Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 paź 2011, 17:07 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Z tym obserwowaniem, to chyba jest trochę tak, że ludzie, którzy nie potrafią samego siebie zaakceptować, mają trochę fioła na punkcie że ktoś ich obserwuje. Sami przecież obserwujemy inne osoby. Ktoś nam się podoba, ktoś inny zwraca szczególną uwagę swoim zachowaniem i jest ok. Normalna sprawa żeby patrzeć na inne osoby. Tylko w ten sposób można nawiązać jakiś kontakt.
Ja nie widzę problemu.

PostNapisane: 15 paź 2011, 18:48 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

mariano napisał(a):
Z tym obserwowaniem, to chyba jest trochę tak, że ludzie, którzy nie potrafią samego siebie zaakceptować, mają trochę fioła na punkcie że ktoś ich obserwuje.

Akceptuję siebie w 100% i nie zwracam zbytnio uwagi na to, czy ktoś mnie obserwuje. A niech się patrzy jak chce.

PostNapisane: 28 paź 2011, 20:04 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Piotrek
mariano dobry diagnosta z Ciebie :wink: Chyba sporo racji w tym jest bo ja mieszkam w małej mieścinie i tutaj z reguły ludzie nie są do siebie przyjaźnie nastawieni. Cenna wskazówka w celu podniesienia nadziei, że to tylko chwilowa niedyspozycja niż poważny objaw chorobowy thanks :-D

PostNapisane: 29 paź 2011, 15:13 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Czy zdarza mi się że ktoś mnie obserwuje?? być może, niezauważyłem tego.
Mnie się zdarza innych ludzi obserwować, na przykład jadąc pociągiem poatrzę, jak kto jest ubrany, kto wsiadł itp...robie to dla zabicia czasu.
Oczywiście jest różnica między spojrzeniem się kto wsiadł a wgapianiem się.

Jeśli ktoś ma wrazenie że jest ciągle obserwowany to może być to objaw choroby psychicznej.

PostNapisane: 29 paź 2011, 17:30 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Pewnie,ze tak.Ktoś patrzy na mnie,najczęściej dzieci .Ale ja tez obserwuje ludzi,jak są ubrani itp. Jeśli sie ktoś gapi denerwująco ,ja tez zaczynam się na tego kogoś patrzeć.Od razu odwraca wzrok.Jeśli to małe dzieci,uśmiecham się do nich. :)

PostNapisane: 31 paź 2011, 22:23 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Przestałam dbać o to, czy mi się ktoś przygląda( w większości przypadków). Inna sprawa ,że te ciekawskie spojżenia najczęściej posyłają mi dzieci ,a ciekawość w pewnym wieku jest przecież naturalnym odruchem - zwykle rozbrajam takiego miniaturowego delikwenta uśmiechając się i mówiąc "cześć".Gorzej gdy gapią się ludzie starsi .Często słyszę od nich komentarze typu "Taka młoda,a już kaleka" albo "A co to się dziecku stało?".Szczytem bezczelności było kiedy jakaś kobieta usiłowała dać mi jałmużnę (sic!) . Wiecie co jest w tym najbardziej denerwujące ? Skracanie dystansu .Z niewiadomego powodu ludzie myślą ,że osobę niepełnosprawną ,można bezkarnie zaczepić i zapytać prosto z mostu ,ze współczującym uśmieszkiem na ustach : "A co to się stało?" :cenzura: - otóż nie! Wcale nie życzę sobie być w ten sposób nagabywana .Zastanawia mnie dlaczego ludziom wydaje się ,że szczytem marzeń każdego niepełnosprawnego jest ,rozprawianie o przyczynie swojej niepełnosprawności. Najgorsze jest to,że nawet osoby mające najlepsze intencje zaczynają rozmowę ze mną w ten sposób i tym samym zapewniają sobie beznadziejne pierwsze wrażene - byłam tak kiedyś podrywana :mur: .

PostNapisane: 2 lis 2011, 20:12 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Sylwia
Po to mają oczy żeby patrzeć w końcu mnie to lata czy patrzą na mnie jak na mądrą czy wariata :P :P Z resztą obcy to nie przyjaciele ;)

wciąż układasz moje sny.
Bądź mym aniołem,
aż do końca świata i
strzeż mnie przed sama sobą,
gdy zawiodę wybacz mi"

Obrazek

PostNapisane: 4 lis 2011, 17:49 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Czasem mam takie wrażenie, że jestem obserwowana... Wydaje mi się, że ktoś zdalnie gmera w moim kompie, telefonie itd. Mam czasem wrażenie, że nawet moje łączności przez radio są nagrywane i w ogóle, że jestem podsłuchiwana... :-D

PostNapisane: 4 lis 2011, 17:53 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
A po czym tak twierdzisz że jesteś podsłuchiwana/?

PostNapisane: 4 lis 2011, 18:44 
Pisarz
Pisarz

Imię: Ewa
Zdaję sobie sprawę, że różni ludzie są w sieci... Na radiu także towarzystwo niszowe jest. Na pasmach amatorskich mogą być zwykli ludzie, ale i policjanci obecni i byli, wojskowi, byli sbcy itp. Dlatego jest szansa, że mogę być potencjalnie " na widelcu "...

PostNapisane: 4 lis 2011, 18:49 
Pisarz
Pisarz

nie wiem Ewa ja nie bardzo się na tym znam

PostNapisane: 16 lis 2011, 00:39 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Lukasz
U mnie obserwowanie mnie przez innych ludzi jest częścią mojej choroby. Niby wiem że to nieprawda a jednak sobie wmawiam że tak jest i szukam w każdym spojrzeniu innych mojej racji że tak jest. Obserwowanie i ocenianie mojej osoby to jeden z moich koszmarów :?

PostNapisane: 16 lis 2011, 03:15 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Alex
Ja nie dość, że jestem ON to jeszcze dziwnie wyglądam. :D
Kolczyki, czarny ("szatański") ubiór i jaskrawo czerwone włosy. :D

Ze względu na wygląd często zdarza mi się, że ludzie robią mi zdjęcia (oj, nie raz dostałam fleszem po oczach...) albo wchodzą w różne stoiska bo się zagapią. :D Kiedyś facet zagapił się na mnie i wlazł w jakieś stoisko z kosmetykami, hihi. Czasem słyszę za sobą charakterystyczne *pstryk*, odwracam się, a ktoś udaje, że nie patrzy na mnie, a kątem oka jedzie w moją stronę. ;)

Moją mamę to zawsze denerwowało, jak chodzimy na zakupy i ludzie patrzą na mnie (nieważne czy na ubiór i na czy jak się "poruszam") to mama się denerwuje i zaczepia ludzi (niektórzy chamsko gapią się wręcz z otwartymi gębami), np. pyta czy coś się nie podoba albo czy człowieka ktoś nie widział itp.
Czasem robi mi się przykro jak jestem ubrana "normalnie", a mimo to ludzie się gapią, albo słyszę czasem "co choroba robi z ludźmi" czy coś takiego, ale z drugiej strony idzie się przyzwyczaić.

PostNapisane: 16 lis 2011, 12:55 
Pisarz
Pisarz

Wykonuje taki zawód, że lokalne środowisko zna mnie doskonale, czasami źle się z tym czuję, brak mi anonimowości, i jestem już tym zmęczona, bardzo zmęczona. Denerwuje mnie, że obcy ludzie zauważają zmiany u mnie:nowy rower, nową fryzurę czy nawet nową bluzkę, czasami to aż strach nowe majtki ubrać :D, coraz częściej marzę o czapce niewidce..

PostNapisane: 16 lis 2011, 15:07 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
U mnie raczej jest obserwowana moja niepełnosprawnośc niż osobiscie ja, niewiem czy to jest normalne?.i z czego to wynika :roll:

PostNapisane: 16 lis 2011, 20:02 
Pisarz
Pisarz

ja też nie wiem.Na mnie nieraz też się gapią jakby zobaczyli stwora z kosmosu

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]