Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 kwi 2011, 19:02 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Krzysztof
Tutaj przeniosłam dyskusje z wątku: przygotowuje-program-o-nastolatkach-ktore-sa-kalekami-t6714.html Zmieniłam też temat jak coś się nie podoba proszę PW Bez obrazy Gosiiia6, ale słowo kaleka(mi) w moim odczuciu jest co najmniej zbyteczne. Można go zastąpić bardziej subtelnym.

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 15:35 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 2 razy
Zmiana tematu

PostNapisane: 8 kwi 2011, 20:46 
Pisarz
Pisarz

Bez obrazy Gosiiia6, ale słowo kaleka(mi) w moim odczuciu jest co najmniej zbyteczne. Można go zastąpić bardziej subtelnym.

Mam to samo odczucie :glupek: :idea:

*[you]* Jak miło, że jesteś :)

PostNapisane: 8 kwi 2011, 21:04 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ja tam osobiście nie mam nic przeciwko temu słowu (kaleka) i nie uważam, aby mnie w jakikolwiek sposób obrażało. Jednak wydaje mi się, że dziennikarz zajmujący się tematyką osób niepełnosprawnych powinien jednak mieć na tyle rozeznania i wyczucia, aby wiedzieć, jakie określenia uchodzą za właściwe, a jakie nie.

PostNapisane: 8 kwi 2011, 23:05 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Nie ma w tym nic złego. To stare polskie słowo. Tylko teraz taka moda na wybielanie języka i zastępowanie starych określeń nowymi. Ja nie czuje się obrażony. Tyle że niepotrzebnie autorka użyła dwóch słów, które znaczą jedno i to samo.

PostNapisane: 9 kwi 2011, 00:22 
Moderator
Moderator

A ja jakoś nie czuję się dobrze z użyciem słowa kaleka. Uważam oczywiście tak samo jak Mateo, że
Mateo napisał(a):
... dziennikarz zajmujący się tematyką osób niepełnosprawnych powinien jednak mieć na tyle rozeznania i wyczucia, aby wiedzieć, jakie określenia uchodzą za właściwe, a jakie nie.
Dodam, że gdybym była wiekowo odpowiednia do tej rozmowy, mimo to jakoś nie czułabym się zachęcona do zgody na nią właśnie poprzez moim zdaniem niewłaściwe użycie słów... :)

PostNapisane: 9 kwi 2011, 09:37 
Pisarz
Pisarz

Imię: Mariola
Według mnie słowo kaleka jest także co najmniej obraźliwe :(

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 15:44 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 9 kwi 2011, 10:45 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Obraźliwe to raczej nie, ale nietaktowne i owszem.

PostNapisane: 9 kwi 2011, 10:46 
Pisarz
Pisarz

Obraźliwe i nietaktowne. :oops:

PostNapisane: 9 kwi 2011, 10:48 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
Ja bym poczuł się obrażony, jest tyle słów zastępczych, że kaleka to - ostateczność.

PostNapisane: 9 kwi 2011, 10:53 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Już chyba doszło do dziewczyny, że Wam to nie pasuje... Jeśli jeszcze tu zagląda, więc chyba można przestać psy wieszać. Każdy będzie pisał czy mu to pasuje czy nie?

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 15:48 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 9 kwi 2011, 11:57 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Hmm... Uważacie, że słowo "kaleka" jest obraźliwe? A "niepełnosprawny" - zapewne nie... Tymczasem PWN (a więc wiarygodne źródło) podaje:
Cytuj:
kaleka - inwalida, ułomny, człowiek ze względu na cechy fizyczne niepełnosprawny.
Jest to zatem człowiek dotknięty kalectwem, czyli
Cytuj:
niedorozwojem, brakiem lub nieodwracalnym uszkodzeniem narządu albo części ciała i związanym z tym ograniczeniem sprawności fizycznej.
Czy rzeczywiście uważacie, że zastępowanie od lat 90. XX w. słowa "kalectwo" terminem "niepełnosprawność" jest uzasadnione? Dlaczego niby "niepełnosprawność" jest Waszym zdaniem lepsza od "kalectwa"? Przecież (jak już kiedyś pisałem) w słowie "niepełnosprawny" kryje się także pojęcie "niepełnowartościowy", bowiem wszyscy "pełnowartościowi", są przecież "pełnosprawni". Podobnie jest np. z owocami: czy np. obite jabłko jest "pełnosprawne", a co za tym idzie - "pełnowartościowe"? Słowem, uważam, że oburzacie się niepotrzebnie, zwłaszcza, że nikt nie zamierza z Was (tzn. z nas) szydzić czy naśmiewać się (nie temu ma służyć program telewizyjny, do udziału w którym zachęca Was (nas!) Gosiiia6. Tak samo bowiem można szydzić z kalek, jak i z niepełnosprawnych czy inwalidów. Co więcej, szydzić można z każdego człowieka, nawet z geniusza, ale szyderstwo świadczy o szydercy, a nie o jego ofierze...

PostNapisane: 9 kwi 2011, 12:08 
Moderator
Moderator

Ja tam jestem bardziej od pnia głucha kaleka ;)

PostNapisane: 9 kwi 2011, 14:06 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Jacek, masz całkowitą rację. To trochę tak jak z czarnoskórymi i Romami. Przecież nazwy "murzyn" i "cygan" też nie są obraźliwe. Jednak przyszły takie czasy, że będzie trzeba teraz śpiewać - "Graj piękny Romie", a w przedszkolu dzieci będą się uczyć o "Czarnoskórym Afroamerykaninie Bambo". :-D Tak, więc nie dajmy się zwariować i nie obrażajmy się na głupoty.

PostNapisane: 9 kwi 2011, 18:45 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Po prostu słowo niepełnosprawny delikatniej brzmi chociaż kaleką nikt mnie jeszcze nie nazwał Ty ślepoku itp. I to wiele razy.

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 15:57 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, literówki

PostNapisane: 9 kwi 2011, 18:50 
Pisarz
Pisarz

A mnie nawet kilka razy. Dlatego też mam uraz do tego słowa. :oops:

PostNapisane: 9 kwi 2011, 18:56 
Pisarz
Pisarz

Villemka a Ja mam teraz w d... to jak mnie nazywają. Jak ktoś przegina to mu mówię, że ma się odp... I mam spokój na jakiś czas

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 16:06 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, literówki

PostNapisane: 9 kwi 2011, 19:06 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Mi nie chodzi nawet o to jakie to słowo. Choć go nie lubię i nie lubię jeśli ktoś tak mówi.. Są inne określenia. Czy "kaleka" jest dla kogoś obraźliwe sam musi odpowiedzieć sobie. Panowie owszem mają rację w codziennym życiu i różnych kulturach ciągle się spotyka przeżucanki słowne typu "cygan" "żyd" - to ostatnie jest używane nawet w języku naukowym, choć dla wielu jest niestosowne. Tak więc jak je odbieramy zależy od Nas samych. Czasem są używane nieświadomie, czasem specjalnie. Ja osobiście nie zgodziłabym się na udział w projekcie nie przez słowo "kaleka" ale raczej przez w moim odczuciu odpychające podejście do sprawy autorki (bez urazy)

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 9 kwi 2011, 19:18 
Pisarz
Pisarz

Dobrze powiedziane arven! :)

Ja osobiście nie zgodziłabym się na udział w projekcie nie przez słowo "kaleka" ale raczej przez w moim odczuciu odpychające podejście do sprawy autorki (bez urazy)

Głównie to ostatnie zdanie :)

PostNapisane: 9 kwi 2011, 19:27 
Pisarz
Pisarz

Może jak bym była nastolatką zgodziłabym się na ten projekt. W końcu niech inni ludzie wiedzą jak nam jest ciężko pokonywać niektóre bariery dnia codziennego... Może do jakiejś części dotarło by, że my też jesteśmy ludźmi, że też umiemy zarówno kochać jak i nie na widzieć...

Ostatnio edytowano 11 kwi 2011, 16:32 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, spacji i polskich znaków

PostNapisane: 9 kwi 2011, 19:51 
Moderator
Moderator

A ja bym wzięła udział. Płaczemy i użalamy się, że ludzie nas nie rozumieją, że nam źle, ale jak ktoś coś to kurka nie, "bo mu źle z oczu patrzy". Zastanówcie się co chcecie.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]