Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 28 mar 2007, 12:28 
Moderator
Moderator

Depresja jest najczęstszą chorobą psychiczną. Dotyczy to zarówno populacji ogólnej jak i osób zgłaszających się do psychiatry lub lekarzy ogólnych. Roczna chorobowość w populacji osób dorosłych wynosi 6-12%, wśród osób w wieku podeszłym jest wyższa i sięga 15%. Najbardziej obciążoną grupą są pacjenci szpitali i pensjonariusze domów opieki społecznej - 25-50% z nich doznaje depresyjnych zaburzeń nastroju. Niewątpliwie problem ten wyraźnie narasta w ciągu ostatnich kilkunastu lat. Po 50 r.ż depresja stanowi jedną z głównych przyczyn hospitalizacji kobiet i mężczyzn. Z danych przedstawionych przez Światową Organizację Zdrowia wynika, że w chwili obecnej depresja stanowi czwarty najpoważniejszy problem zdrowotny na świecie. Kobiety chorują 2-3 razy częściej niż mężczyźni.

Stwierdzane obecnie większe wskaźniki rozpowszechnienia depresji w porównaniu z danymi sprzed lat to wynik poszerzenia kryteriów diagnostycznych, większej wykrywalności stanów depresyjnych ale również rzeczywistego wzrostu zachorowań. Ten ostatni jest spowodowany między innymi wydłużeniem średniego okresu życia populacji, większego rozpowszechnienia środowiskowych czynników patogennych (przemiany ustrojowe, migracje ludności, brak poczucia bezpieczeństwa, osamotnienie) oraz wzrostem ilości związków chemicznych mających działanie depresjogenne (w tym niektórych leków).

Narastające rozpowszechnienie chorób afektywnych i w efekcie szkodliwe następstwa tego faktu sprawiają, że wzrasta zainteresowanie tymi chorobami zarówno w kontekście medycznym jak i społecznym.

Podstawowym problemem jest śmiertelność związana z depresyjnymi zaburzeniami nastroju. Statystyki dowodzą, że przyczyną zgonu u około 25% pacjentów z depresją jest samobójstwo. Zatem, wśród lekarzy, umiejętność oceny ryzyka samobójstwa winna być tak oczywista jak umiejętność reanimacji. Ta wiedza bowiem często decyduje o losach chorego na depresję.

Kolejnym problem są atypowe, poronne formy depresji maskowane wieloma objawami somatycznymi czy psychopatologicznymi. Nieprawidłowo zdiagnozowane depresje maskowane prowadzą do poważnych następstw zdrowotnych, również jatrogennych, między innymi do uzależnienia od alkoholu i leków przeciwbólowych i uspokajająco-nasennych. Narażają chorego na szereg zbędnych, często kosztownych badań dodatkowych.

Ogromne znaczenie ma wpływ choroby na funkcjonowanie rodzinne, zawodowe i społeczne. Depresja w znacznym stopniu ogranicza wydolność jednostki w życiu codziennym. Doprowadza do kryzysów małżeńskich, zaburza kontakty z innymi osobami, sprawia, że zmniejsza się wydajność zawodowa, pojawia się absencja w pracy, bezrobocie. Osoby z depresją częściej korzystają z zasiłków chorobowych, rent, osiągają niższy status materialny i społeczny. Zaburzenia funkcjonowania chorego stają się silnym źródłem stresu dla rodziny i bliskich. Czasem bliscy mogą oskarżać się o przyczynienie się do powstania choroby. Często nie są w stanie przezwyciężyć trudności związanych z mniejszym zaangażowaniem chorego w wykonywanie obowiązków domowych, wychowywanie dzieci, utrzymywanie rodziny. Depresja występująca u kobiet po porodzie może mieć ujemny wpływ na rozwój intelektualny dziecka. Dzieci matek depresyjnych mają trudności w nawiązywaniu kontaktów interpersonalnych w wieku dorosłym. Depresja jest jedną z głównych przyczyn zaginięć. Zdarza się (na szczęście bardzo rzadko), że depresja może doprowadzić do zabójstwa - w depresjach z urojeniami pacjenci mogą próbować uwolnić ukochaną osobę od świata, widzianego jako skrajnie okrutny i zły.

W końcu depresja ma szereg powiązań z chorobami somatycznymi. Może być konsekwencją wielu z nich: chorób układu krążenia, przewodu pokarmowego, wydzielania wewnętrznego, chorób infekcyjnych, nowotworów. Może również pogarszać ich przebieg, sprawiać duże trudności diagnostyczne, maskować ich przebieg poprzez typowe skargi somatyczne chorych depresyjnych. Nie należy również lekceważyć niekorzystnego wpływu farmakoterapii, zwłaszcza jeśli chodzi o leki trójcykliczne, mające szereg objawów niepożądanych i interakcji.

Depresja jawi się zatem jako problem interdyscyplinarny, w którego rozwiązaniu oprócz lekarzy psychiatrów powinni brać udział lekarze innych specjalności, a także przedstawiciele dyscyplin pozamedycznych.

Szczególna rola przypada lekarzom pierwszego kontaktu, jako że większość pacjentów pojawia się najpierw u nich. Statystycznie rzecz ujmując, trafiają oni nawet częściej niż pacjenci z nadciśnieniem tętniczym. Stanowią 10-20% pacjentów zgłaszających się do różnych instytucji podstawowej opieki zdrowotnej. Jedynie u 25% z nich zaburzenia depresyjne są rozpoznawane. Jeszcze mniejszy odsetek uzyskuje skuteczną pomoc. Z kolei 50-60% chorych z depresją nie korzysta w ogóle z pomocy opieki zdrowotnej.

PostNapisane: 28 mar 2007, 12:36 
Moderator
Moderator

Na depresję zapada ok. 10% populacji ogólnej. Zazwyczaj chorzy należą do grupy osób zawodowo czynnych pomiędzy 18 a 44 r.ż. Badania epidemiologiczne wskazują również, że na depresję cierpi dwukrotnie więcej kobiet niż mężczyzn. Badania dotyczące ekonomii zdrowia wyróżniają koszty leczenia bezpośrednie (pobyt w szpitalu, badania lekarskie, leczenie w poradniach, leki) i koszty pośrednie (absencja w pracy, bezrobocie, opieka socjalna). Całkowity koszt leczenia depresji w USA sięga 44-60 miliardów dolarów rocznie; 3/4 tej sumy pochłaniają koszty pośrednie. Porównanie z kosztami leczenia innych chorób (choroby serca - 43 miliardy dolarów, nowotwory - 164 miliardy dolarów, AIDS - 66 miliardów dolarów) pozwala traktować depresję jako jeden z najpoważniejszych problemów medycznych przynajmniej z ekonomicznego punktu widzenia.

Z przeglądu najnowszych danych przedstawionych przez Światową Organizację Zdrowia wynika, że:

-w chwili obecnej depresja stanowi czwarty najpoważniejszy problem zdrowotny na świecie

-w roku 2020 będzie drugim najpoważniejszym problemem zdrowotnym świata

-już teraz depresja stanowi najpoważniejszą przyczynę zaburzeń w życiu ludzi.

Od kilkunastu lat niemal we wszystkich rozwiniętych krajach Europy obserwuje się wyraźny i progresywny wzrost liczby przyjęć do szpitala osób z rozpoznaniem depresji. Po 50 r.ż depresja stanowi jedną z głównych przyczyn hospitalizacji kobiet i mężczyzn. Według szacunkowych danych tylko jeden z 5 chorych na depresję korzysta z pomocy specjalistycznej i jedynie jeden z 20 leczy się w szpitalu psychiatrycznym. Dane oparte na badaniach epidemiologicznych wskazują na wielokrotnie większe wskaźniki rozpowszechnienia depresji w porównaniu z danymi obiegowymi.

Jednym z głównych problemów jest śmiertelność związana w dużym stopniu z tą chorobą. Statystyki dotyczące częstości samobójstw dowodzą, że przyczyną zgonu ok. 20-30% chorych jest zamach na własne życie. Niepokoi fakt, że w ciągu minionych 50 lat, mimo postępów w leczeniu depresji i zapobieganiu nawrotom, wskaźnik samobójstw chorych depresyjnych nie ulega istotnej zmianie. Oprócz problemów medycznych wiele problemów wiąże się z wpływem choroby i leczenia na funkcjonowanie jednostki w środowisku rodzinnym, zawodowym, grupie społecznej. Z badań prowadzonych w różnych krajach wynika, że znaczny odsetek osób z depresją napotyka poważne trudności w adaptacji do środowiska i funkcjonuje w sposób nieprawidłowy. Przejawami złej adaptacji są m.in.: duży wskaźnik osób nie zawierających związku małżeńskiego, duży wskaźnik rozwodów i rozbitych małżeństw, znaczna częstość przerw w pracy, częste zmiany pracy, niższy poziom aspiracji, gorsze osiągnięcia zawodowe, wysoki wskaźnik osób korzystających z zasiłków dla bezrobotnych, zasiłków chorobowych, rent, niższy status materialny i społeczny, duży wskaźnik alkoholizmu i uzależnień.

Warto podkreślić, że depresja jest ciężką, przewlekłą chorobą, która wymaga pomocy lekarskiej oraz wsparcia rodziny i przyjaciół. I przy takim założeniu jest chorobą uleczalną.

PostNapisane: 28 mar 2007, 19:49 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nie miewam depresji i razcej nie tęsknię za poznaniem jej objawów ;>

PostNapisane: 28 mar 2007, 21:19 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
Małgośka napisał(a):
Nie miewam depresji i razcej nie tęsknię za poznaniem jej objawów

Małgoś ja mysle ze to nie o to chodzi warto wiedziec co i jak mozna komuś pomuc

PostNapisane: 29 mar 2007, 07:58 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Oczywiście Kasiu.Po to te wiadomości tu są i na pewno warto wiedzieć.

PostNapisane: 29 mar 2007, 10:31 
Moderator
Moderator

Katarzyna Metzger napisał(a):
Małgośka napisał/a:
Nie miewam depresji i raczej nie tęsknię za poznaniem jej objawów
Małgoś ja mysle ze to nie o to chodzi warto wiedziec co i jak mozna komuś pomuc
Dokladnie Kasiu - warto przeczytać ten artykuł choćby po to aby wiedzieć wiecej na temat tej choroby.

http://www.youtube.com/watch?v=vwVnogxSKQE&list=HL1337635196&feature=mh_lolz

PostNapisane: 18 kwi 2007, 19:13 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Tylko nie mylmy depresji z chandrą i smutkiem. :wink:

Ostatnio edytowano 18 kwi 2007, 19:35 przez Lucy, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 13 maja 2007, 12:05 
Dobry duch
Dobry duch

Nie mam depresji ale często dokuczają mi stany depresyjne oraz lękowe... ogólnie stałem się trochę bardziej smutnym i refleksyjnym czlowiekiem po przeżytym zawodzie miłosnem... :cry:

K- Kulturalny
E- Elokwentny
V- VIP
I- Indywidualista
N- Nieśmiały

PostNapisane: 13 maja 2007, 12:08 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marysia
Ja depresji nie miewam i nie miałam za to doły owszem w ostatnim czasie spore na tle "czy majka moze chodzić z facetem" (problem opisałam w dziale o czym myślisz)

Obrazek

PostNapisane: 6 wrz 2007, 22:19 
Moderator
Moderator

Imię: Katarzyna
i pomyslec ze czesto sie tak pochopnie ocenia ludzi chorych na depresję
a i pomoc przychodzi w wielu przypatkach za pózno

PostNapisane: 20 wrz 2007, 13:26 
Mile widziany
Mile widziany

A propos depresji to znacie może jakiegoś dobrego specjalistę w Poznaniu albo Kaliszu ? Najlepiej jakaś grupa terapeutyczna

PostNapisane: 20 wrz 2007, 16:34 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Dzięki za ciekawy artykuł. Ja na szczęście depresji nie mam choc doły często mnie dopadają. A co do lekarza to nie znam może popytaj sie rodzinnego że chciałabys do dobreo iść psychologa albo psychiatry.
Może jednak najpierw to powiem, ze lepszy psycholog niż psychiatra jest delikatniejszy.
Pozdrawiam.

PostNapisane: 12 mar 2008, 21:40 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Przedwczoraj pewna starsza Pani powiedziała mi pewną rzecz. Choruje na depresję już od jakiegoś czasu. Raz w tyg. się zazwyczaj widywaliśmy, chodzę do jej wnuczki na wózku. Ostatnio dłużej z nią pogadałem, jakoś tak to wyszło. Powiedziała mi pod koniec, że jestem pierwszą osoba, która nie powiedziała jej tego typu zdania: bierz sie do góry, nie poddawaj się, itp. Tylko długą rozmową, dużym zrozumieniem(różne choroby, starość,...) o wiele, ale to o wiele zdziałałem, dodałem jej energii, chęci do życia. Takie, zwykłe, normalne, częste rozmowy, a wiele znaczą, potrafią wiele zdziałać, bez żadnej wizyty u psychologa, czy też psychiatry, już kiedyś pisałem tutaj o tym.

PostNapisane: 20 mar 2008, 14:15 
Moderator
Moderator

Wlasnie ja tez czesto powtarzam ze "Rozmowa to nic trudnego,a potrafi wiele zdzialac".

PostNapisane: 20 mar 2008, 15:40 
Pisarz
Pisarz

To prawda należy wszystko wyrzucić to co boli, pretensje, zol, smutek itp Najlepiej porozmawiać z kimś zaufanym. Do tego czekolada gorąca i jakaś wesoła muzyka, komedia

PostNapisane: 21 mar 2008, 20:57 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Ja to wszystko "wylewam" z siebie na blogu i to mi pomaga. Nigdy w sobie nie trzyamalam, bo jak sie w sobie trzyma to potem sie wybucha.

PostNapisane: 1 kwi 2008, 21:47 
Dobry duch
Dobry duch

Pomóżcie mi nie mam już siły, ta depresja mnie wykańcza... :sad:

PostNapisane: 2 kwi 2008, 07:15 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Tomek
Justyna napisał(a):
Pomóżcie mi nie mam już siły, ta depresja mnie wykańcza...

Justyna, nie wiem jak mógłbym pomóc. My tu na Forum możemy jedynie wesprzeć Cię dobrym słowem, ale jeżeli rzeczywiście chorujesz na depresję, to dobre słowo nic nie da. Wiem to po sobie. Ja od jakiegoś czasu leczę się na to świństwo lekami. Nie jest jeszcze dobrze, ale lepiej niż kilka miesięcy temu.
Cóż mógłbym Ci doradzić? Jeśli naprawdę czujesz, że masz depresję zgłoś się do jakiegoś specjalisty (psycholog, psychiatra), on Ci pomoże. Bo depresja to choroba, którą należy leczyć.
Życzę wytrwałości :przytul:

PostNapisane: 3 kwi 2008, 16:43 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Imię: Marta
Justyna napisał(a):
Pomóżcie mi nie mam już siły, ta depresja mnie wykańcza...

Tak jak napisał Tomek, możemy Cię wesprzeć dobrym słowem. A nie myśłałaś o pomocy specjalisty:?:
Trzymaj się ciepło i powodzenia :przytul :kwiaty:

PostNapisane: 7 wrz 2008, 15:26 
Mile widziany
Mile widziany

tak, to prawda,. Moja przyjaciółka chorowała w zeszłym roku na depresję, a ja do tej pory wyrzucam sobie, że nic nie zauważyłam, a powinnam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]