Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 cze 2011, 21:54 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
Imię: Chmurka
asia_86 napisał(a):
Jak ON ma emeryturę lub rentę i jest w DPS to sami jej "odcinają" kasę - zostawiając resztki...

Zgadza się, zabierają chyba 70% renty lub emerytury.

PostNapisane: 17 cze 2011, 20:36 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

ostatnio gaalem z gosciem 55 letnim emerytem po wypadku w kopalni i mieszka w dps. ma 2400 emerytury i zostaje mu na reke 600 zl, reszte zabiera dps czyli 1800

PostNapisane: 19 cze 2011, 16:35 
Moderator
Moderator

A co ma powiedzieć ON z 540 zł renty :?: Ile mu zostanie 100 zł na swoje potrzeby :o :?:

PostNapisane: 21 cze 2011, 18:50 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Lokalizacja: ...Gdy patrzę w twe oczy, zmęczone jak moje To kocham to miasto, zmęczone jak ja ...
asia_86 napisał(a):
Ile mu zostanie 100 zł na swoje potrzeby :o :?:

Niestety, ale tak :(

PostNapisane: 22 cze 2011, 13:02 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

dokładnie, i do tego obciaza rodzine (rodzice, potem brat i na koncu gmine). za 2400 to ja bym spokojnie sam wyzyl.

PostNapisane: 9 lip 2011, 16:36 
Mile widziany
Mile widziany

Imię: Marcin
Oglądałem kiedyś taki brytyjski dokument, osobiści asystenci ON to świetna sprawa bo ja na przykład nie poradzę sobie ze wszystkimi czynnościami życia codziennego, a z pomocą asystenta to co innego. Ja nie dopuszczam do siebie takiej możliwości że kiedyś będę w DPS, ale nigdy nie wiadomo co jest komu pisane, traktuje to jak ostateczność.

PostNapisane: 20 lip 2011, 20:39 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

w Polsce nic sie nie zmieni. ja nie ide juz na zadne wybory. w polsce dbna sie tylko o dzieci.

PostNapisane: 21 lip 2011, 20:14 
Dobry duch
Dobry duch

http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/9 ... 21.07.2011
Wolność i DPS...

PostNapisane: 21 lip 2011, 20:29 
Pisarz
Pisarz

Imię: K
Trudna sprawa i naprawdę nie wiem po której stronie się opowiedzieć. Rozumiem Anetę i jej chęć bycia choć w niewielkim stopniu niezależną od innych. Ale gdyby coś jej się stało poza DPSem to podniosłoby się larum, że jak można było zostawiać taką osobę bez opieki.

PostNapisane: 21 lip 2011, 22:07 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ciężka sprawa... zgadzam się z Femme, trudno się określić po której stronie stanąć, bo i dyrekcja ma rację i mieszkanka DPS-u ma też swoje racje. Myślę, że dyrekcja nieładnie postąpiła, starając się umieścić p.Anetę w szpitalu psychiatrycznym, było to chyba podyktowane chęcią pozbycia się problemu.
Jestem ciekawa jak zakończy się ta sprawa...

PostNapisane: 22 lip 2011, 17:29 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Agnieszka
nie koniecznie osoby nie pełno sprawne mze czekac DPS! tam gdzie ja pracuje bo to jest zakład aktywnosci zawodowej znajduje sie DPS ale to dla kobiet starszych z róznymi dolegwosciam i tez zjakims stopniem nie pełnosprawnosci i chorobami psychicznnymi i fizycznymi ale jak muwie to jest osrodek dla kobiet starszych

PostNapisane: 10 paź 2011, 20:19 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
rafallbn1981 napisał(a):
on i tak trafi do dps. z czego bedzie zyl? za co oplaci mieszkanie, pozostale rachunki oraz wyzywienie? jesli sie ON nie ozeni to czeka go dps. takie sa realia. No chyba ze znajdzie godziwa prace, a widomo, ze praca jest gdy pfron daje kase.

rafallbn1981Dlaczego tak uważasz że jeśli O.N się nie ożeni to pójdzie do dps o jakich raeliach ty pleciesz?Bo inaczej tego nazwać nie można Odnoszę takie wrażenie że najlepiej byś wszystkich wrzucił do jednego worka Toże tobie się nie układa to nie znaczy że wszystkie O.N mają mieć tak samo jak ty i może dlatego twój ojciec robi ci pranie mózgu bo myśli tak jak inni a nie tak jak ty a to że jestem na ofonie jako zgrywus to nie znaczy że mam brać na wesolo twoje idiotyczne teksty i mówię ci to po raz kolejny Nie obraż się ale to co piszesz na forum to jest cios poniżej pasa zastanów się

PostNapisane: 11 paź 2011, 12:58 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

jesli jestes sprawny ON to se poradzisz, a jesli jestes nie sprawny to czeka cie dps. nie kazdy on bedzie mieszkal sam.

PostNapisane: 11 paź 2011, 13:26 
Pisarz
Pisarz

Imię: Mariola
rafallbn1981,mnie tez,prawdopodobnie czeka dps,bo mimo iz mieszkanie w ktorym obecnie zyjemy,rodzice kupia,to i tak prawdopodobnie,nie bedzie mnie stac,na oplacenie wszystkich mediow. :(

PostNapisane: 12 paź 2011, 14:16 
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

rafallbn1981 napisał(a):
jesli jestes sprawny ON to se poradzisz, a jesli jestes nie sprawny to czeka cie dps. nie kazdy on bedzie mieszkal sam.

Nie do końca. Znam osobę prawie całkowicie niesprawną, przykutą do łóżka w wyniku postępującego SM, która właśnie mieszka sama. Zawsze przecież można wynająć kogoś do opieki, kto będzie codziennie pomagał w tym, w czym dana osoba sobie nie poradzi.

PostNapisane: 13 paź 2011, 05:28 
Dobry duch
Dobry duch

Mateo napisał(a):
Nie do końca. Znam osobę prawie całkowicie niesprawną, przykutą do łóżka w wyniku postępującego SM, która właśnie mieszka sama. Zawsze przecież można wynająć kogoś do opieki, kto będzie codziennie pomagał w tym, w czym dana osoba sobie nie poradzi.

Pod warunkiem posiadania źródła finansowania.

PostNapisane: 13 paź 2011, 14:06 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

dokladnie, jak masz kase to nie wyladujesz w dps.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]