Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 gru 2009, 20:20 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: anna
musze odebrac okukary sa mi niezbedne do czytania kosztuja 250zl niemam takiej kwoty gdzie udac sie po pomoc prosze o jakies podpowiedzi.

PostNapisane: 18 gru 2009, 15:58 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Alicja
Szukałam dofinansowania okularów w PFRON i takowe otrzymałam ale dopłatę otrzymuje się tylko na oprawki a nie na szkła-paranoja!
Moje szkła (-10 na obydwu oczach)kosztują od 1000 do 1800 zł.
Co mi po oprawkach do których dostanę dofinansowanie w przyszłym roku ponieważ w tym roku już został wyczerpany limit? 8) Pozostaqje3 mi chyba nosic same oprawki i to się nazywa pomoc w likwidowaniu barier!
Pozdrawiam-Alicja12

PostNapisane: 18 gru 2009, 19:53 
Dobry duch
Dobry duch

zeczywiscie alicjo paranoja ja napisalam za rada kolegi do mops teraz czekam na odpowiedz zobaczymy co z tego wyniknie

PostNapisane: 6 sty 2010, 16:57 
Dobry duch
Dobry duch

witam troche to trwalo ale mops tak dziala niestety odmuwiono mi dofinansowania moich okularow jest mi bardzo przykro z tego powodu pani ktora zajmowala sie moim wnioskiem poinformowala mnie ze owszem mops dalby niewielka czesc ale jednie na oprawki i to dla dziecka

PostNapisane: 6 sty 2010, 18:46 
Mile widziany
Mile widziany

Tak mops rzeczywiście potrafi pomóc :o

PostNapisane: 16 cze 2010, 15:13 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Dla mnie to śmieszne bo oprawki nie są takie ważne i można mieć byle jakie. wżniejsze są szkła i to na nie powinno być dofinansowanie...

PostNapisane: 16 cze 2010, 15:24 
Moderator
Moderator

"Kolejność jest taka :

1. oczywiscie musisz wiedzieć konkretnie na 100% od lekarza jakie maja byc to
okulary.
2. wniosek-nalezy pobrac druk, do PCPRu (powiatowe centrum pomocy rodzinie), w tym czasie/okresie gdy to ogłaszaja o dofinansowanie w ktorym to wniosku optyk szacunkowo okresla koszt okularow
i czy okulary sa wtsoko specjalistyczne=nalezy sie domyslac,ze przy um.st.n. sa, ale w PCPR czasem się na tym nie znaja (czasem szkla robione na specj.zamowienie traktuja jakby byly kupione na targu...)we wniosku tym jest tez rubryka o dochodach na członka rodziny (najczęściej wg.oświadczenia).
3. starosta decyduje o dofinansowaniu np. w 80%. ty podpisujesz! ze
starosta/PCPR unowe
4. robisz te wybrane/oszacowane okulary na podst. podpisanej przez ciebie umowy
/pkt.3/ płacisz swoj udzial procentowy wynikajacy z umowy, np.20%. optyk
wystawia fakture vat na calosc, a na jej odwrocie umieszcza adnotacje o twoim w
nie udziale, taka opisana, i czesciowo przez ciebie oplacona fakture zanosisz
do pcpr
5. w wyznaczonym /w um.miedzy toba,a starosta/ terminie optyk dostaje od PCPRu
kase, ktora oczywiscie pochodzi z pfron,ale to juz sie dzieje poza toba
6. ty natomiast potrzebujesz kserokopie takiej opisanej przez optyka
faktury,potwierdzonej przez pcpr za zgodnosc z oryginalem, by moc swoj udzial
pieniezny odliczyc od podatku /po dokonaniu odliczenia trzeba te kopie,jak
zawsze w kontaktach ze skarbowka przechowywac 5lat/.
6a na poczatku mozesz tez >uzyc< w tej "DRODZE" nfz
7. reasumujac, np.koszt okularow - dofinansowanie pcpr = podstawa odliczenia od podatku /np.100zl.-80%=20zl.; 20zl.-19%= 16,2zl./w praktyce bedziesz mial
kontakt na pewno z wielokrotnoscia tej symulacji, a procentowy udzial pieniezny
twoj i pcpr zalezec bedzie na pewno od srodkow ktorymi dysponowac bedzie PCPR i od ilosci wnioskow-na koniec jeszcze raz podkreslam,ze to PCPR sie oglasza najczesciej na tablicy ogloszen u siebie o danym programie pomocowym tak,ze musisz to sledzic ty,albo ktos z twoich bliskich tam gdzie mieszkasz"

Osoba niepełnosprawna, może się starać o przyznanie dofinansowania ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych do szkieł do okularów w ramach zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, jeżeli szkła okularowe zostały częściowo zrefundowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia.

Osoby niepełnosprawne, zainteresowane uzyskaniem ze środków PFRON dofinansowania do zaopatrzenia w przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, powinny złożyć wniosek w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie (Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej – jeżeli w danej miejscowości ta jednostka zajmuje się tym zadaniem) wraz z wymaganymi dokumentami:
a) kopię aktualnego orzeczenia lub kopię wypisu z treści orzeczenia:
b) fakturę określającą kwotę opłaconą w ramach ubezpieczenia zdrowotnego oraz kwotę udziału własnego lub inny dokument potwierdzający zakup,
c) kopię karty zlecenia na przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, potwierdzoną przez NFZ oraz przez firmę lub sklep, realizujących zlecenie.

O w/w dofinansowanie ze środków PFRON mogą ubiegać się osoby niepełnosprawne stosownie do potrzeb wynikających z niepełnosprawności, jeżeli średni miesięczny dochód, obliczony z trzech ostatnich miesięcy, poprzedzających dzień, w którym składany jest wniosek, nie przekracza kwoty:
1) 50 % przeciętnego wynagrodzenia na osobę we wspólnym gospodarstwie domowym (do 30.11.2008 r. kryterium dochodowe wynosi 1 475,68 zł),
2) 65 % przeciętnego wynagrodzenia w przypadku osoby samotnej (do 30.11.2008 r. kryterium dochodowe wynosi 1 770,82 zł).

Fragmenty z : http://forum.gazeta.pl/forum/w,488,6657 ... w.html?v=2

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 17 cze 2010, 11:30 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Pflaume napisał(a):
Dla mnie to śmieszne bo oprawki nie są takie ważne i można mieć byle jakie. wżniejsze są szkła i to na nie powinno być dofinansowanie...

Dokładnie tak. Ja w tym roku będę musiał raczej wymienić okulary a to koszt ok 300 zł. Kiedyś pytałem jak to z dofinansowaniem okularów u pewnej okulistki, ale tak jak napisała Asia_86, trzeba mieć wystawione orzeczenie od okulisty.

PostNapisane: 17 cze 2010, 13:55 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Ja wymieniałam w zeszłym roku w maju okulary i szkła z powłoką i zapłaciłam 180 złoty za poprzednie kilka lat temu ponad 300 zł duża różnica ja mam wadę krótkowzroczność -2 i 2,5 - plus astygmatyzm (po tatusiu :P) Zdaje sobie sprawę że nie raz kupno nowych okularów dla ON to spory wydatek uzależniony od wady i dlatego dofinansowanie powinno być.

Ostatnio edytowano 17 cze 2010, 18:39 przez Marcin87, łącznie edytowano 1 raz
Poprawione

PostNapisane: 29 lip 2010, 13:38 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Grazyna
Byłam dzisiaj w PCPR o wniosek o dofinansowanie na okulary. powiedzieli mi,ze mogą dać mi tylko tyle ile da mi NFZ. to jest po prostu śmieszne ... bo cena moich okularów przy mojej wysokiej krótkowzroczności i astygmatyzmie wyniesie ponad 2000 tys.

PostNapisane: 29 lip 2010, 16:56 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
ALICJA12 napisał(a):
dopłatę otrzymuje się tylko na oprawki a nie na szkła-paranoja

pss. dokładnie paranoja. Ja niedawno kupiłem nowe okulary i musiałem za nie zapłacić 940 zł. Przy czym oprawki kosztowały 140 zł a jedno szkło 400 zł.
Grani napisał(a):
cena moich okularów przy mojej wysokiej krótkowzroczności i astygmatyzmie wyniesie ponad 2000 tys.

co?? Rany, to jakaś przesada! Na takie okulary to przynajmniej powinno być jakieś 60% zniżki.

PostNapisane: 29 lip 2010, 20:56 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Grazyna
powinna być ale cóż nic nie zrobimy...
Nawet przy najtańszych oprawkach i szkłach bez żadnych bajerów przeciętny koszt to około 400 zloty
Tyle nasze Państwo powinno dopłacać. to nie jest aż taka duża kwota zwłaszcza że takie okulary przepisywane są raz na dwa lata

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]