Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lip 2011, 11:47 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Hania
Witam,

Mam brata w wieku 33 lat z upośledzeniem w stopniu znacznym.Przez kilka lat uczęszczał do Warsztatów Terapii Zajęciowych.Jednak z pewnych powodów musiał zrezygnować.Brat ma swoją specyfikę,cięzko mu się podporządkować,bywa agresywny słownie,gdy coś nie jest po jego myśli,ma jednak swoje zainteresowania które cieżko mu spełniać.Interesuje się teatrem, kulturą,polityką(ma to też oczywiście swoje zabarwienie chorobowe).Jakiś czas był również w lokalnym ŚDŚ,ale nie chce tam po prostu być.Brat często sam wymyka się z domu, szuka kontaktu z ludzmi jednak nie znajduje zrozumeinia ,i często kończy się to wszystko nieprzyjemnie.Sam mówi ,że po prostu męczy się w tym mieście i w domu i potrzebuje zmiany.Czy mogliby państwo mi udzielić informacji o jakiś Domach Pomocy Społecznej,albo tego typu ośrodkach w którym brat mógłby poczuć się bezpiecznie? Jesteśmy z małej miejscowości z Wielkopolski,ale myślę ,że niekoniecznie to musi być Wielkopolska.

PostNapisane: 27 lip 2011, 12:05 
Moderator
Moderator

Umieszczaniem osób w DPS zajmują się w większości PCPR - y.

Tu jak umieścić :

Dom Pomocy Społecznej

Dom Pomocy Społecznej (DPS) świadczy całodobowe usługi bytowe (zapewnia miejsce zamieszkania, wyżywienie, utrzymanie czystości), opiekuńcze, wspomagające i edukacyjne w zakresie i formach wynikających z indywidualnych potrzeb osób w nim przebywających. W Domach Pomocy Społecznej respektuje się zasadę podmiotowego i partnerskiego traktowania mieszkańców, poszanowania ich wolności, godności, niezależności i intymności. Mieszkańcy mają możliwość udziału w zajęciach terapeutycznych i rehabilitacyjnych.

Domy pomocy społecznej, w zależności od tego, dla kogo są przeznaczone, dzielą się na domy dla:

* osób w podeszłym wieku
* osób przewlekle somatycznie chorych
* osób przewlekle psychicznie chorych
* dorosłych niepełnosprawnych intelektualnie
* dzieci i młodzieży niepełnosprawnych intelektualnie
* osób niepełnosprawnych fizycznie

Kierowanie do Domu Pomocy Społecznej:

1. Prawo do umieszczenia w Domu Pomocy Społecznej przysługuje osobie wymagającej całodobowej opieki z powodu wieku, choroby lub niepełnosprawności, która nie może samodzielnie funkcjonować w codziennym życiu, której nie można zapewnić niezbędnej pomocy w formie usług opiekuńczych.
2. Do Domu Pomocy Społecznej kieruje się na podstawie pisemnego wniosku osoby ubiegającej się o skierowanie, złożonego do Ośrodka Pomocy Społecznej oraz na podstawie rodzinnego wywiadu środowiskowego przeprowadzonego przez pracownika socjalnego ośrodka pomocy społecznej.
3. Do wniosku dołącza się:
* decyzję o przyznaniu osobie ubiegającej się zasiłku stałego oraz pisemną zgodę na ponoszenie opłaty za pobyt w domu, a także pisemną zgodę na jej potrącanie przez osobę ubiegającą się lub przedstawiciela ustawowego;
* decyzję organu emerytalno-rentowego ustalającego wysokość emerytury lub renty oraz pisemną zgodę na ponoszenie opłaty i na jej potrącanie przez właściwy organ emerytalno-rentowy;
* oświadczenie o stanie majątkowym;
* kserokopię dowodu tożsamości;
* zaświadczenie lekarskie o stanie zdrowia oraz badania (morfologia, mocz, OWA, rtg klatki piersiowej);
* orzeczenie o niepełnosprawności.
4. Okresowy całodobowy pobyt w domu pomocy społecznej jest odpłatny. Wysokość odpłatności uzależniona jest od dochodu osoby/rodziny i określona w ustawie o pomocy społecznej z dnia 12 marca 2004 r. z późniejszymi zmianami.

z: http://www.drogadosiebie.pl/poradnie_sp ... spolecznej

PS Na stronie jest wyszukiwarka DPS-ów.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 1 sie 2011, 20:30 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Piotrek
Swoją drogą to tak jakbym widział samego siebie (porównanie do brata). Też jestem z małej miejscowości (Dolny Śląsk), też nie moge znaleźć zrozumienia przede wszystkim w rodzinie, stan emocjonalny jest mocno niestabilny. Tyle, że mój problem polega na tym, że od początku kwietnia nie wywalczyłem orzeczenia i na pobyt o którym tu mowa nie mam co liczyć...chyba? Zmiana dobrze mu zrobi, ja już nawet nad morze pojechałem, byle z dala od tego "smierdzacego" miejsca w którym mieszkam... Niech sie trzyma tej drogi, którą chce obrać. Mi zmiana miejsca pozwala złapać oddech :)

PostNapisane: 19 wrz 2011, 13:03 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: robert
za nim ktokolwiek odda osobe bliska do przytułku to radze sie zastanowic bo w dps nie jest tak jak mowia na poczatku przyjecia czesto ludzie mieszkajacy tam przzezywaja horror

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]