Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 gru 2009, 23:09 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Co chwila z tym się spotykam. Pytanie o rodzaj niepełnosprawności i możliwa jedna odpowiedź.
Chyba nie jestem jedyna co ma wiele problemów i żaden nie jest ważniejszy od innego.
Ja jestem głucha i niepełnosprawna ruchowo.

Proszę twórców ankiet o uwzględnienie więcej niż jednej możliwej odpowiedzi.

PostNapisane: 2 gru 2009, 09:13 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kris
Dzasti ale masz problemy ja nie wypełniam żadnych ankiet i nie mam takiego problemu ale z drugiej strony masz rację myślę, że każdy z nas boryka się nie tylko z jednym schorzeniem :)

PostNapisane: 2 gru 2009, 14:05 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Wiesz ja wypełniam ankiety, bo mam nadzieję (wiem wiem nadzieja matką głupich) że to w jakimś tam stopniu pomoże ludziom "inaczej patrzeć myśleć" na ON

Napisane: 2 gru 2009, 13:06

Co do tej nadziei to do dziś się zastanawiam czemu moja mama miała na imię Krystyna ;)

PostNapisane: 14 sty 2010, 18:16 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
DZASTI napisał(a):
Wiesz ja wypełniam ankiety, bo mam nadzieję (wiem wiem nadzieja matką głupich) że to w jakimś tam stopniu pomoże ludziom "inaczej patrzeć myśleć" na ON
Też tak mam, ale ci co piszą o nas zazwyczaj są zdrowi i nic o nas nie wiedzą, albo bardzo niewiele.

Ostatnio edytowano 9 maja 2011, 19:10 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 17 lut 2010, 19:16 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Marta
Owszem - masz rację Kasiu. Ja jestem osobą zdrową i powiem szczerze, ze o osobach niepełnosprawnych wiem bardzo mało...mało pod względem waszych problemów, barier z jakimi musicie się na co dzień borykać i waszych schorzeń. Ale wiem na przykład, że wszyscy mamy marzenia, wszyscy chcemy kochać i być kochani, wszyscy tez mamy gorsze dni i problemy.

Sama wybierałam temat mojej pracy magisterskiej i mimo, że studiuje turystyke i rekreacje, wybrałam własnie temat dotyczacy osób niepełnosprawnych (wybór mojego tematu uzasadniłam w dziale "przedstaw się nam"). Pragnę bowiem dowiedzieć sie czegoś więcej o osobach niepełnosprawnych, bo przecież tak naprawde w duszy nosimy to samo... Czytając Wasze posty strasznie sie wruszam i dostrzegam bardzo sympatycznych, wrazliwych i przede wszystkim wartościowych ludzi, czasem bardzo samotnych a czasem bardzo szczesliwych, ale zawsze niewstydzacych sie własnych uczuc...Pisze o tym, bo w dzisiejszych czasach to rzadkość, wręcz wstyd przyznawać sie do swoich uczuć... A szkoda! Ja jestem bardzo wrazliwa osobą i kocham rozmawiac o zyciu, o wszystkich najdrobniejszych rzeczach, tych które kogoś radują i tych, które kogoś martwia... w ogóle kocham ludzi i kocham z nimi rozmawiać...Niestety sama ostatnio zawiodłam sie na wielu znajomych....a właściwie wielu straciłam...ale to inna historia...

Chciałam tylko prosić byscie nie traktowali mojej ankiety i w ogóle ankiet jako wymogu uczelni do przeprowadzienia badań, lecz jako chcęć poznania bliżej waszej sytuacji. Przeciez mogłabym sfałszowac te ankiety i sama wpisac wyniki,ale ja naprawdę chcę się dowiedzieć jak wyglada wasza sytuacja. Otóż ja dokonuje porównania tych samych ankiet przeprowadzonych zarówno wśród osób zdrowych jak i wśród osób niepełnosprawnych po to by pokazac jaka jest świadomość społeczeństwa a jak jest w rzeczywistości...

Z góry przepraszam za błąd jaki sie pojawił dotyczacy mozliwości wyboru tylko jednego schorzenia i dziekuje za zwrócenie na to uwagi - postaram sie coś z tym zrobic. I własnie o to chodzi - ja sie uczę i bardzo prosze o jakiekolwiek wskazówki...

Dziekuję ;P

PostNapisane: 22 lut 2010, 14:13 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Marta
Dzasti !

Poprawiłam ankietę, to o czym mówiłaś. Niestety tak pózno, bo w piątek komputer mi siadł na amen - twardy dysk :( Na szczęście wszystkie materiały miałam dodatkowo pozapisywane i nic ważnego mi nie przepadło, prócz zdjęć i filmów.. Szczęście w nieszczęściu, że mogę korzystać teraz z komputera mojego narzeczonego, więc znów jestem w sieci :)

Oto nowe linki do poprawionej już ankiety:

Część I: http://webankieta.pl/ankiety/w1hpvwim92n2

Część II: http://webankieta.pl/ankiety/w1hpvwin1ppi

Ankieta będzie dostępna do 1 marca.

Jeszcze raz wszystkim dziekuję za pomoc, której już doświadczyłam :)

Dziękuję i pozdrawiam

PostNapisane: 26 kwi 2011, 12:20 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Magdalena
Witam!

Jestem tu nowa. Dzisiaj zamieściłam na forum ogłoszenie z prośbą o pomoc w badaniach do pracy magisterskiej. Też piszę o osobach niepełnosprawnych - o osobach niepełnosprawnych na rynku pracy. Temat mojej magisterki nie wziął się z powietrza - sama jestem niepełnosprawna. Przy porodzie lekarze urwali mi nerwy w lewym barku...

Wiem wiem, ktoś powie, że co to za "kalectwo". Ale ja też musiałam nauczyć się z tym żyć. I ciągle się uczę...
Najprostsze czynności wykonuję poprzez system, który sama sobie wypracowałam...

I to nieprawda, że ankiety o niepełnosprawnych wymyślają tylko "pełnosprawni" :)

Skoro zaczęłam się tu udzielać to poprosiłabym o zapoznanie się z moim kwestionariuszem ankiety, który jest w zakładce: Ogłoszenia/Ankiety/Badania naukowe (do pracy magisterskiej)...

Celem moich badań jest "zjechanie polskiej rzeczywistości". Chciałabym udowodnić, że integracja osób niepełnosprawnych, o której tyle się mówi jest tak naprawdę fikcją. Sama borykam się z problemami na rynku pracy i wierzę w to, że moja praca będzie przełomowa...

...a wiara czyni cuda... :)

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]