Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 lis 2011, 21:27 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Czy nie czujecie sie oszukani w zyciu, gdzie kazdy z nas probuje badz probowal walczyc o lepsze perspektywy zyciowe, konczac studia, kolejne fakultety, kursy, a tu sie okazuje ze nie ma dla nas pracy, a jedyne ogloszenia to praca dla niepełnosprawnych za najnizsza krajowa, gdzie i tak ogloszenia sa dla sprawnych niepelnosprawnych np:

1.Pracownik do przeprowadzania ankiet praca dla osób niepełnosprawnych - płaca zasadnicza: 1386 zł
brutto

2. Sprzątanie,
Zatrudni pracowników z znacznym lub umiarkowanym stopniem niepełnosprawności.
Obowiązki:
Sprzątanie powierzchni biurowych.
Sprzątanie powierzchni handlowych.

Wymagania:
Dyspozycyjność,
Chęć do pracy,
Orzeczenie o niepełnosprawności I i II grupa

3. Praca w ochronie dla osób niepełnosprawnych - Poszukujemy 10 osób niepełnosprawnych z orzeczeniem o niepełnosprawności w stopniu umiarkowanym do pracy w charakterze prac. ochrony.

4. Zatrudnimy osobę niepełnosprawną w charakterze sprzedawcy w markecie. Obowiązki: obsługa klienta, odpowiedzialność za ułożenie towarów, monitorowanie cen, utrzymywanie porządku na półkach. WYMAGANIA: - orzeczenie o niepełnosprawności (I, II gr, stopień znaczny, umiarkowany) - zaangażowanie w wykonywaną pracę - umiejętność pracy w zespole OFERUJEMY: - umowę o pracę w systemie zmianowym

Oczywiscie takich ofert jest multum, to sa jednak nie liczne przyklady ofert na jakie mozemy trafic przeszukujac oferty pracy dla niepelnosprawnych. Jestem ciekaw jak moze osoba z 1 grupa wykladac towar na polkach czy sprzatac. Idac dalej tym tropem sa ogloszenia telemarketingowe do obslugi telefonicznej klienta gdzie oferuja umowe zlecenia, a gdy pisze sie ze jest sie niepelnosprawnym i proponuje sie umowe o prace bo moga skorzystac z pfronu to wraz cie nie chca zatrudnic bo oferuja tylko umowe zlecenia.

Ja jestem po studiach i co mi po nich - kompletnie NIC. Okazuje sie ze do niczego nie sa one potrzebne jesli nie jest sie mobilnym ON. Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze inni nic nie robili by sie uczyc, a i tak wszyscy pracuja za najnizsza krajowa bez wzggledu na stopien wyksztalcenia, gdyz liczy sie grupa inwalidzka. Rozumiem ze zdrowi tez pracuja po studiach za najnizsza krajowa i sa po studiach, ale oni maja szanse i mozliwosci by szukac lepszej pracy na calym swiecie, z czego wielu skorzystało.
Jak wy sie z tym czujecie?? Bo ja sie czuje zawiedziony ze edukacja ON to tylko sluzy ku poprawieniu statystyk PFRON-owi.

PostNapisane: 10 lis 2011, 23:11 
Pisarz
Pisarz

Imię: Jacek
Czy Ty, rafallbn1981, oczekujesz zapewnienia pracy, bo skończyłeś studia i jesteś ON? I że z tego powodu praca muśi byś natychmiast, i to w wymarzonej firmie, na wymarzonym stanowisku i za wymarzoną pensję? I żeby jeszcze Twój szef był wymarzoną osobą?
Bo ja właśnie tego oczekuję od życia, tylko nie mogę znależć słów na powiedzenie tego wszystkim ludziom na świecie. :) Żeby wiedzieli, jak mi żle w życiu, i jak okrutnie się życie za mną obeszło, stawiając mnie w szeregach ON, dając jednocześnie studia, obdarzając liczną rodziną, a jednocześnie pozbawiając pracy - trzeba Ci bowiem wiedzieć, że od czterech lat jestem bezrobotny i jedyne, co mi pozostało, to pielęgnować w sobie roszczeniowy stosunek do życia...

PostNapisane: 11 lis 2011, 14:56 
Pisarz
Pisarz

Imię: Bogdan
Tak w pewnym sensie poczuwamy się oszukani,brak sprawiedliwości społecznej.Co do zarobków nauczycieli to chyba nie trzeba nic dodawać/Dzasti bez urazy/ podwyżki coroczne płac mają zapewnione w karcie nauczyciela,pracują 3 godz.dziennie pół roku w roku,ferie wakacje wszystko płatne i jeszcze narzekają że mało mają wstyd.Nie chodzi mi samo to że zarabiają dużo tylko że pomijane są inne grupy społeczne tak jak my będący na głodowych rentach zarabiający najniższą krajową. A pieniądze co roku są przekazywane na w/w podwyżki dla nauczycieli i tak można spokojnie sobie życ,mamy wszyscy jednakowe żołądki niech w końcu rządzący to zauważą a nie preferują tylko niektóre grupy społeczne.Na otarcie łez podnieśli najniższą krajową od 1.01.2012 na 1500 zł (brutto) ale dużo? żenata :zly:

PostNapisane: 11 lis 2011, 15:10 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Trurl napisał(a):
Czy Ty, rafallbn1981, oczekujesz zapewnienia pracy, bo skończyłeś studia i jesteś ON? I że z tego powodu praca muśi byś natychmiast, i to w wymarzonej firmie, na wymarzonym stanowisku i za wymarzoną pensję? I żeby jeszcze Twój szef był wymarzoną osobą?
Bo ja właśnie tego oczekuję od życia, tylko nie mogę znależć słów na powiedzenie tego wszystkim ludziom na świecie. :) Żeby wiedzieli, jak mi żle w życiu, i jak okrutnie się życie za mną obeszło, stawiając mnie w szeregach ON, dając jednocześnie studia, obdarzając liczną rodziną, a jednocześnie pozbawiając pracy - trzeba Ci bowiem wiedzieć, że od czterech lat jestem bezrobotny i jedyne, co mi pozostało, to pielęgnować w sobie roszczeniowy stosunek do życia...

to moze pojdz na sprzatacza, kasjera, magazyniera, albo wykladaj towar na polkach. dlaczego narzekasz na brak pracy? przeciez tyle jest ofert dla ON hahahaha. nie wiem co ci dolega, ale wg ciebie to facet na wozku idealnie moze towar wykladac na polkach hahahahaha.

---- Dodano 11 listopada 2011, 14:12 ----

rafallbn1981 A takie oferty dla "sprawnych z grupą znaczną"- mnie śmieszą... Ja też mam znaczny stopień i poruszam się na wózku - i kto mnie weźmie do takich prac :?:[/quote]

oczywiscie ze nikt ci nie da takiej pracy, stad moje pytanie do was czy nie czujecie sie oszukani.

PostNapisane: 11 lis 2011, 15:13 
Pisarz
Pisarz

Piszesz, Bodzio:
Cytuj:
brak sprawiedliwości społecznej

A cóż to jest sprawiedliwość społeczna i czym się ona różni od zwykłej sprawiedliwości?

PostNapisane: 13 lis 2011, 23:45 
Pisarz
Pisarz

Hmm... Piszesz, Bodzio:
Cytuj:
Trurl dziwie ci się że nie wiesz co to sprawiedliwośc społeczna,w moim poprzednim poście napisałem o tym tylko trzeba się rozumnie wczytać w tekst

I to, co piszesz, jest nieprawdą, bo nigdzie nie mówię, że nie wiem, co to jest sprawiedliwość społeczna. Widać to Ty nie umiesz się rozumnie wczytać w tekst. Piszę bowiem:
Cytuj:
A cóż to jest sprawiedliwość społeczna i czym się ona różni od zwykłej sprawiedliwości?

i nie odpowiedziałeś mi na pytania dwa pytania:
1. Co to jest sprawiedliwość społeczna.
2. Czym różni się sprawiedliwość społeczna od zwykłej sprawiedliwości.

Wczytaj się, proszę, rozumnie w te dwa pytania i odpowiedz na nie...
Tylko - błagam - prosto, ot, tak:
1. Sprawiedliwość społeczna jest to ......................(w miejsca wykropkowane wstaw określenie sprawiedliwośi społecznej)
2. Sprawiedliwość społeczna różni się od zwykłej sprawiedliwości tym, że ..........................(tu wstawiasz cechy, które różnią obie sprawiedliwości, tzn. mówisz "sprawiedliwość społeczna ma następujące cechy, których nie ma zwykła sprawiedliwość: ......................(tu wymieniasz te cechy)").

PostNapisane: 16 lis 2011, 09:32 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

tutaj ludzie maja chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem. temat czego innego tyczy, a co innego piszecie. tak apropo nauczycieli.

Ostatnio edytowano 16 lis 2011, 16:42 przez DZASTI, łącznie edytowano 1 raz
Przeniosłam posty ozawodzie nauczyciela do nowego wątku.

PostNapisane: 24 lis 2011, 17:05 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

To ja bym bardzo chciała wiedzieć - pytanie głównie do rafallbn1981 - jakiej pracy byś oczekiwał i za ile.

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 29 lis 2011, 09:37 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

pracy normalnej, wykonywanej w domu z godziwą pensje za 1500 zł netto.

PostNapisane: 29 lis 2011, 13:10 
Moderator
Moderator

Trurl

Sprawiedliwość społeczna tu pojęcie :

"Szczególnym przypadkiem użycia tego słowa jest fraza sprawiedliwość społeczna, która w potocznym rozumieniu oznacza przyznanie człowiekowi tego, co z tytułu jego wkładu pracy lub zasług słusznie mu się należy lub w ujęciu prawnym przyznanie każdej jednostce należnych jej praw wynikających z zasad demokracji[2].

W części publikacji postuluje się, by sprawiedliwość społeczna oznaczała taką organizację systemu ekonomicznego danego państwa, w którym jest zachowany w miarę równy dostęp do podstawowych dóbr materialnych dla wszystkich jego mieszkańców, a w bardziej zachowawczej wersji – przynajmniej w miarę równe szanse na uzyskanie takiego dostępu do tych dóbr, który umożliwia godne życie, oraz brak grup społecznych zepchniętych na margines nędzy i pozbawionych realnych szans na poprawę swojej sytuacji[potrzebne źródło].

Postulat "urzeczywistniania zasady sprawiedliwości społecznej" występuje także w artykule 2 Konstytucji RP. W komentarzach do Konstytucji pojęcie to jest jednak definiowane jako nakaz tworzenia sprawiedliwego prawa i uchylania prawa niesprawiedliwego[3].

Wielu liberalnych prawników i ekonomistów (m.in. Friedrich Hayek) odrzuca w ogóle pojęcie sprawiedliwości społecznej jako niemożliwe do zdefiniowania i jako takie prowadzące do nadinterpretacji w celu realizowania partykularnych interesów[4].

W politologii, ze względu na kryteria, wyróżnia się zasadniczo pięć rodzajów sprawiedliwości społecznej (wg Chaïma Perelmana), jednak niektórzy dopuszczają również szóstą możliwość.

1. każdemu to samo – czyli pogląd zakładający, że wszyscy członkowie społeczności powinni być traktowani jednakowo, niezależnie od jednostkowych uwarunkowań. W praktyce zaprzeczenie zasady sprawiedliwości społecznej ze względu na utopijny charakter.
2. każdemu według jego zasług – każdy członek społeczności powinien być traktowany według swoich zasług. To kryterium należy do subiektywnych, rodzi się bowiem pytanie: jak owe zasługi mierzyć?
3. każdemu według jego dzieł – pod uwagę brane są efekty działalności jednostki, których wartość utożsamia się najczęściej z ich wartością wymienną, a nie wkład pracy. Jest to kryterium pragmatyczne, jego stosowanie w praktyce przyczynia się do wykształcania elit gospodarczych. W tym ujęciu nie są uwzględniane naturalne uwarunkowania jednostki, które wpływają na efektywność jej pracy.
4. każdemu według potrzeb – jest to zasada oparta na poczuciu solidarności, zakłada równość w zaspokajaniu przynajmniej podstawowych potrzeb jednostki. Znajduje zastosowanie w prawodawstwie socjalnym i koncepcjach państwa opiekuńczego, prowadzi jednak do problemów wynikających ze zróżnicowania potrzeb oraz kwestii ich finansowania.
5. każdemu według pozycji – kryterium arystokratyczne, wywodzące się z koncepcji hierarchicznej budowy społeczeństwa. Zakłada dystrybucję dóbr według pozycji społecznej.
6. (każdemu według tego, co przyznaje prawo – kryterium w istocie tautologiczne. Pytanie, co prawo powinno przyznawać, pozostaje bez odpowiedzi.) "

z: http://pl.wikipedia.org/wiki/Sprawiedliwo%C5%9B%C4%87

Cytuj:
rafallbn1981 pracy normalnej, wykonywanej w domu z godziwą pensje za 1500 zł netto.

Też bym taka chciała znaleźć :) Już chyba pisałam tu gdzieś że teraz pracodawcy tak naprawdę szukają ludzi z orzeczeniami ale musi to być stopień znaczny lub umiarkowany i osoba niepełnosprawna, która porusza się samodzielnie.

PostNapisane: 29 lis 2011, 20:05 
Pisarz
Pisarz

Imię: DARIUSZ
Jestem ciekaw jak moze osoba z 1 grupa wykladac towar na polkach czy sprzatac.

może i jeżeli chcesz wiedzieć ja mam 1-wszą grupę i pracuję jako gospodarczy,znam tez osobę która pracuję przy wykładaniu towarów w Lidlu i też ma 1 grupę.Trzeba tylko chcieć,i motywację do pracy mieć

PostNapisane: 30 lis 2011, 20:47 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

asia_86 napisał(a):

Cytuj:
rafallbn1981 pracy normalnej, wykonywanej w domu z godziwą pensje za 1500 zł netto.

Też bym taka chciała znaleźć :) Już chyba pisałam tu gdzieś że teraz pracodawcy tak naprawdę szukają ludzi z orzeczeniami ale musi to być stopień znaczny lub umiarkowany i osoba niepełnosprawna, która porusza się samodzielnie.

A konkretniej? Mi chodzi o to co możesz / możecie robić, w jakim kier. posiadacie wykształcenie, co lubicie robić, jakie umiejętności posiadacie. Może będę mogła coś podpowiedzieć.

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 3 gru 2011, 20:40 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

ZGRYWUS napisał(a):
Jestem ciekaw jak moze osoba z 1 grupa wykladac towar na polkach czy sprzatac.

może i jeżeli chcesz wiedzieć ja mam 1-wszą grupę i pracuję jako gospodarczy,znam tez osobę która pracuję przy wykładaniu towarów w Lidlu i też ma 1 grupę.Trzeba tylko chcieć,i motywację do pracy mieć

z 1 grupa?? to co to za osobnik - z wyłudzonym orzeczeniem czy jak?? bo nie wydaje mi sie aby paraplegik, dystrofik, tetraplegik i inni wykladali towar na wysokie polki. Mówmy o prawdziwych niepelnosprawnych, a nie o 2m ochroniarzach z 2 grupa inwalidzka.

---- Dodano 3 grudnia 2011, 19:42 ----

lucyfrecja napisał(a):
asia_86 napisał(a):

Cytuj:

A konkretniej? Mi chodzi o to co możesz / możecie robić, w jakim kier. posiadacie wykształcenie, co lubicie robić, jakie umiejętności posiadacie. Może będę mogła coś podpowiedzieć.

mam wyzsze wyksztalcenie. niestety w polsce telepraca raczkuje i nie ma ofert oprocz oferrt dla prawdziwych informatykow. pozostale oferty to umowy smieciowe czyli o dzielo lub zlecenia i to dla studentow.

PostNapisane: 3 gru 2011, 20:52 
Pisarz
Pisarz

Rafalbn Teraz trochę przesadziłeś.Według ciebie to ludzie z 1 grupą nie maja prawa pracować tak?Trochę się mylisz i obrażasz inne osoby.Zachowujesz sie jakbyś był pępkiem świata na forum.Zanim coś napiszesz to się zastanów troche

PostNapisane: 4 gru 2011, 10:04 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

ZGRYWUS napisał(a):
Rafalbn Teraz trochę przesadziłeś.Według ciebie to ludzie z 1 grupą nie maja prawa pracować tak?Trochę się mylisz i obrażasz inne osoby.Zachowujesz sie jakbyś był pępkiem świata na forum.Zanim coś napiszesz to się zastanów troche

kto powiedzial ze on nie maja prawa do pracy czy do czegokolwiek? Przeczytaj ze zrozumieniem to co ja napisalem!!! A nie ubzdurales sobie cos co nie jest prawda i klepiesz. Po drugie napisalem o tym jak osoby z 1 grupa moga wykladajac towar na wysokich polkach a nie o zakazie pracy!!! Bo osoby z pierwsza grupa to terusi, paraplegicy dystroficy osoby z mpd i inni z ciezkimi chorobami. I o takich osobach mowmy a nie o sprawnych niepelnosprawnych np. ochroniarzach. Nie wmowisz mi ze osoba na wozku czy o balkoniku lub chodzaca ale z duzym skrzywieniem kregoslupa czy tez z lamliwoscia kosci jest sprzataczem, obsluguje wozek widlowy w magazynie czy tez wlasnie siedzi na kasie.

PostNapisane: 4 gru 2011, 11:45 
Pisarz
Pisarz

Nie wmowisz mi ze osoba na wozku czy o balkoniku lub chodzaca ale z duzym skrzywieniem kregoslupa czy tez z lamliwoscia kosci jest sprzataczem, obsluguje wozek widlowy w magazynie czy tez wlasnie siedzi na kasie.[/quote]

zgadzam się z tobą ja sobie też nie wyobrażam żeby osoba na wózku sprzątała,czy też obsługiwała sztaplarkę bo to jest nierealne,ale mam znajomą która ma 1- wszą grupę jest na wózku,pracuje w biurze przy obsłudze komputera,w moje firmie w której ja jestem zatrudniony też pracuje kobieta na wózku,a ja mam jedynkę ze względu na wzrok i pracuję jako gospodarczy czy zajmuje się sprzątaniem

PostNapisane: 4 gru 2011, 18:05 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

no widzisz, jak jest. ty mozesz sprzatac, a inni na wozkach nawet tego nie moga. wiec mimo ich studiow nie ma dla nich pracy. jesli ktos jest na tyle sprawny fizycznie (tak jak te w kobiety o ktorych pisales), to nie ma przeszkod by pracowac. Ale co ma zrobic ten kto sie uczyl i nie ma jak podjac pracy bo nie jest na tyle sprawny fizycznie?

PostNapisane: 4 gru 2011, 18:34 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
rafallbn1981
Zgadzam się z Tobą ja też mam 1 grupe nie mam się za ciężko chorą ale naprawde jest z cięzko dla mnie z pracą.

PostNapisane: 5 gru 2011, 00:32 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Mariusz
Różnie to bywa z tą pracą. Ja spotkałem na przykład niewidomą dziewczynę, która pracowała jako masażystka, rehabilitantka. Gościu na wózku pracował w Biurze Obsługi Klienta i zajmował się mailami i telefonami. Oczywiście nie wszędzie są takie firmy, wiem... Mimo wszystko warto próbować.

PostNapisane: 5 gru 2011, 09:24 
Pisarz
Pisarz

Imię: Kasia
mariano
Masz racje z tą pracą fakt dużo niewidomych jest masażystami ale dotego potrzebna jest szkoła a nie wykształceni zawodowe tak jak Ja mam. A do komputera znowu trzeba mieć odpowiednie oprogramowanie dla niewidomych, a jeszcze w żadnej firmie nie spotkałam kogoś niewidomego przy kompie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]