Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Czy jesteś za eutanazją?
Tak 54%  54%  [ 44 ]
Nie 34%  34%  [ 28 ]
Nie mam zdania 12%  12%  [ 10 ]
Liczba głosów : 82

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lip 2009, 09:21 
Mile widziany
Mile widziany

Ja niczego takiego nie podkreślam więc zmień kwantyfikator.

PostNapisane: 17 paź 2009, 20:39 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Ja uważam, że człowiek jest panem własnego życia i to on sam winien być władny decydować i samostanowić o sobie, swoim życiu i śmierci, jeśli jest w pełni świadom swoich decyzji, a tym samym w pełni władz umysłowych...

Zauważmy, że nie dla wszystkich " Bóg hojnym dawcą jest życia "... Nie każdy jest wierzący i daną doktrynę uważa za wyznacznik i drogowskaz moralny. Wielu ma swoje indywidualne pojęcie dobra i zła- ogólnie moralności. Więc, aby nie przekraczać pewnych granic moralnych i nie wypaczać ogólnie rozumianej i akceptowanej moralności, stworzono prawo, które należy przestrzegać.

Moim zdaniem, w sprawie eutanazji powinno się dać ludziom wolną rękę. To powinna być decyzja zgodna z sumieniem danego człowieka, jak również zgodna z normami moralnymi, jakimi się kieruje.

Nie dla każdego wyznacznikiem jest Biblia i 10 przykazań- i to należy USZANOWAĆ!

PostNapisane: 20 paź 2009, 16:16 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

jestem jak najbardziej ZA

PostNapisane: 21 lis 2009, 21:30 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Każdy powinien mieć możliwość wyboru, jestem za eutanazją!

PostNapisane: 18 sty 2010, 00:04 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
Uważam, że człowiek ma prawo sam decydować o swoim losie i życiu i nikt nie może mu tego zabronić.
Poza tym myślę, że wbrew pozorom eutanazja jest humanitarna. Jeśli ktoś nie chce żyć i się męczy (cierpi) to nie powinniśmy mu utrudniać pożegnania się z tym światem
Myślę, że ci najbardziej gorliwi wierzący gdyby sami byli dotknięci jakąś ciężką chorobą to błagali by o śmierć.
Czasami szybka śmierć to mniejsze zło niż życie kolejnych 20-30 lat w męczarniach, gdzie leki przeciwbólowe nie wystarczają, a postęp medycyny zbyt wolny (do tej pory nie ma leków na wiele chorób).

PostNapisane: 18 sty 2010, 19:58 
Pisarz
Pisarz

Aga 64 napisał(a):
Myślę, że ci najbardziej gorliwi wierzący gdyby sami byli dotknięci jakąś ciężką chorobą to błagali by o śmierć.

Dokładnie, tak jak mówisz...

PostNapisane: 19 sty 2010, 23:23 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: krzysiek
Cóż za cudowne jasnowidztwo -- ''gdyby wierzący byli dotknieci ciężką chorobą'' --- akurat jestem po lekturze materiałów medycznych i innych opracowań ,ktore przeczą temu zdaniu ---wiekszość chorych terminalnie żada eutanazji na skutek nie zdiagnozowanej depresji bądz braku zainteresowania najbliższej rodziny , tudzież bycia ciężarem dla niej , a gdy zostaja objęci fachową opieką ,, zmieiaja zdanie .

Jestem za eutanazją !!! każdy ma prawo tak twierdzić tylko co zrobić z tymi 900 przypadkami eutanazji BEZ zgody chorego które mialy miejsce w Holandii w 1995 roku ?

'' nie dla każdego jest wyznacznikiem Biblia i 10 przykazań '' to może Koran ? , albo Tora? ---- czyli ani jedno ani drugie ani trzecie ---- hmm czyli ''Wyjście ostateczne ''' dr Kevorkiana....

PostNapisane: 20 sty 2010, 11:00 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Tora o ile mnie pamięć nie myli zezwala na autanazję, a nawet na samobójstwo. Zobacz, co pod koniec życia zrobił ze sobą król Saul, o ile też pamięć mnie nie myli bez wielkich ceregieli, spokojnie, odłączono Ariela Sharona od aparatury kiedy lekarze powiedzieli, że leczenie nie ma już większego sensu, bo człowiek na pewno ich zdaniem się nie wybudzi, a był przecież premierem i weteranem wojennym.

900 przypadków eutanazji bez zgody pacjenta można starać się ominąć w dość prosty sposób, można wprowadzić "testament woli" czyli po ludzki, że ja mam prawo napisać co zrobić ze mną wtedy gdy będę w takim, a takim stanie zdrowia.

PostNapisane: 20 sty 2010, 22:16 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
alamagordo napisał(a):
wiekszość chorych terminalnie żada eutanazji na skutek nie zdiagnozowanej depresji bądz braku zainteresowania najbliższej rodziny , tudzież bycia ciężarem dla niej , a gdy zostaja objęci fachową opieką ,, zmieiaja zdanie .

Eutanazja tak, ale rzecz jasna: OGRANICZONA. Musi być spełniony szereg warunków, aby cała eutanazja przebiegała w porządku. Nie może być tak, że ktoś cierpi na depresję i w rozpaczy udaje się po ten ostatni zastrzyk... Takie rzeczy się leczy.
Wiadome jest, że najpierw należy użyć wszelkich prób wyleczenia pacjenta. Operacje, chemioterapia... eutanazja to tylko ostateczność. Smutna ostateczność. A poza tym nie powinno się decydować za kogoś w tej sprawie. Jak ktoś nie chce poddać się eutanazji z takich czy innych powodów, to uszanujmy jego wolę. Ale wara lekarzom i rodzinie, gdyby chcieli nawet i z litości lub miłości uśmiercić tego, kto żyć chce!!!

.

PostNapisane: 20 sty 2010, 22:34 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: krzysiek
Cieszę sie Ago 64 że podzielasz moje zdanie i dziekuję za treściwy komentarz , czy uzypelnienie w tym temacie.

PostNapisane: 24 sty 2010, 23:19 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Miya
Jestem jak najbardziej za eutanazją... Ale tylko wtedy kiedy pacjent na prawdę sam jej chce... Uważam że sami powinniśmy decydować o naszym życiu i jeśli na prawdę ktoś tego chce bo uważa że będzie dla niego tak lepiej, to powinien mieć do tego prawo.

PostNapisane: 25 sty 2010, 11:32 
Pisarz
Pisarz

Miya

[...] Moim zdaniem, masz słuszność i popieram Cię w stu procentach! Każdy ma prawo żyć i umierać, jak chce... i kiedy chce!- Oczywiście świadomie.

Ostatnio edytowano 25 sty 2010, 13:22 przez LC, łącznie edytowano 2 razy
usunięto część posta

PostNapisane: 25 sty 2010, 12:42 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Jeśli chodzi o eutanazję to już chyba pisałam jestem za. Jak człek cierpi i jest śmiertelnie chory.

PostNapisane: 25 sty 2010, 13:35 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Połączyłam posty, ponieważ na forum już kiedyś był temat o eutanazji. Można sobie teraz poczytać, a lektura ciekawa. Przeniosłam też do działu kontrowersyjnego, bo takowa jest "Eutanazja"
Owocnych dyskusji :)

PostNapisane: 25 sty 2010, 13:44 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Joasia
DZASTI napisał(a):
Jeśli chodzi o eutanazję to już chyba pisałam jestem za. Jak człek cierpi i jest śmiertelnie chory.

Popieram!!!

Dać dużo ciepła umie i każdy ból zrozumie.
A gdy przestaje dla nas bić tak trudno dalej
żyć...
Kocham Cię Mamo!!!!!!!!!!!!!!

PostNapisane: 25 sty 2010, 23:16 
Dobry duch
Dobry duch

Nie rozumiem tylu ludzi którzy sie temu sprzeciwiają.. Chociaż gdyby oni sami byli w takim bólu i cierpieniu to sami by o śmierć prosili... Ludzie proszą o śmierć przy jakimś bólu (nie raz spotykałam się z ludźmi którzy przy bólu zęba o to prosili żeby ich zabić i dobić :D!) ale jeśli człowiek chce powinien mieć do tego prawo. To jego życie i cały czas mu mówili że żyje się swoim życiem i ma sie tylko je jedno więc ma prawo o nim sam decydować...

PostNapisane: 26 sty 2010, 20:38 
Junior Admin
Junior Admin

Miya napisał(a):
Ludzie proszą o śmierć przy jakimś bólu (nie raz spotykałam się z ludźmi którzy przy bólu zęba o to prosili żeby ich zabić i dobić !) ale jeśli człowiek chce powinien mieć do tego prawo.

O Matko. To się teraz wystraszyłam. Jeżeli ktoś posłucha większości (a większość jest tutaj za eutanazją) to niewiele życia mi zostało. Co miesiąc (a dokładnie co 28 dni) powtarzam, żeby mnie ktoś dobił. No to się doigrałam :o

PostNapisane: 26 sty 2010, 20:55 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
Trzeba ważyć słowa, poza tym dlatego nie ufam kobietom, krwawi takie nawet do tygodnia bez przerwy i żyje...? :)

PostNapisane: 26 sty 2010, 22:06 
Dobry duch
Dobry duch

Greg_Zorba napisał(a):
krwawi takie nawet do tygodnia bez przerwy i żyje...? :)

hahahaha fajnie ująłeś :D!

PostNapisane: 27 sty 2010, 11:23 
Junior Admin
Junior Admin

Greg_Zorba napisał(a):
Trzeba ważyć słowa, poza tym dlatego nie ufam kobietom, krwawi takie nawet do tygodnia bez przerwy i żyje...? :)
Miesiączka kolego, to złuszczanie się śluzówki macicy, i ma się to nijak do krawienia, o którym ty piszesz :D
Miya napisał(a):
Nie rozumiem tylu ludzi którzy sie temu sprzeciwiają..

Bo to dosyć kontrowersyjny temat jest, i chyba nigdy nie będzie w nim zgody. Jeżeli chodzi o eutanazję, ja już się wielokrotnie wypowiadałam, moje zdanie, co do tego się nie zmieniło, więc można je przeczytać raz jeszcze...
LC napisał(a):
To jest temat, w którym nigdy nie będzie zgodności.

Możemy pójść torem myślenia, że to Bóg dał nam życie i to Bóg nam ma prawo je odebrać, Ok. Tylko, ze człowiek wraz z postepem, nauczył się negować to, co Bóg sobie założył.
W przypadku uratowania komuś życia, możemy powiedziec, widzicie, to Bóg tak chciał i tak w koło Macieju. Tylko co w przypadku, gdy ktoś jest niewierzący, ale wierzy w swój realny koszmar, koszmar bólu, niekończącej się gehenny, gdy jest uzależniony od innych, gdy nie może nic, tylko leżeć.
Hmm. Jedno wiem.
O eutanazji nie możemy decydowac My. Może to zrobić bezpośrednio zainteresowana osoba. Zanim taka decyzję chory podejmie, musi ona być podparta szeregiem badań przeprowadzonych przez lekarzy, i diagnoza musi być jedna, żadnych szans na wyleczenie i ogromne cierpienie pacjenta.
To nie jest eliminacja zbędnego obciążenia. To musi być świadoma decyzja chorego. Jeżeli pacjent sam funkcjonuje, lecz nie rozpoznaje nikogo, nie może zostać poddany eutanazji, gdyz to będzie nic innego, jak zabójstwo.

Moge mówić za siebie. Wiem jedno. Dla mnie zycie za wszelką cenę jest nie do przyjęcia. Gdybym była roslinką podłączoną do maszyn, które utrzymywalyby mnie przy zyciu, wolałabym "nie być" Zycie to nie tylko oddychanie, nie tylko krążenie krwi w moim ciele. Życie to, coś więcej, to co moge zrobic dla innych, to co mogę zrobić dla siebie, to, że mogę cokolwiek zrobić(np. oddanie zdrowych organow po mojej śmierci, które by sie nadały i uratowały zycie komuś jeszcze). Można by powiedziec, że dopoki zyję daje swoją obecność, jestem namacalna, można na mnie patrzeć, ale nie będzie to egozimem ze strony moich bliskich, którzy za wszeka cene chcieliby mnie utrzymac przy życiu, bo najtrudniej jest tym, którzy zostają?

Sama ze soba sie kłócę. Bo łatwo sie mówi, tudzież pisze, gdy nie spotyka nas to w sposób bezpośedni, tylko mówimy o eutanazji w aspekcie etycznym, gdyby chodziło o bliską mi osobę, która chciała by zakończyć swój zywot, była by nieuleczalnie chora, bardzo by cierpiała i prosiła by o to, ciężko by mi było, lecz idąc przykładem mojej babci, która cierpiała bardzo pod koniec swojego życia, uszanowałabym jej zdanie, gdyby chciała eutanazji. Było by mi bardzo ciężko i odezwałby sie pewnie wtedy we mnie ten wczesniej pisany egozim.
Dla mnie:
Śmierć ma Sens i Ma Sens Życie...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]