Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 wrz 2010, 22:58 
Moderator
Moderator

Czy nie można byłoby trzech tematów o depresji połączyć w jeden ? Przecież depresja sezonowa, czy depresja co to takiego, czy depresja jako problem to wciąż ta sama DEPRESJA.

Ostatnio edytowano 25 wrz 2010, 23:28 przez Aggaxx, łącznie edytowano 2 razy
Wątki połączono.

PostNapisane: 29 wrz 2010, 18:01 
Mile widziany
Mile widziany

właśnie, ostatnie kilka dni to koszmar - płacz, łzy, zmęczenie i ból. Nie wiem co się dzieje

PostNapisane: 11 maja 2011, 09:10 
Pisarz
Pisarz

Osoby z depresją same pogarszają sobie nastrój

To dlatego, że depresja wiąże się z automatycznym napływem "czarnych myśli", które atakują chorych także w przyjemnych miejscach – wynika z polskich badań.

Spacer, kino albo inne zajęcia poprawiające nastrój nie zawsze pomagają cierpiącym na depresję lub lęki. To dlatego, że chorzy mimowolnie sami pogarszają sobie nastrój przez "czarne" myśli - wynika z badań dr Magdaleny Nowickiej z SWPS.

Depresja i lęk nie tyle związane są z nieumiejętnością poprawy nastroju, ile z automatyczna "dostawą" coraz to nowych powodów do zmartwień. Dlatego próby poprawy nastroju nie zawsze działają. - Czasem zabiegi te pozostają nieskuteczne z powodu automatycznie działających zabiegów obniżania nastroju - tłumaczy autorka badań.

Chodzi o to, że zarówno ci, którym dokucza depresja, jak i pacjenci z lękami w sposób niezależny od woli "uruchamiają poznawcze i behawioralne zabiegi zmierzające do pogorszenia nastroju", czyli odruchowo zaczynają robić lub myśleć coś, co pogłębia ich zły nastrój.

- W depresji są to przede wszystkim zabiegi związane z nasilaniem przeżywanego już nastroju negatywnego, np. utrzymywanie przekonania, że po jednym niepowodzeniu zaraz przyjdą następne. W przypadku lęku to osłabianie nastroju pozytywnego, np. przypisywanie własnych sukcesów innym i przekonanie o własnej niekompetencji - wyjaśnia badaczka.

Nawyk dobrego humoru

Najtrudniej jest najciężej chorym. Nie tylko rzadziej decydują się oni na świadomą aktywność poprawiającą nastrój, ale też słabiej ona na nich działa. Osoby depresyjne i lękowe, w tym zarówno cierpiące na zaburzenia o charakterze klinicznym, jak i osoby z zaburzeniami nastroju, które nie wymagają interwencji terapeuty, tzn. subklinicznie depresyjne, mimowolnie i automatycznie obniżają swój nastrój. - Obie grupy badanych potrafią stosować kontrolowane metody poprawiające nastrój, ale pacjenci kliniczni są do tego zdolni w mniejszym stopniu, gdyż większy wpływ na ich psychikę mają zabiegi automatyczne - mówi dr Nowicka.

Wyniki badań sugerują, że osoby cierpiące na kliniczną postać depresji lub lęków powinny być zachęcane przez terapeutów do stosowania zabiegów kontrolowanych, tak aby z czasem poprawa nastroju stała się u nich działaniem zautomatyzowanym.

Zaburzenia związane z pogorszeniem nastroju stanowią jeden z najbardziej rozpowszechnionych problemów psychicznych. Szacuje się, iż około 20 proc. dorosłych oraz nawet 50 proc. dzieci i młodzieży cierpi na objawy związane z pogorszeniem stanu emocjonalnego, które coraz częściej wymagają interwencji klinicznej.

(ew/pap)

Czytaj także
Wyleczyć jesienną depresję http://www.polskieradio.pl/7/15/Artykul ... a-depresje
Światłem zwalczają zimową depresję http://www.polskieradio.pl/10/483/Artyk ... a-depresje
Ryby na depresję http://www.polskieradio.pl/7/158/Artyku ... a-depresje

PostNapisane: 11 maja 2011, 11:32 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
nikomu nie życzę żeby trafili na oddział zamknięty z jej powodu :/ :/ :/

[/b] - Grzegorz Ciechowski - "tak tak to ja"

PostNapisane: 11 maja 2011, 11:40 
Pisarz
Pisarz

Oddział jak oddział - rozrywek mało, przyjemności też, ale to konieczność, bez oddziału człowiek może się bardziej męczyć, choć nie każda depresja tego wymaga. Oddział zamknięty trochę odbiega od tego, co widać w filmach, gdzie pokazuje się drastyczności. Poza tym teraz oddział zamknięty to ostateczność, są oddziały dzienne, pomoc środowiskowa (oddział zamknięty w swoim domu), oddziały otwarte, oddziały do 48 h, 72 h itp. Pomoc psychiatryczna jest zróżnicowana. Właściwie oddział zamknięty wchodzi w grę, jeśli ktoś jest zagrożeniem dla siebie (nie tylko dlatego że ktoś powziął zamiar samobójstwa) i innych.

PostNapisane: 12 maja 2011, 01:43 
Pisarz
Pisarz

masz prawo tak myśleć, czasem oddział jest potrzebny zależy od człowieka i tego jak do tego podchodzi ale i tak ze swojej strony nikomu tego nie życzę;/

PostNapisane: 12 maja 2011, 10:14 
Pisarz
Pisarz

No, ja nie najlepiej zniosłam oddział zamknięty i nie był on w moim przypadku potrzebny, ale najłatwiej tam uzyskać pomoc, dostać się, dlatego teraz poszłam na oddział otwarty, potem na oddział dzienny, a jak będzie na prawdę źle, to zapiszę się do środowiskowej pomocy domowej (psychiatra i psycholog przychodzą do domu). W moim przypadku, jak i wielu chorujących da się uniknąć szpitala zamkniętego, bo pomoc psychiatryczna w Polsce jest zróżnicowana.

PostNapisane: 21 cze 2011, 17:03 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Pamiętaj
- jest praca są stresy
- są i depresje wywołane procesem pracy
- a, dalsze procesy medyczne następuja po sobie

PostNapisane: 22 cze 2011, 11:46 
Pisarz
Pisarz

riko napisał(a):
Pamiętaj
- jest praca są stresy
- są i depresje wywołane procesem pracy
- a, dalsze procesy medyczne następują po sobie

Też racja moim zdaniem jedna z głównych przyczyn depresji w dzisiejszym świecie.Powodów dla których można wpaść w depresje jest wiele......

kruszynka napisał(a):
Czy nie można byłoby trzech tematów o depresji połączyć w jeden ? Przecież depresja sezonowa, czy depresja co to takiego, czy depresja jako problem to wciąż ta sama DEPRESJA.

Moim zdaniem JAK NAJBARDZIEJ MOZNA

PostNapisane: 3 sty 2012, 18:29 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lucja
Ja na depresję choruję od 2004r.W listopadzie miałam zmiane leku,ale myśli s znowu wróciły.

PostNapisane: 4 sty 2012, 18:02 
Pisarz
Pisarz

opowiesz nam jakie to myśli ? Boisz się czegoś?

PostNapisane: 8 sty 2012, 13:37 
Pisarz
Pisarz

Przyczyną depresji jest nie tylko stres (lub stres, ale trochę inny, fizjologiczny), w USA z powodzeniem leczy się depresję dietą w niektórych przypadkach (!). Wiadomo że alergia pokarmowa (stres fizjologiczny - organizm reaguje stresem na określony pokarm) może się objawić depresją, a może nawet schizofrenią (takie są na razie przypuszczenia, jeżeli chodzi o schizofrenię). Jest książka amerykańskich psychiatrów, Deborah Mitchell i Michael B. Schachter - "Czego nie dowiesz się o depresji od swojego lekarza - Bezpieczne, skuteczne i przełomowe metody wyleczenia choroby". Na choroby "nerwowe" dobrze jeść ryby, które zawierają zbawienne kwasy omega (ale oczywiście z umiarem, nie przesadzać, bo wszystko w nadmiarze szkodzi). W niektórych przypadkach depresji to alergia pokarmowa lub nietolerancja pokarmowa może być przyczyną. W ogóle warto sobie uświadomić, że jest się tym, co się je i to, co się je, jest lekiem lub trucizną dla organizmu, więc warto na to zwracać uwagę.

PostNapisane: 8 sty 2012, 14:00 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Mądrze napisane, ja właśnie m.in. zajmuję się suplementacją magnezem, cynkiem oraz selenem u osób chorych na depresję, schizofrenię oraz u alkoholików. Sam chociażby magnez czy też cynk w połączeniu z lekami daje o wiele szybszy efekt terapeutyczny, do tego następuje nawet 50% redukcja dawki tych toksycznych leków.

PostNapisane: 8 sty 2012, 14:18 
Pisarz
Pisarz

Tak, magnez też jest ważny w chorobach "nerwowych", zwłaszcza lękach i nerwicy, ale trzeba pamiętać, że jak magnez to z witaminą B6, bo ona pomaga go wchłonąć. No, i o tym, żeby nie brać maksymalnej dawki magnezu w tabletkach, bo organizm przyzwyczaja się do tak łatwo wchłanialnego magnezu i potem może być problem z pobieraniem go z pokarmu.

PostNapisane: 28 sty 2012, 22:14 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Kasia
Hej.Witam...jestem tutaj nowa...dopiero dzis sie zarejestrowalam.Szukam informacji,ktore w jakiskolwiek sposob moglyby pomoc mojej kolezance.Moze ktos z Was zna dobrego psychologa z Bydgoszczy,ktory moglby przyjsc do pacjenta do domu?Moja kolezanka ma depresj,6 miesiecy temu stracila noge,3 dni temu probowala popelnic samobojstwo.Gdyby ktokolwiek z Was mogl pomoc,podpowiedziec cokolwiek,bede bardzo wdzieczna.Z gory dziekuje.Pozdrawiam cieplutko :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]