Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 mar 2011, 17:18 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Marcin
Hej
Mam pytanie czy korzystacie z takich urządzeń jak czytnik e-booków bo ostatnio czytam właściwie tylko książki i czasopisma w formie elektronicznej i przez chwilę zastanawiałem się czy sobie coś takiego nie kupić. Cena takiego urządzenia na http://www.allegro.pl waha się od 330 do 600 PLN i więcej. Obecnie korzystam z komputera domowego, ale gdybym chciał poczytać sobie na świeżym powietrzu to takie przenośne urządzenie by się przydało. Pozdrawiam.

PostNapisane: 5 kwi 2011, 19:04 
Moderator
Moderator

Widzę, że nikt się tu nie wypowiedział, a szkoda, bo ten czytnik to fajna rzecz. Teraz coraz więcej pojawia się e-booków, z czego oczywiście pół na pół się cieszę, bo książka w łapie to jednak inne doznanie. Z drugiej strony mniej miejsca elektroniczna książka zajmuje, nie kurzy się więc to super sprawa. Marzy mi się czytnik, ale niestety to nie na moją kieszeń jest obecnie, jednak nacieszyłam oko chociaż, oglądając na allegro je i kilka nawet mi się podobało.

PostNapisane: 5 kwi 2011, 21:48 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Nic nie zastąpi prawdziwej książki :)

PostNapisane: 10 kwi 2011, 15:05 
Pisarz
Pisarz

Fajna rzecz ten czytnik, gdyby taki mały ekran nie był to bym kupiła :) ale muszę lepszą mp3 kupić by tylko audiobook słuchać bo mam pentagramu taką najprostszą do muzyki a trudno tam znaleźć audiobook szczególnie że ma za mały ekran dla mnie :). Inne wrażenie jak czytasz książkę, a inne jak słuchasz. Z własnego doświadczenia wiem że fajnie jest czytać książkę jak mam ją w ręku a czytana przez lektora to co innego :) . Ale cóż, trzeba się dostosować i pogodzić z tym czego i tak nie zmienię :). Mogę tylko w wersji audiobook słuchać teraz i przyzwyczajam się do tego :)

PostNapisane: 15 kwi 2011, 22:50 
Pisarz
Pisarz

Czy ktoś korzysta z odtwarzacza mp3 lub mp5 do audiobook? Potrzebuję rady który kupić, bo moja mp3 nie zapamiętuje gdzie skończyłam słuchać, i aby zapamiętała muszę kombinować by wyłączała się sama po stop bo wtedy zapamięta, a jakbym wyłączyła normalnie to nie zapamięta gdzie skończyłam słuchać. Dobrze dla mnie że expressivo podzieliło audiobook na części, to w razie czego zapamiętam numer chociaż. Dziś szukałam w sieci i porównywałam, ale może ktoś ma sprawdzoną markę, model który jest dobry dla audiobook i łatwo tam odnaleźć pliki?

PostNapisane: 16 kwi 2011, 01:03 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Faktycznie, czytanie z komputera może męczyć. Mnie dotychczas udało się w całości przeczytać zaledwie dwie książki w ten sposób. Pamiętam, że kiedyś miałam telefon, który odtwarzał pliki Worda i Excela. Często z niego korzystałam i podobała mi się ta funkcja. Dlatego zamiast czytnika, myślę o smartfonie, który miałby takie możliwości (odtwarzanie plików Worda i Excela). Niestety na razie nie mogę sobie na taki pozwolić.
Czytniki są drogie, bo często posiadają dodatkowo funkcję odtwarzania treści (taki syntezator mowy).

PostNapisane: 16 kwi 2011, 16:34 
Pisarz
Pisarz

Syntezator mowy już mam :-D Expressivo mi czyta :-D Ja słucham audiobook w formacie mp3 także droższy mi nie potrzebny czytnik, tylko może być mp3. Widziałam fajne mp5 na allegro :) . ale nie wiem który łatwy w obsłudze, czy dobrze zapamięta gdzie skończyłam słuchać? Bo moja mp3 z Pentagramu nie nadaje się, jak źle wyłączę to potem szukam rozdziału audiobook na którym skończyłam :-D

PostNapisane: 28 kwi 2011, 22:27 
Pisarz
Pisarz

Już jestem mądrzejsza co do odtwarzaczy mp4, przejrzałam chyba wszystkie strony z sklepami internetowymi :lol: :lol:. Niektóre faktycznie drogie (dlaczego tak bardzo drogie :placz:), ale znalazłam w rozsądnej cenie 138zł i 104zł odtwarzacze nawet dobre :) . Szukałam z opcją dodatkowym wejściem na kartę pamięci by móc rozbudować jak będzie pamięć za mała. Bo mi w zasadzie nie potrzeba "bajerów" tylko normalny odtwarzacz z dobrą baterią, dodatkowym wejściem karty, przejrzystym wyświetlaczem bym mogła przeczytać foldery muzyki, posłuchać zgranych audiobook i tylko do tego kupuję :). Bo na profesjonalny czytnik niestety nie mam kasy, a i tak czytać z czytników bym nie mogła bo każdy wyświetlacz by był za mały :(. Tylko czekam do wypłaty i kupuję, choć trochę boję się z internetowego sklepu zamawiać bo nie ufam tak bardzo, ale zaryzykuję bo warto :)

PostNapisane: 12 maja 2011, 00:47 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Ewa, co do czytania plików tekstowych i PDF można czytać na samsung Avila, tylko że trochę nie wygodnie, bo tekst trzeba cały czas przesuwać na lewoi prawo, bo szerokość kartki nie mieści się na ekranie, albo wszystko jest zbyt małe.

PostNapisane: 13 maja 2011, 21:46 
Pisarz
Pisarz

Ja nie czytam książek wcale od 2 lat. Nie mogłam skupić oczu na tekście, a teraz rozmazuje się litery także słucham tylko :(. Dostałam od brata odtwarzacz mp4 używany i jest ok :) . Mam nagrane kilkanaście książek i teraz słucham bo polubiłam to :) . Jak kiedyś czytałam sporo tak teraz uzależniam się od słuchania :-D . Odkąd mam tą mp4 to słucham w każdej wolnej chwili audiobook, nadrabiam braki :)

PostNapisane: 29 cze 2011, 16:07 
Moderator
Moderator

Na kompie udało mi się przeczytac tylko jedna książke, nie lubie tego. Natomiast czytnik to dosyc fajna spraw,przydaje sie przede wszystkim w podrozy, jest lekki,mały i ogolnie poręczny,wiec zmiesci sie do torebki. Minusem duzym jak dla mnie jest to,ze nie ma dotykowego ekranu.
Teraz na wakacje moge zabrac ze soba ksiazke zwykla i kilka innych, bo mam je w formie e-book'a :) Szybko sie na nim czytac i co wazne, zapamietuje strone, gdzie sie skonczyło. Oprocz tego przy pomocy tych samych słuchawek co do tel, moge sluchac muzyki badz uczyc sie angielskiego. Do tego wrzuciłam zdjęcia, które mi sie podobaja i lubie do nich wracac i w między czasie moge sobie je oglądać równiez na czytniku. Ma tez funkcje ogladania krotkich filmow,ale nie uzywam bo mi nie potrzebne - główny cel to było książki i nauka angielskiego (czyli mp3). Audiobook'ow chyba nie czyta,aczkolwiek nie jestem pewna, bo nie mam zadnego fajnego na kompie,wiec nie probowalam nawet wgrac.

Cena 300zł - duzo,ale wkońcu to zabawka na wieki. Ttakże myśle,że i tak nie jest zle.

PostNapisane: 29 cze 2011, 18:19 
Pisarz
Pisarz

Jak mp3 pliki czyta to i na audiobook będzie działał. Ja na razie mam zwykłą mp4 i odtwarza mi audiobook :). Czytnika jednak nie mogę używać bo to małe ekrany a tego lekarka zabrania tak męczyć oczy :(

PostNapisane: 29 cze 2011, 20:06 
Moderator
Moderator

Być może i czyta,ale ja i tak wole ksiązke taka do łapki, a czytnik uzywam tylko poza domem i to głównie do nauki jezyków oraz słuchania muzyki. (Przynajmniej telefonu nie rozładowuje). A tak na marginesie to nawet nie mam zadnego audiobook'a.

PostNapisane: 29 cze 2011, 20:15 
Pisarz
Pisarz

Moja rzeczywistość czytania to tylko audiobook. Na nic więcej nie mogę sobie teraz pozwolić, i nawet jak udzielam się w wątku "co czytacie" to ja te wszystkie książki mam w wersji audiobook. Niektóre nagrane przez Ivonę ale mi akurat pasuje bo przyzwyczaiłam się do tego akurat syntezatora.

---- Dodano 29 czerwca 2011, 21:55 ----

Ale jak masz możliwości czytania to czytanie lepsze od słuchania, przy słuchaniu muszę być skupiona by nic nie rozpraszało bo jak słuchasz to jest inaczej, możesz się szybko rozproszyć bo nie angażujesz się całkowicie (chodzi mi o to że kiedy jeszcze czytałam to skupiałam wzrok na tekście, a teraz jak słucham to mam oczy wolne i coś może szybko umknąć bo coś interesującego zobaczę). Bo mam porównanie co było przedtem i dlatego tak marudzę :) . Bo jak czytałam książki to tak się zapominałam że świat dla mnie nie istniał, przy audiobook tak bardzo się nie angażuję. Ale lubię to :)

PostNapisane: 25 sty 2012, 11:33 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Krzysztof
A czy słyszeliście o Czytakach?
Jestem tu nowy i mój post możecie odebrać jako reklamę. Jak tak będzie to trudno najwyżej usuńcie.
Ale myślę że warto wiedzieć że coś takiego istnieje

Kilka słów o tym urządzeniu:
Działa jak zwykła Mp3 tyle że ma dodatkowo syntezator mowy oraz poza formatem Mp3 czyta książki w specjalnym własnym formacie oraz formacie DAYSY.
Urządzenie jest stworzone z myślą o osobach niepełnosprawnych głownie słabowidzących i niewidomych ale nie tylko. Jego atuty to duże klawisze prosta obsługa a zamiast wyświetlacza komunikaty dźwiękowe.
Urządzenie Produkowane jest w Polsce przez Spółdzielnię Nowa Praca Niewidomych z warszawy.

Myślę że największym atutem Czytaka jest to że producent zapewnia nam bezpłatne zaplecze książek które wszystkie są czytane przez znanych lektorów a ich ilość przekroczyła już 5000 i ciągle rośnie.
Daje to spory komfort ponieważ nie musimy już kupować lub piracić książek.

Odtwarzacz jest produkowany przez spółdzielnie Niewidomych dla wąskiego grona odbiorców w niewielkich partiach co sprawia że jego ceny nie należą do najmniejszych ale bezpłatny dostęp do książek rekompensuje jego cenę.

Jeśli zainteresował Was ten temat to piszcie, jestem do usług.
Pozdrawiam
Kris89

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]