Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 maja 2011, 12:59 
Moderator
Moderator

Dramatyczna walka 23-letniego Pawła

23-letni Paweł Morelowski ze Strzyżowa w woj. lubelskim prosi o pomoc. Chłopak cierpi na porażenie mózgowe, jeździ na wózku. Pod koniec czerwca ukończy szkołę, po czym decyzją Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej (GOPS) w Horodle ma zostać przeniesiony do jednego z Domów Opieki Społecznej. Paweł marzy jednak o pozostaniu w Policach, gdzie spędził ostatnie osiem lat. Chce samodzielnie mieszkać i zarabiać na swoje utrzymanie. Sprawie przyjrzał się reporter „Celownika” Władysław Rybiński.

Szczegółowe informacje jak pomóc Pawłowi znajdziesz na stronie "Celownika"

Paweł przedstawił swoją sytuację w liście do redakcji programu "Celownik" w TVP1. Opisał w nim trudne dzieciństwo u boku matki alkoholiczki. Jak wynika z relacji, bywało, że chłopak nawet na trzy dni zostawał sam w domu przykuty do łóżka. „Nie potrafiłem zrobić sobie jeść, nie potrafiłem się przemieścić do ubikacji (w domu nie ma łazienki, ubikacja jest na zewnątrz) w efekcie czego leżałem w łóżku głodny, zasikany…” – czytamy w liście.

Paweł jest blisko związany ze starszą siostrą mieszkającą w Gdańsku. To dzięki jej pomocy trafił do specjalnej placówki w Policach, gdzie stopniowo uczył się samodzielności; zaczynając od podstawowych czynności jak przejście z wózka na łóżko czy korzystanie z toalety. Pod koniec czerwca ukończy szkołę, po czym decyzją GOPS w Horodle – jak dowiedział się reporter „Celownika” Władysław Rybiński – ma zostać przeniesiony do Domu Opieki Społecznej.

Tymczasem Pawłowi marzy się pozostanie w Policach, własne mieszkanie i praca. Jak ocenia Rybiński, taki wyjazd do domu opieki społecznej na wschodzie Polski oznaczałby dla Pawła przekreślenie zawodowych planów, jak i zerwanie wieloletnich przyjaźni. – Dla niego to jak wyrok śmierci – mówi reporter, podkreślając, że Paweł do końca życia będzie zmuszony mieszkać z chorymi, bez szans na samodzielność.

Paweł chce wziąć los w swoje ręce. W rozmowie z Wirtualną Polską przekonuje, że przy odrobinie pomocy, będzie mógł żyć samodzielnie. Problemem są pieniądze. Chłopak dostaje rentę i zasiłek pielęgnacyjny, ale to za mało na wynajęcie mieszkania. Chce też pracować. - Mógłbym wykonywać prace biurowe związane z komputerem. W Policach kończę właśnie Policealne Studium o kierunku Technik Administracji, znam się na obsłudze komputera – tłumaczy.

Starsza siostra Pawła podchodzi do jego planów ostrożnie. Nie dlatego, że nie wierzy, że brat sobie poradzi. - Zwyczajnie się o niego boję – mówi w rozmowie z Wirtualną Polską. Chciałaby zabrać go do siebie do Gdańska, ale obecnie nie pozwala na to jej sytuacja mieszkaniowa. Stara się jednak widywać z bratem tak często jak jest to możliwe. Paweł przyjeżdża do niej na wszystkie święta, przerwy w szkole, wakacje. Widzi, jak dużo dała mu szkoła w Policach - nauczyła go samodzielności i dodała pewności siebie. To tam uwierzył, że potrafi poradzić sobie sam.

- Jeśli tylko Pawłowi pozwolą na to środki finansowe, to jest sobie w stanie samodzielnie radzić – mówi Wirtualnej Polsce wychowawca Pawła Janusz Chmielewski. Co drugi dzień ktoś musiałby mu tylko pomóc przy kąpieli. Chmielewski zaprzecza również, żeby w grę wchodziła wyłącznie praca w domu: – Paweł jest już samodzielny, usprawniony. Jeśli będą tylko udogodnienia dla niepełnosprawnych, z powodzeniem sobie ze wszystkim poradzi.

Paweł wierzy, że jego marzenie się spełni. - Chciałbym żyć normalnie – mieszkać samodzielnie, pracować, sam się utrzymywać… Po prostu żyć – mówi.

Materiał o Pawle został wyemitowany w środę o godz. 16:45 w TVP1.

z: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1329,title, ... caid=1c54c

PostNapisane: 21 maja 2011, 20:59 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

on i tak trafi do dps. z czego bedzie zyl? za co oplaci mieszkanie, pozostale rachunki oraz wyzywienie? jesli sie ON nie ozeni to czeka go dps. takie sa realia. No chyba ze znajdzie godziwa prace, a widomo, ze praca jest gdy pfron daje kase.

PostNapisane: 22 maja 2011, 00:34 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
rafallbn1981 napisał(a):
za co oplaci mieszkanie, pozostale rachunki oraz wyzywienie?

Koszt pobytu osoby niepełnosprawnej w DPS to około od 2000 -2500 tys złotych a w Warszawie nawet do 3000 tys złotych. Myślę, że gdyby takim osobom przekazać choćby połowę tej kwoty plus do tego świadczenia socjalne czy jakieś pieniądze z pracy zarobkowej, to wydaje mi się, że takie osoby dałyby sobie znakomicie radę...ale po co zawracać sobie głowę, najlepiej pójść na łatwiznę, czyli pozamykać w DPS-ach !!! ZGROZA !!!
Mam nadzieję,że chłopak swoje wywalczy, życzę mu tego z całego serca, a jeśli jemu się uda to kto wie, czy inni będący w podobnej sytuacji nie pójdą w jego ślady :)

PostNapisane: 22 maja 2011, 09:10 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

dziewczyno o czym ty mówisz!!! Wszyscy doskonale wiedzą jakie są koszty utrzymania 1 osoby w dps i nikt z tym nic nie zrobił i nikt nic nie zrobi. Na jakiej podstawie, ktokolwiek da pieniądze skoro żadna ustawa tego nie regukuje?? Tu są potrzeby zmiany prawa, a wiadomo, że u nas budowa autostrady trwa latami, a co mówić o takiej pomocy. Gdyby była pomoc państwa to bym już dawno mieszkał na swoim i wielu innych także mieszkało by samemu. Z pracą to wiadomo jak jest : PFRON da dofinansowanie to praca jest, PFRON nie da kasy to i pracy nie ma. Ja życzę temu chłopakowi aby mu udało się, ale realia są inne.

PostNapisane: 22 maja 2011, 10:43 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
rafallbn1981 napisał(a):
dziewczyno o czym ty mówisz!!!

Wiem o czym mówię, bo dowiadywałam się osobiście jakie są koszty utrzymania ON w DPS-ie w Warszawie. W innych województwach koszty te są pewnie mniejsze, ale tego nie wiem na pewno. Część renty,emerytury zasiłków zabiera DPS a reszta jest dofinansowana z urzędu gminy.
Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że są potrzebne zmiany prawa w takiej sytuacji, przecież wiadomo, że Państwo tak od siebie nie da temu chłopakowi pieniędzy. Uważam,że ON, które są samodzielne i dają sobie radę w codziennym życiu, nie powinny być kierowane do takich domów. Państwo powinno im dać szansę samodzielnego życia, np. budując jakieś mieszkania przystosowane dla potrzeb ON o niskim czynszu bynajmniej tak jest np. w Szwecji...ale cóż my żyjemy w Polsce a tu o ON nie dba się :(

PostNapisane: 22 maja 2011, 16:36 
Moderator
Moderator

I to nasze wspaniałe prawo mnie wkurza :!: Dlaczego za granicą w innych krajach ponad połowa ON może normalnie pracować w urzędach, firmach, ... itp a u nas nie :?: ON maja tam swoich asystentów - mieszkają w miarę samodzielnie w blokach , mieszkaniach - a u nas jak ktoś nie ma rodziny lub rodzina nie chce się zająć- to DPS - a wiemy jak jest w DPSach - personelu mało, a podopiecznych za dużo ...

PostNapisane: 22 maja 2011, 19:10 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Urszula
Jakie państwo, taka opieka. Wszystko zależy od zamożności, im państwo bogatsze tym więcej pieniędzy na socjal.

PostNapisane: 23 maja 2011, 10:34 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Polska jest bogata, od tego trzeba by zacząć. niestety nikt nie chce tym klopotem sie zajac. dlatego ON czekac beda kolejne dps. a moze skrzykniemy sie by wybudowac taki dom dla siebie?

PostNapisane: 23 maja 2011, 17:31 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Niestety to smutna rzeczywistość. To tak jak zabieranie dzieci rodzicom do domów dziecka.Utrzymanie takiego dziecka w domu dziecka jest wielokroć wyższe gdyby te pieniądze dali na utrzymanie dzieci w domach rodzinnych.Niektóre dzieci są zabierane z domów ze względu na biedę.Nikt nie patrzy ,że można by te rodziny wspomóc i mniej by to państwo kosztowało.
Wracając do ''ON'',w Niemczech czy w Anglii mogą mieszkać samodzielnie i maja swoich osobistych całodobowych asystentów.Fajna sprawa.Może gdyby ludzie jakoś zaczęli działać pisać petycje,nie wiem możne by coś w prawie zaistniało. Nie znam się.

PostNapisane: 23 maja 2011, 18:55 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
Lucy
Nie chce mi się nawet pisać o naszej PS

PostNapisane: 23 maja 2011, 19:12 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lucy napisał(a):
Niektóre dzieci są zabierane z domów ze względu na biedę.Nikt nie patrzy ,że można by te rodziny wspomóc i mniej by to państwo kosztowało.

Jasne Lucy, że tak by było lepiej, ale w wielu przypadkach dzieci te zabierane są z rodzin patologicznych w których alkohol jest na porządku dziennym.Jeśli już wspomagać takie rodziny to pod kontrolą, sprawdzać na co wydają pieniądze, czy nie sprzedają rzeczy po to by mieć na alkohol.
Lucy napisał(a):
Wracając do ''ON'',w Niemczech czy w Anglii mogą mieszkać samodzielnie i maja swoich osobistych całodobowych asystentów.Fajna sprawa.

...i tak powinno być w Polsce :!:

PostNapisane: 25 maja 2011, 15:40 
Moderator
Moderator

Cytuj:
Polska jest bogata, od tego trzeba by zacząć.

:?: Naprawdę to czemu wszystkie zakłady polskie zostają albo przejęte przez zagranicznych inwestorów albo zamknięte :?:

Cytuj:
niestety nikt nie chce tym klopotem sie zajac. dlatego ON czekac beda kolejne dps.
czyli tylko przed wyborami samorządowymi, rządowymi jesteśmy widoczni :?: ...

Cytuj:
a moze skrzykniemy sie by wybudowac taki dom dla siebie?
Ok a skąd weźmiemy kasę na taką budowę :?: nawet zrobienie projektu kosztuje i to nie mało - a tych pozwoleń - od władz i rożnych innych - ile trzeba...

PostNapisane: 26 maja 2011, 09:52 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

ad1. poprostu rynek się rozwija i firmy przejmują inne (kghm, bogdanka, lotos, orlen, synthos i inne- fiirmy prężnie sie rozwijaja). Ale to nie ma nic wspólnego z sytuacja w kraju, tylko zalezy od koniunktury swiatowej. Po za tym ile wydajemy na przywileje emerytalne, chore związki zawodowe i kosztowne procedury urzędnicze np. przetargi,

ad2. tak, jestesmy tylko widoczni przy wyborach - czy zniesiono limity?? nie - maja je zniesc teraz bo sa wybory za 4 miesiace. maja wprowadzic czeki opiekuncze w pazdzierniku - dlaczego - bo sa wybory za 4 miesiace.

ad3. trzeba podjac dyskusje, oraz zebrac powaznie zainteresowanych tym ludzi.

PostNapisane: 26 maja 2011, 16:35 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Aga 64 napisał(a):
Lucy napisał(a):
Niektóre dzieci są zabierane z domów ze względu na biedę.Nikt nie patrzy ,że można by te rodziny wspomóc i mniej by to państwo kosztowało.

Aga 64 napisał(a):
Jasne Lucy, że tak by było lepiej, ale w wielu przypadkach dzieci te zabierane są z rodzin patologicznych w których alkohol jest na porządku dziennym.Jeśli już wspomagać takie rodziny to pod kontrolą, sprawdzać na co wydają pieniądze, czy nie sprzedają rzeczy po to by mieć na alkohol.

Tak masz rację,ale są i te drugie rodziny,które kochają swoje dzieci,ale się dzieci odbiera od kochających rodziców tylko dla tego,że jest bieda w domu.

PostNapisane: 27 maja 2011, 10:47 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

po co piszecie o dzieciach skoro wątek jest o dps??

PostNapisane: 27 maja 2011, 16:23 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

rafallbn1981 napisał(a):
po co piszecie o dzieciach skoro wątek jest o dps??

Ojejku, to takie malutkie wtrącenie.

PostNapisane: 2 cze 2011, 11:49 
Moderator
Moderator

rafallbn1981 napisał(a):

ad2. tak, jestesmy tylko widoczni przy wyborach - czy zniesiono limity?? nie - maja je zniesc teraz bo sa wybory za 4 miesiace. maja wprowadzic czeki opiekuncze w pazdzierniku - dlaczego - bo sa wybory za 4 miesiace.

O żadnych czekach nie słyszałam :o Skąd oni biorą te pomysły to nie wiem. Zamiast zająć się czymś na poważnie (np bezrobociem) to wymyślają nie wiadomo co :evil:

Cytuj:
ad3. trzeba podjac dyskusje, oraz zebrac powaznie zainteresowanych tym ludzi.

Czyli konkretnie kogo :?: Mamy sobie wybrać jakiegoś przedstawiciela który nas by reprezentował :?: Większość ON jest z różnych stron POLSKI...

PostNapisane: 11 cze 2011, 13:13 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Koszta utrzymania ON sa takie jak mówi Aga 64, z tym że za miejsce w DPSie płaci niestety rodzina! Gmina doplaca tylko w sytuacji kiedy taka osoba nie ma rodziny typu rodzice, rodzeństwo, mąż, żona albo dziecko!

PostNapisane: 11 cze 2011, 16:11 
Moderator
Moderator

Jak ON ma emeryturę lub rentę i jest w DPS to sami jej "odcinają" kasę - zostawiając resztki...

PostNapisane: 11 cze 2011, 19:05 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

tak Asiu, ale w przypadku jesli taka osoba ma tak jak my ok 500 zl z groszami to wtedy krewni musza doplacac, dopiero w sytuacji kiedy taka osoba nie posiada rodziny, to wtedy doplaca gmina. Wiem z doswiadczenia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]