Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 gru 2011, 23:57 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Krzysiek
Jakieś pół roku temu poznałem "zdeklarowaną" niewierzącą. Jako osoba jest dla mnie życzliwa i bardzo ją lubię. Od tamtej pory bardziej zastanawiam się nad wiarą, naszą religią. Jednak jestem też zdania, że Polska, nie jest krajem tylko katolików i powinna być świecka. Im bardziej się zagłębiem tym bardziej dochodzę do wniosku, że do laickości Polsce daleko (np. religia w szkole jest zawsze, a o etyce dla niewierzących się zapomina, rekolekcje odbywają się często w trakcie lekcji itp.). A wy o tym co myślicie, i czy uważacie, że popieranie świeckości państwa przez katolika jest czymś złym? Proszę o szczere odpowiedzi.

PostNapisane: 4 gru 2011, 14:14 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
Nie jestem katoliczką, ani osobą wyznającą inną wiarę, uważam jak już pisałam nie raz na tym forum, że powinien być rozdział kościoła od państwa. Popieranie świeckości państwa to na pewno nic złego ( nawet przez katolików), w końcu z jakiej racji ludzie nie identyfikujący się z nauką kościoła mają żyć pod jego dyktando? Oczywiście zaraz odezwą się głosy, że jak nie chcesz to nie musisz według tych zasad żyć, he, he kompletna mrzonka w wielu sytuacjach jest to nie możliwe, zresztą wystarczy się rozejrzeć, jak to Ci co mają monopol na "prawdę", chcą dyktować reszcie jak powinni żyć, jak myśleć, co robić a czego nie, dla mnie jest to zwyczajna dyskryminacja.

PostNapisane: 4 gru 2011, 15:45 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Generalnie mówi się że nasz kraj jest najbardziej Katolicki w Europie i ma najwięcej wiernych, ja bym się z tym osobiście nie zgodził ponieważ to są tylko jakieś statystyki a prawda jest inna wierni się od Kościoła odsuwają widać to po ilości ludzi na mszach świętych... Jest kilka przyczyn tego na pewno o nich wiecie dyktat Kościoła narzucanie własnego myślenia wierzącym i nie tylko, wprowadzanie przepisów, które utrudniają życie jak np. pochówek zmarłych czyli odmawianie modlitwy nad trumną zmarłego, a nie nad urną, różne cenniki za posługi kościelne często bardzo duże kwoty którym wierni nie są w stanie sprostać, a następstwem tego jest nawet odmowa pogrzebu,i wiele innych spraw związanych z tym problemem. Zgadzam się całkowicie z poglądami D.House pozostawiam to pod indywidualne przemyślenia każdego człowieka.

PostNapisane: 4 gru 2011, 18:18 
Dobry duch
Dobry duch

Dziękuje kochani forumowicze za odpowiedzi i zapraszam do dalszej dyskusji :)

PostNapisane: 7 gru 2011, 20:02 
Dobry duch
Dobry duch

bodzio2 napisał(a):
wprowadzanie przepisów, które utrudniają życie jak np. pochówek zmarłych czyli odmawianie modlitwy nad trumną zmarłego, a nie nad urną, różne cenniki za posługi kościelne często bardzo duże kwoty którym wierni nie są w stanie sprostać, a następstwem tego jest nawet odmowa pogrzebu,i wiele innych spraw związanych z tym problemem.

Co do kremacji w przeszłości Kościół wyrażał zdecydowany sprzeciw, uznając go za zwyczaj pogański, negujący wiarę w zmartwychwstanie. Jednak z racji wzrostu liczby ludności, a także względów ekologicznych i higienicznych, jego stanowisko uległo zmianie.

Owszem Kościół zachęca do tradycyjnego grzebania zwłok, i modlitw przy trumnie z ciałem, ale w uzasadnionych przypadkach (np. przeludnienie cmentarza, zakaźna choroba osoby zmarłej, wyraźne życzenie rodziny, motywowane trudnościami uczestnictwa w "podwójnych" obrzędach itp.) ceremonie pogrzebowe mogą odbyć się nad urną. Jednocześnie niedopuszczalne jest posiadanie jej w domu, podział prochów w rodzinie, rozsypywanie ich w "ogrodach pokoju" itp.

W Polsce funkcjonują krematoria, więc z prawnego punktu widzenia spopielenie zwłok nie jest przestępstwem, i nikt nie musi być pochowany z ciałem.

PostNapisane: 7 gru 2011, 23:57 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Lukasz
Jestem za rozdziałem kościoła od państwa niestety daleko nam do tego. Trzeba dużo lat żeby społeczeństwo do tego dojrzało . mówi się w niektórych kręgach, że dziś Katolicy są gorzej postrzegani przez ludzi będących za świeckością państwa , niewierzących . Powodów jest wiele . Warto więc prosto i jasne poukładać sprawy wiary . Zdeklarowanym katolikom dać swobodę wyznawanie kultu wiary , a tym co nie wierzą nie dawać do zrozumienia iż są gorsi.

PostNapisane: 8 gru 2011, 00:19 
Dobry duch
Dobry duch

Tylko trudno jest jednym i drugim "dogodzić" :)

PostNapisane: 8 gru 2011, 00:24 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Wtedy jeśli się rozdzieli te sprawy nikt nie będzie czuł się pominięty.

PostNapisane: 8 gru 2011, 00:28 
Dobry duch
Dobry duch

A czy uważasz, że jako katolik robię coś złego, że chcę tego rozdziału?

PostNapisane: 8 gru 2011, 00:36 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Isiek154 napisał(a):
A czy uważasz, że jako katolik robię coś złego, że chcę tego rozdziału?

Ja jestem za rozdziałem kościoła od państwa więc to dla mnie nic złego.

PostNapisane: 8 gru 2011, 00:42 
Dobry duch
Dobry duch

Ja jestem między młotem a kowadłem, dlatego napisałem na forum, żeby wiedzieć co sądzą inni :(

PostNapisane: 8 gru 2011, 01:05 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

tak bywa czasami.

PostNapisane: 8 gru 2011, 12:20 
Pisarz
Pisarz

Już nie chce się naprawdę poruszać tego tematu bo przecież widać gołym okiem że Kościół chce narzucać nam swoje przepisy,chce mieć władzę nad nami nie pomaga a wręcz przeszkadza wiernym i powodem tego jest także spadek ilości wiernych na mszach w kościołach.

PostNapisane: 10 gru 2011, 23:59 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Rozdział Kościoła od Państwa to słowa wytrychy.
Tak naprawdę co to komu ten kościół przeszkadza, nie wiem?

Wystarczy naprawić tylko kilka spraw związanych z opodatkowaniem i rozliczaniem duchownych.
Nie trzeba zaraz wielkiej rewolucji.

Religia w szkole jest ok. Większym zamieszaniem byłoby teraz kombinowanie z religią na plebanii.
Niech się tylko księża dogadają z dyrektorem szkoły co do odpłatnego wynajmu sali. A wierzący niech płacą podatek na swój kościół.

Naprawdę nie trzeba wywracać wszystkiego do góry nogami. W Polsce od lat mamy wolność, pod każdym względem.

PostNapisane: 11 gru 2011, 00:25 
Dobry duch
Dobry duch

Mnie tam religia w szkole nie przeszkadza, z tym że o etyce dla niewierzących się zapomina. Może warto byłoby wprowadzić jakiś stałych nauczycieli tego przedmiotu?. Wszelkiego rodzaju Msze i inne religijne uroczystości, powinny odbywać się poza lekcjami. I tak dużo ich przepada.

Chciałem tylko uwrażliwić forum, że nie każdy w tym kraju jest katolikiem, a Kościół w naszym kraju ma dużo wspólnego z polityką.

"Papieżowi, co papieskie, cesarzowi co cesarskie".

PostNapisane: 11 gru 2011, 11:03 
Pisarz
Pisarz

Imię: Adrianna
mariano napisał(a):
Rozdział Kościoła od Państwa to słowa wytrychy.
Tak naprawdę co to komu ten kościół przeszkadza, nie wiem?

Wystarczy naprawić tylko kilka spraw związanych z opodatkowaniem i rozliczaniem duchownych.
Nie trzeba zaraz wielkiej rewolucji.

Przede wszystkim to nie chodzi tu tylko o rozliczanie duchownych, i jak najbardziej potrzebna jest jak to nazwałeś rewolucja w tych sprawach, być może jest tak że Ty sam identyfikujesz się z tym co kościół narzuca, i to nie jest przenośnia, ale są ludzie w tym kraju którzy mają inne odczucia i zwyczajnie się z tym nie zgadzają

mariano napisał(a):
Religia w szkole jest ok. Większym zamieszaniem byłoby teraz kombinowanie z religią na plebanii.
Niech się tylko księża dogadają z dyrektorem szkoły co do odpłatnego wynajmu sali. A wierzący niech płacą podatek na swój kościół.

Właściwie to pozostawię bez komentarza.

mariano napisał(a):
Naprawdę nie trzeba wywracać wszystkiego do góry nogami. W Polsce od lat mamy wolność, pod każdym względem.

Owszem zmiany i to radykalne w tej materii są potrzebne, a co do wolności to ,oczywiście w niektórych płaszczyznach życia tak jest,ale ja osobiście nazwałabym tą naszą wolność -wolnością pozorną.

PostNapisane: 11 gru 2011, 15:53 
Dobry duch
Dobry duch

Ja tam wrogiem Kościoła nie jestem, ale pańtwo jest dla wszystkich.

PostNapisane: 12 gru 2011, 13:02 
Pisarz
Pisarz

Niestety zawsze będą zadowoleni i niezadowoleni ale tak naprawdę dobrym rozwiązaniem byłoby jednak rozdzielenie Kościoła od Państwa,a finansowć mogliby wierni którzy chcą poprzez odpisywanie 1% podatku i róznego rodzaju darowizny i nie byłoby gadania że ja jestem nie wierzący to dlaczego mam łożyć na Kościół :?:

PostNapisane: 14 gru 2011, 19:48 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
dr.House napisał(a):

Przede wszystkim to nie chodzi tu tylko o rozliczanie duchownych, i jak najbardziej potrzebna jest jak to nazwałeś rewolucja w tych sprawach, być może jest tak że Ty sam identyfikujesz się z tym co kościół narzuca, i to nie jest przenośnia, ale są ludzie w tym kraju którzy mają inne odczucia i zwyczajnie się z tym nie zgadzają

Tyle, że ja nie rozumiem argumentu że kościół coś ci narzuca. Kościół jest wspólnotą do której możesz wstąpić lub nie. Możesz się z nią identyfikować lub nie. Możesz tez tylko w jakiejś części z nią się zgadzać. Tak właśnie jest ze mną. Masz wolny wybór wyznania, lub nie wyznawania żadnej religii. Religia nie jest obowiązkowa, choć przyznaje że z etyką sprawa kuleje. Możesz brać udział w różnych manifestacjach, jakich tylko chcesz. Gdzie tu narzucanie czegokolwiek, komukolwiek? Przecież masz wybór.

PostNapisane: 14 gru 2011, 21:13 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Już pisałem gdzieś o tym, to powtórzę - w moim przypadku pozbawia się mnie prawa do stanowienia o swoim życiu, piszę o prawie do eutanazji (jakby co) przez dogmaty kościelne i bojaźni innych w Polsce długo takiego prawa nie będzie, dwa to monopol kościoła na pochówki i co za tym idzie konieczność pochówku na cmentarzu katolickim, a to z kolei wiąże się z opłatą dla proboszcza według stawki co łaska czyli niemniej niż.
Problem etyki w szkole mnie bezpośrednio nie dotyczy, za to dotyczy moich znajomych - nie będę się już w tym zakresie rozpisywał powiem tylko tyle, religia wont ze szkół do przykościelnych salek katechetycznych.

Więcej w temacie tu http://www.ofon.net/przesadna-ingerencja-kosciola-w-nasze-zycie-t6646.html?hilit=przesadna%20ingerencja

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]