Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Czy jesteś za eutanazją?
Tak 52%  52%  [ 35 ]
Nie 33%  33%  [ 22 ]
Nie mam zdania 15%  15%  [ 10 ]
Liczba głosów : 67

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2010, 20:31 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: marta
jestem wierzaca i nikomu nic nie chce narzucac.. niby po co? to ze wierze to moja sprawa to ze ktos ma inne poglady niz ja tez szanuje i uwazam ze to dobrze jak kazdy ma swoje zdanie na jakis temat i nie zawsze musze zgadzac sie z pogladami innych ludzi tak jak niekazdy musi zgadzac sie ze mna... chyba po to jest forum zeby podyskutowac hm?;)
Bog ulepil czlowieka z prochu ziemi i tchnol w niego tchnienie zycia... z prochu jestesmy i w proch sie obrocimy z prochu powstalismy i w proch powrocimy... a rodzice... tak umozliwili przyjscie na swiat ale to ale to juz inny temat;)

PostNapisane: 18 mar 2010, 23:22 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
No ja napisałam moje zdanie. Mi życie dali rodzice. Nikt mnie nie lepił ;)

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 19 mar 2010, 13:22 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Tak, to ja wymiękam, nie znam żadnego rabina który interpretowałby to aż tak dosłownie, ale skoro ulepił to trudno :)
Dalej nie wiem dlaczego narzucać te przesądy prawnie tym, którzy mają inne zdanie.

PostNapisane: 20 mar 2010, 11:49 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

ja jestem za eutanazja, jesli ktos jest przeciw to niech sie zajmie osobami, ktore wymagaja pelnej opieki, a nie tylko z dala od problemu mowia ze sa przeciwni. niech sie zajma to zobacza.

PostNapisane: 20 mar 2010, 21:19 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Ostrzeżenia: 1
rafallbn1981

Tylko to musi być świadoma decyzja, a nie pod wpływem chwili, czy wzburzenia... Życie mamy jedno, ale to jest nasze życie i tylko my sami jesteśmy władni nim zarządzać- oczywiście w granicach prawa...

PostNapisane: 21 mar 2010, 16:01 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

no przeciez zalegalizowac etanazje to na zasadach holenderskich. nikt nikogo nie zmusi i nikt nikomu na sile nie przeprowadzi eutanazji. a po za tym jak bedzie legalna eutanazja to wielu nie bedzie chcialo sie temu poddac.

PostNapisane: 21 mar 2010, 16:11 
Pisarz
Pisarz

rafallbn1981 napisał(a):
jak bedzie legalna eutanazja to wielu nie bedzie chcialo sie temu poddac.

Racja.

PostNapisane: 28 mar 2010, 19:33 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Krzysztof
Jestem za eutanazją,jednak swoje zdanie uzupełniam o to co piszą forumowicze powyżej: to musi byc świadoma decyzja,nie pod wpływem choroby psychicznej czy innego zaburzenia.

PostNapisane: 28 mar 2010, 20:19 
Dobry duch
Dobry duch

Przeczytajcie to:

http://www.bibula.com/?p=1682
http://www.bibula.com/?p=13804

Zachęcam do szerszej lektury o eugenice we współczesnym świecie i historii, szczególnie w kontekście postulowanego obecnie przeludnienia planety i starzenia się społeczeństw oraz zmniejszających się środków na opiekę zdrowotną.
Ciekawe zagadnienie stanowi tzw. "jakość życia"

PostNapisane: 11 cze 2010, 21:10 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Monika
to trudny temat ....mysle,ze nie da sie wyznaczyc granicy ,kiedy powinno sie wykonac eutanazje ,kiedy nie. Kazdy przypadek jest inny . Uwazam ,ze to osoba chora sama powinna podjac decyzje ,czy chce tak zyc , bo co to jest za zycie? czy naprawde warto podtrzymywac zycie na sile? skoro wiadomo ,ze nie bedzie juz lepiej .

PostNapisane: 16 cze 2010, 11:20 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nie rozumiem pytania zadanego w ankiecie.

Co to znaczy być za eutanazją? Czy chodzi o to, czy zgodziłbyś się samemu na eutanazję, jeśli znalazłbyś się w bardzo ciężkiej i beznadziejnej sytuacji zdrowotnej?
A może chodzi o bardzo ciężką, nieuleczalną i bolesną chorobę bliskiej osoby, której chcielibyśmy ulżyć w cierpieniu?

Czy też może chodzi o prawną legalizację eutanazji? Albo tylko o moralną ocenę tego czynu, bez przełożenia na zapisy w prawie?

Ja osobiście jestem za prawem do eutanazji, ponieważ każdy człowiek powinien mieć prawo do dobrowolnego rozporządzania swoim własnym ciałem. To jest naturalna i oczywista konsekwencja wolności i nie powinno się tego zabierać. Zakaz eutanazji oznaczałby tylko tyle, że to ktoś inny ma więcej władzy nad naszym ciałem, aniżeli my sami.
Przypominam, że np. samobójstwo jest legalne i prawo tego w żaden sposób nie reguluje - a można to podciągnąć właśnie pod eutanazję. Dla chcącego nic trudnego, tak więc jeśli ktoś jest na tyle sprawny, że może zabić sam siebie, to prędzej czy później tego dokona (o ile jest zdeterminowany i po próbie potencjalnego odratowania nie zmieni swojego zdania).
Skoro zdrowa osoba może bez problemu dokonać sobie eutanazji, to oznacza to tylko, że zakaz eutanazji jest jawną i ewidentną dyskryminacją osób niepełnosprawnych, które nie mają sił i możliwości, aby tego dokonać. Zakaz eutanazji oznacza tylko i wyłącznie większe prawa dla osób zdrowych i mniejsze dla chorych. Wprowadza niesprawiedliwą nierówność i ja będę się temu sprzeciwiał.

Oczywiście eutanazja powinna być dokonana tylko wtedy, kiedy jest to dobrowolna, świadoma i przemyślana decyzja takiej osoby. Nie może tu być mowy o jakimkolwiek nacisku czy wręcz przymusie wywieranym na taką osobę (np. ze strony tych, którzy mają zobowiązanie ją utrzymywać).

Jeśli chodzi o moje osobiste podejście, to ciężko powiedzieć - jakbym znalazł się w jakiejś totalnie dramatycznej i beznadziejnej sytuacji, to może i zastanawiałbym się nad poddaniem takiemu zabiegowi. Ale na chwilę obecną to takie dywagacje raczej nie mają sensu, bo nikt z nas nie wie, jakby się zachował w takim przypadku. Na pewno najstraszniejsze są choroby neurodegeneracyjne, w których człowiek z czasem traci swoją świadomość, osobowość i przestaje być sobą - w takim przypadku eutanazja jest chyba najbardziej uzasadniona.
Aha i przeciwnikom eutanazji przypominam, że wiele rannych zwierząt, które nie mają szansy dłuższego przeżycia, po prostu się usypia, aby dłużej nie cierpiały. Skoro miłośnik zwierząt może się zdecydować na coś takiego wobec swojego pupila i nie ma w tym nic złego, to w przypadku człowieka tym bardziej nie powinno się skazywać go na życie w męce do bliskiego kresu swoich sił.

PostNapisane: 12 lip 2010, 12:50 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Zosia
Myślę że cierpienie jest darem. Nikt nie ma prawa decydować czy je przerwać ,czy może nie. Tylko Bóg ma prawo do tej decyzji. On wie co jest dobre dla każdego z nas. Jeśli daje cierpienie to też wie dlaczego. My patrzymy na to co zewnętrzne a On widzi to co wewnątrz i dlatego wie lepiej.

PostNapisane: 12 lip 2010, 15:31 
Pisarz
Pisarz

Zosieńka napisał(a):
cierpienie jest darem.

Ja podziękuję za taki dar i chętnie Ci go odstąpię... Z całym szacunkiem- ale nie sądzę, aby Bóg ingerował w sprawy ziemskie na tyle, aby jednym sprawiać ból, a innym szczęście... Moim zdaniem WSZYSTKO, co nas otacza, czy spotyka, jest pewnego rodzaju związkiem przyczynowo- skutkowym i sami niejako decydujemy, jakie będziemy mieć życie. Oczywiście nie zawsze mamy wpływ na to co się z nami, czy wokół nas dzieje- są jeszcze uwarunkowania ( czynniki ) zewnętrzne, które są od nas nie zawsze zależne... W każdym razie, Boga bym w sprawy ziemskie nie mieszała i nie zwalała na Niego winę za nasze nieudacznictwo, ułomności, wady, czy wreszcie za cierpienie...

PostNapisane: 12 lip 2010, 22:02 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ewa161op034 napisał(a):

Ja podziękuję za taki dar i chętnie Ci go odstąpię... Z całym szacunkiem- ale nie sądzę, aby Bóg ingerował w sprawy ziemskie na tyle, aby jednym sprawiać ból, a innym szczęście... Moim zdaniem WSZYSTKO, co nas otacza, czy spotyka, jest pewnego rodzaju związkiem przyczynowo- skutkowym i sami niejako decydujemy, jakie będziemy mieć życie. Oczywiście nie zawsze mamy wpływ na to co się z nami, czy wokół nas dzieje- są jeszcze uwarunkowania ( czynniki ) zewnętrzne, które są od nas nie zawsze zależne... W każdym razie, Boga bym w sprawy ziemskie nie mieszała i nie zwalała na Niego winę za nasze nieudacznictwo, ułomności, wady, czy wreszcie za cierpienie...

Mam podobne zdanie na ten temat, aczkolwiek cierpienie czasem ma sens i odgrywa pozytywną rolę w naszym życiu. Ale tylko czasem.

PostNapisane: 13 lip 2010, 08:55 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Jeśli miałabym być całkowicie unieruchomiona i zależna od rodziny lub opiekunów,to wolałabym umrzeć.Jednak podziwiam osoby, które znajdują się w takim stanie i potrafią cieszyć się życiem.

PostNapisane: 17 lip 2010, 13:04 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: R
Jestem za eutanazji kiedy Wiadomo że pacjent jest już umierający a bardzo cierpi.

Po co ma się zwijać z bólu i czekać na śmierć tydzień.

Kiedy już się męczy i ma problemy z oddychaniem i myśli tylko o bólu.

W innym przypadku nie zgadzam się na eutanazję.

http://www.biseksualisty-geja.blog.onet.pl/

PostNapisane: 29 lip 2010, 15:56 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Zosia
Ja nie winię Boga za cierpienie.A świat o którym piszesz czyli taki, którym Bóg się za dużo nie interesuje szczerze mówiąc mnie przeraża. Wolę mieć w Bogu przyjaciela niż biernego obserwatora. A to, że cierpienie jest darem to prawda (czy Ci się to podoba czy nie) i nie ja na to wpadłam tylko wielcy święci. Jest to jednak dar trudny do przyjęcia i czasami tego nie potrafimy. I właśnie to że się buntujemy sprawia że cierpimy jeszcze bardziej. Cierpienie przyjęte z miłością staje się lżejsze.

PostNapisane: 29 lip 2010, 16:16 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Przepraszam nie chce ranić uczuć religijnych, ale do mnie to nie przemawia i są to bzdury. To moje zdanie.

Rasistów
Ludzi znęcających się nad zwierzętami (firmy testujące i nie na zwierzętach http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=403287 )

PostNapisane: 29 lip 2010, 16:39 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: R
Popieram Dzetsi jeżeli ktoś bardzo mocno cierpi i wiadomo umrze że to poco to przedłużać?

http://www.biseksualisty-geja.blog.onet.pl/

PostNapisane: 29 lip 2010, 16:52 
Pisarz
Pisarz

DZASTI

Pierwszy raz się z Tobą zgadzam.

Zosieńka napisał(a):
Wolę mieć w Bogu przyjaciela niż biernego obserwatora.

Totalna bzdura...

Zosieńka napisał(a):
A to, że cierpienie jest darem to prawda (czy Ci się to podoba czy nie) i nie ja na to wpadłam tylko wielcy święci.

Podaruję Ci swoje cierpienie- proszę, weź sobie! Weź na siebie cierpienia wszystkich, a może zostaniesz świętą (...)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 185 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1