Lucy napisał(a):
Czy to jest temat o modelarstwie czy ogólnie o hobby

Panowie,piękna pasja. Noranda bardzo piękne te żaglowce, aż by się chciało być krasnalem,by wskoczyć na tą łajbę.

Noranda czyli ja poruszył temat hobby i jego roli w naszym życiu na przykładzie modelarstwa. Piszę na jego temat w dziale rozrywki itd.
Modelarstwo każdego rodzaju jako sposób na zaspokojenie potrzeby aktywności w stanie ograniczeń właściwych dla ON. Będę rozwijał temat na własnym przykładzie:
Coraz mniej możliwości, coraz więcej ograniczeń. Już nie można na narty, już nie ma na czym dojść do wody aby pływać lub chodzić na tańce itp itd. I co; mam siąść na stołku przed telewizorem lub użalać się nad sobą? Czy wszystko co powoduje systematyczny wzrost ograniczeń ma doprowadzić do tego, że reszta życia to już tylko czekanie na śmierć?
Hobby to nie tylko zajęcie dla rąk. Aby w tę rozrywkę wejść, potrzeba - bo warto - dużo się naczytać, szperać w Internecie o dawnych technikach dawnych mistrzów i kulturze materialnej.
Ile historii i geografii poznaje niejako przy okazji taki zbieracz znaczków pocztowych, ale i modelarz rozwijając swój warsztat umiejętności .
Dopiero wtedy zaczyna sie zdobywanie doświadczenia i wprawy w dłubaniu raczkami. Przy każdym hobby w tym i w modelarstwie jako jednej z możliwości w tym zajęciu dla rąk i głowy.
Co chwila "robię za jaka": Jak to robili Anglicy, a jak Hiszpanie? A co wymyślali Chińczycy?
A potem znowu za jaka: Jak zdobyć materiały i narzędzia, jak wykonać ten czy inny detal...
Nie ma czasu się nudzić lub użalać nad sobą.Wstaję o 5 rano, leki śniadanko, następne leki
i do lekarstwa podstawowego: Do roboty!!! I tak nie wiadomo kiedy mija dzień i już się ma grafik na jutro i pojutrze. Robię to głownie dla siebie bo mnie to wciąga i daje drobne cele w życiu. Nie będę jednak udawał skromnisia: Cieszy i nadaje dodatkowy sens takim robótkom
gdy ktoś z rodziny albo znajomych ogląda dzieło i westchnie sobie;"jakie to cacane". Następnie zacznie się rozmowa w której można się pochwalić widzą; dlaczego to czy tamto zostało tak właśnie wykonane oraz gdzie dany okręt czy samochód miał zastosowanie lub do czego służych. Np. galeony hiszpańskie do przewozu tego co zrabowali w Nowym Świecie
i co z tego do dzisiaj zostało w muzeach lub pałacach i katedrach w Hiszpanii.