Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 wrz 2011, 14:13 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Martyna
Dzięki dziewczyny za te 2 wpisy **;

PostNapisane: 26 wrz 2011, 22:21 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Jonasz
Właśnie przeczytałem cały temat i przyznaje że trochę mnie zszokowało to co piszesz, Kanno. Ja myślę, że cały problem tkwi w tym, że po tym jak zostałaś ON, mimo, że wcześniej byłaś już "odludkiem" to potem już kompletnie przestałaś przebywać wśród społeczeństwa... W sensie jak sama napisałaś przestałaś wychodzić do kina, teatru, na imprezy itp. Myślę, że to był wielki błąd z Twojej strony :(. Ale nic straconego :), w każdej chwili możesz to zmienić, wystarczy wykazać trochę inicjatywy i chęci :) Bo prawa do szczęścia czy miłości nie może nam nikt odebrać :) Życzę Ci żebyś mimo swojej niepełnosprawności starała się żyć pełnią życia :) A jeśli chodzi o Twoje zainteresowania to ja także interesuje się Japonią (kultura, język, m&a itp) :) i wierz mi że jest naprawdę wiele osób które się interesują krajem kwitnącej wiśni :) Pozdrawiam! :klon:

PostNapisane: 29 wrz 2011, 20:53 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ostatnio byłam na ślubie mojej koleżanki z MPD jej obecny mąż tez ma MPD. Piękna z nich młoda para i aby byli szczęśliwi do końca ich życia. Wiec mamy prawo..., choć czasem rodzice się nie zgadzają... I choć innych to dziwi.

PostNapisane: 5 paź 2011, 18:42 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
Ja uważam, że ON mają prawo do takiego samego życia jak osoba zdrowa, To, że z jakiegoś powodu jesteśmy ON to nie jest nasza wina :) Mamy takie samo prawo do pracy nauki miłości ITD nie możemy być dyskryminowani ze względu na to że jesteśmy ON :) Pozdrawiam
Kanno napisał(a):
Przez moją niepełnosprawność została mi odebrana szansa na miłość, lub inaczej prawo do miłości...
Kanno, a dlaczego sądzisz, że nie masz prawa do miłości :?: Każda miłość jest piękna i jeśli jest to nie ma znaczenia jaką masz niepełnosprawność.

Regulamin D. Netykieta
8. NIE KRZYCZ - unikaj pisania całego tekstu wielkimi literami, gdyż jest to powszechnie traktowane jak użycie podniesionego głosu. Po prostu NIE WRZESZCZ na innych - to i tak nie działa a dodatkowo jeśli będziesz tego nadużywał – możesz zostać ukarany ostrzeżeniem.

Ostatnio edytowano 6 gru 2011, 23:45 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
naruszenie regulaminu

PostNapisane: 5 paź 2011, 19:14 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Oj ludzie ludzie, ale się łudzicie. Jesteśmy dyskryminowani, byliśmy i nadal będziemy. Tylko silni mają prawo do miłości. Taka gadka to tylko bajko powieści.

Ostatnio edytowano 6 gru 2011, 23:49 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
brak polskich znaków

PostNapisane: 6 paź 2011, 20:56 
Pisarz
Pisarz

rafallbn1981 napisał(a):
Oj ludzie ludzie, ale się łudzicie. Jesteśmy dyskryminowani, byliśmy i nadal będziemy. Tylko silni mają prawo do miłości. Taka gadka to tylko bajko powieści.
rafalbn1981 to fakt jesteśmy dyskryminowani i może nadal będziemy, ale to nie zmienia rzeczy, że nie mamy do niczego prawa tak? Dlaczego nie możemy wyjść na ulice zawalczyć o swoje prawa? Powiedzieć głośno o tym co nam się należy? Dlaczego inne grupy społeczne potrafią zawalczyć o swoje ludzie!! Nie możemy siedzieć zamknięci w czterech ścianach i tylko narzekać na swój los, bo nie na tym rzecz polega tak? Jeżeli ktoś z nas potrafi głośno o tym powiedzieć, a inni się do tego dołączą to może coś drgnie w tym ustawodawstwie na rzecz ON i nie tylko będzie się mówić o tym, ale też działać żeby nam w tym kraju żyło się lepiej, bo na razie to tylko się mówi dużo, a nie robi się w zasadzie nic... A jeżeli chodzi o prawo do miłości to wszyscy jesteśmy ulepieni z jednej gliny i nie jesteśmy ludźmi tej gorszej kategorii, ale:

tacy sami, tylko że jest ściana między nami

Jak to śpiewał kiedyś Janek Borysewicz. Tylko my musimy chcieć tą ścianę rozbić, żeby się zjednoczyć żyjemy w zjednoczonej Europie musimy zawalczyć o swoją godność. Nie możemy żyć w tzw gettach możemy przeciwstawić się naszej wspólnej nieśmiałości, bo jeżeli będziemy tak patrzeć na nasze i mówić, że ja jestem do niczego nic mi się nie udaje, bo ja jestem gorszy od innych... To w taki sposób nic nie osiągniemy, a że to są dla niektórych zbyt mocne słowa i czuje się urażony to sorry...., ale ja piszę to co myślę tak? A myślę, że w tej chwili na dzisiejsze czasy jest nie za różowo. Nie mówię, że jest tak źle jak kiedyś, że wstydzono się osób niepełnosprawnych zamykając w piwnicach czy w komórkach oddawano do DPS-ów czy innych zakładów, albo szpitali psychiatrycznych... Bo uważano, że to osoby upośledzone umysłowo. Dziś już tego terminu się nie używa uważano za chorych psychicznie. Dziś jest już lepiej ale nie jest tak dobrze żeby mówić o pełnym sukcesie... Do tego nam dużo jeszcze brakuje i możemy, a wręcz musimy to zmienić, bo samo użalanie się to nie załatwia sprawy, a tylko pogłębiamy się w swojej depresji niechęci do życia i działania. Możecie się ze mną zgodzić, lub nie. Decyzja należy do was, ale niestety taka jest smutna ale prawdziwa rzeczywistość :!: Pozdrawiam was drogie ON. A wszystkie kobiety mają całusa od ZGRYWUSA - trzymajcie się ciepło!!
Lucy napisał(a):
Ostatnio byłam na ślubie mojej koleżanki z MPD jej obecny mąż tez ma MPD. Piękna z nich młoda para i aby byli szczęśliwi do końca ich życia. Wiec mamy prawo..., choć czasem rodzice się nie zgadzają... I choć innych to dziwi.
Lucy życzę dużo szczęścia twojej koleżance i jej mężowi. To prawda rodzice czasami się nie zgadzają z naszymi wyborami, ale to nie oni decydują o naszym wyborze! Bo rodzice wiecznie nie będą żyli. Mogą tylko pomóc, doradzić... A, że innych to dziwi :?: To normalne Polak jest ciekawy tego czego nie zna. Więc nie oglądajmy się wstecz tylko idziemy do przodu. I tu ci przyznaję rację: Mamy prawo do miłości, a także do zawierania związków małżeńskich :!: :maja:
persona napisał(a):
Kanno doskonale to ujęłaś "kaktus", zdałam sobie sprawę, że też taka jestem i tak samo jak Ty. Uważam, że nie mam prawa być szczęśliwa, bo po co próbować jak od razu się zakłada porażkę. Szukam wymówek, by nie wychodzić z domu, nie nawiązywać kontaktów. Niby dobrze mi z samotnością, a jednak się nad tym faktem użalam. Kaktus :(
Persona dlaczego uważasz, że nie masz prawa być szczęśliwa :?: :o Ja tego nie rozumiem... Co to jest za pojęcie -

Kaktus

Nawet kaktus ma swój urok, to nic, że ma kolce i kuje... Za to jest pięknym kwiatem. Ludzie kochają też kaktusy, więc nie zakładaj z góry, że twoje życie składa się z samych porażek... Nie wieżę w to. Na pewno są też sukcesy. I nie szukaj nowych wymówek, że jest źle :!: Bo użalanie się nad sobą to nie jest dobry wybór. Próbuj wyjść ze swojej skorupy, bo samotność wcale nie jest dobra na dłuższą metę. Po jakimś czasie ci się to znudzi i będziesz musiała wyjść do ludzi. Wiem po sobie, że to nie łatwe... Doskonale wiem co to jest nieśmiałość..., pozdrawiam cię ZGRYWUS

Regulamin D. Netykieta
8. NIE KRZYCZ - unikaj pisania całego tekstu wielkimi literami, gdyż jest to powszechnie traktowane jak użycie podniesionego głosu. Po prostu NIE WRZESZCZ na innych - to i tak nie działa a dodatkowo jeśli będziesz tego nadużywał – możesz zostać ukarany ostrzeżeniem.

Ostatnio edytowano 7 gru 2011, 01:07 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
naruszenie regulaminu

PostNapisane: 7 paź 2011, 10:01 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

zgrywus - już widzę jak ON walczą o swoje. ON nie maja prawa do niczego. Celowo nas się tępi i dyskryminuje, bo dzięki temu wielu ma prace i dochody.

Ostatnio edytowano 7 gru 2011, 01:23 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
brak polskich znaków

PostNapisane: 7 paź 2011, 13:18 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
rafallbn1981 jak dajesz się tępić to tak masz, bo ja nie mam takiego zamiaru. To, że Ja jestem ON, a ten ktoś jest zdrowy, to nie znaczy, że on jest lepszy... jasne nawet u mnie w rodzinie słyszałam:

A kto Cię zechce jak Ty ledwo łazisz.

Może i nikt mnie nie zechce, ale to nie znaczy, że ktoś ma mi prawo ubliżać.

PostNapisane: 7 paź 2011, 13:53 
Pisarz
Pisarz

Imię: Mariola
W mojej rodzinie, nikt tak nie mówi, jak u Ciebie Kasia, ale jak wspomnę tylko, jak bym żyła będąc w związku, to widzą, te ironiczne uśmieszki... Ale ja się nie poddam i będę walczyć o swoje! :evil:

PostNapisane: 7 paź 2011, 14:10 
Pisarz
Pisarz

rafallbn1981 napisał(a):
zgrywus - już widzę jak ON walczą o swoje. ON nie maja prawa do niczego. Celowo nas się tępi i dyskryminuje, bo dzięki temu wielu ma prace i dochody.
rafallbn1981 skoro ty tak sądzisz, że ON nie maja prawa do niczego to masz zryty łeb :glupek: sorry ze tak mówię :glupek: to chyba ciebie się tępi i dyskryminuje, bo ja nie dam się tak obrażać.

PostNapisane: 7 paź 2011, 14:20 
Pisarz
Pisarz

Villemka zawsze trudniej o partnera jast kobiecie ON niż odwrotnie, bo nasi Polscy Panowie boją się, że jeszcze będą musieli koło kogoś robić, a oni nie zbyt się do tego palą. No i kobieta OJ nie jest reprezentacyjna nie pokazuje zgrabnych nóżek na obcasach. :)

PostNapisane: 7 paź 2011, 14:39 
Pisarz
Pisarz

Wiesz, najbardziej smutne dla mnie jest to, że rodzina z taką ironią patrzy na moje marzenia. :( Ale jak już wspomniałam, dam sobie z tym rade. :wink:

PostNapisane: 7 paź 2011, 15:04 
Pisarz
Pisarz

Villemka nie przejmuj się zbytnio tym co mówią inni jak tylko będziesz mieć szanse realizować własne marzenia zrób to, bo nie wszyscy faceci to świnie. Znam też takich opiekuńczych i dobrych mężów szkoda tylko że ich jest tak mało.

PostNapisane: 7 paź 2011, 15:49 
Pisarz
Pisarz

Ja też znam dobrych, ale jak moja matula mówi coś w stylu:

wszyscy faceci są tacy sami, żaden nie umie się zaopiekować chorą żoną...

To mi ręce opadają do ziemi... :o i szczeka tez :lol: Tak, że nie ma co się załamywać!

Ostatnio edytowano 7 gru 2011, 01:43 przez Katarzyna Metzger, łącznie edytowano 1 raz
brak polskich znaków

PostNapisane: 7 paź 2011, 16:00 
Pisarz
Pisarz

Villemka u mnie w rodzinie też tak kobiety mówią i, że oni są dobrzy jak maja jakiś interes :lol:... Ale niech i tak będzie..., ja wiem swoje.

PostNapisane: 7 paź 2011, 17:10 
Pisarz
Pisarz

Prawdopodobnie nic dobrego nie spotkało tych kobiet ze strony panów :( i to jest bardzo przykre. Ja też, po ostatnim "związku" jestem dosyć mocno poraniona, ale nie tracę wiary, że słoneczko w tej kwestii kiedyś się do mnie uśmiechnie :-D

PostNapisane: 7 paź 2011, 17:25 
Pisarz
Pisarz

Villemka napisał(a):
Prawdopodobnie nic dobrego nie spotkało tych kobiet ze strony panów :( i to jest bardzo przykre. Ja też, po ostatnim "związku" jestem dosyć mocno poraniona, ale nie tracę wiary, że słoneczko w tej kwestii kiedyś się do mnie uśmiechnie :-D
Vilemka nie trać wiary nie udało się raz, nie udało się drugi, to może za trzecim razem ci się uda :sloneczko: na pewno dla ciebie zaświeci... Trzymam za ciebie kciuki pozdrawiam...

PostNapisane: 7 paź 2011, 17:40 
Pisarz
Pisarz

Dziękuję Ci Darku, za słoneczko i pozytywną energię. :poklon:

PostNapisane: 7 paź 2011, 17:57 
Pisarz
Pisarz

Prawdopodobnie nic dobrego nie spotkało tych kobiet ze strony panów :( i to jest bardzo przykre.

Villemka za słodkiego życia to one nie miały, ale kto ma teraz słodko. Ja też czekam, aż się słonko do mnie uśmiechnie. :)

PostNapisane: 7 paź 2011, 18:35 
Pisarz
Pisarz

Na pewno kiedyś tak będzie Kasiu :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 119 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]