Witamy na Ogólnopolskim Forum Osób Niepełnosprawnych. Kliknij tutaj, aby się zarejestrować

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 wrz 2010, 01:48 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Angelika
zastanawiam się od pewnego okresu czy gwałt można kiedykolwiek wybaczyć

piszcie swoje przemyślenia i opinie ns ten temat

PostNapisane: 10 wrz 2010, 09:29 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Imię: Olga
Oczywiście, że nie. Ja nigdy nie wybaczyłabym czegoś tak okropnego. Gwałcicieli powinna spotykać tylko jedna kara, domyślcie się jaka ....

— Gabriel García Márquez

http://ola-dystrofiamiesniowa.blogspot.com/

PostNapisane: 10 wrz 2010, 09:40 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Alek
W wiekszosci wypadkow dziewczyny zostaniecie zgwalcone na wlasne zyczenie.. Prawda, taki ktos jest chory, zboczony jakkolwiek to Wy sie wystawiacie na pierwszy ogien wszelkiego typu wyzywajacym zachopwaniem, ubiorem, wszystkim na co koles moze popatrzec a wiem sam :) ze facet to wzrokowiec.. jak zobaczy taki szal.. sam moze oszalec :P Duzo zadziej sa gwalcone 'normalne' szare myszki niz sex maszyny Zreszta sie nie znam :P nigdy nie musialem gwalcic :D

PostNapisane: 10 wrz 2010, 09:50 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Imię: Ewelina
To znaczy, że kobieta, która chce ładnie wyglądać od razu musi zostać zgwałcona przez jakiegoś zboczeńca?
Dla mnie to nie wybaczalne!

http://pomozewelinie.blogspot.com/

PostNapisane: 10 wrz 2010, 09:51 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

Czyli jak ja nie jestem szarą myszką, tylko dosyć odważną dziewczyną i nie chodzi mi tu o wyzywający ubiór bo tak się nie ubieram, zostanę w przyszłości zgwałcona?

— Gabriel García Márquez

PostNapisane: 10 wrz 2010, 09:56 
Dobry duch
Dobry duch

uwalam ze facet nie prawa dotknąć kobiety bez jej wyraźnego przyzwolenia i nie ważne jest w tym to czy prowokowała czy tez nie kobieta ma prawo ubierać sie jak chce a facet nie ma prawa jej ruszyć bo to jest naruszanie wolności i swobody seksualnej każdej kobiety

PostNapisane: 10 wrz 2010, 10:00 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Masz rację angelika 1988.

PostNapisane: 10 wrz 2010, 10:02 
Przyjaciel od serca
Przyjaciel od serca

ja również popieram

— Gabriel García Márquez

PostNapisane: 10 wrz 2010, 10:08 
Dobry duch
Dobry duch

porostu sama to przeżyłam i dlatego sie zastanawiam czy to ze nie umie wybaczyć to normalne

PostNapisane: 10 wrz 2010, 10:27 
Dobry duch
Dobry duch

Imię: Alek
Napisalem tylko ze prowokujac wystawiasz sie na pierwszy ogien a nie na kontakt.. Zreszta angelika 1988 chyba wie co zrobila zle a co dobrze tyle ze meczy ja sprawa wybaczyc czy nie...

PostNapisane: 10 wrz 2010, 10:42 
Dobry duch
Dobry duch

w kwestii czy wiem co zrobiłam dobrze a co nie to ja nie mam nad czym rozmyślać bo nie zostałam wykorzystana przez faceta z ulicy tylko przez człowieka który określał się mianem mojego ojca

PostNapisane: 10 wrz 2010, 11:15 
Moderator
Moderator

jednym słowem : nie - nie można. Czemu to zawsze dziewczyna jest winna :?:

PostNapisane: 10 wrz 2010, 11:23 
Częsty bywalec
Częsty bywalec

Dla mnie to nie do pojęcia tym bardziej jeśli "robi to" osoba bliska. Jest to nie wybaczalne. Tylko kobiety, które boją się, nie chcą o tym opowiadać (wiem, ze to trudne) ale w ten sposób pokazują, że gwałciciele nie ponoszą żadnej odpowiedzialności i mogą robić to dalej.

PostNapisane: 10 wrz 2010, 12:21 
Dobry duch
Dobry duch

dokładnie a ja jak wszystko się wydało to jeszcze usłyszałam ze dobrze mi tak i ze sama tego chciałam

PostNapisane: 10 wrz 2010, 12:34 
Pisarz
Pisarz

Imię: Greg
To że kobieta jest winna zawsze to stanowisko radykalnie islamskie chyba ;-)

Skoro facet nie rozumie słowa "nie", a bywa że nie rozumie to jego problem.
Często gwałty dzieją się w ciemnych zakątkach ulic i jest to człowiek którego w ogóle kobieta nie zna.
Ciężko wtedy powiedzieć o jakiejkolwiek prowokacji. Miała pecha, znalazł się seksualny furiat...

Jeżeli jednak gwałtem nazwać to, że podczas randki po ostrym pettingu facetowi się pomieszały zmysły to jednak już
nie do końca fair. Jeżeli kobieta nie chciała współżyć to po co jej to było, warto zanim się umówi z kimś poznać temperament partnera.
Co nie zmienia faktu, że dla mnie taki popędliwy jest idiotą.

Nie wiem czy można wybaczyć, nie wiem też czy znajdziesz na tyle dużo kobiet które maja odpowiednie "doświadczenie", żeby coś konkretniej
Ci o tym powiedzieć, w ciemno można walnąć, że "tak!" albo "nie!" tylko co to znaczy kiedy nie mają o tym pojęcia w ogóle...

Cichociemny może faktycznie bądź cicho, bo strasznie jesteś ciemny moim zdaniem.

Większość gwałcicieli ma w nosie ubiór ofiary, chcą to zrobić, często nawet nie patrzą na wygląd kobiety tylko szukają dogodnych do zbrodni okoliczności, okazji

Gwałt w większości ma mało wspólnego z pożądaniem, na ogół jest chęcią zaznaczenia swojej dominacji fizycznej, często w sposób brutalny i połączony z silnym, acz
nie koniecznie zdrowym bodźcem natury seksualnej. Facet który ma na tyle źle poprzestawiane w głowie, że chce zgwałcić zrobi to dziewczynie nawet ubranej w worek
po ziemniakach, brzydkiej i to że "Facet jest wzrokowcem"(bzdura, kobiety również zwracają na to uwagę, tylko mniej o tym krzyczą i wygląd nieco mniej dla nich waży)
nie ma żadnego znaczenia.

PostNapisane: 10 wrz 2010, 12:43 
Pisarz
Pisarz

Imię: Miroslaw
czy gwałt można kiedykolwiek wybaczyć ? - często zajmują się tym psychoterapeuci, podejrzewam że mało która kobieta sama potrafi się z takim przeżyciem uporać, a jak już to trwa to długie lata.

PostNapisane: 10 wrz 2010, 17:41 
Dobry duch
Dobry duch

to nie o to chodzi tylko o to ze przez tego frajera mam zrąbaną psychikę do końca życia Ja porostu nie radze sobie z ta całą sytuacją Pomimo tego ze od 2 lat jestem w związku i planujemy slub to nawet do teraz nie potrafię do końca mu zaufać

PostNapisane: 10 wrz 2010, 17:46 
Moderator
Moderator

Imię: DZASTI
Cichociemny napisał(a):
W wiekszosci wypadkow dziewczyny zostaniecie zgwalcone na wlasne zyczenie..

Takiego debilizmu to ja dawno nie czytałam.

PostNapisane: 10 wrz 2010, 17:48 
Dobry duch
Dobry duch

a co masz konkretnie na myśli

PostNapisane: 11 wrz 2010, 00:14 
Administrator Główny
Administrator Główny

Imię: Ewa
Fizycznie można - po czasie - jakoś dojść do siebie po gwałcie (o ile nie doszło do zapłodnienia), ale psychicznie... wydaje mi się, że nie. Nieważne, czy była to bliska osoba, czy ktoś zupełnie obcy. W takich sytuacjach niezbędna jest pomoc terapeuty, który pomaga nam uporać się z tym obciążeniem.
Cichociemny napisał(a):
W wiekszosci wypadkow dziewczyny zostaniecie zgwalcone na wlasne zyczenie.. Prawda, taki ktos jest chory, zboczony jakkolwiek to Wy sie wystawiacie na pierwszy ogien wszelkiego typu wyzywajacym zachopwaniem, ubiorem, wszystkim na co koles moze popatrzec a wiem sam :) ze facet to wzrokowiec

Najłatwiej jest zrzucić winę na kobiety. Przypadki gwałtu na kobietach są znane także w islamie, gdzie przecież muzułmańskie kobiety zakrywają niemal każdy skrawek ciała. Czy im też zarzucisz, że prowokowały?
Wracając do naszej rzeczywistości. Uważam, że o ile kobieta nie chodzi nago (całkiem) na ulicy i nie ma wypisano na czole "Zgwałć mnie" oraz jest w pełni umysłowo zdrowa (co zresztą jest wątpliwe, patrząc na opisaną sytuację) - nie można jej zarzucić, że sama sprowokowała oprawcę. Każda kobieta, jak też każdy mężczyzna, może ubierać się tak, jak mu odpowiada. Kobiety też lubią popatrzeć np. na męską klatę, a jednak nie gwałcą, przynajmniej ja o tym nie słyszałam (chociaż wiem, że kobiety ogólnie też gwałcą, ale są to marginalne przypadki).

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]