Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Autor Wiadomość
PostNapisane: 5 gru 2011, 13:24 
Moderator
Moderator

lucyfrecja - Ja mam: technika administracji (szkoła policealna- 2 praktyki zawodowe po miesiącu czasu). Staż (pół roku): (i zero szans na zatrudnienie ;/) ; rozmawiałam z pracodawcą po stażu i dowiedziałam się : że nie ma etatów ; i że woli on wziaść stażystę kolejnego bo płaci mu urząd pracy).

PostNapisane: 5 gru 2011, 23:08 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Ok, zgodzę się z tymi stażami - biorą po kilka razy, ale bez urazy z tego co zrozumiałam jeździsz na wózku, nie uważasz, że lepsza byłaby dla Ciebie praca, którą mogłabyś wykonywać zdalnie?

Z pracy takiej, która jest dostępna, pracują tam np. moi znajomi (OP), ale dla pracodawcy nie byłoby różnicy.

Marketing internetowy - prowadzenie fanpag'y, pisanie notek na blogi, prowadzenie kampanii wizerunkowych - gdzie można dostać? - wszelkie firmy, które chcą zaistnieć w sieci. Zwykle 3 miesięczny okres próbny, potem umowa na dwa lata, po dwóch latach stała, dają podwyżki, nie lubią nie dyspozycyjności (długie wakacje, ciąża);

Asystent grafika - drobne prace ze zdjęciami, kadrowanie, układ graficzny maillingu, z umowami, jak wyżej;

Copywriter - pisanie tekstów, tak zwanych precli na blogi, a także tekstów synonimicznych, artykułów, takiej pracy jest obecnie bardzo dużo, umowa próbna na miesiąc, potem stała, cieszą się jak trafią na ON, zwykle 1000 pln za półetatu, 25 godzin tygodniowo;

Obecnie praca sezonowa w centrach handlowych, malowanie bombek, jak ktoś byłby chętny w Poznaniu to się kontaktować 1700 zł na rękę z tego co pamiętam;

Wprowadzanie produktów do sklepów internetowych, od 0,1 do 4 zł za sztukę, zwykle do wprowadzenia jest po kilka tysięcy produktów, praca na zlecenie, jak ktoś się wprawi można założyć własną działalność i robić to jako firma (pfron zwraca ubezpieczenia społeczne, także nawet jak po 2 latach wskoczy się na wyższy zus, wychodzi go ok 360 zł), dodatkowo można dostać jako ON chyba nawet do 40 tys. na rozruch, OP dostają max. 15 tys.;

Projektant ogrodów, bardzo fajna kasa, zatrudniając się w firmie można pracować zdalnie, na swoim trzeba mieć kogoś do pomiarów i sadzenia - w przypadku osoby poruszającej się o kulach lub na wózku, do tego dochodzą wszelkie zawody związane z projektowaniem architekt, projektant wnętrz;

Tłumacz - nie muszę chyba opisywać;

Tworzenie stron www - tutaj od tworzenia grafiki, po kodowanie, pisanie tekstów na strony, pozycjonowanie stron, obsługę klienta w tym zakresie

Takie co mi przyszły od razu do głowy i moim zdaniem są doskonałymi zawodami dla ON z problemami ruchowymi przede wszystkim.

---- Dodano 5 grudnia 2011, 22:10 ----

rafallbn1981 napisał(a):

mam wyzsze wyksztalcenie. niestety w polsce telepraca raczkuje i nie ma ofert oprocz oferrt dla prawdziwych informatykow. pozostale oferty to umowy smieciowe czyli o dzielo lub zlecenia i to dla studentow.

Cały czas nie odpowiadasz na moje pytanie. ;) Pytam o kierunek wykształcenia.

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 6 gru 2011, 08:54 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

lucyfrecja napisał(a):
Ok, zgodzę się z tymi stażami - biorą po kilka razy, ale bez urazy z tego co zrozumiałam jeździsz na wózku, nie uważasz, że lepsza byłaby dla Ciebie praca, którą mogłabyś wykonywać zdalnie?

Z pracy takiej, która jest dostępna, pracują tam np. moi znajomi (OP), ale dla pracodawcy nie byłoby różnicy.

Marketing internetowy - prowadzenie fanpag'y, pisanie notek na blogi, prowadzenie kampanii wizerunkowych - gdzie można dostać? - wszelkie firmy, które chcą zaistnieć w sieci. Zwykle 3 miesięczny okres próbny, potem umowa na dwa lata, po dwóch latach stała, dają podwyżki, nie lubią nie dyspozycyjności (długie wakacje, ciąża);

Asystent grafika - drobne prace ze zdjęciami, kadrowanie, układ graficzny maillingu, z umowami, jak wyżej;

Copywriter - pisanie tekstów, tak zwanych precli na blogi, a także tekstów synonimicznych, artykułów, takiej pracy jest obecnie bardzo dużo, umowa próbna na miesiąc, potem stała, cieszą się jak trafią na ON, zwykle 1000 pln za półetatu, 25 godzin tygodniowo;

Obecnie praca sezonowa w centrach handlowych, malowanie bombek, jak ktoś byłby chętny w Poznaniu to się kontaktować 1700 zł na rękę z tego co pamiętam;

Wprowadzanie produktów do sklepów internetowych, od 0,1 do 4 zł za sztukę, zwykle do wprowadzenia jest po kilka tysięcy produktów, praca na zlecenie, jak ktoś się wprawi można założyć własną działalność i robić to jako firma (pfron zwraca ubezpieczenia społeczne, także nawet jak po 2 latach wskoczy się na wyższy zus, wychodzi go ok 360 zł), dodatkowo można dostać jako ON chyba nawet do 40 tys. na rozruch, OP dostają max. 15 tys.;

Projektant ogrodów, bardzo fajna kasa, zatrudniając się w firmie można pracować zdalnie, na swoim trzeba mieć kogoś do pomiarów i sadzenia - w przypadku osoby poruszającej się o kulach lub na wózku, do tego dochodzą wszelkie zawody związane z projektowaniem architekt, projektant wnętrz;

Tłumacz - nie muszę chyba opisywać;

Tworzenie stron www - tutaj od tworzenia grafiki, po kodowanie, pisanie tekstów na strony, pozycjonowanie stron, obsługę klienta w tym zakresie

Takie co mi przyszły od razu do głowy i moim zdaniem są doskonałymi zawodami dla ON z problemami ruchowymi przede wszystkim.

---- Dodano 5 grudnia 2011, 22:10 ----

rafallbn1981 napisał(a):

mam wyzsze wyksztalcenie. niestety w polsce telepraca raczkuje i nie ma ofert oprocz oferrt dla prawdziwych informatykow. pozostale oferty to umowy smieciowe czyli o dzielo lub zlecenia i to dla studentow.

Cały czas nie odpowiadasz na moje pytanie. ;) Pytam o kierunek wykształcenia.

jestem mgr administracji

PostNapisane: 8 gru 2011, 12:24 
Moderator
Moderator

Cytuj:

Nie znasz mnie więc skąd wiesz co byłoby dla mnie najlepsze :?: :) . Ja wolałabym pracę z ludźmi niż przed kompem - siedzieć ileś godzin.(ale jak nie znajdę to i tak wybiorę tą telepracę; choć tam gdzie byłam na stażu i na 2 praktykach sobie radziłam - mimo ,że nie zawsze budynki było przystosowane do wózkowiczów).... Uważam, że taka pracą to trochę taka izolacja ON i jak to się ma do tak głośno mówionej integracji ze społeczeństwem :?:

Poza tym z tych w/w przez ciebie prac - zielonego pojęcia nie mam jak je się wykonuje... Do robótek ręcznych nie mam cierpliwości a grafikę i tworzenie www miałam w LO i nie zakumałam do tej pory o co w tym chodzi. Tłumaczem też nie zostanę bo trzeba mieć kwalifikacje zawodowe w tym kierunku.

PS Ale słyszałam w Radiu - wypowiadał się pewien pan- że ON mogą ubiegać się o stanowiska w drogach konkursu w urzędach gmin, miast, starostw, urzędach wojewódzkich itp. I jeśli jest np 5 kandydatów ; 4 zdrowe osoby i jedna ON to ON ma pierwszeństwo przed zdrowymi na zdobycie pracy jeśli pracodawca nie zatrudnia ileś tam procent(nie pamiętam dokładnie ile) ON w urzędzie.

PostNapisane: 8 gru 2011, 15:27 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Oczywiście, że nie znam i nie mówię pod tym kątem.

Raczej kalkuluję na zasadzie tego co jest realne do wykonania i staram się mimo wszystko spojrzeć na to z drugiej strony. Nie jestem dokładnie w temacie co do administracji (przejrzałam trochę w internecie), ale w wielu przypadkach z tego co się dowiedziałam taki pracownik musi być mobilny. Mogę Ci powiedzieć na moim przykładzie, dostałam w październiku prace z moich marzeń można powiedzieć, tyle, że musiałam dojeżdżać, nie mogłam jej wykonywać w domu. Generalnie pracodawca na medal, po miesiącu umowa o prace na czas stały, pełne dostosowanie pensji tak, żeby nie zabrali mi renty, dostosowanie godzin pracy do szkoły. Niestety w praktyce to nie wyglądało już tak szałowo, fakt faktem, że robię dzienne studia i to wiele zmienia, ale jak zobaczyłam wizje tych moich przepraw do pracy w środku zimy to mi się odechciało. Można stwierdzić, że sobie odpuściłam i olałam, bo łatwo przyszło, ale z dwojga złego wolę pracować w domu, niż się zajechać. Nie wiem jaką masz sytuacje w domu, ja byłam zdana tylko i wyłącznie na siebie, tramwaje, autobusy, stwierdziłam, że jeśli za dwa miesiące mam się spóźniać, bo nie będę w stanie dotrzeć na miejsce w takim czasie, jak przy dobrej pogodzie i przede wszystkim pracodawca ma na tym tracić to nie ma to sensu.

Co do samej administracji też wyczytałam o tym pierwszeństwie, polega to na tym, że jeśli ON mieści się w 5 najlepszych kandydatów (wykształcenie, umiejętności, itp.) to ma pierwszeństwo do otrzymania stanowiska. Podobnie w PFRONie jest pierwszeństwo zatrudnienia - nie wiem na jakich zasadach. Do tego dochodzi w praca w fundacjach na przykład.

Pewnie wielu osobom się nie spodoba to co napiszę, ale ja do końca nie rozumiem idei chęci pracy gdzieś gdzie mamy być na ulgowych warunkach albo się coś robi, zdrowie na to pozwala, a jeśli nie to uważam, że powinno się tego nie robić.

Mnie przykładowo do robienia stron zmusiło życie. Nagle się okazało, że przez zapalenie kości muszę zrezygnować ze szkoły, z życia jakie prowadziłam, wizja siedzenia w domu mnie powaliła i wiedząc, że nie będę mogła dorobić np. na telemarketingu zaczęłam to robić, bo w pełni wpisywało się w moją sytuację i sprawiało, że zarabiałam, to był dla mnie wystarczający powód - niezależność. Teraz zdrowie i sytuacja życiowa pozwala to walczę o coś innego, ale uważam, że warto nauczyć się czegoś co będzie swoistym pewniakiem w życiu, że gdy okaże się, że nikt nam nie pomoże to sobie poradzimy, a jeśli na dodatek mamy możliwości, dostrzegamy możliwości zarobienia naprawdę sensownych pieniędzy zawsze istnieje opcja przerobienia tego na coś co da nam więcej satysfakcji, z takiego wychodzę założenia.

A ja problemów nie mam bo
Cierpienie nie jest w cenie
Jedyne co polecam to
Ponowne narodzenie

PostNapisane: 13 gru 2011, 18:42 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
Czy ktoś może mi powiedzieć, jak to jest z nowymi lodówkami, czy może głośno pracować chłodnica :?: , znaczy się skwierczą
gazy, pierwszy raz się z tym spotykam, zwykle słychać jedynie sprężarkę i tyle, w serwisie Amiki twierdzą, że to nie jest defekt , mnie to wkurza, po miesiącu użytkowania nic się nie zmienia, - czy mam się czuć oszukany przez serwis, który twierdzi że to normalne jest :?:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]