PostNapisane: 4 lip 2009, 07:30 
Mile widziany
Mile widziany

Czytanie ze zrozumieniem leży jak widzę.

Będę się czepiać, jak to zwykle i jak to ja.

Dekalog jest oparty na Egipskiej Księdze Umarłych, ponieważ Żydzi przejęli wiele z monoteizmu Ehnatona, który lansował wiarę w jednego Boga w zamian jak wcześniej było w wielu. Pismo hebrajskie pochodzi również z pism egipskich. Także lepiej doczytaj zamiast pouczać na czym oparty jest Dekalog. Wielkie halo. przecież przywłaszczasz sobie nie swoją rzecz. Dziesięć Przykazań jako takich nie dotyczyło nie-Żydów. Masz ten mit o Wyjściu z Egiptu, którego najpewniej nie było i tam stoi napisane, że Dekalog był dany ŻYDOM jako znak przymierza, bo to naród (*rzekomo) wybrany przez Boga i tak dalej i dalej.
Dlatego lepiej jest zachować swoje interpretacje dla siebie, a nie narzucać je wszystkim na około, bo to taki zamordyzm jest. Przypominam, że przynajmniej oficjalnie państwo mamy laickie. Politycy próbują czegoś tam zakazywać(*ostatnio in vitro), ale sparzą się, bo ludzie powoli tego maja dosyć.

Jak mówiłam, a do czego jak widzę odnieść się nie masz odwagi wykładnia "Nie zabijaj" zmieniała się z czasem, a przecież przynajmniej teoretycznie Chrześcijaństwo trwa ledwie 2 tysiące lat. To krócej niż trwał politeizm egipski, wierzenia greckie, Hinduizm, Buddyzm, Zoroastrianizm i rzecz jasna Judaizm(*Judaizmy bardziej bo jednego nigdy nie było), wcale nie zanosi się, żeby miało te systemy wierzeń przeżyć, albo choćby czasowo im dorównać.

Mój postulat do zwolenników zakazania eutanazji (*dobrej śmierci) na życzenie jest aktualny, argumenty wywodzące się z religii są dla mnie nie byłe. Dla mnie ich nie ma ponieważ moja czy czyjaś wiara to prywatna sprawa, państwo jako takie moim zdaniem powinno opierać się na czym innym, a prawo w nim obowiązujące powinno bardzo mocno zakładać DOBROWOLNOŚĆ wyboru w sprawach dotyczących światopoglądu. Przy mnie umierał człowiek, umierał na raka dwie godziny, wszyscy wiedzieli, że to już agonia, ale nawet jeśli prosił o skrócenie tego wszystkiego nikt mu nie mógł pomóc PONIEWAŻ za dużo ideologii jest w prawie polskim, a empatii za mało.

Nie interesuje mnie, kto czy i jak wierzy w Boga. Jeśli wam się chce państwa religijnego to możecie wyemigrować sobie do Arabii Saudyjskiej, lub zamieszkać w Teheranie. Rada Strażników Rewolucji pewnie ucieszy się na wasz widok. Dziś nawet w Izraelu toczą się żywe dyskusje na temat Eutanazji i zwolennicy religijnego postrzegania świata są trzymani w szachu, ponieważ król Saul rzucił się na swój własny miecz. Dokonał tym samym na sobie Eutanazji Ariela Sharona też raczej szybko odłaczono od maszyn i żeby było ciekawiej i bardziej kontrowersyjnie KAROLA WOJTYŁĘ także od nich odłączono. "Zaprzestanie uporczywej terapii" jest jedną z form dobrej śmierci.
Co tam "Sancti" to zbyt skromne, wpisz sobie w miejsce tego od razu "Deus" a jak... LOL, niezdrowy dla ludzi najbardziej w moim odczuciu jest FANATYZM, do niczego ciekawego nigdy się dzięki niemu nie doszło. Mieliście swoje 1000 lat, było to najgorsze 1000 lat w historii Europy i nawet wam nie jest wstyd za to dziś...

[ Dodano: Sob Lip 04, 2009 08:51 ]
Najprościej byłoby zapytać ludzi w referendum czy chcą liberalnych przepisów dotyczących Eutanazji, aborcji i in vito, ale tego Kościół się boi ponieważ z roku na rok coraz mniej ludzi ma na względzie co mówi. Na tę sytuację pracował ciężko dwie dekady, dobrze wie, że referendum przegra dlatego szantażuje polityków i sprzeciwia się wszelkim zmianiom jak może.
Wszak motłoch nie powinien decydować o wartościach, to "błąd socjologiczny"
Skoro większość tego chce to tym gorzej dla niej...
Przypomina się historia z Heglem, który, gdy mu powiedziano: „mistrzu, rzeczywistość jest inna”, odparł: „tym gorzej dla rzeczywistości”.

PostNapisane: 6 lip 2009, 09:12 
Dobry duch
Dobry duch

nie zabijaj odnosi sie przede wsz\yskim do usmiercenia duszy,a tego nie ma przy eutanazji,sama choroba to splot dziela Bozego,chwalebne jest to ze podejmujemy interwencje przedluzenia zycia cielesnego,nie mniej jednak lekarze nie wiedza czy w tym wypadku tak nalezalo uczynic,interwencje nie sa w pelni przewidujace,bo za mala wiedza lekarska.Skutek taki ze nie wiadomo co z tym problemem zrobic.Pamietajmy Bog powolal dana dusze w calym jej cierpieniu do nieba,i nie mozna jej juz zamordowac.Pozdrawiam slonecznie,stasiu

PostNapisane: 6 lip 2009, 12:19 
Dobry duch
Dobry duch

jidyszkajt napisał(a):
Jak mówiłam, a do czego jak widzę odnieść się nie masz odwagi wykładnia "Nie zabijaj" zmieniała się z czasem, a przecież przynajmniej teoretycznie Chrześcijaństwo trwa ledwie 2 tysiące lat. To krócej niż trwał politeizm egipski, wierzenia greckie, Hinduizm, Buddyzm, Zoroastrianizm i rzecz jasna Judaizm(*Judaizmy bardziej bo jednego nigdy nie było), wcale nie zanosi się, żeby miało te systemy wierzeń przeżyć, albo choćby czasowo im dorównać.

"NIE ZABIJAJ" nie jest żadną wykładnią, to prawo nadane przez samego Boga dzięki któremu masz życie i On powinien decydować o tym kto kiedy odejdzie z tego świata. A jeśli ktoś chce skracać swoje życie na własne życzenie i wchodzić przez to w grzech to może to uczynić, ale niczemu dobremu to służyć nie będzie. Natomiast nie ma prawa decydować o życiu drugiego człowieka. Eutanazja prowadzi do odbierania życia na życzenie, jednak wprowadzenie tego prawa może doprowadzić też do uśmiercania ludzi a prostym wytłumaczeniem będzie dla każdego "on/ona tego chciał/a".
Co innego jest stan agonalny, gdy człowiek już umiera i jest odłączony bo wiadomym jest że odejdzie a co innego gdy ktoś jest np sparaliżowany i chce umrzeć a żyć może dalej - względem takiego człowieka eutanazja jest pozbawieniem go życia a dla osoby podjemującej się tego jest zwyczajnym zabiciem człowieka, który mógłby jeszcze żyć. Tak więc nie jest to też aż tak trudne do zrozumienia, dlaczego nie warto wprowadzać eutanazji. Takie prawo umożliwiałoby po prostu na usprawiedliwione prawnie uśmiercanie ludzi, co jest wbrew prawu Bożemu. Oby nigdy eutanazja nie stała się w naszym kraju legalna.

jidyszkajt napisał(a):
Nie interesuje mnie, kto czy i jak wierzy w Boga. Jeśli wam się chce państwa religijnego to możecie wyemigrować sobie do Arabii Saudyjskiej, lub zamieszkać w Teheranie. Rada Strażników Rewolucji pewnie ucieszy się na wasz widok. Dziś nawet w Izraelu toczą się żywe dyskusje na temat Eutanazji i zwolennicy religijnego postrzegania świata są trzymani w szachu, ponieważ król Saul rzucił się na swój własny miecz. Dokonał tym samym na sobie Eutanazji Ariela Sharona też raczej szybko odłaczono od maszyn i żeby było ciekawiej i bardziej kontrowersyjnie KAROLA WOJTYŁĘ także od nich odłączono. "Zaprzestanie uporczywej terapii" jest jedną z form dobrej śmierci.

Nie interesuje mnie jak ty odbierasz prawo Boże, jeśli chciałabyś mieć możliwość przeprowadzania Eutanazji to możesz wyemigrować do innego kraju, gdzie eutanazja jest legalna. Polska ma swoje prawa i jak narazie jest krajem o korzeniach chrześcijańśkich i oby tak pozostało a wprowadzanie praw sprzecznych z wiarą i życiem moralnym uderzałoby w wielu wiernych, którzy jako obywatele polscy bronią podstawowych wartości a szczególnie bronią życia jako daru i jako najcenniejszej wartości gwarantowanej każdemu po przez konstytucję. I ważne jest aby tego życia bronić nie patrząc się na inne kraje, gdzie wartości chrześcijańskie są łamane i gdzie chrześcijaństwo jest co raz bardziej prześladowane.

jidyszkajt napisał(a):
Co tam "Sancti" to zbyt skromne, wpisz sobie w miejsce tego od razu "Deus"

Tak dla wyjaśnienia - postaram się to także uwzględnić w poście, w dziale powitalnym, ale podkreślę to także i tutaj : wyraz "SANCTI" przy moim loginie nie odnosi się do mojego stanu duchowego, że jestem święty lub za takiego siebie uznaję. Ten wyraz jest tylko dodatkiem do loginu ze względu na używanie w sieci loginu TOMASZ32 którego przez długi czas używałem a który teraz może mylić mnie z innymi osobami lub stronami z którymi ja nie mam nic wspólnego. Jestem związany z serwisiem i forum SANCTI, których jestem założycielem i byłem także właścielem, ale już nie jestem, ponieważ oddałem to wszystko na ręce innej osoby ze względu na obowiązki względem rodziny.
Nie jest także to reklama serwisu, ale tylko sposóbna odróżnienie mnie od tych inych loginów i podkreślenie mojego uczestniczenia w konkretnych miejscach w internecie a związanych ze środowiskiem katolickim lub też chrześcijańskim - jak kto woli.
Tak więc nie muszę dopisywać sobie żadnego Deus czy innych określeń. Jestem katolikiem i moim celem na forach jest przedstawianie wartości, którymi sam się kieruję lub staram sie kierować w swoim życiu, nie planuję nikogo nawracać, bo to nie ode mnie i do mnie zależy/należy, tym zajmuje się Bóg a człowieka nawrócenie zależy od tego czy będzie Boga słuchał czy też nie. Wymiana poglądów czy też pisanie o wartościach, którymi się żyje to raczej zabronione nie jest, więc dzielę się tym czym żyję.

jidyszkajt napisał(a):
niezdrowy dla ludzi najbardziej w moim odczuciu jest FANATYZM, do niczego ciekawego nigdy się dzięki niemu nie doszło. Mieliście swoje 1000 lat, było to najgorsze 1000 lat w historii Europy i nawet wam nie jest wstyd za to dziś...

Jeśli myślisz, że chrześcijaństwo po tylu latach upadnie to jesteś w poważnym błędzie, to religia, która będzie trwała wiecznie, ponieważ opiera się na wierze w prawdziwego Boga a to, że Kościół przez te wszystkie lata popełniał błędy to nie ja jestem od rozliczania Kościoła i innych ludzi.
Owszem, mogę się wstydzić za swoje postępowanie, za Kościół, że dopuszczał lub dopuszcza się różnych złych czynów, ale nie mnie go rozliczać z tego postępowania, od tego jest Bóg.
Po za tym trudno oceniać tylko sam Kościół i jedno wyznanie, ponieważ w wielu innych wyznaniach także czyni sie wiele zła, więc lepiej skupić się na własnym postępowaniu, aby być człowiekiem, który szanuje innych, aby żyć tak, aby przez nas nikt nie cierpiał - to najlepszy sposób na godne życie.
Ja bronię wartości jakim jest ludzkie życie, więc oczywistym jest, że jestem i będe przeciw tej cywilizacji śmierci: aborcji, eutanazji i innym formom niszczącym ten cenny dar jakm jest życie ludzkie.

Pozdrawiam

PostNapisane: 6 lip 2009, 13:16 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
ponieważ opiera się na wierze w prawdziwego Boga

Hm w każdej religii uważaja ludzie, że to ich bóg jest prawdziwy.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 6 lip 2009, 15:05 
Mile widziany
Mile widziany

Jak już mówiłam mieliście 1000 lat w których zaprowadzaliście prawa rzekomo Boże w Europie, ogniem i mieczem... Papiestwo pogrążało się w korupcji, angażowało się w wojny i toczyło spór o inwestyturę z Cesarstwem Rzymskim Narodu Niemieckiego i to wszystko wbrew Pismu Świętemu, chyba że w sposób osobliwy rozumiesz zwrot "Oddaj Cesarzowi to, co cesarskie" i nie czytałeś św Augustyna, który w "Państwie Bożym" o koniecznej potrzebie rozdzielenia państw ziemskich od Kościoła.
Było to najgorsze tysiąc lat w historii Europy, na szczęście dla GRECKICH korzeni kontynentu w Hiszpanii do ok 1490 mieszkali Maurowie i to dzięki nim pomijając Boecjusza znamy jako-taka filozofię grecką, gdyby nie oni szanowni ojcowie Kościoła utopiliby się w tzw "Starej Logice" Arystotelesa. Tak czy inaczej Katolicyzm zawsze stał w obronie ZBRODNICZEGO porządku społecznego jakim był feudalizm, gdzie z chłopa pasy darto a Seniorzy bawili się w wojenki religijne i inne. Ja dla lepszego pokazania o o mi chodzi przypomnę, że Kościół sprzeciwiał się bardzo długo badaniom nad anatomią człowieka, a cofnął anatemę z Galileusza dopiero ustami Jana Pawła II, wszystko to, co nowe wywoływało ostry sprzeciw ponieważ purpuraci bali się, że "tłuszcza" zacznie myśleć.

Nie zabijaj owszem miało swoje wykładnie na przestrzeni wieków.
Na początku nie dotyczyło w ogóle nie-Żydów i jeśli się chce pozować na obrońcę tzw "wartości" wypada o tym wiedzieć, że wedle Judaizmu tamtych czasów bliźnim dla Żyda był drugi Żyd, a nie Goj. Katolicyzm dopisał w nawiasie to właśnie dosyć mocno (swoich) nie zabijaj, chyba że Twoim zdaniem dla przykładu Jan Huss wcale nie spłonął w Konstancji w 1418 za to tylko że był raczył przetłumaczyć Pismo Święte na ogólnie zrozumiały język, Lutra za to później wyklęto, mimo wyraźnego wskazania poprzez tak zwany dar języków w dzień pięćdziesiątnicy. Polityki Watykanowi się chciało, nie zbawienia.
Może mi powiesz, że Jeszua jeśli w ogóle istniał mówił po łacinie?

Polska nie ma chrześcijańskich korzeni, to życzeniowe myślenie. Polanom i innym plemionom NARZUCONO kulturowo obcą religię w calach politycznych. Coraz mniej ludzi chodzi do Kościoła, zastanawia mnie jakim sPosobem chcecie ludzi ZMUSZAĆ DALEJ do respektowania tych staroświeckich ograniczeń ws aborcji chociażby i euyanazji a przyjdzie taki dzień kiedy na purpuratów nikt nie będzie się oglądał. Chcesz żyć wedle Bożych w ustawach to niestety zostaje Ci tylko Watykan, jak juz mowilam nie takie religie zapadaly w zapomnienie. Chrześcijaństwo upadało już kilkakrotnie i upadnie dziś, czy się poddniesie to wątpie.

PostNapisane: 6 lip 2009, 15:27 
Dobry duch
Dobry duch

Napewno tak Dzasti, ale nie każdy Bóg ma na swoim koncie stworzenie świata i człowieka, nie każdy Bóg ma syna imieniem Jezus, nie każdy Bóg uczynił tyle cudów co ten, w którego wierzą chrześcijanie.
Warto poczytać sobie Pismo Święte - historia proroka Eliasza, który modlił się do Boga aby ukazał który Bóg jest prawdziwy: czy Bóg Izraela czy inny.

Można by wątpić w to, że Jezusa nie było, że się nie narodził, ale skąd w takim razie wziął się Całun Turyński? Skąd się wzięło cialo w relikwiarzu w Lanciano i krew na hostiach, korporałach w różnych miastach Europy? Jak wyjaśnić te cuda Eucharystyczne? Jak wyjaśnić nie psucie się ciał osób żyjących w świętości a później wynoszonych na ołtarze? Jak wyjaśnić takie zjawiska jak stygmaty, bilokacja, posty eucharystyczne (inedia), lewitacje? Czy takie zjawiska pojawiają się w innych wyznaniach, u innych Bogów?

Ten Bóg, który daje życie człowiekowi ten jest prawdziwy. Jednak w niektórych wyznaniach ten prawdziwy Bóg może być po prostu inaczej nazywany,

Pozdrawiam

PostNapisane: 6 lip 2009, 15:43 
Moderator
Moderator

Napewno tak Dzasti, ale nie każdy Bóg ma na swoim koncie stworzenie świata i człowieka, nie każdy Bóg ma syna imieniem Jezus, nie każdy Bóg uczynił tyle cudów co ten, w którego wierzą chrześcijanie.

A dlaczego ten chrześcijański ma byc tym prawdziwym? I dlaczego on stworzył Świat (z resztą ponoć świat powstał z supernowej itd. nie wnikam) A skąd wiesz jakie cuda inni bogowie robią?

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 6 lip 2009, 16:06 
Dobry duch
Dobry duch

jidyszkajt

Za bardzo narzekasz. Nie masz co robić w domu? Nudzi ci się, że takie bajki do głowy ci przychodzą? :mrgreen: Nie doczekasz się końca chrześcijaństwa. Jest wielu chrześcijan, którzy będą bronić wartości chrześcijańskich, w tym życia walcząc o to, aby eutanazja w naszym kraju nie była uznana, to samo dotyczy to aborcji. Tak więc pocisz sie pisaniem tego wszystkiego a i tak będzie wszystko w ten sposób w jaki przewidzi Bóg. A Bóg nie pozwoli zniszczyć czegoś, co należy do Niego.

No, ale może cierpliwości i wytrwałości się nauczysz. :razz:

PostNapisane: 6 lip 2009, 19:25 
Mile widziany
Mile widziany

Kapłani egipscy też tak mówili... :-) Tobie się nudzi i mylisz porządki. Dżasti stać na racjonalizm, Ciebie nie. Owszem każdy bóg ma na swoim koncie stworzenie świata i innych rzeczy też :) Spójrz na frekwencję na mszach rok w rok -6%... :D

PostNapisane: 6 lip 2009, 23:57 
Dobry duch
Dobry duch

jidyszkajt napisał(a):
Kapłani egipscy też tak mówili...

A ty wierzysz kapłanom egipskim? A w jakie bóstwa wierzysz? w boga słońca? A może duch faraona Ramzesa tobą zawładnął? :razz:

Wcale się nie dziwię, że masz jakieś dziwaczne poglądy. Po takich tekstach jak ten poniżej:

jidyszkajt napisał(a):
Owszem każdy bóg ma na swoim koncie stworzenie świata i innych rzeczy też

Nie każdy bóg ma na koncie stworzenie świata. Świat stworzył tylko jeden Bóg, ten prawdziwy, w którego wierzą chrześcijanie, ten sam który posłał Chrystusa aby wybawił świat od grzechu.
Według ciebie ilu jest bogów?

jidyszkajt napisał(a):
Spójrz na frekwencję na mszach rok w rok -6%.

Spójrz ilu wiernych uczestniczy w pielgrzymkach, w spotkaniach z Ojcem Świętym, Katolików czy też chrześcijan jest wielu. Nie wszędzie jest taka frekwencja. A tak po za tym to nie jest temat o katolikach tylko o eutanazji a eutanazja to pozbawianie życia - jakby na to nie patrzeć. Życia, które daje Bóg a nie człowiek. Wystarczy sięgnąć do Pisma Świetego, do początku, kiedy Bóg stwarzał świat a więc księga Rodzaju. Dla ciebie to jednak coś obcego. Prawo Boga a więc Dekalog to prawo, które jest aktualne do dziś i będzie aktualne do końca tego świata a jedno z przykazań jasno mówi "nie zabijaj".
I to mi wystarczy, aby być przeciw EUTANAZJI. :boks: :wink:

Pozdrawiam

PostNapisane: 7 lip 2009, 06:16 
Mile widziany
Mile widziany

Nie wiem po co to tłumaczyć z greki na łacinę a potem na polski. Tytuł jest mi obcy wybacz, ale dla mnie tzw "Księga Rodzaju" to בראשית, Bereszit od pierwszych słów "Na początku" Jakoś tak moim zdaniem naturalniej brzmi, no ale to dla mnie coś obcego. LOL! Nie zajmuję się bogami na co dzień, bo to raczej przeszkadzałoby mi w kontaktach z ludźmi, aczkolwiek chyba się ośmieszasz twierdząc z uporem godnym lepszej sprawy, jakoby Bóg Chrześcijan miał cokolwiek tworzyć i istnieć w ogóle. To jest tak, że dla Arabów inaczej, dla Żydów inaczej, a dla Hindusów jeszcze inaczej i nie pojmuję jakimi mam posługiwać się kategoriami aby się z Tobą zgadzać i mówić, że Twoi bogowie są lepsi niż inni.
Przypominam tylko, że według Arabów i Żydów Chrześcijaństwo jest politeizmem, istotnie utrzymywanie że Bóg Tory to ten sam co w nowym Testamencie jest raczej myśleniem życzeniowym. Rabini mają odmienne zdanie i mają rację Adonai ma całkowicie, ale całkowice inne atrybuty niż bogowie Nowego Testamentu, muzłumanski Allah też jest jeden. Owszem obie religie monoteistyczne noszą na sobie ślady wielobóstwa, co łatwo można zauważyć kiedy jakimś cudem o Jedynym czyta się w liczbie mnogiej, ot pierwszy wyżej wymieniony Adonai to liczba mnoga, ale i Elochim i inne. Może więc lepiej Ty czytaj Pismo UWAZNIEJ, zwlaszcza, ze Saul dokonał na sobie Eutanazji i nie mam pojęcie dlaczego jemu było wolno a innym NIE :)

[ Dodano: Wto Lip 07, 2009 07:22 ]
Masz w moim odczuciu niezłe "tohu wa-bohu" w głowie jeżeli myślisz że wyrzeknę się racjonalnego myślenia na rzecz mistyki i gadania 'idem per idem' Zamiast insynuować lepiej weź się za solidną lekturę. Odnośnie pielgrzymek, to ich de facto również jest coraz mniej a nawet polityczny klimat w okół nich się zmienia, dziś już nie wyjdą na drogę bez odpowiednich zezwoleń i człowieka przeszkolonego w prowadzeniu kolumn pieszych. Pogrzeby też zeszły z ulic, a to jeszcze nie wszystko :-)

PostNapisane: 7 lip 2009, 08:47 
Dyskutant
Dyskutant

Cytuj:
A ty wierzysz kapłanom egipskim? A w jakie bóstwa wierzysz? w boga słońca? A może duch faraona Ramzesa tobą zawładnął? :razz:

Tomasz 32 - bóstwo solarne(widniejące w moim avatarze) wywołałeś , a wiec czuje sie wywołany do tablicy. jako pierwszy monoteistyczną religię , próbował wprowadzić faraon
Echnaton likwidując wielobóstwo , reprezentowane przez kapłanów . Jak zwykle chodziło o kasę . Starożytny Egipt był obrośnięty kasta kapłanów , każdy od innego bożka , i każdemu z osobna trzeba było składać ofiarę . Faraon Echnaton , mąż pięknej Nefretete , ojciec Tutenchamona próbował zreformować ten chory system , to mu się nie udało , ale osiągnął to czego nie osiągnęli inni faraonowie , mianowicie nieśmiertelność (na kartach historii). Okres panowania jego i jego syna są bowiem najciekawszymi w historii starożytnego Egiptu .
Z faraonem Echnatonem łączy mnie bardzo konkretna sprawa , ale nie chciałbym rozwijać tego tematu .Bay

PostNapisane: 7 lip 2009, 09:59 
Moderator
Moderator

Świat stworzył tylko jeden Bóg

http://pl.wikipedia.org/wiki/Stworzenie ... C5%82owian

Według ciebie ilu jest bogów?

http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3g

Świat stworzył tylko jeden Bóg, ten prawdziwy, w którego wierzą chrześcijanie, ten sam który posłał Chrystusa aby wybawił świat od grzechu.

Jeszcze raz zadam Ci pytanie: SKĄD WIESZ, ŻE TO PRAWDZIWY BÓG?

[ Dodano: Wto Lip 07, 2009 11:00 ]
Aha z tego co ja wiem jak powstała Ziemia:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ziemia

Rasistów

PostNapisane: 7 lip 2009, 21:23 
Dobry duch
Dobry duch

jidyszkajt napisał(a):
jakoby Bóg Chrześcijan miał cokolwiek tworzyć i istnieć w ogóle. To jest tak, że dla Arabów inaczej, dla Żydów inaczej, a dla Hindusów jeszcze inaczej i nie pojmuję jakimi mam posługiwać się kategoriami aby się z Tobą zgadzać i mówić, że Twoi bogowie są lepsi niż inni.

My raczej w tej kwesti nigdy się nie dogadamy, ponieważ dla ciebie Bóg nie istnieje - takie mam bynajmniej wrażenie, które wynika z twoich wypowiedzi lub nie wierzysz w Boga. Oczywiście mogę się mylić, to tylko takie moje założenie oparte na wypowiedziach - abyś nie poczuła się urażona. :roll:

Ja nie twierdzę też, że mój Bóg jest lepszy od innych, uważam tylko go za prawdziwego. A to czy Bóg wyznawców islamu, buddystów, hinduistów to ten sam Bóg to trudno powiedzieć, Jeśli ktoś chce wierzyć sobie w różne bóstwa to niech wierzy - ja nikomu przecież tego nie zabraniam a nawet każdemu życzę aby został kiedyś zbawiony i miał udział w życiu wiecznym.
Nie będę jednak wierzył w te wszystkie bóstwa czy bajki, jestem katolikiem i będe się tego trzymał, bo wiem, że to jest właściwa droga do zbawienia, że prowadzi ona do Boga.

Pozdrawiam

PostNapisane: 8 lip 2009, 22:05 
Dobry duch
Dobry duch

moi drodzy wszyscy podkreslacie ze jestescie katolikami i zawsze zgadzacie sie z wola Boza w nieszczesciu dotykajacym czlowieka,i slusznie,-moze jednak w kazdym przypadku nieszczescia nie dopuszczajmy wczesniej aby w wyniku nieslusznej interwencji techniki medycznej moglo pozniej dojsc do eutanazji.badzmy przewidywalni...a nie bedzie grzechu.Pozdrawiam slonecznie,stasiu

---------------------------------------------------------
Badzmy siewcami w naszych duszach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1