Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lip 2011, 14:44 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Marek
Witam wszystkich serdecznie !

Mam na imię Marek i bardzo przydałaby mi się Państwa pomoc. Wraz z paroma kolegami ze studiów w ramach praktyk studenckich tworzymy e-informacyjny portal dla osób niepełnosprawnych. Portal ten będzie wyjątkowy ponieważ będzie on umożliwiał nawigację po wszystkich jego stronach za pomocą komend głosowych.

Mówiąc pomoc mam na myśli odpowiedź na jedno krótkie pytanie. Mianowicie potrzebuję informacji na temat tego jakich instytucji, miejsc, rzeczy osoby niepełnosprawne najczęściej szukają w sieci ?

Informacje te są mi bardzo potrzebne ponieważ główną część portalu stanowić będzie wyszukiwarka która będzie
zawierać dane na temat wszystkich rzeczy, miejsc które są ważne, przydatne dla osób niepełnosprawnych. Aby móc sterować wyszukiwarką za pomocą komend głosowych będziemy potrzebowali dokładnie określonych kategorii wyszukiwania stąd też moje pytanie.

Z góry dziękuje Państwu za wszelką pomoc, oraz zachęcam do żywej dyskusji w tym temacie ponieważ niewielkim nakładem pracy mogą się Państwo przyczynić do powstania portalu który w przyszłości może pomóc wielu ludziom

PostNapisane: 23 lip 2011, 20:37 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Nie da się jednoznacznie odp na to pyt to jest tak ile osób tyle zainteresowań tak jak u "zdrowych" mnie interesują np co się będzie działo w kulturze, gdzie i czy można tam wejść lub wjechać wózkiem, (koncerty itd.)

o jakim profilu myślicie tworząc ten portal? jaka tematyka?

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 24 lip 2011, 14:07 
Dobry duch
Dobry duch

Ogólnie portal ma spełniać rolę informacyjną, i samemu wpadliśmy na najbardziej oczywiste pomysły takie jak zamieszczenie w wyszukiwarce kategorii typu sklep z sprzętem rehabilitacyjnym, apteki, restauracje dostosowane do osób niepełnosprawnych ale chcielibyśmy by możliwych kategorii wyszukiwania było jak najwięcej stąd też pytanie o to jakich informacji szukają w internecie osoby niepełnosprawne. Być może powinienem uściślić trochę to pytanie i od razu napisać że interesują mnie bardziej rzeczy które mogą się przydać wszystkim niepełnosprawnym a nie zainteresowania/hobby konkretnych osób.

PostNapisane: 24 lip 2011, 17:18 
Pisarz
Pisarz

Nie ma praktycznie w necie wyszukiwarki wszystkich ogłoszeń o pracę dla ON z różnych portali. Jest to tym bardziej ważne, że strony się zmieniają (np. sprawniwpracy.pl już nie działa, bo pfron skończył projekt) i trzeba ciągle szukać nowych stron z pracą dla ON w necie.
Nie wiem, jak to ująć, ale może pewnych ułatwień, nowych szans, nowych projektów, które pomagają w codziennym życiu, np. w Warszawie będzie mieszkanie chronione, w którym mieście jest hostel dla ON, itd. Poza tym zmian w prawie, np. to, że zmieniło się w sprawie świadczenia opiekuńczego.

PostNapisane: 24 lip 2011, 18:44 
Pisarz
Pisarz

Socr4tes napisał(a):
Ogólnie portal ma spełniać rolę informacyjną, i samemu wpadliśmy na najbardziej oczywiste pomysły takie jak zamieszczenie w wyszukiwarce kategorii typu sklep z sprzętem rehabilitacyjnym, apteki, restauracje dostosowane do osób niepełnosprawnych.... Być może powinienem uściślić trochę to pytanie i od razu napisać że interesują mnie bardziej rzeczy które mogą się przydać wszystkim niepełnosprawnym a nie zainteresowania/hobby konkretnych osób.

Skoro już się zrozumieliśmy to na pewno moim zdaniem byłoby dobrze informować o wydarzeniach skierowanych do osób niepełnosprawnych przez różne organizacje. informacje o fundacjach itd

p tym czy np są połączenia pkp gdzie można wsiąść wózkiem. to takie luźne pomusły ale wiem że komunikacja stanowi wielki problem dla bardzo wielu.

na pewno jakaś baza ośrodków rehabilitacyjnych gdzie obywają się turnusy też takich mniejszych punktów fizjoterapii gdzie albo się dojeżdża, albo rehabilitanci dojeżdżają do domu pacjenta

Na pewno PRACA - tak jak pisze Judyta

PostNapisane: 24 lip 2011, 20:16 
Dobry duch
Dobry duch

Bardzo dziękuje za te podpowiedzi i liczę na dalsze pomysły :)

PostNapisane: 25 lip 2011, 11:58 
Moderator
Moderator

Czego szukają niepełnosprawni - głównie o :

-Ulgach na PKS I PKP
-Zatrudnianiu ON i ulgach dla pracodawcy jak i pracownika- ( http://www.niepelnosprawni.gov.pl/zatru ... lnosprawn/ )
-Rehabilitacji społecznej czyli gdzie można starać się o sprzęt typu wózek, kule,..., skąd wziąść dofinansowania,.. itp
-Turnusach jak to jest z dopłata, gdzie wyjechać, ... itp
- likwidacji barier w mieszkaniach, domach

I reszta o swoim hobby , które jest różne :).

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 25 lip 2011, 23:23 
Pisarz
Pisarz

Przychodzi mi jeszcze na myśl coś o edukacji podstawowej i dalszej, potem o uczelniach wyższych czy są przyjazne dla niepełnosprawnych i które (może to zachęci osoby niepełnosprawne do podjęcia dalszej edukacji) - a wydaje mi się, że o takie informacje jest wciąż trudno

Jakieś informacje z dziedziny prawa dotyczące osób niepełnosprawnych (prawo pracy, ulgi itd)

.......

PostNapisane: 27 lip 2011, 22:58 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Na pewno kategoriami będą
Uczelnie
samorządy
komunikacja miejska
lokalne centra pomocy

Aby ułatwić opracowywanie listy kategorii, znalazłem coś, na czym mógłbyś się wzorować.
http://www.ivona.com/iwr/lista.htm
Mam nadzieję, że coś pomoże :D

PostNapisane: 28 lip 2011, 09:05 
Pisarz
Pisarz

Marcin87 napisał(a):
Na pewno kategoriami będą
Uczelnie
samorządy
komunikacja miejska
lokalne centra pomocy

Dokładnie.

To pewnie zbyt ambitne, ale może udałoby się nawiązać współpracę z psychologiem, lub coś takiego, często portale różne mają patronat i pomoc ekspertów, a o dobrych specjalistów w tek dziedzinie trudno raczej - jeśli nie to chociaż jakieś artykuły mogłyby się pojawiać. Moim zdaniem na pewno jakieś informacje dot. doradztwa zawodowego.

PostNapisane: 29 mar 2012, 00:09 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Iwona
Swojego czasu bardzo dużo czasu poświeciłam na poszukiwanie fundacji szkolących PSY ASYSTUJĄCE
dla ON z różnymi schorzeniami. Poczawszy od niewidomych, niedosłyszących, chorych na EPI, czy na cukrzycę. Fundacje zajmujące się poszczególnymi schorzeniami dosyć często nie miały pojęcia o istnieniu czegoś takiego jak PIES w roli opiekuna ON. Zauważyłam wówczas, że o ile fundacje nie posiadają odpowiedniej w tym temacie widzy - o tyle osoba niepełnosprawna powinna wiedzieć jak najwięcej o swojej chorobie i przysługujących jej uprawnieniach i prawach. Zbiór zarówno praw jak i przywilejów różni się w zależności od posiadanego stopnia niepełnosprawności. Więc wyszukiwanie tego zabiera mnóstwo czasu. Na dodatek czesto zmieniające się przepisy nie ułatwiają a wręcz utrudniają wyszukanie odpowiednich stron, gdyż wcześniejsze wersje dosyć często nie sa aktualizowane na bierząco.
Jedna strona która zawierałaby te wszystkie informacje stałaby się najcześciej odwiedzaną stroną przez osoby niepełnosprawne. Na pewno najbardziej przydatną stroną jaką polecam jest
http://www.niepelnosprawni.gov.pl
Znajdują się tam wszystkie lub prawie wszystkie informacje potrzebne dla nas.

PostNapisane: 29 mar 2012, 13:41 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
A ja myślę, że jeszcze : projekty skierowane do on, konkursy, kursy darmowe i nie tylko...

PostNapisane: 16 kwi 2012, 23:00 
Dobry duch
Dobry duch

Sex, drugs and rock'n'roll, a co myślałeś?

Gonna make you burn, gonna make you sting.
Hey, hey, baby, when you walk that way,
Watch your honey drip, can't keep away.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]