Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lip 2010, 23:43 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Przemek
Witam. Zacznę od tego że nazywam sie Przemek i pisze w sprawie mojego taty. Mój tata od killkunastu lat jest osobą niepełnosprawną (sparaliżowany od pasa w dół). Mimo to że nie ma czucia w nogach to od jakiegoś czasu odczuwa ból w nogach. Wiem że to może dla niektórych wyda się dziwne, ale na prawdę tak jest. Tata opisuje ten ból tak jakby piekły go strasznie nogi. Na początku ból ten był mały i do wytrzymania. ale teraz nasilił sie do tego stopnia że tato czasem nie może spać po nocach. Proszę was o pomoc, być może ktoś z was słyszał o takiej sytuacji i może wie czy coś z tym da się zrobić. Bardzo będę wdzięczny za każdą pomoc,poradę lub link do jakiejś strony. Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi. Z szacunkiem Przemek

PostNapisane: 9 lip 2010, 00:12 
Pisarz
Pisarz

lankas , rozumiem ,że szukasz pomocy ale jestem przekonana ,że nie ma co zwlekać z wizytą ojca u lekarza. Tylko tam uzyska fachową pomoc .

*[you]* Jak miło, że jesteś :)

PostNapisane: 9 lip 2010, 13:39 
Dobry duch
Dobry duch

Hej dzięki za radę. Może powinienem napisać że już byliśmy z tym u lekarza, tylko że on powiedział że tak musi być. Trochę to dziwne że lekarz tak powiedział nie próbując nic na to zaradzić. Dlatego napisałem na forum z prośbą o pomoc, bo może ktoś się z tym spotkał i dało coś się z tym zrobić. Ale i tak jestem wdzięczny że choć jedna osoba odpowiedziała na mój post. Dzięki za zainteresowanie i pozdrawiam, życząc dużo zdrowia. Przemek

PostNapisane: 9 lip 2010, 13:40 
Moderator
Moderator

Znalazłam takie coś :

"Ból
Osoby sparaliżowane często cierpią na tzw. ból neurogenny, który jest rezultatem uszkodzenia nerwów w rdzeniu kręgowym. Dla takich osób ból, lub intensywne pieczenie, lub uczucie szczypania jest wręcz nieprzemijające z powodu przewrażliwienia w niektórych częściach ciała. Niektórzy cierpią na bóle spowodowane zakwasami w mięśniach, tak jak ból ramion po przećwiczeniu, po zbyt długiej drodze pokonanej na wózku poruszanym za pomocą mięsni rąk, lub mięśni zmęczonych przesiadaniem się z wózka do łóżka, czy tego podobne. Terapia bólu chronicznego może polegać na podawaniu leków, akupunkturze, elektrycznych stymulacjach rdzenia lub mózgu lub na leczeniu operacyjnym. "

z: http://www.dorota-buclaw.pl/tetraplegia.php

PostNapisane: 9 lip 2010, 17:08 
Pisarz
Pisarz

Też mi się skojarzyło,że to od kręgosłupa.Ja mam takie pieczenie w dłoniach.Pomaga mi krioterapia skierowana na dłonie,wirówki wodne,laser na kręgi szyjne .Może więc takie zabiegi skierować na dolne partie kręgosłupa (oprócz krioterapii,bo mógłby przeziębić nerki).

PostNapisane: 9 lip 2010, 23:39 
Dobry duch
Dobry duch

Jesteście wielcy, dziękuję wam za pomoc. Poczytam o tym co napisaliście i spróbujemy wszystkiego co mogłoby temu zaradzić. Dzięki za pomoc, daliście nam nadzieję. Będę was chwalił po wszystkich odpustach :-D a jak coś już się uda to poinformuje was o rezultatach. 3majcie się. Pozdrawiam i dziękuje też w imieniu mojego taty.

PostNapisane: 10 lip 2010, 12:46 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
Nam będzie miło, jak będzie tu, do nas wpadał :)

PostNapisane: 11 lip 2010, 01:54 
Dobry duch
Dobry duch

Hej. Tato by wpadał, tylko że jest na bakier z komputerem :-D Dlatego ja za niego wszystko piszę . Kazał wam podziękować za zainteresowanie i pozdrawia. 3majcie się

PostNapisane: 11 lip 2010, 13:57 
Pisarz
Pisarz

Witajcie. Nie jestem lekarzem , a może powraca czucie w nogach.Bardzo przepraszam o ile zachowałem się nie stosownie . Pozdrawiam.

---- Dodano 11 lipca 2010, 15:15 ----

Witajcie.Piszę jeszcze raz.Taki ból może jest spowodowany krążeniem .Zyła zwężona gdynapotka na opór to tak piecze.Może zastosować ręczny masaż w bolących miejscach ipoćwiczyć tą noge. Dziwi mnie że lekarz nic nie pomógł.Pozdrawiam

PostNapisane: 7 wrz 2010, 09:53 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Magda
Witam
Wiem że trochę późno, ale może coś jeszcze rozjaśnię.

Nie wiem z jakiego powodu Twój Tata został sparaliżowany ale jest jeszcze kulka wyjaśnień. Na początek warto by zrobić krzywą cukru (cukrzyca powoduje degeneracje nerwów co prawda głównie w kończynach ale zawsze są pewne wyjątki).

Następnie warto udać się do neurologa ale takiego który ma pojęcie o rehabilitacji ( bo w brew pozorom w dzisiejszym świecie niektórzy lekarze nadal uważają rehabilitację za "praktyki woodo"). W przypadku terapii p.ból warto zastosować terapię TENS. Jest to bardzo bezpieczna terapia p.bólowa, którą można stosować w domu po zakupie specjalnego aparatu, ale uwaga! warto dogadać się z fizjoterapeutą żeby pokazał jak i na co należy zwracać uwagę przy tego rodzaju terapii (myślę tu o ułożeniu elektrod, sposobie ich mocowani i zachowaniu należytej higieny i ostrożności). Oczywiście pomocny może być jeszcze laser, masaż wirowy i ozonoterapia. Oczywiście lekarz po obejrzeniu Taty może zalecić bardziej odpowiednie dla niego zabiegi.

Kolejną możliwością jest konsultacja z osobami po amputacjach i dowiedzenie się w jaki sposób radzą sobie z bólami fantomowymi (oprócz rehabilitacji). Z doświadczenia moich pacjentów wiem, że często są to bardzo dziwne metody ale nie zaszkodzi spróbować. Bo co nam nie zaszkodzi może pomóc.

Powodzenia i dajcie znać jak efekty
Magda

Strefa czasowa: UTC + 1