Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 mar 2011, 16:25 
Pisarz
Pisarz

Witam, jestem po 2 operacji zeza rozbieżnego, trochę dłużej brałam krople sterydowe (o jeden tydzień bo miałam jeszcze szwy na oku), a potem cały miesiąc jak wróciłam do pracy miałam duże zawroty głowy, ja poszłam do pracy miesiąc po operacji bo lekarz mówiła że mogę. Na ostatniej wizycie jak to powiedziałam to lekarka zapisała mnie na badanie HRT i pole widzenia. Wiem że to na jaskrę badania, mam chłopaka z tą chorobą, ale on ma inny rodzaj bo od dzieciństwa. Czy jaskra daje takie objawy? Czy raczej to przemęczenie? Bo ogólnie to po operacji mam zakaz czytania długiego, moje oczy szybko się męczą i mam się nie przemęczać w pracy, ale to niewykonalne niestety :( .Mam nawet umiarkowany stopień 0-4 w orzecznictwie dodano mi go po 2 operacji , ale ja mam inne choroby, także ten znaczek dodali na ostatniej komisji rok temu. Czy ktoś miał podobne doświadczenia po operacji oczu?

Ostatnio edytowano 24 mar 2011, 01:19 przez Niepokorna, łącznie edytowano 1 raz
Poprawiona literówka :)

PostNapisane: 23 mar 2011, 23:39 
Moderator
Moderator

Imię: Marcin
Po trochu znam ten problem. Długie czytanie, zbyt ostre światło przez dłuższy czas, używanie zbyt silnych okularów powodowało u mnie zmęczenie oczu. Jak się okazało, miałem jaskrę pooperacyjną. Przez pewien czas brałem specjalne krople na zbicie ciśnienia wewnątrz-gałkowego i teraz wszystko jest dobrze. Jeżeli jesteś świeżo po operacji oczu, tym bardziej takie objawy mogą mieć miejsce, bo naczynia w oku są osłabione. Po mojej trzeciej operacji na oko lekarze zapisali mi leki z wyciągu borówkowego i jagody na wzmocnienie. Radziłbym skontaktować się z okulistą. Co do badania oczu, o którym piszesz, było to takie dmuchnięcie w oko? bo jeżeli tak, to miałaś wtedy badanie na jaskrę. Inna przyczyna, to alergia. Dawniej na początku wiosny, (przełom marca i kwietnia) swędziały mnie oczy,

PostNapisane: 24 mar 2011, 19:30 
Pisarz
Pisarz

Miałam badane ciśnienie w oku na wizycie u okulistki, ja już miałam 2 operacje zeza, to jest dość inwazyjna operacja, miałam 8 szwów na oku ostatnio po operacji, a teraz często są czerwone bo zmęczona jestem ale to norma po takim zabiegu. Teraz czekam na hrt i na pole widzenia mam je w maju zrobić.Teraz już nie mam zawrotów głowy, może za wcześnie do pracy poszłam. Możesz napisać czy te krople miałeś na receptę? Bo jestem leczona w klinice Mediq w legionowie, a mieszkam 200 km od kliniki, ale może u mnie lekarka mi to przepisze :) Te krople można stosować na blizny? Pomagają na zmęczone i czerwone oczka?

PostNapisane: 25 mar 2011, 22:54 
Moderator
Moderator

Krople na ciśnienie są na receptę i dosyć drogie. sprowadzają je na zamówienie. 2 mililitry kropel kosztują ok. 130 zł. Poczekaj na najbliższe badania kontrolne, może nie masz jaskry, a jedynie osłabione oczy po operacji. Ja przez 3 miesiące po operacji nie mogłem się wysilać

PostNapisane: 27 mar 2011, 14:18 
Pisarz
Pisarz

Źle napisałam sorki, mi chodziło o te leki na wzmocnienie, nie na jaskrę, wiem że to są leki poważne i ich bez zaleceń lekarza nie można brać :). Ja niby mam oszczędzać się itd, ale kto w pracy na to zwraca uwagę? Pracuję w dużym sklepie, jako niepełnosprawna wiedzą że mam grupę, korzystają z tego, ale by jakieś ulgi to chyba tylko marzenie moje:( . Dlatego jak znasz jakieś krople na wzmocnienie oczu po operacji to napisz, ja miałam kiedyś sztuczne łzy ale to mi szkodziło bardziej bo mi potrzebne coś na wzmocnienie a moja lekarka co w mojej miejscowości jest to daje mi tylko tzw sztuczne łzy a to mi szkodzi. Bo ufam tylko profesor z Mediq, ale jak byłam ostatnio to zapomniałam o to spytać bo było za wcześnie na takie leki. Jestem już 4 miesiące po operacji, teraz mogłabym dopiero coś brać na uszczelnienie naczynek w oku, wiem że na początku to by mi zaszkodziło. Pisałeś o lekach z borówek, to działa na wzmocnienie oczu?

PostNapisane: 28 kwi 2011, 22:56 
Pisarz
Pisarz

Dziś miałam gorszy dzień z oczami, wybrałam się do okulistki i dostałam krople Hyabak 0,15% do nawilżania i łagodzenia podrażnień. A 26 maja jadę na HRT i już zaczynam się bać :(. Choć dziś mi mierzyła ciśnienie w oku i nic nie mówiła na ten temat, myślę że duże nie było jak przemilczała to lekarka.

PostNapisane: 1 maja 2011, 21:09 
Moderator
Moderator

co do leku na wzmocnienie oczu, nie pamiętam czy to był lek na receptę. był to naturalny wyciąg z borówek który używałem przez jakiś czas po operacji.
Lek nazywał się strix.
Więcej na ten temat tu. http://www.aptekatanichlekow.pl/product ... 8697c6594a

PostNapisane: 1 maja 2011, 22:41 
Pisarz
Pisarz

Marcin87 napisał(a):
co do leku na wzmocnienie oczu, nie pamiętam czy to był lek na receptę. był to naturalny wyciąg z borówek który używałem przez jakiś czas po operacji.
Lek nazywał się strix.
Więcej na ten temat tu. http://www.aptekatanichlekow.pl/product ... 8697c6594a

To chyba suplement diety czyli nie na receptę z tego co wyczytałam na stronie :) . Ja teraz mam krople Hyabak, to są krople na zmęczone oczy, trochę pomagają ale powoli jak dla mnie. Ale już 26 maja będę w Legionowie to chociaż częściowo będę wiedziała co mi jest bo pole widzenia mam na 7 czerwca i wtedy dopiero wizyta u lekarki. Jak na razie zaczynam dopiero się bać tego, wcześniej nie przejmowałam się tym tak, lub udawałam że mnie to nie dotyczy, im bliżej do badań to ja bardziej boję się, choć pewnie nie będzie tak źle :)

PostNapisane: 17 maja 2011, 22:59 
Pisarz
Pisarz

Im bliżej badań tym ja więcej boję się :( . To już za tydzień... Teraz nic nie pomaga ja przejmuję się bardziej pomimo że wcześniej wierzyłam że to może być zwykłe przemęczenie. Sama nie wiem... Do tego badania są rozciągnięte na 3 tygodnie, 7 czerwca dopiero dowiem się wszystkiego. Nawet nie mogę skupić się na słuchaniu audiobook, a lubię to bardzo :( .

PostNapisane: 25 maja 2011, 22:40 
Pisarz
Pisarz

To już jutro... Już zarezerwowany bilet do Legionowa, jutro raniutko jadę :) . Tylko nie wiem czy jak zmęczona jestem to dobry wynik Hrt wyjdzie? Ale nie idę jeszcze spać, jakoś nie mogę... Ale już tak bardzo się nie denerwuję, może pomogło zmęczenie pracą?

PostNapisane: 26 maja 2011, 00:25 
Moderator
Moderator

Czy już po badaniach? jak wynik?

PostNapisane: 26 maja 2011, 18:19 
Pisarz
Pisarz

Wyniku mi nie dali :(. Miałam komputerowe HRT na takie światełko zielone musiałam się patrzeć, lewe oko dobrze się patrzyło a prawe zaczęło łzawić lekko i mrugałam co panią pielęgniarkę lekko denerwowało :). Wynik za 2 tygodnie kiedy będę miała pole widzenia i wizytę u lekarz. Byłam mocno zmęczona i niewyspana bo ja jechałam o 6 rano by dojechać do Legionowa, jak zajechałam to oczy już były zmęczone dlatego podczas badania nie dało się za pierwszym razem zbadać. Dopiero teraz wróciłam z podróży i od razu kawę piję bo niewyspana i zmęczona po tych godzinach w busach solidnie dały popalić :) :). Ale już inne mam nastawienie, ja z gorszą chorobą pogodziłam się to teraz już nie martwię się tak bardzo :) . Poczekam do wyniku co lekarz powie.

PostNapisane: 29 maja 2011, 11:39 
Dobry duch
Dobry duch

Kurde ja mam podejrzenie jaskry ,z resztą jak się okaże że ją mam to całe moje życie straci sens,mam takie myśli że ech :/ już obmyślam jak ze sobą skończyć .

PostNapisane: 29 maja 2011, 14:18 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Reznik
Boże co Ty opowiadasz przeciez ja bardzo słabo widze i jakoś żyje wcześnie wykryta jaskra nie musi prowadzić do ślepoty.

---- Dodano 29 maja 2011, 14:20 ----

Piotrs92
Ciesze się że chcesz mnie poznać niestety nie mam gg ale zapraszam na PW zchęcią poklikam z Tobą

PostNapisane: 29 maja 2011, 18:31 
Pisarz
Pisarz

Reznik
Chyba żartujesz? :!: Z tego powodu? Ja mam na razie badania, ale nawet jak wykryją to umiem z tym żyć :) . Są gorsze rzeczy niż jaskra :(

PostNapisane: 29 maja 2011, 18:48 
Pisarz
Pisarz

ja też mam czasami dosyć a szczególnie głupich ludzi ale oni mi jeśc nie dają.

PostNapisane: 30 maja 2011, 13:20 
Dobry duch
Dobry duch

Nie wyobrażam sobie życia w ciemności i tyle jestem gotów zrezygnować z wszystkiego ale nie ze wzroku ,jak tak można żyć :/ Swoją drogą jak piszesz na komputerze i czytasz skoro tak słabo widzisz?

PostNapisane: 30 maja 2011, 13:49 
Pisarz
Pisarz

Reznik
Masz racje cięzko jest żyć jak się nie widzi ale to jeszcze nie koniec świata. Ja mam wade wzroku od urodzenia więc nie wiem jak to jest jak jest się zdrowym. A na kompie to czytam przez lupe a pisze z pamięci ale sa tez specjalne programy dla słabowidzących i nie widomych ale ja nie umiem ich obsługiwać. Znam ludzi co kiedys byli zdrowi a terez niewidzą i jakos dali sobie z tym rade.
A Ty masz teraz jakaś wade wzroku? że tak się martwisz że go stracisz?

PostNapisane: 30 maja 2011, 14:54 
Dobry duch
Dobry duch

Mam i w ostatnim czasie mi się znacznie pogorszył,wszystkie objawy zmierzają do jaskry ale to się okaże być może niedługo.To mie nie daje spokoju że stracę wzrok ,co innego gdybym był od urodzenia ale jak do niedawna wszystko było ok więc nie mogę dopuścić myśli że przestanę widzieć,nie chcę tak żyć i nic tego nie zmieni.

PostNapisane: 30 maja 2011, 15:13 
Pisarz
Pisarz

Reznik
Posluchaj mnie jaskra nie musi skończyc się ślepotą przecież mi też nikt nie da gwarancji że w przyszlości nie strace wzroku..
Myślisz o samobójstwie a pomyslaleś jak po Twojej smierci ma żyć Twoja mama i Twoi bliscy? czy tylko myślisz o sobie? jestes jeszcze taki mlody a takie beznadziejne myśli masz

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]