Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 kwi 2011, 11:23 
Moderator
Moderator

Drugi kierunek płatny. Prezydent podpisał ustawę o szkolnictwie wyższym.

5 kwietnia prezydent Bronisław Komorowski ma podpisać nowelizacje ustaw dotyczących szkolnictwa wyższego. Na mocy zmian studenci zapłacą za studia na drugim kierunku, a wykładowcy będą mogli pracować maksymalnie na dwóch etatach.

Pomimo wielu głosów sprzeciwów płynących ze środowiska akademickiego, prezydent Bronisław Komorowski popisze nowelizację ustaw w tym m.in ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym. Na mocy tej ostatniej drugi kierunek studiów z założenia będzie płatny.Za drugi kierunek nie będą musieli płacić tylko najlepsi studenci. Po zakończeniu każdego roku akademickiego wyniki "podwójnych" studentów będą weryfikowane. Ci, którzy uzyskają średnią równą progowi stypendialnemu, zostaną z opłat zwolnieni.

Rektorzy: Nowelizacja ustawy doprowadzi do upadku szkół niepublicznych

Zmiany dotyczą także tzw. wieloetatowości. Jak podaje tvn24.pl, na mocy ustawy wykładowcy na stałe zatrudnieni na uczelniach publicznych będą mogli pracować tylko w jeszcze jednej placówce naukowej lub akademickiej. Na drugi etat będą musieli jednak uzyskać zgodę rektora. Nowelizacja reguluje także kwestię nepotyzmu. Miedzy osobami spokrewnionymi lub spowinowaconymi nie będzie mogła występować zależność przełożony-podwładny.

Ograniczenie to nie będzie dotyczyło tych pracowników, którzy swoją funkcję objęli w wyniku wyborów.
Podpis prezydenta wprowadzi za to większą swobodę w tworzeniu nowych kierunków studiów oraz ich programów.

Studenci w całej Polsce będą protestować przeciw płatnym studiom

Nowelizacje dotyczą także ustawy o stopniach i tytule naukowym. Zlikwidowane zostanie stanowisko docenta, zaś adiunkt oraz asystent będzie mógł być zatrudniony na okres maksymalnie ośmiu lat. Jeśli przez okres zatrudnienia nie uzyska wyższego stopnia naukowego, czeka go degradacja.

z: http://www.wiadomosci24.pl/artykul/drug ... 89434.html

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 7 kwi 2011, 15:30 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Dzidek
8) Moim zdaniem to słuszność, że będzie drugi kierunek płatny, a najlepsi będą mieli dostęp. Wiecznych studentów będzie mniej. Zmiany dotyczą także tzw. wieloetatowości. Jak podaje tvn24.pl, na mocy ustawy wykładowcy na stałe zatrudnieni na uczelniach publicznych będą mogli pracować tylko w jeszcze jednej placówce naukowej lub akademickiej. I to jest to a nie 234 etaty Każdy ma swoje zdanie ja przedstawiłem swoje spostrzeżenia.

Ostatnio edytowano 7 kwi 2011, 20:07 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
Brak dużych liter, spacji i polskich znaków

PostNapisane: 7 kwi 2011, 18:47 
Pisarz
Pisarz

asia_86 napisał(a):
Zlikwidowane zostanie stanowisko docenta
To stanowisko już dawno zostało zniesione.
A wracając do tematu głównego tego wątku to uważam że ustawa ta jest niezgodna z Konstytucją ponieważ narusza art 32 ptk 2 Kostytucji RP. Tak więc w związku z tym myślę że byłaby możliwość jej obalenia poprzez Trybunał Konstytucyjny.

A przy okazji mam pytanko - jak to będzie w przypadku podjęcia 2 studiów równolegle - jednych zaocznych które z samej zasady już są płatne, a drugich dziennych? Czy w takim przypadku płacić trzeba będzie za oba czy tylko za te zaoczne?

Ostatnio edytowano 7 kwi 2011, 20:09 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
literówki

PostNapisane: 8 kwi 2011, 07:48 
Dobry duch
Dobry duch

Jak wiemy za studia zaoczne już płacimy, uczyć się trzeba wiadomo??
:lol: :lol: :lol:

PostNapisane: 10 kwi 2011, 15:05 
Moderator
Moderator

Prince teraz będzie tak: "Za drugi kierunek nie będą musieli płacić tylko najlepsi studenci. Po zakończeniu każdego roku akademickiego wyniki "podwójnych" studentów będą weryfikowane. Ci, którzy uzyskają średnią równą progowi stypendialnemu, zostaną z opłat zwolnieni." Dzienne studia są bezpłatne. Jak ktoś będzie chciał uczyć się zaoczne i nie płacić, to musi się dobrze uczyć.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 13 kwi 2011, 01:28 
Pisarz
Pisarz

Ale chodzi mi o to jak to będzie w przypadku studiowania równolegle 2 kierunków- jednego dziennie a drugiego zaocznie.

PostNapisane: 13 kwi 2011, 09:04 
Dobry duch
Dobry duch

:spie: tak to jest w naszym kochanym kraju , kończą studia za nasze pieniądze i wyjeżdżają w świat, wcale się nie dziwie, bo co tu robić siedzieć na bezrobotnym lub głodować?

PostNapisane: 14 kwi 2011, 18:37 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ciężko mi powiedziec czy to dobrze, ale sądzę, że tak. W tym roku rozpoczynam dodatkowo prawdopodobnie 3-letnią specjalizację. I też, każdego z mojego zawodowego środowiska dziwi jak opowiadam jaki to koszt, ileż to będę musiał zapłacić. Ale dla mnie to konieczne, w końcu to moja wymarzona w przyszłości praca.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]