Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 gru 2009, 17:51 
Mile widziany
Mile widziany

Oj Aga osoba która ma depresje rzadko kiedy sama na to wpada zazwyczaj tak się kamufluje ,że otoczenie nic nie zauważa a kiedy już daje się to zauważyć to z reguły depresja jest już w zaawansowanym stanie.A nie zawsze trafisz na modrego lekarza rodzinnego.Znam osobę która podzieliła sie swoimi spostrzeżeniami z lekarzem rodzinnym to późnej przy każdej wizycie ironicznie sie jej pytał czy dalej sie tak czuje czy może już jej przeszły te fanaberię, to nie jest miłe bo rozmawiał z nią jak z wariatką.

PostNapisane: 10 gru 2009, 21:27 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
dorcia44 napisał(a):
Oj Aga osoba która ma depresje rzadko kiedy sama na to wpada

No to ja miałam szczęście,że sama zauważyłam ,że ze mną było coś nie tak.Myślę,ze wyszłam z tego dzięki temu ,że miałam jakiś cel w życiu i musiałam jakoś "pozbierać " się z tego mojego nieszczęścia.
Choć było to dawno temu to cieszę się,ze obyło się bez interwencji lekarza bo masz rację,ze nie wiadomo na jakiego trafisz.

PostNapisane: 12 kwi 2010, 18:24 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: Piotr
http://www.depresja.net.pl/
http://www.nerwica.com/depresja-f18.html

PostNapisane: 2 maja 2010, 12:06 
Pisarz
Pisarz

ja po dłuższym czasie zdecydowałem się pójść z tym do lekarza na razie dostałem tabletki które nic nie pomagają a jak będzie dalej to się okażę

PostNapisane: 2 maja 2010, 22:49 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
lukasz85 napisał(a):
dostałem tabletki które nic nie pomagają

Łukasz, czasami tabletki są źle dobrane i trzeba je zmienić.Jak nie będą te leki nadal Ci pomagać to powiedz o tym swojemu lekarzowi, powinien przepisać inne. :)

PostNapisane: 3 maja 2010, 13:17 
Junior Admin
Junior Admin

Imię: Agnieszka
lukasz85 napisał(a):
dostałem tabletki które nic nie pomagają

Łukasz, a bierzesz je regularnie? Jeżeli przerywasz branie to nie licz na szybkie efekty. A druga sprawa to alkohol. Leki i alkohol nie idą w parze. Musisz się zdecydować na czym bardziej Ci zależy.

PostNapisane: 4 maja 2010, 08:33 
Pisarz
Pisarz

Aggaxx napisał(a):
Łukasz, a bierzesz je regularnie? Jeżeli przerywasz branie to nie licz na szybkie efekty. A druga sprawa to alkohol. Leki i alkohol nie idą w parze

tak biorę regularnie a co do alkoholu to jak sobie wypije raz na 3 miesiące to jest góra nie jestem tam jakiś pijak :-D

PostNapisane: 4 maja 2010, 08:52 
Mile widziany
Mile widziany

Łukasz85,a według Ciebie to kto to taki "pijak" :wink: ? Oczywiście alkohol jest dla Ludzi,ale skoro bierzesz proszki to nie można przerywać serii,którą lekarz przepisał,bo to mija się z celem :) .Alkohol tylko Cię zdołuje bardziej i żale się rozleją :wink: .Wypij do końca tą kawusię,którą masz obok i sio na spacerek posłuchać ptaszków :wink: .

PostNapisane: 4 maja 2010, 09:00 
Pisarz
Pisarz

wilk1972 napisał(a):
Alkohol tylko Cię zdołuje bardziej i żale się rozleją

może i tak ale ma się takie dni że wszystko jest już obojętne i wtedy jak jest okazja to się wypije za dużo ma się na głowie tych chorób tego wszystkiego.
wilk1972 napisał(a):
Wypij do końca tą kawusię,którą masz obok i sio na spacerek posłuchać ptaszków :wink: .

miałem jechać do wujka ale deszcz pada to i tak nic nie będzie robił

PostNapisane: 4 maja 2010, 09:12 
Junior Admin
Junior Admin

lukasz85 napisał(a):
może i tak ale ma się takie dni że wszystko jest już obojętne i wtedy jak jest okazja to się wypije za dużo ma się na głowie tych chorób tego wszystkiego.

I myślisz, że alkohol jest ucieczką od tego? Gratuluję myślenia, Łukasz. Najpierw, zastanów się poważnie, czy Ty się chcesz leczyć z depresji, czy warto wydawać pieniądze na lekarstwa, czy warto chodzić do lekarza, czy warto zabierać cenny czas innych pacjentów, którym w przeciwieństwie do Ciebie, zależy na tym, żeby wyzdrowieć, i chcą się leczyć, i stosują się do tego, co mówi lekarz. Ty leczenie przerywasz, a więc widać leczenie masz w nosie, bo przecież lepiej jest narzekać, że wszystko obojętne, prawda? Poprawa sama nie przyjdzie, trzeba tego chcieć, bo nikt za Ciebie nie wyzdrowieje. Popatrz, ile ja choruję, i myślisz, że się załamałam, a uwierz mi, są ku temu znaczne powody. Jednak trwam, i nie dopuszczam do swojej psychiki takich podłych myśli, a już na pewno nie szukam ukojenia w alkoholu, bo wiem, że to nie jest żaden wyznacznik, który by mi pomógł. A ty, poza depresją masz też inne choroby, i z nich też sobie nic nie robisz, bo jakbyś robił, to byś w ogóle alkoholu nie używał. Widać, jak chcesz Łukasz wyzdrowieć. Może zbyt dosadnie Ci napisałam, ale w końcu ktoś musiał.

lukasz85 napisał(a):
tak biorę regularnie a co do alkoholu to jak sobie wypije raz na 3 miesiące to jest góra nie jestem tam jakiś pijak

Łukasz, bierzesz odpowiedzialność za to, co piszesz? Bo wychodzi na to, że trochę mijasz się z prawdą. Jak, raz na 3 miesiące? A kto 5 marca pil Żubrówkę, 7 marca - wódkę, 12 kwietnia Finlandię, 2 maja Żubrówkę? Zapomniałeś, co publikowałeś w innych działach, sprawdź sam, bo ktoś tu chyba nas próbuje oszukać, tak?

PostNapisane: 4 maja 2010, 10:14 
Dyskutant
Dyskutant

Imię: Jacek
Iwona pisze:
Cytuj:
A co do lekarza to nie znam może popytaj sie rodzinnego że chciałabys do dobreo iść psychologa albo psychiatry.
Może jednak najpierw to powiem, ze lepszy psycholog niż psychiatra jest delikatniejszy.

Otóż nieprawda. Co z tego, że psycholog jest delikatniejszy niż psychiatra, skoro nie leczy? Depresja jest jednostką chorobową o konkretnych objawach (chodzi o neuroprzekaźniki - serotoninę, noradrenalinę i dopaminę). Dlatego deprechę leczy lekarz, a więc psychiatra, a nie psycholog, który przecież nie leczy chorób. Dobry psychiatra zbada dokładnie osobę cierpiącą na deprechę i przepisze stosowne leki, które należy brać jeszcze przez co najmniej pół roku od chwili ustąpienia objawów deprechy. Sam łykam, więc wiem... A psychiatrę mam dobrego.

PostNapisane: 5 maja 2010, 08:05 
Pisarz
Pisarz

LC napisał(a):
Łukasz, bierzesz odpowiedzialność za to, co piszesz? Bo wychodzi na to, że trochę mijasz się z prawdą.

oj chodziło mi że porządnie sobie wypije raz na 3 miesiące albo i dłużej ostatni porządnie się z piłem w sylwestra a tak jak pół litra się wypije we dwóch czy nawet samemu to nie jest się nachlanym z resztą kończę z alkoholem to już postanowione :)

PostNapisane: 5 maja 2010, 08:37 
Junior Admin
Junior Admin

lukasz85 napisał(a):
a tak jak pół litra się wypije we dwóch czy nawet samemu to nie jest się nachlanym z resztą kończę z alkoholem to już postanowione :)

Kolego, w przypadku alkoholu, i skuteczności leczenia, nie jest ważne, czy Ty wypijesz, litra, pół, czy nawet kieliszek. Ważne, że w ogóle wypijesz, że do swojego organizmu dostarczysz to, co niweluje wszystko, co dobre, a pozostawia to, co złe, leczenie staje się nieskuteczne, a ty sam, nic dobrego nie osiągasz, i to na własne życzenie,-dodam. Tak, więc, uruchom w swoich półkulach mózgowych, przeświadczenie, że alkohol jest be, a ty jako, że jesteś dużym chłopcem, zaczniesz się leczyć tak, jak na dorosłego przystało, czyli: leczę się - nie piję.

lukasz85 napisał(a):
z resztą kończę z alkoholem to już postanowione :)

Wierzę w Ciebie, więc nie zawiedź mojego zaufania.

PostNapisane: 6 maja 2010, 07:19 
Pisarz
Pisarz

LC napisał(a):
Wierzę w Ciebie, więc nie zawiedź mojego zaufania.

nie zawiodę :-D

PostNapisane: 31 sie 2010, 15:26 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Ostrzeżenia: 1
U mnie są pewne wahania nastrojów- jakiś to chyba rodzaj depresji jest... Obecnie jest ze mną troszkę lepiej, ale boję się zimy i późnej jesieni.

PostNapisane: 31 sie 2010, 21:40 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

ewa161op034 napisał(a):
ale boję się zimy i późnej jesieni.

Dla mnie też okropny okres...ponure krótkie dni, szaruga, plucha, zimno, wiatr a przede wszystkim brak słońca, naturalnego światła. Przychodzę z pracy do domu, na dworze ciemno i nic mi się nie chce robić, nigdzie mi się nie chce chodzić ...załamka :( Nie lubię tych pór roku

PostNapisane: 21 wrz 2010, 18:55 
Dobry duch
Dobry duch

Wiem co oznacza depresja... Świat jest wtedy taki okrutny. Na szczęście dzisiaj mamy dużo antydepresantów do wyboru. Problem w tym ,że aby zaobserwować czy dany lek działa trzeba odczekać przynajmniej dwa tygodnie. :)

kleo333

PostNapisane: 22 wrz 2010, 10:37 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Wioletta
Nie wiem czy mam depresję....Po ataku padaczki poszłam do lekarza na zastrzyk,a tam moja lekarka zakładowa :( Szef nie wie że jestem chora bo jak się przyznawałam to nikt nie chciał mnie zatrudnić i zaden lekarz nie chcial podpisać mi badań.Lekarka mnie poznała i powiedziała że w życiu nie podpisze mi badan z tą chorobą...Jestem na zwolnieniu lekarskim.Od tego czsu stałam się płaczliwa,w nocy nie mogę spac,rano nie mam siły żeby wstać.Mam wszystkiego dość!!!Z chęcią wszystko bym rzuciła w diabły i poszła gdzie mnie oczy poniosą!Wszystko mnie drażni,cały czas kłoce się z mężem.Moja córcia zauważyła że jest coś ze mną nie tak...

PostNapisane: 23 wrz 2010, 14:10 
Moderator
Moderator

Depresja sezonowa

artykuł Emilii Florkiewicz konsultowany z Dariuszem Maciejem Myszką - psychiatrą z Centrum Zdrowia Psychicznego w Warszawie

Depresję sezonową można szybko zdiagnozować i skutecznie leczyć. Depresja sezonowa (zimowa) jest prawdopodobnie wywoływana brakiem światła słonecznego we wczesnych godzinach rannych, co powoduje zakłócenie cyklu snu i rytmu wydzielania hormonów.

Ulega zmianie stężenie substancji chemicznych w mózgu (neuroprzekaźników), np. serotoniny, która jest odpowiedzialna za kontrolę nastroju. Powoduje to smutek, wycofywanie się z życia towarzyskiego, rozdrażnienie oraz nieodpartą potrzebę spożywania słodyczy i pokarmów zawierających węglowodany, a czasem także alkoholu. Pożywienie zawierające dużo węglowodanów pobudza wytwarzanie serotoniny, a jej podwyższony poziom polepsza nastrój. To jest prawdopodobnie przyczyna tak częstej ochoty na słodycze.

Zmiany nastroju rozpoczynają się zwykle jesienią, nasilają zimą i ustępują wiosną lub latem.

Wszystkie rodzaje depresji występują częściej u kobiet niż u mężczyzn. Wśród cierpiących na depresję sezonową aż 80% stanowią właśnie kobiety.

Objawy depresji sezonowej:

* uczucie smutku,
* niepokój, lęk, strach,
* trudności ze skupieniem uwagi,
* drażliwość,
* skłonność do szybkiego wpadania w gniew,
* niemożność przeżywania drobnych radości lub czerpania przyjemności z czynności dnia codziennego, unikanie przyjemnych sytuacji (anhedonia),
* brak motywacji i siły do działania,
* utrata zainteresowań, zobojętnienie,
* nadmierny apetyt, szczególnie na słodycze (często wieczorem i nocą),
* znaczący przyrost masy ciała,
* osłabienie popędu seksualnego,
* nadmierna senność,
* ospałość,
* poczucie beznadziejności, bezradności,
* u kobiet nasilenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego.

Rozpoznanie można uznać za uzasadnione, jeśli objawy występują każdego lub prawie każdego dnia przez co najmniej dwa tygodnie. Nasilenie objawów ma charakter zmienny. Zwykle trwają one od 5 do 7 miesięcy (od października do maja). Muszą nawracać co najmniej przez dwa sezony jesienno-zimowe.

Chociaż można samemu rozpoznać objawy depresji sezonowej, warto uzyskać potwierdzenie diagnozy od lekarza specjalisty. Depresja może być bowiem sygnałem innej poważnej choroby (np. choroby Parkinsona, stwardnienia rozsianego, zaburzenia czynności tarczycy) lub może być również spowodowana niepożądanym działaniem leków przyjmowanych z różnych przyczyn.

Metody leczenia
Od niedawna depresja zimowa uznawana jest za poważne schorzenie, od niedawna też próbuje się ją leczyć. Lekarze stosują różne metody. Polecane są spacery w ciągu dnia, najlepiej przed południem, szczególnie w dni słoneczne. Na efekt przeciwdepresyjny istotny wpływ ma ekspozycja na światło. Jednym ze skuteczniejszych sposobów leczenia jest połączenie fototerapii (leczenia światłem) z farmakoterapią.

Leczenie światłem
Terapia światłem polega na codziennym w okresie jesienno-zimowym naświetlaniu oczu sztucznym jasnym światłem. U wielu osób ta metoda eliminuje lub łagodzi objawy depresyjne, takie jak smutek, zmęczenie, niepohamowany apetyt i nadmierna senność. Natężenie światła leczniczego powinno wynosić 2500-10 000 luksów. Jest wielokrotnie większe od zwykłego światła w pomieszczeniach, którego natężenie zwykle nie przekracza 500 luksów. Dla porównania, podczas spaceru w słoneczne popołudnie można otrzymać dawkę 100 000 luksów naturalnego światła. Fototerapię uznaje się za podstawową metodę leczenia depresji sezonowej z kilku powodów:

* Objawy niepożądane są minimalne lub nie występują. Niewielu pacjentów skarży się na bóle głowy lub zaczerwienienie oczu. Zwiększenie odległości od źródła światła i skrócenie czasu naświetlania powinno wyeliminować tego rodzaju dolegliwości.
* Działa szybko. Złagodzenie objawów może nastąpić po kilku kolejnych dniach stosowania lampy (np. lampa Bioptron, Fotovita, Bright Light). Urządzenia do fototerapii eliminują promienie ultrafioletowe, więc nie istnieje ryzyko oparzenia skóry.
* Jest bezbolesna.
* Może być stosowana w warunkach domowych.

Kiedy rozpocząć?
Fototerapię można rozpocząć na tydzień przed zmianą czasu na zimowy, jeśli się nie ma pewności, kiedy zwykle pojawiają się pierwsze oznaki depresji.

Jaka pora dnia jest najlepsza?
Fototerapia jest najskuteczniejsza, gdy stosuje się ją dwa razy dziennie: rano i wczesnym wieczorem (co najmniej na dwie godziny przed położeniem się do łóżka).

Czas trwania
Po odpowiedniej dla pacjenta dawce światła objawy zaczną ustępować po niecałym tygodniu. Niektórzy wymagają sesji fototerapii przez trzy lub cztery tygodnie. Fototerapia jest skuteczna w 60-80%. U osób, które nie zareagowały na pierwszy cykl fototerapii, zazwyczaj następuje poprawa po dopasowaniu natężenia światła, zmianie pory i czasu trwania naświetlania czy też kąta padania światła lub zmniejszenia względnie zwiększenia odległości od oczu do źródła światła. U niektórych leczenie światłem po prostu nie działa.

Psychoterapia
Psychoterapia to oddziaływanie słowem, leczenie rozmową. Celem psychoterapii jest nie tylko wyleczenie z depresji, ale także nakłonienie do innego spojrzenia na życie. Psychoterapia może wskazać, w jaki sposób poradzić sobie z depresją.

Akupunktura
Niektórzy proponują akupunkturę. Ta metoda medycyny chińskiej pomaga złagodzić objawy depresji, a polega na stymulacji ściśle określonych punktów ciała przez nakłuwanie skóry cieniutkimi igłami lub pobudzanie prądem elektrycznym.

Leki
Leki przeciwdepresyjne mają zwalczać objawy depresji, poprawiać nastrój. Większość z nich jest sprzedawana na receptę, np. fluoksetyny (Bioxetin, Deprexetin, Fluoksetyna) czy paroksetyny (Seroxat).
Bez recepty sprzedawane są leki ziołowe, np. preparat z dziurwca Deprim, Psychotonisol, Hyperherba.

Cierpisz na depresję sezonową, jeśli w okresie jesienno-zimowym:

* masz niepohamowany apetyt, tyjesz;
* niełatwo ci rano wstawać;
* wydaje ci się, że brak ci kompetencji, solidności, poczucia wartości;
* masz trudności z wykonywaniem określonych zadań (te same czynności w innej porze roku wykonujesz bez wysiłku);
* dręczy cię smutek, któremu może towarzyszyć skłonność do płaczu.

Depresja sezonowa - zwana również chorobą afektywną sezonową (seasonal affective disorder - SAD) - to obniżenie nastroju, postać smutku lub przygnębienia, występującego w miesiącach zimowych. Początki zastosowania terminu depresja sezonowa jako diagnozy psychiatrycznej sięgają wczesnych lat osiemdziesiątych.

z: http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart2019.html

PostNapisane: 25 wrz 2010, 21:07 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Na pewno jest taka depresja. Wiem po sobie, że dla mnie późna jesień i zima to przygnębiające pory roku, brakuje mi właśnie wtedy naturalnego światła.Wstaje rano- ciemno, przychodzę z pracy do domu- ciemno, nie mam ochoty nic robić, połażę trochę po domu i kładę się spać. W moim przypadku nie nazwała bym tego jeszcze depresją, bo jakoś staram się sama z tym radzić Jak tylko jest ładny weekend to właśnie często chodzę na spacery .
Nawet nie wiedziałam ,że jest aż tyle objawów tej depresji. Całe szczęście,że nie mam ich wszystkich naraz bo trudno by było ze mną wytrzymać :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1