Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 lip 2011, 18:05 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Dorota
http://uwaga.tvn.pl/47922,news,,oddam_d ... ortaz.html

Moim zdaniem, ta kobieta jest niezrównoważona psychicznie , robiąc coś takiego albo bardzo sprytna, wykorzystując zainteresowanie mediów i szum, jaki powstał wokół niej dla osiągnięcia korzyści materialnych dla siebie i dziecka. Cała ta historia nie wzbudziła we mnie współczucia ani litości, jedynie negatywne uczucia i szok, ponieważ poprzez ogłoszenie na słupie oddajemy w dobre ręce psa , kota lub inne zwierzę, a nie własnego syna, do tego są odpowiednie instytucje , do których powinna się zwrócic, jeśli rzeczywiście pragnie zapewnic lepsze życie synkowi.Cała ta sytuacja budzi we mnie skojarzenia z handlem dzieckiem. W moich oczach to czyn powodowany nie desperacją , a bezdenną głupotą osoby, która nie dorosła do macierzyństwa. Co ta pani zrobi kolejnym razem, gdy zniknie zainteresowanie jej sytuacją i przestaną napływac dary od życzliwych , dobrych ludzi, umieści swoje ogłoszenie na allegro? Jest pełno samotnych matek, rodzin wielodzietnych , którym także nie przelewa się , a mimo to nie robią z siebie gwiazdy w telewizji, nie udzielają setek wywiadów dziennie , opowiadając, że brakuje im na pieluszki. Mam nadzieję, że jej synek nie dowie się za kilka lat, w jaki sposób matka walczyła o jego lepszy byt. Nie mam dzieci, ale jestem pewna, że jedynie widmo własnej , bliskiej śmierci zmusiłoby mnie do dobrowolnego oddania dziecka w obce ręce, prócz tego nikt i nic, żadna nawet najgorsza sytuacja życiowa nie zmusiłaby mnie do porzucenia własnego dziecka.
Najbardziej zdziwiła mnie deklaracja, że ciąża była zaplanowane i oczekiwana, planowane dziecko przychodzi na świat w małżeństwie , które ma gdzie mieszkac i z czego się utrzymac i rodzice są wstanie zapewnic dziecku godne warunki życia i świadomie decydują się na potomstwo. Mam wrażenie, że tej dziewczynie pomyliła się definicja planowania rodziny z wpadką.

PostNapisane: 8 lip 2011, 11:34 
Moderator
Moderator

Nio widać jak tylko pojawi się telewizja czy inne media to wtedy pomoc dla takich osób jest i to dość szybko.. Oceniać kogoś jest najłatwiej...A gdyby ktoś bliski dla nas zadecydował się na taki krok :?:

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 8 lip 2011, 11:58 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogunia
niech podniosą próg dochodowy ,ja nie mam zasiłku rodz bo przekroczyłam 2zł smiechy,zresztą co to za zasiłek rodzinny 64zł ,nawet matkom na mleko nie starczy ,chory kraj bieda i bieda rząd uderza w najbiedniejszych

PostNapisane: 10 lip 2011, 14:53 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

asia_86 napisał(a):
Nio widać jak tylko pojawi się telewizja czy inne media to wtedy pomoc dla takich osób jest i to dość szybko.. Oceniać kogoś jest najłatwiej...A gdyby ktoś bliski dla nas zadecydował się na taki krok :?:

Nie od dziś wiadomo, że media są czwartą władzą w tym kraju i nagłośnienie problemu , daje natychmiastowy efekt, ale niechby ta dziewczyna oddała swoją historię na wyłączność jednej stacji, a nie robiła za gwiazdę na cały kraj. Przyznaję , oburzył mnie bardzo fragment , gdy rozmawia z reporterem TVN , na jednym ręku trzyma synka, a w drugim telefon i tłumaczy, że nie da rady udzielić tego dnia jeszcze jednego wywiadu, podając różne osobiste szczegóły typu kąpiel swoją i dziecka. Można odnieść wrażenie, że szum medialny wokół jej osoby mocno uderzył jej do głowy.
I nie oceniam jej sytuacji, tylko postępowanie w sprawie ogłoszenia na słupie, a to akurat świadczy o braku dojrzałości.

PostNapisane: 10 lip 2011, 15:12 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogunia
a spójrz inaczej nie było pomocy ,a teraz jak duża jest pomoc ,ja ją rozumiem ,sama ja wspierałam,gdyby yła w innym kraju pewnie do tego by nie doszło,o wszystko sie chodzi i żebra w Mops czy innych urzędach,w innych krajach zasiłki socjalne dają godnie życ ,ja pracując w Angli stac mnie było z tygodniówki kupic telewizor wyżyc ,a tutaj za mc pensje nic nie moge kupic nawet nie otrzymuje na 4letnie dziecko zasiłku bo przekroczyłam 2zł dochodu niedługo doidzie ze bedzie druga Grecja u nas ,ludzie juz protestują kazdy chce godnie zyc

PostNapisane: 10 lip 2011, 16:30 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Tylko co dalej, gdy pomoc dobrych ludzi skończy się?
Zgadzam się, że system socjalny w naszym kraju bardzo mocno kuleje, właściwie trafniej byłoby powiedzieć , stoi na grobem i nie dziwi mnie, że ta dziewczyna szukała pomocy, oburza mnie tylko i szokuje w jaki sposób zwróciła uwagę na siebie i swoje problemy.

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]