Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Czy jesteś za eutanazją?
Tak 54%  54%  [ 44 ]
Nie 34%  34%  [ 28 ]
Nie mam zdania 12%  12%  [ 10 ]
Liczba głosów : 82

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 wrz 2010, 19:53 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Równie dobrze można powiedzieć, że zostałaś zgwałcona z Bożej woli, albo że to sam Bóg zstąpił z nieba i to zrobił.
W Polsce chory pies ma większe prawa od człowieka.

PostNapisane: 13 wrz 2010, 20:00 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Greg_Zorba napisał(a):
W Polsce chory pies ma większe prawa od człowieka.

I po raz kolejny przyznaję Ci rację, niestety.

PostNapisane: 15 wrz 2010, 15:12 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Angelika
Greg_Zorba napisał(a):
Równie dobrze można powiedzieć, że zostałaś zgwałcona z Bożej woli, albo że to sam Bóg zstąpił z nieba i to zrobił.

nie zgadzam sie z tym twierdzeniem

Ostatnio edytowano 15 wrz 2010, 15:22 przez Aggaxx, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiono opcję cytowania.

PostNapisane: 15 wrz 2010, 16:03 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
angelika 1988 napisał(a):
Uważam tak ponieważ moim zdaniem to Bóg nam daje możliwość życia i tylko on ma prawo je odebrać

To po co nam lekarze? Po co mi wycieli raka,m przeszłam chemię i radioterapię, po co "na chama" to robiono skoro Bóg dał mi to życie i mógł sobie je odebrać?

PostNapisane: 15 wrz 2010, 17:25 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Ty się nie zgadzaj, szkoda tylko że jest logiczne. Pod Boga można wszystko podpiąć, Twój gwałt również. Wiec jeżeli już
to należy UWAŻAĆ, bo moim zdaniem ból bez jakiegokolwiek sensu nie da się przypisać doktrynie.

PostNapisane: 14 mar 2012, 23:00 
Pisarz
Pisarz

Wg. prawa, tylko w szczególnie uzasadnionych przypadkach można uniknąć kary za dokonanie eutanazji (tak mówi art 150 § 2 kk). Moim zdaniem, to jest dobre rozwiązanie.

PostNapisane: 15 mar 2012, 21:44 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
Jak najbardziej jestem za, w przypadkach kiedy naprawdę nie ma nadziei, kiedy człowiek nie chce dalej żyć w taki sposób,powinien mieć prawo do eutanazji i nikt nie powinien tego podważać, bo nikt nie jest w stanie takiego człowieka zrozumieć,a dokładniej mówiąc chodzi mi o cierpienie jakie musi przeżywać, i nie uważam że musi trwać w tym piekle tylko dlatego że rodzina , że bóg, czy inne ufo tak chce.

PostNapisane: 16 mar 2012, 00:32 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
I z litości można kupić troche sznura i zawiązać pętlę na szyi człowieka cierpiącego,co przeżywa swoje piekło.Prawo prawem ale pomaganie w tym to inna bajka

PostNapisane: 16 mar 2012, 11:05 
Pisarz
Pisarz

Czasem człowiek cierpiący , który nie chce już żyć nie ma możliwości samemu odebrania sobie życia i w takich przypadkach na wyraźne życzenie zainteresowanego pomoc jest jak najbardziej uzasadniona, w innych krajach gdzie eutanazja jest dopuszczona nie ma z tym kłopotu , u nas jak zwykle wszystko toczy się bardzo powoli, niestety ludzie nie są w stanie zrozumieć, że nie mają prawa drugiego człowieka skazywać na cierpienie w myśl jakichś wyższych ideałów, może jak sami znajdą się w podobnej sytuacji to wtedy skoro uważają , że tak trzeba to niechaj sobie cierpią, ale każdy jest indywidualnością i o tym jakoś się zapomina, to co jest dobre dla jednego dla drugiego już nie koniecznie.

PostNapisane: 17 mar 2012, 01:05 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
W poniedziałek, 12.03, eutanazji w szwajcarskim szpitalu, poddał się Friedhelm "Timo" Konietzka, słynny snajper z BVB (klubu sportowego Borussii Dortmund). Słyszeliście o tym?
Więcej o tym: http://www.orange.pl/kid,4000003362,id, ... ticle.html

Patrząc na współczesne choroby, bezsilność medycyny, brak możliwości ulżenia w bólu i prowadzenia godnego (w sensie: nie pod respiratorem, sztucznie karmionym itd.) życia, jestem za eutanazją. I żałuję, że trzeba wyjeżdżać np. do takiej Szwajcarii, by móc legalnie zakończyć swoje cierpienia. Wiem, że dla niektórych eutanazja kojarzy się z samobójstwem i popieranie jej jest równoczesne z popieraniem samobójców. Tymczasem mój apel: nie porównujmy eutanazji do typowego samobójstwa. Eutanazja jest wspólną decyzją wielu ludzi - bo oprócz samego "zainteresowanego" zgodę na nią musi (podejrzewam, że jest to uregulowane prawnie) wydać lekarz. I tu na pewno nie jest to zwykła pieczątka jak po receptę. Eutanazja jest uzasadniona, gdy nie ma medycznych możliwości na ulżenie w bólu pacjentowi, który tym samym pozbawiony jest podstawowych funkcji życiowych (nie może samodzielnie oddychać, spożywać pokarmów, z powodu olbrzymich bólów nie może funkcjonować bez dużych dawek leków np. morfiny itd.) i gdy sam pacjent występuje z prośbą o eutanazję. Samobójstwo natomiast najczęściej jest popełniane w wyniku jakiegoś zdarzenia nie mającego związku z fizycznym stanem.

PostNapisane: 17 mar 2012, 17:22 
Pisarz
Pisarz

Imię: Piotr
Ja uważam że, podobnie jak Aborcja tak i Eutanazja jest prywatną sprawą każdego człowieka i zabranianie ich jest ograniczaniem swobody i pozbawianiem wolnego wyboru.

PostNapisane: 17 mar 2012, 18:03 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

angelika 1988 napisał(a):
jeśli chodzi o eutanazje to jestem przeciwna takiemu postępowaniu Uważam tak ponieważ moim zdaniem to Bóg nam daje możliwość życia i tylko on ma prawo je odebrać (...)

O którego Boga chodzi? O Zeusa?
To by ułatwiało sprawę. Jeśli w burzliwą noc wybiorę się obładowany żelastwem na spacer, to jeśli strzeli mnie piorun i zabije, to wtedy będzie to wola Zeusa. Nieprawdaż? Przecież nikt inny nie włada piorunami...

PostNapisane: 18 mar 2012, 01:39 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: krzysiek
Wybiórcze traktowanie ludzi,jak z aborcją. Bo gdy ja już postanowię się zabić,to prędzej mnie zamkną w szpitalu niż ktoś poda sznur i kopnie w stołek.Uznają że sam dla siebie jestem zagrożeniem.A jak zachoruję fizycznie to już chętnie ktoś odłączy mnie od urządzeń podtrzymujących życie.Dla mnie to bez sensu,a nawet dyskryminowanie samobójców,którzy nie wymagają opieki lekarskiej.

PostNapisane: 18 mar 2012, 02:34 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

krzyslbl napisał(a):
Wybiórcze traktowanie ludzi,jak z aborcją. Bo gdy ja już postanowię się zabić,to prędzej mnie zamkną w szpitalu niż ktoś poda sznur i kopnie w stołek.Uznają że sam dla siebie jestem zagrożeniem.A jak zachoruję fizycznie to już chętnie ktoś odłączy mnie od urządzeń podtrzymujących życie.Dla mnie to bez sensu,a nawet dyskryminowanie samobójców,którzy nie wymagają opieki lekarskiej.

Czasami napiszesz coś tak "błyskotliwego", że człowiek nie ma siły komentować. Szkoda, że ja nie widzę świata w takich czarno-białych barwach. Nie musiałbym myśleć, tylko posługiwałbym się gotowymi schematami i stereotypami.

PostNapisane: 18 mar 2012, 11:01 
Pisarz
Pisarz

krzyslbl napisał(a):

Krzysiu jak zwykle swoje, trochę to smutne ,ze w żaden sposób , nie ogarniasz tematu , oczywiście nie życzę Ci żle, jest to tylko moja ciekawość - czy gdyby szanowny kolega znalazł się w sytuacji kiedy nie mógłby ruszyć żadnym członkiem swego ciała, nie był by w stanie zrobić nic wkoło siebie, i do tego miał pełną świadomość że już nic nie jest w stanie mu pomóc i do końca swego żywota skazany jest na aparaturę i opiekę osób trzecich ,czy też tak "pięknie" by bredził o tym że eutanazja jest be.

PostNapisane: 18 mar 2012, 12:52 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

dr.House napisał(a):
Krzysiu jak zwykle swoje, trochę to smutne ,ze w żaden sposób , nie ogarniasz tematu , oczywiście nie życzę Ci żle, jest to tylko moja ciekawość - czy gdyby szanowny kolega znalazł się w sytuacji kiedy nie mógłby ruszyć żadnym członkiem swego ciała, nie był by w stanie zrobić nic wkoło siebie, i do tego miał pełną świadomość że już nic nie jest w stanie mu pomóc i do końca swego żywota skazany jest na aparaturę i opiekę osób trzecich ,czy też tak "pięknie" by bredził o tym że eutanazja jest be.

Krzysiu byłby wniebowzięty, albowiem według jego religii cierpienie uszlachetnia.

PostNapisane: 22 mar 2012, 20:08 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Maciej
Teraz leży po wylewie , nie rusza się , nieudolnie próbuje mówić, wydobywa się tylko bełkot, który rozumieją wyłącznie najbliżci .Co z takiego życia...Czuje się winna , że jest ciężarem dla swej rodziny. Patrzy w sufit i siusia pod siebie...Masakra.

Nie, nie, nie,
:glupek:

PostNapisane: 27 mar 2012, 15:27 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: radek
Ostrzeżenia: 1
dr.House napisał(a):
Jak najbardziej jestem za, w przypadkach kiedy naprawdę nie ma nadziei, kiedy człowiek nie chce dalej żyć w taki sposób,powinien mieć prawo do eutanazji i nikt nie powinien tego podważać, bo nikt nie jest w stanie takiego człowieka zrozumieć,a dokładniej mówiąc chodzi mi o cierpienie jakie musi przeżywać, i nie uważam że musi trwać w tym piekle tylko dlatego że rodzina , że bóg, czy inne ufo tak chce.

w 10000% zgadzam sie z tobą!!!

PostNapisane: 4 kwi 2012, 11:10 
Pisarz
Pisarz

Tak, tylko należy rozróżnić eutanazję od przerwania uporczywej terapii. Jeśli człowiek rezygnuje z leczenia, a są przesłanki ku temu, że terapia może pomóc to jest to samobójstwo( w innych okolicznościach eutanazja) i takim działaniom jestem przeciwna. Jeśli terapia nie przynosi skutku, związana jest z ogromnym bólem i tylko nieznacznie ma przedłużyć życie, to można leczenie przerwać, i nie można tego podpisać pod eutanazję czy samobójstwo. Wydaje się, że Jan Paweł II skorzystał z takiego rozwiązania, kiedy poprosił swojego lekarza o niestosowanie uporczywej terapii.

I Ty Dr House głównie piszesz o przerwaniu uporczywej terapii, a nie o eutanazji.

PostNapisane: 4 kwi 2012, 11:41 
Pisarz
Pisarz

Każdy człowiek jest inny , i taka uporczywa terapia niejednokrotnie odbiera siłę , nadzieję i chęć do dalszego życia, a jeśli choroba jest nieuleczalna a terapia ma przedłużać wegetację cierpienie to człowiek powinien mieć wybór , i nikt tego wyboru nie ma prawa mu odbierać , znowu ta sama sytuacja jak z aborcją - człowiek jest indywidualnością i tak poważne sprawy powinien rozstrzygać on sam , inni co najwyżej mogą sobie pomielić jęzorem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]